Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
11 uživatel(ů) je online (2 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 11

více...
Noví uživatelé
Kubrt
Kubrt
16.04.2024
Mirek
Mirek
14.04.2024
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Elektronika - HVS programátor pro malá AVRka

Napsal/a Žirafka v 4. 06. 2008 v 17:20 (přečtení 6342×) Další články tohoto autora
Elektronika
Většina procesorů AVR od Firmy Atmel se dá programovat přímo pomocí ICP – In Circuit Programing (Programování v aplikaci). Některé starší obvody tuto možnost nemají. Také se dá tento způsob programování vypnout z důvodu ochrany před okopírováním programu nebo z důvodu potřeby využití pinu RESET pro jiné účely.

V těchto situacích je nutné použít paralelní vysokonapěťové programování, nebo u procesorů s malým počtem vývodů, sériové vysokonapěťové programování. Většina programátorů amatérské konstrukce toto však nezvládá. A některé profesionální také ne.

Na stránkách Japonského amatéra jsem však jeden zajímavý programátor našla a vyzkoušela. Funguje bez potíží i pod Windows XP a jeho stavba i ovládání je velice jednoduché. Jelikož jsou v původním zapojení použité součástky dostupné v Japonsku, ale nedostupné v České republice, tak jsem musela schéma poněkud upravit a doplnit.

Schéma zapojení programátoru
Jak je ze schématu patrné, jedná se vlastně jen o několik spínacích tranzistorů, odporů a patice. Já jsem použila ZIF patici se šestnácti piny. Jedna polovina je určená pro procesory ATtinny 11/12/13 a druhá pro ATtinny 15. Rozdíl je v tom, že Attinny 15 má jinak zapojený jeden vývod. ZIF patice je výhodná v tom, že se neničí vývody její ani procesoru. Dá se pochopitelně použít i obyčejná patice, ale ZIF je prostě lepší. Pokud ji nebudete chtít použít, doporučuji použít dvě obyčejné patice nad sebou. Jedna je zapájená do desky a druhá je zasunutá do ní. Pokud se ta horní používáním opotřebuje, jen se vymění a není nutné nic pájet. V této aplikaci jsou lepší „obyčejné“ patice než „precizní“ protože ty druhé při časté zasunování a vysunování obvodu ničí jeho nožičky.

Upozorňuji na zdánlivě nezajímavou propojku na konektoru počítače, tato propojka říká programu že je programátor připojený a také určuje typ programátoru. Ovládací program je totiž dosti univerzální.

Obrázek programátoruJá jsem si programátor postavila na univerzální desce s plošnými spoji a doplnila jej o zdroje napětí. Je potřebné napětí 5V pro normální napájení a 12V pro přepnutí procesoru do programovacího režimu. Lze použít dva laboratorní zdroje a nebo přidat do zapojení dva stabilizátory. To doporučuji všem, jejich cena je nízká a nehrozí zničení procesoru při nesprávné manipulaci. Ve schématu je jedna 78L05 a jedna 78L12 nicméně v mém prototypu je místo té 78L12 použitá LM317L, protože prostě byla v šuplíku a proto vyhrála.

Další informace jsou na původní stránce, včetně jiných verzí zapojení, ovládacího programu a nějakých dalších nápadů. Ovládací program je napsaný pro příkazovou řádku, takže jeho použití chce trošku přemýšlení. Nicméně funguje spolehlivě i pod Windows XP, pro které je ale potřeba použít speciální ovladač portu. Tady je trošku slabina programu, protože vyžaduje ovladač GiveIO a nic jiného nechce. Ovládací program lze stáhnout z původního webu a nebo ze skladiště souborů zde. Archiv obsahuje i ovladač pro porty a schéma zapojení.

Před vlastním programováním je potřeba připojit programátor k počítači, zapnout napájení a spustit ovladač portu. Teprve potom se spustí vlastní programovací program a může se pracovat. Pokud se program spustí bez zapnutého ovladače portů, skončí v chybě. Je to ale ošetřený stav a program vypíše chybovou hlášku a ukončí se. Spuštění bez ovladače není nebezpečné. Při spouštění z Windows 95/98 není ovladač portů nutný, tyto systémy dovolují přímý přístup programů k portům.

Program GiveIO se spouští pomocí dávkového souboru Install_giveio.bat a po ukončení práce jej lze vypnout pomocí Remove_giveio.bat.

Podrobnosti k ovládání programu, různé typy a triky jsou přímo v jeho nápovědě. Je Japonsky nebo Anglicky



Původní konstrukce: The Electronic Lives Manufacturing - presented by ChaN
Hodnocení: 10,00 (2 hlasy) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
Host
Publikováno dne: 30.12.2009. 2:30  
 Odp: HVS programátor pro malá AVRka
Jsem moula myslel, že to programování se jmenuje ISP S pozdravem Mard
Žirafka
Publikováno dne: 30.12.2009. 9:02   Aktualizováno dne:2.1.2010. 18:49
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: HVS programátor pro malá AVRka
Uvedu to na pravou míru. Pravdu totiž máme oba

ICP "In Circuit Programming" je obecné označení programování procesoru, nebo jiné programovatelné součástky, přímo v zařízení, bez nutnosti jej vyndavat a programovat v jiném zařízení (programátoru).

ISP "In-System Programming" - takto označuje ICP Atmel Corporation pro své procesory AVR® (a ostatní programovatelné součástky).

ICSP™ "In Circuit Serial Programming" - toto označení pro změnu používá Microchip Technology Inc. Je to jejich obchodní značka a nikdo jiný toto označení používat nesmí. Proto mají ICSP pouze procesory PIC®
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny