Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
13 uživatel(ů) je online (3 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 13

více...
Noví uživatelé
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
panezi
panezi
08.09.2022
BigLadin
BigLadin
25.07.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Elektronika - Vědecké hodiny po šesti letech

Drobná úprava, která prodlouží život svítivým diodám displeje.
Napsal/a Žirafka v 27. 11. 2015 v 16:40 (přečtení 3557×) Další články tohoto autora
Elektronika
     Když jsem v roce 2009 dávala dohromady svoje první, a zatím poslední, BCD hodiny, netušila jsem, že se k nim budu ještě někdy vracet a že se budou stavět ještě nějaké další. Ale osud tomu tak chtěl a tak jsem začala po čase přemýšlet, jak svojí starou konstrukci vylepšit a možná trochu zmodernizovat.

     Pod článkem s původním návodem se rozběhla docela dlouhá diskuse a v ní, mimo jiného, zaznělo, že svítivé diody jsou vlastně zapojené špatně, protože jsou namáhané v závěrném stavu. Je to pravda, ale já jsem si naivně myslela, že to ničemu nevadí, protože maximální závěrné napětí svítivých diod se uvádí většinou pět voltů a to hodiny nepřekračují.

     Ale řekla jsem si, že modernizace proběhne nejenom po stránce softwarové, ale i hardwarové a že to bude chtít novou desku. Takže jsem se pustila do vymýšlení a začala vymýšlet novou, upravenou, verzi desky. A nakreslila jsem tam i ty ochranné diody pro diody svítící.

     Moje hodiny se to ale nějak domákly a tak začaly jejich svítivé diody odcházet jedna po druhé. Vyměnila jsem jich během pár dní asi šest. Prostě přestaly svítit, jinak se chovají normálně. Přitom ale celou předchozí dobu se nic nedělo, neklesala jejich svítivost, nestoupal proud… nic. A pak to šlo rychle. Říkám si, že jsem o tom neměla přemýšlet a diody by to asi přečkaly v pořádku

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 1 – upravené schéma zapojení hodin.


     Na prvním obrázku vidíte upravené schéma. Není stejné jako to původní, je tam vidět pár dalších změn, které chci udělat, ale hlavně tam jsou vidět ony diody, které je potřeba doplnit. Dají se v pohodě doplnit i na stávající desku, stačí na vhodném místě přerušit plošný spoj a diody tam připájet. Jde to snadno, je to otázka několika málo minut, a hodiny budou dobře fungovat a nebudou se v nich ničit diody. Mne sice hodiny fungovaly bez diod dlouho, ale myslím si, že tato úprava je vhodná pro všechny existující exempláře. Ono jich zase tolik nebude.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 2 – nově doplněné diody.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 3 – diody v detailu.


     Jak je vidět, mají toho moje hodiny za sebou již docela dost. Ty bílo-žluté fleky jsou od tepelného lepidla, kterým byl připevněný držák záložní baterie. Nechtělo se mi desku pečlivě čistit když vím, že tam to lepidlo budu dávat zpět, protože lepší řešení neznám a toto mi připadá téměř ideální. Dobře drží ale v případě nutnost jej lze pomocí tepelné pistole snadno odstranit a udělat potřebné práce. Zbytky kalafuny přijdou před „definitivní“ montáž odstranit. Ačkoli někdo říká, že to není třeba, protože kalafuna v pevném stavu je inertní a ničemu nevadí, spíše spoj ještě chrání.

     Na posledním obrázku můžete vidět rozpracovanou novou verzi spojové desky. Již teďka vím, že tam pár věcí změním, ale jen tak pro ilustraci toho, jak se tvoří nová destička. Je na ní ještě hodně práce.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 4 – připravovaná nová verze spojové desky.


     Co říci závěrem? Že se hodiny před těmi lety docela povedly, ačkoli dneska bych je udělala trochu jinak. Dostala jsem pár nápadů, i na základě té zmiňované diskuse, na nějaké změny v programu, potíž je ale v tom, že do paměti procesoru se toho již moc nevleze. Přesto jsem udělala ještě jednu verzi programu a ta se tam vlezla. Nová verze programu používá tišší tikání a po startu hodin rozsvítí pro kontrolu všechny diody. Kdyby byl zájem, mohu zveřejnit i tuto verzi. Ačkoli se ve mne rodí kulišárna a to, že bych zveřejnila výpis ve formátu IntelHex, jako se to dělá v papírových časopisech

Pokud jste hodiny právě dokončili a říkáte si, že to je pech, že mne tato úprava napadla až teďka, tak máte pravdu. Bohužel. Ale pokud se hodiny teprve chystáte vyrobit, tak vřele doporučuji právě popsanou úpravu. Diodám to jen prospěje a prodlouží jejich život.
Hodnocení: 9,00 (3 hlasy) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
host
Publikováno dne: 28.11.2015. 13:53  
 Odp: Vědecké hodiny po šesti letech
Mně odešla během zkoušení jedna ledka, protože to jsou staré Tesla přičítal jsem to kvalitě součástek krátce po náběhu výroby. LQ10x měly dokonce jen 3V Ur max. Možná mají svůj vliv i přechodové jevy, když použiju uhlíkový odpor, má svoji indukčnost a ta trasa na DPS může mít taky nějaký ten půlmikrohenry. Pak může opačné napětí při rozepnutí vylítnout o něco nad Ucc. Rychlost spínání IO portů AVR jsem ale nikde nenašel.
Místo sériové ochranné diody by se daly použít antiparalelně k LED, ale tady by to vedlo k vyšší spotřebě. Nebo by se musela udělat úprava programu, aby porty byly konfigurovány jako výstupní jen v okamžiku, kdy mají ledky indikovat (instrukce DDRx.n=0 pro dobu, kdy matice ledek nemá svítit).
Žirafka
Publikováno dne: 28.11.2015. 16:10   Aktualizováno dne:28.11.2015. 16:11
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Vědecké hodiny po šesti letech
Citát:
Nebo by se musela udělat úprava programu, aby porty byly konfigurovány jako výstupní jen v okamžiku, kdy mají ledky indikovat (instrukce DDRx.n=0 pro dobu, kdy matice ledek nemá svítit).


To bylo to pevní, co mne napadlo. Ale úprava není tak jednoduchá jak to na první pohled vypadalo a nevešla by se do zbývajícího paměťového prostoru. Navíc mám pocit, že úprava zapojení s diodami je taková bezpečnější a, jak se říká, "bombenfest a idiotensicher"

Ale opravdu mne překvapilo, že LEDky fungovaly tak dlouho správně, a pak jich odešlo tolik najednou. Proto mne tato úprava nenapadla dříve, nebyl totiž důvod. Až teďka.
host
Publikováno dne: 28.11.2015. 21:12  
 Odp: Vědecké hodiny po šesti letech
Citát:
úprava není tak jednoduchá jak to na první pohled vypadalo a nevešla by se do zbývajícího paměťového prostoru
v tom případě se přistoupí k malé eradikaci programu

Jestli ledky fungovaly dlouho a pak morálně odpadly, tak za tím bude něco jiného. Možná ten testovací program je moc razantní.
Žirafka
Publikováno dne: 29.11.2015. 7:35  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Vědecké hodiny po šesti letech
V testovacím programu problém nebude, protože proud diodami je omezený odpory a ne jenom časováním a také proto, že některé diody to vzdaly ještě před zkoušením testovacího programu.
host
Publikováno dne: 29.11.2015. 8:01  
 Odp: Vědecké hodiny po šesti letech
Statisticky je to ale divný, jestli nějaká věc běží 6 let a pak odejde čtvrtina nějakých součástek za týden.
Myslím že ta destrukce přechodu nadměrným Ur se neodehrává na tepelném (proudovém) principu, když v propustném směru dioda má stejný dynamický odpor jako když svítila.
Trochu OT, u laserových diod existuje velká citlivost na statiku v závěrným směru, píše o tom laserový guru Sam Goldwasser http://www.repairfaq.org/sam/laserdio.htm#diowwld
Projevuje se to postupným poškozením struktury čipu všelijakým šmrdláním diody na drátech, pájením trafopájkou a tak, původně bodové vyzařování do tečky se postupně projevuje chlupatým odrazem okolo hlavního ohniska vyzařování, až je nakonec laserovka k nepotřebě nebo se rovnou prošvihne a je z toho obyčejná ledka. Takových poničených diod z dvd mechanik a z ukazovátek mám několik.

proč mi formulář pro odesílání po pár minutách hlásí valid token expired? je nějaký důvod spěchat?
Žirafka
Publikováno dne: 29.11.2015. 9:57  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Vědecké hodiny po šesti letech
Tak ony nejely těch šest let v kuse. Občas ano, občas ne. Pak odešla jedna dioda a já jsem pořád neměla čas je opravit. No a pak tu začala diskuse a já jsem hodiny vytáhla a opravila diodu. A pak další a další. Teďka už je po problému, protože hodiny jdou a jdou a žádná další dioda neodešla do křemíkového nebe.

Ta hláška "valid token expired" by měla souviset s vypršením session a ta je, pokud si dobře pamatuji, nastavená na patnáct minut. Ještě na to kouknu, ale myslím si, že si to pamatuji dobře.

Na ten odkaz kouknu, vypadá to zajímavě. Ono je totiž možné, že moje porouchaná ERS50 také pár diodám pomohla v odchodu. Teďka je již také opravená.
host
Publikováno dne: 29.11.2015. 19:51  
 Odp: Vědecké hodiny po šesti letech
Že bych za 15 minut nestačil vysessionovat komentář?
Celý materiál od Goldwassera je zajímavý, dá se stáhnout i v pdf. Ale BCD hodiny tam asi nejsou!
Žirafka
Publikováno dne: 29.11.2015. 20:22  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Vědecké hodiny po šesti letech
Ano, session je nastavená na 15 minut, čili je buď někde nějaká zrada a nebo ta chvilka trvala čtvrt hodiny
IvanH
Publikováno dne: 29.11.2015. 20:54   Aktualizováno dne:29.11.2015. 20:55
Redaktor
Datum registrace: 04.02.2015
Bydliště:
Počet komentářů: 94
 Odp: Vědecké hodiny po šesti letech
No čo sa týka životnosti polovodičov je to asi tak že keď sme v procese vývoja robili elektrické cyklovanie pripadne teplotné cyklovanie tiež odchádzali polovodiče v "zhlukoch". Ak sú z jednej série tak je dosť vysoká pravdepodobnosť "podobných" parametrov a správania sa.

Inak mymo mysu. Keď som bol malý pionier tak nás v elektrotrchnickom krúžku naučili základnú poučku elektrotechniky: Súčiastky sú poháňané dymom. Lebo keď z nich dym unikne prestanú fungovať.
A ešte moje zistenie z praxe. Prečo niektorí ľudia nevedia pochopiť funkciu počítača? lebo nevedia pochopiť prečo počítač keď sa prehreje tak zmrzne.
Žirafka
Publikováno dne: 29.11.2015. 21:06  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Nový firmware verze 1.1
Pokud by někde chtěl nový firmware, tak má možnost ve zdejším skladišti

Změny jsou nepatrné a není jich moc:

- po startu se rozsvítí celá matice a za chvilku zhasne
- po startu zapíská reproduktorek
- tikání je výrazně tišší než u staré verze
Žirafka
Publikováno dne: 29.11.2015. 21:08  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Vědecké hodiny po šesti letech
Něco na tom bude. Diody jsou kupované najednou a tak je veliká pravděpodobnost, že jsou všechny z jedné série. A tak se jich rozhodlo odejít najednou více.

O tom dýmu to znám, ale pokaždé mi to zlepší náladu No a s tím počítačem je to také pravda.
host
Publikováno dne: 30.11.2015. 17:41  
 Odp: Vědecké hodiny po šesti letech
Citát:
O tom dýmu to znám, ale pokaždé mi to zlepší náladu

Jo? mě zas dým ze součástek vždycky docela nasere. Dokonce i jen dým z kabeláže.

S těma diodama by se to možná dalo vyzkoumat, zapojit v reverzním směru na zdroj a postupně zvyšovat, měřit proud a po každém intervalu zkoušet v propustném svítivost.
host
Publikováno dne: 30.11.2015. 19:58  
 Odp: Nový firmware verze 1.1
Nějak v tom programu nevidím to svícení všeho po startu
tikání aby to bylo fakt tikání tik-tak by bylo žádoucí udělat na lehkou a těžku dobu, třeba rozdílnou délkou impulsu v jedné polaritě aby to dávalo jiný zabarvení tiku. Takhle je to tik-tik. Ale asi záleží i na akustických vlastnostech použitého měniče, mívají různou citlivost i vlastní rezonanci.

Ty hodinkový krystaly válečky 2.5mm mají mnohem větší impedanci než běžná řada vf krystalů v HC49 a potřebujou úplně jinou hodnotu odporů v oscilátoru pokud se to dělá z logických hradel, až řádu MOhm. Taky se dají rozkmitáním s moc velkou amplitudou zmermomocnit.
http://www.amapro.cz/datove_zdroje/ar/konstrukce_ar_1/487.jpg
Žirafka
Publikováno dne: 30.11.2015. 20:05  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Vědecké hodiny po šesti letech
Pokud se mi dýmí z přístroje, není to důvod k radosti. Ale jako hláška se mi to prostě líbí, je to taková neortodoxní teorie
Žirafka
Publikováno dne: 30.11.2015. 20:08  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Nový firmware verze 1.1
Řádek 200 zdrojového programu

To tikání je schválně udělané takto, piezo jen tiká, nepípá, nedělá pazvuky, nedělá neplechu, jen s pokojně tiká. Původní program mu dodával napětí ze dvou pinů proti sobě a to dělá ono hlasité tikání. Teďka se mění jen jeden pin a tak je piezo o dost tišší. Druhý pin je použitý při pískání na začátku programu.

Podle katalogu ATtiny 2313, i ostatních AVR, by měl oscilátor s krystalem 32 kHz kmitat bez vnějších kapacit a odporů. Nepájivé pole nemá zanedbatelnou kapacitu a tak je to už asi moc.
host
Publikováno dne: 30.11.2015. 20:15  
 Odp: Nový firmware verze 1.1
Aha, tam není koment a já to přehlídl jako iniciační nastavení.
Tikání tik-tak taky jen tiká, ale je poznat náběhová a odběhová fáze západky do rohatky v kroku hodin. Tikání je v podstatě impuls tlumených kmitů o nějaké převažující frekvenci. Ta hlasitost je resp. byla dána dvoufázovým buzením 5/-5V.
Nevím ale ty procesory mají logiku CMOS ne?
host
Publikováno dne: 30.11.2015. 20:20  
 Odp: Nový firmware verze 1.1
Ne všechny typy AVR ten oscilátor pro nízkofrekvenční krystal mají, pokud ano tak si zapojí volbou fusebits vnitřní modifikaci oscilátoru. Mega má myslím spešl vstup jen pro 32k oscilátor nezávisle na hodinách pro takt procesoru.
Ještě k tomu programu jak už v něm není místo, pár procent se dá ušetřit vyhozením hlídacího čokla a změnou podmínky v počítání hodin z "víc než 23" na "rovno 24".
Žirafka
Publikováno dne: 30.11.2015. 20:34  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Nový firmware verze 1.1
Citát:
Aha, tam není koment a já to přehlídl jako iniciační nastavení.


Hehe

Citát:
Ta hlasitost je resp. byla dána dvoufázovým buzením 5/-5V.


Proto to tam také tak bylo, ale teďka už zase slyším dobře a tak mi to hlasité tikání lezlo na nervy

Citát:
Tikání tik-tak taky jen tiká, ale je poznat náběhová a odběhová fáze západky do rohatky v kroku hodin. Tikání je v podstatě impuls tlumených kmitů o nějaké převažující frekvenci.


Toto jsou ale elektronické hodiny, nemají rohatku a proto tikají jinak než hodiny s rohatkou a kolečky. Jinak by to asi šlo udělat, ale musel by to udělat někdo, kdo je skutečný programátor, ne já.
Žirafka
Publikováno dne: 30.11.2015. 20:37  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Nový firmware verze 1.1
Psisko jsem chtěla mít puštěné, ale mohu vyzkoušet, kolik místa se jeho vypnutím dá ušetřit. Myslím si, že toho moc nebude.

No a co se týče té podmínky, to zkusím také, ale stejně to takto zůstane. Ona totiž ta podmínka "větší než" je docela důležitá, ačkoli to není na první pohled vidět. Hlídá totiž zároveň i kus jiného podprogramu.

ATtiny má možnost zapojit 32kHz krystal jako hlavní oscilátor, ale to nepájivé pole je asi problém. Dneska je už pozdě a navíc na stole je poněkud plno měřících přístrojů, tak není kde dělat pokusy. Zítra je také den.
host
Publikováno dne: 30.11.2015. 20:45  
 Odp: Nový firmware verze 1.1
Haha.
Citát:
ale musel by to udělat někdo, kdo je skutečný programátor, ne já.

to zvládneš levou zadní, asi bude stačit nechat v jedné logické úrovni pípák jinou dobu než v druhé. Něco jako

set port.x
waitus xx
reset port.x
waitus yyy

obdélník s různou střídou si mechanické zpoždění pieza zaoblí a opatří parazitním dokmitnutím a tím to zní víc tik/tak. Ale máš pravdu to jsou volovinky.
host
Publikováno dne: 30.11.2015. 20:48  
 Odp: Nový firmware verze 1.1
tiny s 32k hlavníma hodinama je taky možnost, když jinak stíhá, ale ty tam máš ještě tu sériovou komunikaci a dost velkou frekvenci multiplexu (mimochodem těch 500 Hz do diod je slyšet pěkně Nejjednodušším testerem DO).
Kdy se stane, že se minuty nebo sekundy můžou inkrementovat jinak než z 23 na 24???

WD a podmínka = ušetří asi 3% jak koukám. Nebo vyhodit 2313 a vrazit 4313 ))
Žirafka
Publikováno dne: 30.11.2015. 21:17   Aktualizováno dne:30.11.2015. 21:20
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Nový firmware verze 1.1
No uvidíme, ale nedělám si iluze. Do současného HW se to stejně nevleze.

Citát:
Kdy se stane, že se minuty nebo sekundy můžou inkrementovat jinak než z 23 na 24???


Inkrementací proměnných nikdy
Žirafka
Publikováno dne: 30.11.2015. 21:19  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Nový firmware verze 1.1
Multiplex nemusí běžet tak rychle, ale prostě to tak vyšlo a tak běží takto zběsile.

Stejně mám pocit, že s taktem 32 kHz toho moc udělat nepůjde a stejně budu muset použít vyšší kmitočet, no a potom je to už stejně jedno, jaký použiji. A pak tu zase budu číst, že jsem měla použít hodinkový krystal, protože má lepší teplotní stabilitu.

Citát:
Nebo vyhodit 2313 a vrazit 4313 ))


Už je na cestě z Polska
host
Publikováno dne: 30.11.2015. 21:30  
 Odp: Nový firmware verze 1.1
Dal by se použít 32k externí oscilátor k počítání času přes přerušení a samotný procesor by mohl běžet třeba 20 MHz. Nebo externí RTC s chybou 0,01ppm ale to je asi už moc vědecké )
Jinak ten 32k takt zas tak pomalý není, když se dobře napíše program, ale na to bascom pokaždé není a já stejně jiný neovládám. AVR s jedním taktem na instrukci toho na 32k hodinách dokáže minimálně stejně jako kdysi nějaký osmibity na 2 MHz.
host
Publikováno dne: 30.11.2015. 21:36  
 Odp: Nový firmware verze 1.1
Citát:
Multiplex nemusí běžet tak rychle, ale prostě to tak vyšlo a tak běží takto zběsile.

záleží na počtu přepínaných prvků a na jejich jasu. Pro 4 sedmisegmentovky za kouřovým sklem by stačilo bohatě 40 Hz, pro hodně ledek a ještě bodových a jasných může být těch 500 Hz tak akorát.
Taky by se dal použít statický režim a tiny88
nebo místo LED elmag. vraní oka z Messerchmittů, ty by měly výhodu, že by zároveň tikaly.
Žirafka
Publikováno dne: 1.12.2015. 15:37  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Nový firmware verze 1.1
Externímu obvodu RTC se chci vyhnout, protože to považuji u takto jednoduchého zařízení za zbytečné mrhání výkonem procesoru i prostředky. Procesor to v klidu zvládne sám, tak to je.

Proto chci zkusit, jestli to to AVRko při takto nízkém kmitočtu zvládne. Možná ano, možná ne. Uvidím.
Žirafka
Publikováno dne: 1.12.2015. 15:39  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Nový firmware verze 1.1
Tak ano, ale já jsem spíše myslela to, že nebyl primární záměr udělat takto rychlý multiplex, ale prostě to tak vyšlo.

Mimochodem, čo si Kefalín, predstavujetě pod takým slovom "Vraní oko z Messerchmittů"?
host
Publikováno dne: 1.12.2015. 20:52  
 Odp: Nový firmware verze 1.1
já ho nikomu nenutím, pár jsem jich dostal a pár jsem jich vydoloval z rozebíraných základních desek a routerů nebo čeho. Procesor to sám umí taky, ale ty oscilátory mívají tak 20x lepší stabilitu a jsou teplotně kompenzované.
Citát:
jestli to to AVRko při takto nízkém kmitočtu zvládne.
bude to chtít k cíli přímými cestami a omezit zacházky přes pomocné proměnné
host
Publikováno dne: 1.12.2015. 20:57  
 Odp: Nový firmware verze 1.1
Citát:
predstavujetě pod takým slovom "Vraní oko z Messerchmittů"?
tak se říkalo optickému návěstnímu zařízení z letadel, je to váleček asi jako futrál stínicí na novalovou elektronku, v čele má výklopný terčík ovládaný elektromagnetem, obyčejně v kombinaci černá/bílá. Dost se to vyskytuje na aukru, akorát to teď zaboha nemůžu najít, protože to zpravidla prodává nějaká švadlena nebo učitel nebo cukrář z pozůstalosti a podle toho vypadá pojmenování předmětu. Až to nebudu hledat, tak se to někde zas objeví.
host
Publikováno dne: 1.12.2015. 21:19  
 Odp: Nový firmware verze 1.1
a už zas nejde vkládat příspěvky... kvůli odkazům?
host
Publikováno dne: 1.12.2015. 21:19  
 Odp: Nový firmware verze 1.1
tohle je už dost podobný vranímu oku
http://cfnewsads.thomasnet.com/images/medium/141/14193.jpg
Patrik
Publikováno dne: 1.12.2015. 23:03  
Nemluva
Datum registrace: 22.11.2015
Bydliště:
Počet komentářů: 6
 Odp: Nový firmware verze 1.1
Žirafka:
Zrovna dneska jsem dodělal tvojí starou verzi hodin škoda že jsem si toho nevšiml dříve, ale tak co měl jsem už hotový vlastní návrh, vyměnil jsem pouze diody červené za zelené, celkový odběr při 5V je necelých 7mA a nádherně počítají čas
Žirafka
Publikováno dne: 2.12.2015. 17:01  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Nový firmware verze 1.1
Citát:
tak se říkalo optickému návěstnímu zařízení z letadel, je to váleček asi jako futrál stínicí na novalovou elektronku, v čele má výklopný terčík ovládaný elektromagnetem, obyčejně v kombinaci černá/bílá.


Aha, kukačka Tedy tak se tomu říká na lokomotivách.

Jinak Hosté mohou vkládat jen jeden odkaz (nebo dva???) a to proto, že tu i tak dost řádí roboti. Ačkoli teďka je zase docela klid, takže s tím možná hnu nahoru.
Žirafka
Publikováno dne: 2.12.2015. 17:03  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Nový firmware verze 1.1
Tak to zamrzí, ale mne ty moje hodiny šlapaly dlouho dobře, teprve teďka začal být problém a tak jsem jej řešila a, vypadá to, že i vyřešila. Čili existuje značná pravděpodobnost, že tvoje hodiny půjdou dlouhou dobu také bez problémů. No a SMD dioda se dává lépe, jak THT. Ačkoli uznávám, je to více vidět. Já jsem diody THT připájela pomocí SMT a vidět to není vůbec
Žirafka
Publikováno dne: 2.12.2015. 20:59   Aktualizováno dne:2.12.2015. 21:04
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Záhada jak Brno
Asi mi tu straší, nebo už nevím. Hodiny se mi poněkud, docela dost, zpožďují. Tak jsem zkusila změnit kompenzaci a stále to není ono.

Změřila jsem kmitočet oscilátoru a ten je 4000,079 kHz, jak praví můj čítač. Konstanty časovače 1 by měly být nastavené takto tch 11 a tcl 219 aby hodiny šly dobře. Měla jsem nastaveno 200 a šly pořád pozdě. Teďka zkusím 150, ale i tak je mi to záhadou.

Že by tolik vadila změna teploty během dne? Asi to budu muset zkusit. Jen nevím jak, klimatickou komoru nemám a že by se mi chtělo ji stavět... nebo upravit troubu
host
Publikováno dne: 2.12.2015. 21:08  
 Odp: Záhada jak Brno
Dyť je to jen hračka ))
Co to znamená "mám nastavenou asi 100"?
Jestli ten čítač přesně změří, tak si stáhni nějaký program na zvukový generátor ze zvukovky, nastav si tam třeba 1000 Hz, program hodin si dočasně uprav aby místo toho bláznivýho BCD na nějaký pin pouštěl 1000x vyšší kmitočet než sekundy a zkus to porovnat na zázněj.
host
Publikováno dne: 2.12.2015. 21:12  
 Odp: Záhada jak Brno
Nebo se ti ta aktuální konstanta z tý eeprom nenačítá do programu? zkus ji zadat natvrdo ale je tam stejně problém, že její skok je dost hrubý. Chtělo by to najít lepší kmitočtové schéma programu.
Žirafka
Publikováno dne: 2.12.2015. 21:23  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Záhada jak Brno
Je to hračka, to je fakt. Ale nemusí se zpožďovat o minutu denně. To zase ne.

Záhadou je, že když jsem je měla v práci, no je to už pár let, uznávám, tak se tolik nezpožďovaly. Asi za to může ta změna teploty, přes den mám vypnuté topení a změna teploty v pracovně je i šest stupňů.

To "asi 100" bylo proto, že jsem v době psaný toho příspěvku nevěděla, kolik tam přesně je. Tak jsem to zjistila, přepsala a zjistila, že je pozdě. Ale naštěstí je vidět, kdy jsem psala původní text a kdy opravu.

Čítač by měl měřit přesně, sice už má prošlou kalibraci, ale nikdo se něm nevrtal a tak si myslím, že to je nejpřesnější přístroj, co tu mám. Chtělo by to jej nějak ověřit, ale zatím nemám čím, tak mu musím věřit.
host
Publikováno dne: 2.12.2015. 21:33  
 Odp: Záhada jak Brno
I sekunda denně je dost nemravná odchylka. Bral bych tak sekundu za dva měsíce. Na sekundu denně se dají dotáhnout mechanické náramkové hodinky.
Jestli máš TV, tak bývalo zvykem že řádkový kmitočet ČT byl (po zrušení OMA v Poděbradech) používán jako součást kmitočtového normálu.
nebo to holt překopat
Žirafka
Publikováno dne: 3.12.2015. 4:58  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Záhada jak Brno
Jsou tu samý vzdělanci, ale nikdo mi neřekne, že dělám školáckou chybu a že když chci zrychlit chod hodin, tak musím zvýšit číslo vkládané do registru časovače. Ještě že se mi o tom dneska v noci zdálo a tak jsem na to přišla sama

Ten řádkový kmitočet je dobrý nápad, až se vrátím z výletu na Divokou Moravu, tak to zkusím. Jen nevím, jak je to dneska, jestli televize připojené přes STB lze použít jako zdroj normálového kmitočtu. Kdysi o tom byl i článek v "rádiu", ale to bylo v době, kdy se o digitálním vysílání snad ještě ani nemluvilo.
host
Publikováno dne: 3.12.2015. 7:59  
 Odp: Záhada jak Brno
Jo ahaaa, ty výkřiky "100" byly naslepo vkládaný konstanty do dělicího poměru, už mi to došlo. Cizíma školáckýma chybama se člověk nejlíp učí.
Asi by to chtělo (když už se chceš zabývat vandrujícím krystalem) změřit si závislost kmitočtu oscilátoru na teplotě, udělat cejchovní křivku a porovnat s možnostmi těch dělicích konstant, ten krok 16 ppm totiž platí jen pro první změnu o 1 bit, všechno další už bude ještě horší. Abys pak nezjistila, že jsi v podobný situaci jako dolaďovat 4.76 rychlost kazeťáku přepínáním 6 nebo 12 V na motorek
Ono je rozdíl krystal nepřesný a/nebo nestabilní.
Jak je to dneska s časovými etalony v TV netuším, protože jsem televizi dávno poslal na smetiště dějin. Ale pípání v rádiu má každá stanice o celé sekundy jinak, každý má jinou distribuci přes satelit+pozemní trasy a navíc komprimace a dekomprimace (u analogu na FM) a na AM k tomu předkorekce kvůli řízené nosné. Je to zajímavé, že všechna úžasná digitální technika se při zpraseném přístupu dopouští mnohem větší chyby než analog a než hodiny s kyvadlem na smrkový liště od pana Božka.
Nebo zkus DCF77, je o to i v tom odkazu na podružný hodiny.
Valid token expired mě teda bude honit, jo? :-/
Žirafka
Publikováno dne: 3.12.2015. 15:20  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Záhada jak Brno
Citát:
Valid token expired mě teda bude honit, jo? :-/


To je asi osud

Tu kompenzaci jsem nevkládala naslepo, ale postupně jsem ji zmenšovala a vždy čekala, co to provede. Bohužel jsem zvolila špatný směr změny kompenzace. Teďka už je to o dost lepší, ale ještě to není úplně ono. Uvidím v neděli, až se vrátím, pokud se vrátím, a budu vědět více. Pak také zkusím skutečně změřit tu frekvenci, třeba pomocí toho slavného programu na měření frekvence procesoru. A s dobře rozjetým čítačem, ne po deseti minutách chodu.

Normál s DCF se mi líbí, možná na něj dojde, ale když jsem si četla dokumentaci, tak mne složitost poněkud odrazuje. Chjo.
host
Publikováno dne: 3.12.2015. 20:08  
 Odp: Záhada jak Brno
Citát:
tak mne složitost poněkud odrazuje.


Hlavně jsou pořád možnosti stabilního krystalu s teplotní kompenzací vysoce dostatečné pro běžné měření času. Z těch možností které nabízejí, jsi ještě nevyužila skoro nic. I třicet let starý budík od dederonů nebo Prim uměl pár sekund ročně s dobře nastaveným kapacitním trimrem a správně voleným koeficientem keramických kondů.
IvanH
Publikováno dne: 4.12.2015. 23:29  
Redaktor
Datum registrace: 04.02.2015
Bydliště:
Počet komentářů: 94
 Odp: Záhada jak Brno
Kto ma problem s dosahom DCF tak existuje moderna verzia tahat hodiny z GPS modulu a to bude mat aj info o casovej zone...
host
Publikováno dne: 5.12.2015. 12:27  
 Odp: Vědecké hodiny po šesti letech
host
Publikováno dne: 5.12.2015. 12:27  
 Odp: Vědecké hodiny po šesti letech
host
Publikováno dne: 5.12.2015. 12:30  
 Odp: Vědecké hodiny po šesti letech
https://vscht.cz/ufmt/cs/pomucky/machacj/docs/MET_CASU.pdf

TV vysílání už neobsahuje časový etalon a v datovém proudu to ani není potřeba, naopak vyrovnávací paměť podrží data i při výpadku a přijímač si časování rozkladů nebo spíš zobrazování lcd matic časuje sám.
Zajímavé, že v tom materiálu není ani zmínka o kvalitě časových znamení v rádiích.
Žirafka
Publikováno dne: 7.12.2015. 8:01  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Vědecké hodiny po šesti letech
Myslím si, že komplikovat si život pomocí DCF nebo GPS systému pro tuto hračku nemá smysl. Opravdu to chce využít možností technologie s krystaly, ale na to to chce přesný měřič frekvence. Možná se opravdu pustím do dalších hodin a tam udělám oscilátor trochu jinak, aby se dal doladit pomocí HW, ačkoli dneska v noci mne napadla jen SW úprava současného firmwaru, která by měla zlepšit možnost korekce nepřesnosti oscilátoru.

Jinak je zajímavé, že po dobu mé nepřítomnosti odešly do elektronického nebe další dvě diody. Přitom již nejsou namáhané závěrným napětím, ale odešly. Možná že to nebyla úplně ideální várka a mají už odsvícené svoje určené hodiny a tak odcházejí. Vyměním a je a uvidím. Případné další hodiny, které jsou čím dál tím pravděpodobnější, budou mít jiné diody.

Jinak díky všem za odkazy, je to zajímavé a ještě si je projdu. Dneska mám fůru času
host
Publikováno dne: 7.12.2015. 9:03  
 Odp: Vědecké hodiny po šesti letech
tak ještě jeden odkaz
http://www.okdxf.eu/index.php/clanky/ ... ctovy-a-casovy-normal-rwm

docela použitelný je čas v internetu na time.nist.gov kterým se dají řídit hodiny v PC, ale když sleduju tiky sekundové ručky ve winXP, tak mě rozčiluje ten třičtvrtěsekundový jitter.

jinak by se mi jevilo relativně jednoduché a pohodlné postavit stabilní oscilátor s hodinkovým krystalem termostatovaný tak na 30°, s volně navázaným výstupem do děličky tak 8x (4020 nebo tak) aby se to dalo poslouchat na zázněj s měřeným.

Tak koukám, že staré náramkové Prim udělají za 24 h asi 2sec chybu (zpoždění protože byly v chladnu, pokud jsou na ruce je to lepší). Na mechanický čas a ještě k tomu s tak proměnným zdrojem energie jako je péro, docela dobrý.
Žirafka
Publikováno dne: 7.12.2015. 13:16  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Vědecké hodiny po šesti letech
Ukazuje se, že měřit frekvenci přímo na krystalu je vážně hloupost. Mám teďka v hodinách nahraný ten "měřící program" a měřím kmitočet na výstupu oscilátoru. No a jak krystal, tak čítač běží stabilně, údaj na displeji je dlouhodobě stabilní a měnil se jen ze začátku běhu oscilátoru procesoru. Momentálně ukazuje 4000,373 kHz. Podle stabilního údaje usuzuji, že ani jeden oscilátor není nestabilní a to je dobře.

Ještě zkusím jeden nápad a to zvětšit předděličku časovače, čímž se zmenší vliv nejmenšího bitu vlastního časovače a tím pádem by hodiny měly jít seřídit přesněji. Na seřízení trimrem to mít nebude, ale do této desky se mi již nechce nic přidávat. Těch změn bylo již dost.

Ještě musím zjistit, kam je správné připojit trimr pro nastavení frekvence, v budoucnu se to bude hodit. Možnosti jsou dvě. Vlastně tři.
host
Publikováno dne: 7.12.2015. 14:16  
 Odp: Vědecké hodiny po šesti letech
Ten krystal má mít podle datasheetu výrobce nějakou doporučenou kapacitu na vývodech, jestli ji má a kmitá o 400k jinde, tak bych ho zahodil a použil jiný. Bude to nejkratší a nejrychlejší cesta. Dolaďovací kapacitu je pak optimální složit z kondů s kladnou i zápornou teplotní závislostí, aby se vyrušily se závislostí krystalu. Tohle poctivý výrobce budíků za pětikilo dělal už před čtvrtstoletím (a výrobci přijímačů před 60 lety).
Host
Publikováno dne: 8.12.2015. 19:42   Aktualizováno dne:8.12.2015. 19:59
 přestupná sekunda 30.6.2015
A další verze by mohla mít vědecké nastavování přestupné sekundy buď tlačítkem nebo po tom RS232, ať jsou fakt vědecké cs.wikipedia.org/wiki/Přestupná_sekunda
Žirafka
Publikováno dne: 8.12.2015. 19:59  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: přestupná sekunda 30.6.2015
Dovolila jsem si malý redaktorský zásah.

Jinak toto by bylo asi už moc vědecké, ačkoli, byla by to docela prča. Takže vlastně proč ne?
host
Publikováno dne: 11.12.2015. 22:44  
 Odp: přestupná sekunda 30.6.2015
redaktorský zásah si dovoluje hlavně ten samotný xxops.

Ta Mezinárodní služba pro hlídání rotace Země je perfektní instituce, asi by dost lidí nevěřilo, že to není vtip.
Žirafka
Publikováno dne: 12.12.2015. 21:55  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: přestupná sekunda 30.6.2015
Ono to zní jako vtip, ale možná to je pro někoho důležité. A nebo je to pěkná "trafika" ačkoli si myslím, že ve vědě se těch trafik tolik nevyskytuje.

Nebo tomu chci věřit.
host
Publikováno dne: 12.12.2015. 22:05  
 Odp: přestupná sekunda 30.6.2015
Důležité je to asi pro většinu technické civilizované populace, protože na přesném času už je toho strašně moc závislé a ta vteřina za dva nebo tři roky by asi dělala kolapsy.
Spíš je zajímavé, že se zpomalování rotace nedá považovat za známou závislost, ale odehrává se nahodile.
mano007
Publikováno dne: 12.12.2015. 23:05  
Tichošlápek
Datum registrace: 04.03.2011
Bydliště:
Počet komentářů: 91
 Odp: přestupná sekunda 30.6.2015
To je fajn ze existuje vedecke sledovanie presnej rotacie zeme a teda doladovanie presneho casu v lete o 1 sekundu pokial je to potrebne ale co je dolezite tak sudruhovia sice vymysleli ze sa prida cela sekunda ked bude treba ale to ze tak moderne zariadenie ako pocitac s tym bude mat problem na to nikto nepomyslel. Kedze to uz par firmam (ako napr Amazon) urobilo peknu neplechu tak si teraz vsetci davaju majzla.

Najcistejsie riesenie pouzil Google ked uz par dni dopredu upravuju rychlost tikania svojich NTP serverov a tym predist nutnosti skokovej upravy casu. Ked sa cas NTP dorovna s "skutocnym" casom tak NTP servre opat zacnu tikat presne.
host
Publikováno dne: 13.12.2015. 9:32  
 Odp: přestupná sekunda 30.6.2015
To je otázka, jestli dorovnat v jeden definovaný okamžik, o kterém zainteresovaní uživatelé přesně vědí, než plíživě po troškách přidávat aby to nepřipravené moc neurazilo. Někdo by mohl potřebovat ještě těch pár dní před vložením přídavné sekundy kalibrovat přesně, ale neví jestli to už náhodou na NTP neplave o 300 ms. Je to sporné.
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny