Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
18 uživatel(ů) je online (3 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 18

více...
Noví uživatelé
Kubrt
Kubrt
16.04.2024
Mirek
Mirek
14.04.2024
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Elektronika - Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11

Popis malé úpravy v případě, když se nedaří seřídit oscilátor pomocí trimru.
Napsal/a Žirafka v 26. 12. 2015 v 11:01 (přečtení 20277×) Další články tohoto autora
Elektronika
     Již dlouhou dobu mám tyto hodiny a jsem s nimi spokojená. Čas mi ukazují již mnoho let a krom výměny několika elektrolytických kondenzátorů nebylo potřeba s nimi nic dělat. Nicméně se trochu zpožďovaly a při posledních pokusech jsem zjistila, že se zpožďují docela dost a to asi pět sekund za den. Někdy méně, někdy více.

     Tak jsem začala měřit kmitočet oscilátoru a zjistila jsem, že místo 100 kHz kmitá na kmitočtu 99,997 kHz což není ideální. Uvnitř hodin je kapacitní trimr označený jako C22 a tím se dá kmitočet trochu doladit. Ale to se mi nepovedlo, protože rozsah změny byl příliš malý a stejně byl trimr nastavený na minimální hodnotu.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 1 – hodiny Pragotron DTS-11.


     Hledáním na internetu jsem zjistila, že není tak snadné získat schéma zapojení, ale po čase se mi to podařilo. Nejprve nějaká špatně čitelná, ale použitelná, a pak jedno velmi dobré. Ve schématu bylo vidět, že v sérii s krystalem oscilátoru je paralelní kombinace tří kondenzátorů, z toho jeden je již zmíněný trimr. Pak už to šlo celkem snadno, našla jsem ony kondenzátory a postupně je začala ubírat. Původní hodnoty byly 220 pF a 15 pF paralelně. Zjistila jsem, že s ani jedním z nich nedokážu seřídit oscilátor tak, aby to bylo správně.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 2 – původní kondenzátory.


     Postupně jsem začala původní kondenzátory odpojovat. Bez nich oscilátor běžel zase moc rychle, takže jsem zkoušela jiné kondenzátory a postupně jsem došla k hodnotě 120 pF se kterou se dá oscilátor nastavit správně. Na fotkách vidíte, že nový kondenzátor je na jiné pozici než ty staré. Autor desky počítal s tím, že bude potřeba kondenzátory vybrat a tak je tam místo pro tři kondenzátory a dokonce i různé rozteče. Stačí si vybrat.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 3 – nový kondenzátor.


     Pak již jen zbývalo poněkud zdlouhavé nastavení a měření. Naštěstí je signál oscilátoru vyvedený na konektor na zadním panelu. Je to konektor označený BC OUTPUT a signál je na špičce číslo sedm. Zem je na stejném konektoru na špičce číslo šest. Fyzicky jsou to dvě spodní špičky tohoto kulatého konektoru.

     Nejprve jsem měřila kmitočet a nastavila jsem jej přesně na 100,000 kHz což je maximální rozlišení mého čítače. Pak jsem si uvědomila, že bych mohla měřit ne kmitočet ale dobu periody a tak jsem to zkusila. Přístroj ukazoval kolem 10,000100 µs a postupným měněním kapacity trimru jsem se dopracovala až k celkem stabilní hodnotě 10,000008 µs. Lepšího výsledku se mi nepodařilo dosáhnout, protože hodnota poněkud kolísá. Věřím, že to je i „stárnutím“ součástek a je potřeba nějakou dobu počkat. Hodnota se totiž poněkud mění i s teplotou okolí, takže přesně to asi nikdy nenastavím. Nicméně teďka jdou hodiny tak přesně, jak to jen v současné době jde. Do budoucna se situace možná ještě zlepší. Podle dokumentace výrobce mají mít hodiny přesnost ±1 s/24 h a to se mi podařilo dosáhnout přesnosti lepší.

     Během zkoumání schématu jsem zjistila, že na desce chybí nějaké součástky v obvodu napájení. Tak jsem je tam doplnila a uvidím, co se stane. Pravděpodobně to nebylo nutné, ale kdo ví. Jedná se o odpor 100 Ω a kondenzátor 100 nF připojené na vývod 40 řídícího integrovaného obvodu.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 4 – doplněné součástky v obvodu napájení.


     Na fotce vidíte více doplněných součástek, ale já jsem doplnila jen jeden odpor a keramický kondenzátor. Zbytek součástek doplnil někdo buď v továrně nebo předchozí majitel. Spíše si myslím, že je doplnil někdo v továrně.

     V jednom z návodů z internetu našla zmínku o tom, že pokud jsou hodiny napájené ze sítě a současně je připojený záložní zdroj 12 V, odebírají z něj hodiny trvale proud cca 100 mA. To mi připadalo podivné, protože by to podle schématu tak být nemělo. Měřením jsem ale tuto skutečnost potvrdila a bylo mi to divné. Tak jsem ještě měřila a zjistila jsem, že to je způsobené tím, že napětí na kondenzátorech filtru je jen asi 10 V a tím pádem napětí 12 V ze záložního zdroje je vyšší a přes vnitřní diody zdroje se podílí na napájení hodin. Jaké je řešení? Napětí záložního zdroje musí být 11V a méně. Potom z něj hodiny neodebírají při napájení ze sítě žádný proud. Zároveň je potřeba počítat s tím, že uvnitř hodin jsou s tímto zdroje do série zapojené tři diody KY132/80 a pak stabilizátor 7805, který potřebuje určité minimální napětí pro svojí správnou činnost.

     Všechny podklady, které se mi podařilo získat, si můžete stáhnout ve zdejším skladišti. A pokud toto povídání bude někomu užitečné, tak budu moc ráda Závěrem chci také poděkovat všem, kdož mi při shánění pomohli, bez nich by byla práce o dost náročnější a zdlouhavější.


PS: Hodiny s červeným displejem jsou moje dávná konstrukce s procesorem PIC 16F84 a obvodem DS1302. V těchto dnech se snažím o jejich seřízení tak, aby ukazovaly přesně a konečně se to i daří. Jsou to ty hodiny, o kterých se tu občas píše v komentářích a podobně.
Hodnocení: 10,00 (1 hlas) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
host
Publikováno dne: 26.12.2015. 12:12  
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Hezká strojovna. Zajímavé jak tehdy všechna čs. elektronika vypadala jak z jedné linky (no, plošné spoje možná dělala jediná fabrika).
Udávaná stabilita oscilátoru 10 ppm by se nepochybně dala zlepšit, jednak není známo typ těch dorovnávacích kapacit, jednak teplotní vandr MA805 asi 20 mV taky není žádná výhra.
Pro ujíždění kmitočtu je teplotní součinitel kondenzátorů přitom zásadní, optimálně by měla být kombinace kapacit taková, aby se teplotní součinitele jednotlivých kondů kompenzovaly. Výrobce obsesivně tají rozpisku, protože si servis chce dělat sám, přito, schéma ale uvede. Vypadá to, že je tam trimr WN 704xx, teplotní součinitel jsem nenašel, ale u skleněných a keramických se uvádí 400-800*10-6/K a plast bude spíš horší. Největší vliv má pochopitelně pevný kondenzátor s největší kapacitou, resp. jeho součinitel. Pro určení podílu kapacit různých typů existoval numerický postup, což by matematičtí nadšenci jako Bernard asi uměli odvodit. Tohle je zapomenuté know how z doby elektronkových komunikačních přístrojů, kdy se navrhovaly LC oscilátory desítek MHz s odchylkou desítek Hz.
Je umění vyfotit dva displeje, aby ani jeden nebyl spolehlivě čitelný a ten červený navíc neostrý, ačkoliv je ostrá zeď za ním a Tek před ním )))))
Žirafka
Publikováno dne: 26.12.2015. 13:16   Aktualizováno dne:26.12.2015. 14:23
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Citát:
Je umění vyfotit dva displeje, aby ani jeden nebyl spolehlivě čitelný a ten červený navíc neostrý, ačkoliv je ostrá zeď za ním a Tek před ním )))))


To je asi tím, jaký se použije foťák. Můj museální Olympus to prostě lépe neumí. Zelený displej je multiplexovaný, tam se té nečitelnosti nedivím. Červený je statický, ale asi moc svítící a tak to rozhodilo expoziční automatiku. Při focení s bleskem to vyjde hezky ostře, ale na displeji není vidět vůbec nic

Původní kondenzátory jsou typu "normální keramika Tesla" bez dalšího označení. Ačkoli teďka mi to vrtá v hlavě, takže asi ještě jednou hodiny otevřu a podívám se do pytlíku s původními součástkami. Nahradila jsem je "normální keramikou z GESu".

Původní kondenzátory mají označení "220 Js" a "15 J" což by měli být TK754. Jejich teplotní součinitel je -47×10-6/K a provozní napětí 40 V. Nahradila jsem jej jedním s označením "120 Js" čili by měl mít stejné parametry. Na trimru je vidět jen hodnotu 40 pF, značku Tesla a zkřížené meče, jinak nic.
host
Publikováno dne: 26.12.2015. 14:22  
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
No jo, z toho se nestřílí
Ten trimr by měl mít malý a kladný teplotní součinitel, krystal podle datasheetu, stabilizátor taky (ten je navíc možná celkem snadno měřit).
Teplotní závislosti kondů
Nevím co se stalo s českým výrobcem v HK, stránky má jen v němčině a takové, že je asi dělal cvičně žák 7. třídy, přitom to byl velmi seriozní výrobce a na webu měl spoustu užitečných informací. Snad ani není přirozené, že by někdo byl takové hovado, za to někdo musel dostat zaplaceno
Ty hodiny jsou 25+ let staré, kondy Tesla asi taky, takže tím je vystárnutí vyřešeno. O "moderních" kondech píše Kubáč výstižně ve svém blogu...
host
Publikováno dne: 26.12.2015. 14:24  
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Už jsem to chtěl skenovat ale někdo to už udělal přede mnou
http://om6bb.bab.sk/files/HAM%20Knizn ... ckova/Gumickova%202-2.PDF
Někde byly i podrobnější postupy včetně vzorečků, jenomže je otázka, jak se dneska seženou kondy definovaných vlastností. Možná vypájet ze starých stanic VXN, VXW a tak?
Žirafka
Publikováno dne: 26.12.2015. 14:29  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Na internetu je takových tabulek vícero, ale já jsem si vzpomněla na "Hnědou knihu" což je asi poslední Konstrukční katalog Tesla a tam jsem našla to, co je v příspěvku nahoře.

Tím stárnutím jsem myslela i to, že po zapájení kondenzátoru a jeho vzpamatování se z pájení se kmitočet také mění. Zrovna teďka ta potvora běží na 10,000031 µs ale trochu to cestuje. A když se hne trimrem, tak za chvilku je zase tady. Nechám to pár dni zavřené a třeba se to zase vrátí k té hodnotě z článku

Jinak hodiny si dělají vlastní teplotní stabilizaci, teplota skříně se po nějaké době docela hezky ustálí a pak se celkem drží. Bez termostatu, jen tím, jak topí trafo a stabilizátor.
Žirafka
Publikováno dne: 26.12.2015. 14:31  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Tuto knihu tu asi i někde mám. Chtělo by to lepší knihovničku, ale nějak žádnou vhodnou nenacházím. Jedině udělat, ale nenacházím vhodného dodavatele laminované desky s vhodným dekorem. Vhodného myslím tak, aby nechtěl prodal vagon náklaďák, nebo alespoň celou velikou desku.
host
Publikováno dne: 26.12.2015. 14:33  
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Citát:
Na trimru je vidět jen hodnotu 40 pF, značku Tesla a zkřížené meče, jinak nic.

to budou ty WN 704_ _ asi.
http://datasheet.hezkyden.cz/tesla/kapacitni-trimry-tesla.pdf
za bolševika se celkem dělalo přednostně z tuzemských součástek, plus malá část RVHP ale to bylo zřejmé a poznatelné - odpory MLT, kondy Iskra nebo TGL a tak.
Žirafka
Publikováno dne: 26.12.2015. 14:43  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Vypadá to tak, je to černá kostička a má na bocích pacičky, kterými se dali jednotlivé trimry spojovat. Vypadá to tedy na ty WN704XX.
host
Publikováno dne: 26.12.2015. 14:46  
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Kdysi byly konstrukční katalogy Tesla ale nebyl na trhu volně sortiment, leda zadníma vrátkama z fabrik, pak byly mraky součástek, jenže v horečce pravdalásky to nikoho nezajímalo, dneska jsou katalogy rarita a součástek sporadické zbytky za občas magorské ceny.
Ta vyhřátá skříň asi spíš relativizuje vliv malých změn teplot okolí. Plíživá změna po pájení není dobrá, to by mohlo být vracení vzdušné vlhkosti a to je nedefinovaný proces... teplota by se měla srovnat nejpozději za desítky minut snad. Kondenzátory velkých hodnot se ale po každém zapájení trochu rozhodily nevratně, když se dlouho pájely až z nich sublimoval ten parafín nebo co.
Ty stabilní světle šedé a bílé keramiky to ale nedělaly, jen ten hnědý porézní póvl. Ten byl i pěkně mikrofonický, při zatrsání dával a stovky mV.
Žirafka
Publikováno dne: 26.12.2015. 14:49  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Při bližším zkoumání se ukázalo, že to nejsou meče ale písmenko "X". Čili správná informace je, že na trimru je napsáno "50 pF" a o 90°otočené "X3". No a nahoře pak značka Tesly.

Jak jsem si mohla splést 40 a 50 nevím, ale tu čtyřku jsem tam viděla. Asi si potřebuju odpočinout.
host
Publikováno dne: 26.12.2015. 20:29  
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Odpočívalo se tři dny vánoc!
Krystal vypadá že má držák typ SD2/48-9, mělo by to být v Katalogu elektronických součástek, konstrukčních dílů, bloků a přístrojů 1983-1984, 1.díl, teplotní součinitel netuším. Logicky by vyplývalo, že byl použit princip složení kapacity ze tří dílčích s odlišným součinitelem (kladný pro trimr, neutrální NP0 pro největší, malý záporný pro třetí-pevný) asi tak jak je popsáno v tom AR o krystalových oscilátorech B2/87 str. 57.
Ten krystal teda má normálovou rezonanci 99.985 kHz jestli to dobře čtu?
Žirafka
Publikováno dne: 26.12.2015. 20:39  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Vánoce ještě neskončily, ale jejich začátek byl dosti náročný. Teprve dneska se z toho dostávám a je mi zase dobře

Krystal je skutečně 99,985 a doladěný na požadovaných 100 kHz.

Kondenzátory byli sice tři, ale ty dva jsou ze stejné hmoty. Možná to tak mělo být, možná to někdo při osazování poněkud popletl nebo ošulil. Jaký má součinitel krystal a trimr nevím, ale vypadá to, že budu moci zahájit dlouhodobé sledování a pak uvidím, jak přesně hodiny půjdou. Zatím se pořád snažím přimět oscilátor, aby kmital co nejblíže ideálu. Prozatím vyhrává oscilátor, ale já se zatím nevzdávám
host
Publikováno dne: 26.12.2015. 20:49  
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Vzhledem k tomu že před pár týdny nevadilo courání vědeckých hodin o minutu denně, je tu jistý vývoj.

S těma kondama, potíž je v tom, že s jakoukoliv kapacitou neznámého součinitele to sice můžeš nastavit na jmenovitý kmitočet, ale jen v jednom bodě (na jednu teplotu) a pak se to zas rozjede, zatímco ta trojice by to měla vyrovnávat ve větším rozsahu.
Ono ten sám o sobě oscilátor nebude žádný zázrak ani to asi nebyl účel u toho výrobku - stopky a časák pro nějakou výrobu, čili 100 ppm žádná míra.
Nějaký ošizený Colpitts a ten oddělovač za ním je spíš tvarovač než oddělovač.
Žirafka
Publikováno dne: 26.12.2015. 21:04  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Pokud nahradím kondenzátor s označením "Js" za jiný kondenzátor stejného výrobce s označením "Js" tak předpokládám, že budou mít stejnou charakteristiku. A oba původní měli jako teplotní charakteristiku uvedené to "J", jakou má trimr nevím, ale ten tam zůstal původní.

A pokud hodiny půjdou tak jak se píše v návodu, bude to dobré. Zatím jsou ale lépe, proti NTP serveru se za den neuhnou ani o sekundu
host
Publikováno dne: 26.12.2015. 21:14  
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
V návodu se taky psalo že B73-HiFi chodí do 15 kHz na 19,05 a on se dal seřídit tak, že nahrával 26 kHz. Tedy nahrál i předmagnetizaci jako tón, ale to už s nedefinovanou úrovní.
Muselo by se vidět servisní postup od těch hodin, teda to jen v tom případě že by byla motivace vymačknout z toho maximum. Aby to drželo aspoň jako budík Ruhla sekundu za několik měsíců.
Jinak piánko! Pivko a nohy na stůl.
Jo ty desky, to snad prodá a nařeže kdejakej hobby obchod? u nás běžně jednu desku, plus každý řez na formátce asi za 5,-.
Kusy by mohli mít i kuchyňáři a tak, ale to už jsou pyšní prevíti, protože nemají zájem se osírat s prkýnkama, když inkasujou sto litrů za kuchyň.
Proč si nevybereš něco někde v bazaru s nábytkem?
Žirafka
Publikováno dne: 26.12.2015. 21:33  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Zatím to vypadá dobře, uvidím zítra, jak se kmitočet hne. A pak uvidím za pár dní, jak to bude ujíždět.

Prkénka nejsou problém. I převoz je řešitelný problém, problém je v dekoru těch prkének. Do pracovny se mi už další skříň neleze a do obýváku potřebuji dekor "jasan coimbra" a to je v Ústí a okolí problém. Prostě nemají.
host
Publikováno dne: 27.12.2015. 9:38  
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Jak se tu řešilo ty teplotní šoky po pájení, nedalo by se teda použít třeba piny z precizní patice nebo FRB a ty kondenzátory připojovat do nich?
Žirafka
Publikováno dne: 27.12.2015. 11:33  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Myslím si, že to není ideální nápad. A proč si to myslím? Protože proto

Tedy proto, že každý rozebiratelný spoj je potencionální zdroj poruch, přechodových odporů, a jiných jevů, a kdo ví čeho ještě. Pár podobných spojů mne už v životě vypeklo.

Jinak zdá se, že si oscilátor už docela sedl. Sice pořád trochu courá sem a tam, ale už je to jen v rozsahu 9,999995 až 10,000008 µs. Vypadalo to, že na to má vliv teplota, ale teďka je teplota stabilní a stejně během pár minut oscilátor sjel z 10,000000 na těch 9,999995 a to jsem jen vlezla do pokoje a pustila počítač.

Každopádně je to tak malá změna, že hodiny jsou pořád dobře, proti NTP serveru není vidět chyba
host
Publikováno dne: 27.12.2015. 11:40  
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Citát:
to jsem jen vlezla do pokoje a pustila počítač.

a je tam nějaký kolísání napětí za tím 7805? nebo závislost ocilátoru čítače na napětí v síti? jestli ti počítač nesundá napětí z 230V na 229.8 a přes trafo a stabilizátor pak třeba čítač dostane na oscilátor místo 12V 11.95.
Menší rozdíl vůči NTP než 1 sec ve windows neuvidíš, takže si budeš myslet, jak to drží na 0,01 ppm a pátý den bác!
Žirafka
Publikováno dne: 27.12.2015. 12:12   Aktualizováno dne:27.12.2015. 12:13
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Napětí v síti tu kolísá o dost více než nějaké desetinky voltu. to je tak, když se bydlí na vesnici a některé rozvody pamatují ještě biblické časy

Nicméně napětí za stabilizátorem jsem neměřila a teďka jej měřit nebudu, nechce se mi rozebírat přístroj. Chci jej nechat pár dní se usadit.

Nechala jsem si poradit program Dimension4 a ten mi teďka drží čas v počítači přesně. Dokonce ukazuje, o kolik s časem hnul. Jen doufám, že se jednotlivé NTP servery od sebe neliší, program je totiž střídá.

Zrovna koukám na čítač a přeskakuje z 9,999999 na 10,000000 µs čili spokojenost. Asi si opravdu všechno potřebuje sednout. Teplota se tu drží stabilní v rozmezí jednoho stupně.
host
Publikováno dne: 27.12.2015. 16:26  
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Citát:
rozvody pamatují ještě biblické časy

hezkyyyyyy...nestačilo by třeba jen pana Křižíka?

Dimension4 to sice drží, dozvíš se že před půlhodinou srovnal čas v PC o 30 ms, ale ta indikace stejně zůstává jen přes vteřinovou ručičku a displej po sekundách, ne? takže menší odchylka než tak 200 ms okem vůbec neodhadneš a to neuvažuju ten šílenej jitter (aspoň u mých W XP) kdy to čas od času skoro na 2 sec nic nedělá a pak to poskočí rovnou o 2 sec.
Žirafka
Publikováno dne: 27.12.2015. 19:57  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Jo moje XP také dělají s časem divy. Koukala jsem na to jako na zjevení. Nikdy jsem si toho nevšimla, až teďka během všech těch pokusů. A opravdu někdy stojí hodiny skoro dvě sekundy a pak poskočí kupředu.

Z hecu jsem na výstup signálu připojila i milivoltmetr a ten ukazuje pořád stejnou hodnotu, napětí na výstupu tedy nekolísá. Vím, není to moc směrodatné, ale byla jsem zvědavá. Jak moc kolísá napětí za stabilizátorem nevím, ale ono je to asi opravdu fuk.
host
Publikováno dne: 27.12.2015. 20:37  
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Citát:
Vím, není to moc směrodatné, ale byla jsem zvědavá.

To asi fakt nebude směroplatné, když je to výstup z tvarovače pro logiku, tak to bude hezky limitovaný obdélník
Zkouším vylovit ze šumu signál dcf, na feritku a dva tranzistory je to tak na mezi možnosti osciloskopu, sotva to stačí na zasynchronizování, ale ty sekundové tiky 25% úrovní tam jsou vidět.
Žirafka
Publikováno dne: 28.12.2015. 8:54  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Na druhou stranu to ale znamená, že na výstupu oscilátoru je všechno v pořádku a neděje se tam nic špatného, takže to je pozitivní zjištění

DCF modul budu muset také opatřit, jen by to před tím chtělo ještě tiskárnu na peníze, nebo alespoň raznici na padesátikačky, budu si pak po večerech tisknout a potom budu moc dělat radost sobě i jiným
host
Publikováno dne: 28.12.2015. 9:07  
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Citát:
na výstupu oscilátoru je všechno v pořádku


ve smyslu Stěrače stírají, klakson troubí je oscilátor v pořádku, ale nepoznáš z toho, jestli oscilátor je současně převodník U/f s 10 Hz/V nebo 1000 Hz/V.

Mně nejde ani tak o dcf modul, protože tady člověk nepotřebuje ani tak přesný čas a datum a den v týdnu, jako normálový kmitočet, čili mně by stačil ten 77500 Hz v normalizovaném tvaru, aby se s ním dalo dál dělat a pochybuju že to z běžného budíkového DCF leze.
Na to by měla stačit feritka, pár kondů, JFET a nějaký ten operák.
Žirafka
Publikováno dne: 28.12.2015. 14:06  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Vzhledem k tomu, že se výstupní napětí nemění ani při změně teploty v pokoji usuzuji, že napětí bude docela stabilní.

Navíc se kmitočet oscilátoru sice trochu mění s teplotou, ale zatím se mi nepodařilo vypozorovat jak, protože jednou se mění nahoru a pak zase dolu a není úplně jasné, kdy a kam se hne. Možná se prostě mění s časem a ne s teplotou.

Každopádně hodiny jdou přesně, proti počítači, který seřizuju podle NTP serveru, není vidět odchylka. Jsem zvědavá, kdy se odchylka začne projevovat. Proto stavu před pár dny jsem získala "normál" který se může hodit Jenže teďka budu chtít získat ještě lepší a přesnější hodiny, tak to prostě je.
host
Publikováno dne: 28.12.2015. 14:33  
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Citát:
Jenže teďka budu chtít získat ještě lepší a přesnější hodiny, tak to prostě je.

tak to mě mrzí ))
jestli je odchylka malá a na obě strany od normálu, tak to znamená že byla vykompenzována systematická chyba (nesprávný kmitočet) a zůstala jen nahodilá, třeba ta změnou napájecího napětí kterou nestačí potlačit stabilizační činitel 7805.
host
Publikováno dne: 28.12.2015. 19:40  
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Citát:
budu si pak po večerech tisknout a potom budu moc dělat radost sobě i jiným


Žirafko tohle tu nepiš ani ze srandy, taky by se na to mohl někdo dívat jako na trestný čin ve stádiu přípravy, někteří lidé ani úřadové nemají smysl pro humor…

http://www.bezplatnapravniporadna.cz/ ... tne-ciny-hospodarske.html
Žirafka
Publikováno dne: 28.12.2015. 20:06  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Tak pokud tento jasně napsaný vtípek někdo pochopí tak, že se chystám spáchat trestný čin, tak to snad ani nechci vědět a v takové zemi snad ani nechci žít.
Žirafka
Publikováno dne: 28.12.2015. 20:11  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Měření napětí zkusím časem, teďka ještě zkouším, co dělá kmitočet.

A opravdu se mění s teplotou, jen ne tak lineárně, jak bych čekala. Když se tu přitopí, tak kmitočet poněkud klesne. Po ochlazení zase stoupá.

Přitom je zajímavé, že hodiny jsou uvnitř citelně teplé, nečekala bych, že změna okolní teploty o cca 3°C může způsobit pozorovatelnou změnu. Ale způsobuje.

Teďka jen doufám, že se nemění kmitočet oscilátoru mého čítače, to by mne opravdu mrzelo. Ten je ale v termostatu, tak snad nic takového nehrozí. Budu to muset také nějak ověřit. A zrovna mne napadl jeden další pokus, stejně mne už nebaví koukat se na desítku s nulami za tečkou
host
Publikováno dne: 28.12.2015. 20:33  
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Citát:
další pokus, stejně mne už nebaví koukat se na desítku s nulami za tečkou

ovšem aby pak výsledek pokusu nebyl pohled na nesvítíci displej )
jestli je napětí prokazatelně stabilní na milivolt a kmitočet klesá s rostoucí teplotou, tak je moc malý podíl kondu s negativní teplotní závislostí...
může být taky třeba teplotní závislost toho odporu na nastavení pracovního bodu oscilátoru. Ten je taky TR191?
geograf
Publikováno dne: 28.12.2015. 20:47  
Tichošlápek
Datum registrace: 01.02.2015
Bydliště: tade na Hané
Počet komentářů: 60
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Když ste tu nahodili synchronizace kmitočtu rádiem tak v Electusu 2001 str. 23+24 vyšel článeček - "Kmitočtový normál stabilizovaný rádiem" Používá se tam kmitočtu německého vysílače v Donebachu na 153kHz.
Seznam evropských DV vysílačů - http://www.mediumwaveradio.com/longwave.php
Žirafka
Publikováno dne: 28.12.2015. 21:15  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Pokus se podařil, zkusila jsem změřit kmitočet sítě a došla k pozoruhodným výsledkům.

Jinak odpory oscilátoru jsou vidět na prvním obrázku, jsou to ty zelené potvory. Co to je za typ nevím a rozdělávat se mi to teďka opravdu nechce.

Proč jsem zkusila změřit kmitočet sítě? Chtěla jsem si ověřit, jestli mi náhodou nekecá čítač. Když jsem měřila kmitočet, měří na dvě desetinná čísla, tak údaj trochu poskakoval. Pak mne napadlo změřit periodu a čítač se změnil na generátor náhodných čísel. No a teďka už se čísla zase mění tak, že jsou i vidět. Setiny až tisíciny milisekund.

Asi jsem se trefila na vysílání HDO. Přitom na osciloskopu nebylo vidět vlastně nic, hezká sinusovka, mírně se chvějící.

Mimochodem, na tyto debaty je tu diskusní fórum

PS: http://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=154
Žirafka
Publikováno dne: 28.12.2015. 21:17  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Pěkný seznam. Jen mne udivuje výkon vysílače v Toplné. Jestli to není překlep, tak to musí být slyšet po celé zeměkouli
host
Publikováno dne: 28.12.2015. 22:39  
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
HDO působí modulaci nebo spíš superpozici na půlvlnách, její amplituda nemůže být velká, takže čítač frekvence by to nemělo zmást, pokud má jeho vstupní část dobře definované překlápěcí úrovně.
Topolná už asi rok jede na symbolické desítky kW, než ji vypnou úplně, ale jinak u využití rozhlasových vysílačů jako normál se pak nabízí otázka stability frekvence...
host
Publikováno dne: 29.12.2015. 16:47  
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
Citát:
Tak pokud tento jasně napsaný vtípek někdo pochopí tak, že se chystám spáchat trestný čin, tak to snad ani nechci vědět a v takové zemi snad ani nechci žít.


Tak to máš jen nedostatek informací, tito lidé jsou celkem běžní, říká se jim psychopati - nemají empatii a nechápou nadsázku a emoce (kromě svých vlastních), zato však můžou mít moc (třeba úřední) a taky zájem. Zákony také na žádnou nadsázku nepamatují, zato však je v žalobách požehnaně vět vytržených z kontextů, takže… vezmi si z toho co uznáš za vhodné, nechci tu kazit ovzduší, ale bylo to myšleno jako dobře míněná přátelská rada.

Pak Kubáč dnes shodou okolností napsal tématický článek na svém blogu.
host
Publikováno dne: 1.1.2016. 13:34  
 Odp: Seřízení oscilátoru u hodin Pragotron DTS-11
tady ještě nějaká stránka se seznamem DV normálových stanic, ale asi z dob krále klacka, protože je tam ještě OMA která je snad 15 nebo 20 let po smrti
http://www.smeter.net/stations/lf-time-frequency.php
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny