Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
15 uživatel(ů) je online (5 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 15

více...
Noví uživatelé
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
panezi
panezi
08.09.2022
BigLadin
BigLadin
25.07.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Recenze - Stavebnice blikajícího obrazce

Tipa PT023
Napsal/a Žirafka v 10. 09. 2016 v 21:59 (přečtení 2034×) Další články tohoto autora
Recenze
     Měla jsem zase jednou chuť si postavit něco jen tak pro radost a potěchu duše. A tak jsem využila „akce“ a koupila si plošný spoj ke stavebnici PT023 prodávaný firmou TIPA. Brala jsem více věcí a dvě stavebnice, takže se v dohledné době můžete těšit i na druhou recenzi

     Pokud si budete chtít také hrát, tak se dá koupit jak samotný spoj, tak i celá stavebnice. Odkazy jsou na konci článku. Já jsem využila první možnost, protože všechny, skoro, součástky jsem měla doma. A co nebylo, to se nahradilo. Jediné, co jsem musela opravdu dokoupit byly svítivé diody, doma mám sice diod docela dost, ale 3mm tolik nebylo. A měla jsem tušení, že je potřeba, aby diody byly, pokud možno, co nejvíce stejné. Po sestavení se ukázalo, že toto tušení bylo velmi správné.


     Původně jsem myslela, že zapojení bude klasické s obvodem 555 a výkonovým stupněm. Pravdu jsem měla jen z části, protože sice je použitá klasická 555, ale její zapojení rozhodně není klasické. Na „zpětné inženýrství“ ale také nedošlo, protože se na webu dá velmi pohodlně najít originální návod k sestavení a v něm je to schéma nakreslené, včetně rozpisky součástek a několika nápadů.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 1 a 2 – deska plošných spojů.


     Jak je tedy stavebnice zapojená? Dávat sem schéma asi není úplně správné, protože k tomu nemám souhlas. Ale obvod je zapojený jako astabilní klopný obvod s proměnlivou frekvencí i střídou. Co se mi na zapojení ale nelíbí je to, že není připojený vstup 4 – reset. Zapojení sice funguje, ale takovéto řešení nepovažuji za správné. Dala by se klidně použít i finta z jiného mého článku.

     Stavebnice se dá pohodlně složit během několik desítek minut. Mne to trvalo asi dva dny, ale to jen proto, že mi došli předřadné odpory a bylo potřeba počkat od pátečního odpoledne do soboty ráno až otevře prodejna součástek v Litoměřicích a udělat si tam malý výlet

     Nejvíce práce dalo sestavit obrazec, stejně jako autoři stavebnice jsem zvolila smajlíka, a pak všechny součástky zapájet do desky. Je to docela piplačka, ale člověk se alespoň na nějakou dobu zabaví a výsledek se dostaví. V návodu se píše i o zajímavém triku s molitanem a třetí rukou, ale tu nemám, takže jsem to nemohla zkusit.

Klady stavebnice:

1. jednoduchý obvod a neotřelé schéma zapojení
2. blikání se dá nastavit od trvalého svitu až po velmi krátké záblesky po dlouhé době
3. kvalitní vrtaná deska spojů s nepájivou maskou a pocínovanými ploškami
4. zajímavý nápad na hezkou ozdobu

Zápory stavebnice:

1. neošetřený vstup reset řídícího obvodu
2. některé LED jsou zapojené přímo bez omezovacích odporů
3. špatné chlazení tranzistoru výkonového stupně (tato připomínka neplatí pro všechny případy)

     Většina svítivých diod je zapojených do skupin po třech diodách v sérii a všechny skupiny jsou zapojené paralelně. Jedna skupina je složená ze tří diod paralelně a ve skupině jsou tři tyto skupiny zapojené do série. Jedná se o diody ve spodní řadě. A nakonec je jedna dioda zapojená samostatně se svým omezovacím odporem. Na fotkách ji vidíte jako červenou, ačkoli byla kupovaná jako růžová. Na tuto skutečnost upozorňuje i návod.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 3 – stá svítivá dioda je zapojená samostatně, se svým vlastním odporem.
To je ten vedle hnědého kondenzátoru, jinak se nevešel.


     Návod jsem pochopitelně četla jen zběžně a pustila se do díla. Zapojila jsem diody a 100 ohmové odpory a postupně zkoušela, jak to funguje. A ono to sice nějak blikalo, ale nebylo to ono. Různé skupiny svítily různě jasně a teprve při napětí přibližně 13 V, a výše, svítily všechny diody přibližně stejně jasně. A spínací tranzistor hřál jako blázen, během několika desítek sekund se dostal i na 95°C a teplota měla tendenci ještě stoupat.

     Chtěla jsem na tuto chybu ve svém článku upozornit a také na fakt, že je potřeba, aby diody byly stejné a měly tudíž stejné úbytky napětí. Pak jsem si řekla, že by možná stačilo zvýšit hodnotu odporů a také mi něco řeklo, že si mám přečíst ten návod pořádně. No a ono to tam skutečně je Sice v kapitole Konstrukce, ale je. Čili poučení pro příště: číst návody pořádně. A doporučení pro čtenářstvo: použijte odpory 330 ohmů a stavebnice se odvděčí krásným blikáním. Jas jednotlivých skupin sice není přesně stejný, ale rozdíl není rušivý

     V návodu se dále píše o možnosti použít odpory v provedení SMD a tak jsem to také zkusila. Neměla jsem totiž 330 ohmové odpory jiného provedení v dostatečném počtu. A mohu potvrdit, že plošky na desce spojů skutečně dovolují montáž jak klasických, tak SMD odporů. Záleží na tom, co kdo má doma a nebo co kdo raději používá. Na fotkách můžete vidět, jak vypadá provedení s oběma verzemi odporů.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 4 – původní sestava s klasickými odpory.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 5 – vyměněné klasické odpory za verzi SMT.


     Některé SMD odpory jsou mírně na šišato a to proto, že na desce původně byli klasické odpory a není úplně snadné z desky dostat všechen cín a nepoškodit ji, nebo součástky. Tak jsem tam raději cín nechala, nicméně je ho pro malé součástky asi moc a tak se občas usadili šikmo. Funkci to nějak nevadí, esteticky to není nic moc, ale vždycky mohu tvrdit, že to je umělecký záměr

Co říci závěrem?

     Stavebnice je relativně jednoduchá a vhodná i pro začátečníky, kteří si mohou vyzkoušet postavit něco trošku náročnějšího než jsou úplně jednoduchá zapojení. Náročnost je spíše v montáži mnoha součástek tak, aby montáž nějak vypadala a ne v složitosti obvodu.

     Určitě by bylo správné ošetřit resetovací vstup řídícího obvodu. Dále by stálo za zvážení zlepšení chlazení koncového tranzistoru, ale pokud se nepoužívá moc vysoké napětí a dlouhé svícení při krátkých pauzách, tak se tranzistor uchladí a stavebnice bude dlouho fungovat. Je však při nastavování a zapojování efektu přemýšlet. Jako napájecí napětí se v návodu doporučuje napětí 9 V a jako dovolený rozsah 9 až 12 V. Součástky ale bez problémů snesou napětí do 16 V, což je dáno povoleným maximem řídícího obvodu. Některé verze mohou pracovat až do 18 V. Moje blikátko blikalo v kuse několik hodin a zkoušela jsem i různé nepříznivé režimy. Při 9 V byl tranzistor horký, ale jinak se nic nestalo. Také by bylo správnější použít předřadné odpory pro všechny skupiny diod. Bylo by však docela náročné dostat všechny součástky na jednostranně plátovanou desku a mít stále tak malé rozestupy mezi diodami, což je důležité pro hezký vzhled. Zapojení svítivých diod paralelně, ve spodní skupině, také není ideální, nicméně to výrazně zjednodušuje vedení spojů a chápu, proč se pro toto řešení autoři rozhodli.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 6 – konečná podoba stavebnice.


Přes jisté výhrady a poznámky hodnotím stavebnici jako velmi dobrou.

Odkazy:

Samotný plošný spoj: http://www.tipa.eu/cz/plosny-spoj-tip ... ikajici-obrazec/d-119267/

Kompletní stavebnice: http://www.tipa.eu/cz/stavebnice-tipa ... likajici-obrazec/d-85516/

Návod ke stavebnici: http://www.stavebnice.postreh.com/select.php?link=PT023
Hodnocení: 10,00 (1 hlas) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
host
Publikováno dne: 10.9.2016. 22:49  
 Odp: Stavebnice blikajícího obrazce
Tebe někdo platí za recenze stavebnic, to není jinak možný Ale chtělo by to videjka.
host
Publikováno dne: 11.9.2016. 2:33  
 Odp: Stavebnice blikajícího obrazce
Jestli se dá schéma pro tu zhůvěřilost/didaktickou pomůcku považovat za duševní vlastnictví, tak topologie dps by se asi mohla taky?
Žirafka
Publikováno dne: 11.9.2016. 7:39   Aktualizováno dne:11.9.2016. 7:42
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Stavebnice blikajícího obrazce
Citát:
Tebe někdo platí za recenze stavebnic, to není jinak možný


Nikdo mi neplatí, však také ta, co teprve chystám, nevyzní zase tak úplně dobře, protože se mi tam pár věcí prostě nelíbí. Ale článek bude až časem. Pokud vůbec bude. Z komentářů mám poslední dobou pocit, že se psaní o stavebnicích moc nelíbí.

Citát:
Ale chtělo by to videjka.


Možná jo, ale nevím jaká. Jen jak to bliká? Nebo u toho i něco říkat? Já raději čtu než koukám na video, ačkoli jsou věci, které je lépe vidět. Ještě to promyslím.

Citát:
Jestli se dá schéma pro tu zhůvěřilost/didaktickou pomůcku považovat za duševní vlastnictví, tak topologie dps by se asi mohla taky?


To asi ano, ale já jsem nikde nevystavila výkres desky ale jen její reálnou fotografii z hotového přístroje

Jinak schéma se dá najít třebas přímo na stránkách výrobce: http://www.stavebnice.postreh.com/select.php?link=PT023
host
Publikováno dne: 11.9.2016. 8:41  
 Odp: Stavebnice blikajícího obrazce
Citát:
Pokud vůbec bude

K rozseknutí tohoto uzlu by to chtělo anketní otázku ve stylu "kdo je čtenář Žirafovin" a pokud tam bude převažovat starší školní věk případně tatínek od staršího školního věku, který sám recenzně rozhodovat neumí, pak mají pokecy o blikacích a pípacích destičkách šanci.
Teda jestli anketa dodá něco víc než statistický šum
host
Publikováno dne: 12.9.2016. 18:42  
 Odp: Stavebnice blikajícího obrazce
Já k tomu "placení za recenze stavebnic" dal vysmátýho smajlíka, takže to bylo myšlený jen jako legrace a rozhodně by sis to neměla brát nějak osobně. Recenze stavebnic jsou sice "jen" o stavebnicích, ale lidi a čtenáře tu zajímá elektronika, takže je to rozhodně o dost lepší než nic. Myslím si ale, že takovéto stavebnice bys klidně zvládla i zkonstruovat / postavit podle vlastního návrhu sama (ovšem nevím jak jsi na tom s časem atd - já dneska např. koupil "u místního trafikanta" malou ABS krabičku, jeden LM386 a dohromady asi 7 ks MOSFET tranzistorů BS170 a BS250 - a platil jsem 120,- korun (!) dost jsem se kousal do jazyku, abych to při placení nějak jedovatě neokomentoval).

Jinak nevím co kdo má proti nedospělému osazenstvu, ale pro děti a dorost je to podle mě vůbec nejlepší - oni jsou zvídaví a za tu radost v jejich očích to rozhodně stojí, a klidně v tomto ohledu navrhnu možnou další "evergreen" konstrukci z mnoha - semafor.
Žirafka
Publikováno dne: 13.9.2016. 15:15  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Stavebnice blikajícího obrazce
Ten můj povzdech nebyl jen nad tímto jedním příspěvkem, já mám takový pocit již delší dobu z různých příspěvků. Ale třeba jsem jen paranoidní (což ovšem neznamená, že po mne nejdou )

Jinak bych pochopitelně takové drobnosti a hračky také dokázala vykoumat a udělat. Jenže jsem chtěla zkusit, jaké stavebnice se dají koupit a co jejich sestavením vznikne. Občas se najdou hezké věci a třebas takové, které by mne nenapadli. Třebas tu sirénu bych řešila úplně jinak, asi pomocí "melodického" obvodu, a řešení s pěti tranzistory je přitom skoro stejně jednoduché a přitom elegantnější. A také si myslím, že je potřeba mládež k elektronice, či technice obecně, přitáhnout a ne ji odrazovat. A dobře fungující stavebnice může být na začátku kariéry nejednoho bastlíře či bastlířky. Vím, o čem mluvím

Vida, semafor, to by mohla být pěkná hračka. Škoda jen, že vlastně nemám pro koho jej stvořit. Ačkoli Gábinka si hrozně ráda hraje s autíčky, jenže ji vidím málokdy a nikdo neví, jestli ji to přejde. Blíží se vánoce a tak mne napadl nápad
host
Publikováno dne: 14.9.2016. 20:41  
 Odp: Stavebnice blikajícího obrazce
nedělám se školní mládeží takže si vůbec neumím představit jak jsou na tom se zručností z jedné strany a s know how v elektronice z druhé strany.
Obávám se že pro desetileté děti může být zapájení IO v DIP8 na malých ploškách dost náročné a poničí to,
a 14-15 leté co umějí dobře pájet, zas budou takovou triviální stavebnicí s natvrdo zadrátovaným blikacím smajlem dotčené, protože si už troufnou naprogramovat něco chytřejšího v jednočipu?
ale třeba se pletu a neznám je.
host
Publikováno dne: 15.9.2016. 19:10  
 Odp: Stavebnice blikajícího obrazce
Nevím co jsi a odkud jsi, ale to jsou všechno jenom teorie. Když něco neznáš a zajímá tě to, tak se tam někam u vás zajdi mrknout a uvidíš sám. Vedoucí budou rádi že se někdo zajímá, a třeba je všechny v jejich snažení nakonec nějak podpoříš. A nebo si děti pořiď
host
Publikováno dne: 15.9.2016. 19:23  
 Odp: Stavebnice blikajícího obrazce
Citát:
Nevím co jsi a odkud jsi

Tyhle kádrovací operandy jsou pro téma dotazu úplně bezpředmětné.

vedoucí čeho?
host
Publikováno dne: 15.9.2016. 21:02  
 Odp: Stavebnice blikajícího obrazce
Čekal jsi něco jiného, když jsi anonym a teoretizuješ tu o dětech? Se vzpamatuj a buď rád, že jsme tu natolik soudní, že hned nešlo nějaké Tr.O.
host
Publikováno dne: 15.9.2016. 21:19  
 Odp: Stavebnice blikajícího obrazce
Tak z tebe ta soudnost zrovna stříká, ty tr.o.
Žirafka
Publikováno dne: 16.9.2016. 5:31  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Stavebnice blikajícího obrazce
tr.o. jako že trestní oznámení nebo zkratka ze slova "trdlo"?

Co se týče úrovně dětí, tak ta může být různá. Jsou i desetileté děti, které pájí úplně super a pak jsou starší, které to neumějí. Ale i ty se to mohou naučit. Jeden rok jsem vedla kroužek elektroniky v místním DDM a byla jsem z toho poněkud konsternovaná, ale to proto, že kluky to nebavilo a chodili tam jen proto, že je tam poslali rodiče. Až na jednoho, ten chtěl, ale neměla jsem na něj moc času pro hlídání a krocení zbytku party. Třeba to někdy zase zkusím a třeba se situace změnila k lepšímu
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny