Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
18 uživatel(ů) je online (7 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 18

více...
Noví uživatelé
Kubrt
Kubrt
16.04.2024
Mirek
Mirek
14.04.2024
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Zápisník pojídačky koláčů pro Xoops - Trable s aktualizací systému XOOPS 2.5.7.2 na XOOPS 2.5.8

Aneb když se daří, tak se daří :-)
Napsal/a Žirafka v 7. 11. 2016 v 20:36 (přečtení 1558×) Další články tohoto autora
Zápisník pojídačky koláčů pro Xoops
     Vážené čtenářstvo, prosím nebojte se, tentokrát to nebude o tom, jak se co nepovedlo a jak by se to povést mělo Povídání je pro ty, kteří se snaží aktualizovat svůj XOOPS na nejnovější verzi a z nějakého důvodu se jim to nedaří.

     Před časem jsem dělala různé pokusy a zkoušela jsem aktualizovat redakční systém Žirafovin z XOOPSu 2.5.7.2 na nejnovější systém 2.5.8. Dalo to dost práce a hodně přemýšlení, ale nakonec se to povedlo. Během těch pokusů se totiž stalo i pár dalších věcí, které s potížemi nesouviseli, ale také jsem přišla na něco jiného, a to souviselo, ačkoli to tak původně nevypadalo.



Problém "valid token expired"

     Před časem si pár lidí stěžovalo na problém, který se projevoval hláškou redakčního systému valid token expired a tím, že nebude dále pořádně fungovat. Byla to otrava hlavně při vkládání komentářů.

     S odstupem času už asi vím, co to způsobovalo a protože je to už opravené, tak by tento problém již neměl nastával. Za vším byla tabulka databáze obsahující data o session toho kterého připojení a uživatele. Historicky byl sloupec sess_ip nastaven jako "varchar(15) a celé roky to stačilo. Pak přišlo IPv6 a problém je na světě. Jenže mne nenapadlo, kde jej hledat a i jinde na webu jsem řešení nenašla. Až teďka nedávno jsem řešila jiný problém a ukázalo se, že za něj může právě tato takto nastavená tabulka v databázi. Intenzivním přemýšlením, ano, i to se mi občas stane, jsem dospěla k přesvědčení, a názoru, že oba problémy jsou vlastně totožné, byť se projevují jinak.

     Ručně jsem změnila nastavení na "varchar(32)", ale po aktualizaci redakčního systému je sloupec nastavený dokonce na "varchar(45)", takže problémy byli asi i jinde.

Problém s vlastní aktualizací systému

     Při pokusech jsem se dostala do situace, kdy se mi aktualizace na mém domácím pokusném serveru dařila bez potíží, ale na Montym to nešlo ani za nic na světě. Aktualizační program se stále vracel zpět na začátek a nebyl schopen se dostat dál než k přihlášení administrátora.

     Napsala jsem tedy dotaz do fóra na www.xoops.org a čekala jsem, jestli se najde někdo, kdo by mi poradil. A pár lidí se našlo: geekwright a Mamba a snažili se mi poradit. Jenže vlastně nic nefungovalo, ale během čtení a zkoušení jsem se podívala na tabulku session a když jsem viděla její strukturu a obsah, tak mi došlo, že tam je chyba. Do této tabulky si totiž XOOPS ukládá údaje o založených sessions (nebo sessionech???) a protože velikost byla malá, tak se uložila jen část IP adresy. Tím pádem docházelo k výše uvedenému problému "valid token expired" i k problémům s přihlášením se do administrace při aktualizaci. Vlastně se jednalo o stejný problém, jen na jiném místě.

     Pokud tedy máte s XOOPSem stejný problém, řešením může být zvětšení velikosti sloupce sess_ip alespoň na 32 znaků, lépe rovnou na 45 tak, jak to stejně udělá aktualizační program.

     Původní diskusi si můžete přečíst zde: http://xoops.org/modules/newbb/viewtopic.php?post_id=361708 jen se mi prosím moc nesmějte kvůli mé angličtině, já jsem na jazyky skutečně dost slabá…

     Těší mne, že se mým problémem na oficiálních stránkách Xoopsu zabývalo několik lidí a moje řešení se dokonce dostalo i mezi oficiální připomínky pro příští verzi, tak jsem zvědavá, jak to nakonec všechno dopadne

     Na první pohled je trochu záhadou, proč to na jednom serveru chodilo a na druhém ne. Vysvětlení je celkem prosté, lokální server má IP adresu 127.0.0.0 a ta se bezpečně vešla do tabulky a tím pádem všechno fungovalo dobře.

Problémy s dostupností Žirafovin a stavový kód serveru 500

     Asi tak před měsícem dostupoval vrcholu problém s dostupností Žirafovin. Téměř nebylo dne, aby nějaký výpadek nenastal. Docela mne to rozčilovalo, ale nevěděla jsem, co s tím dělat. Tak jsem se obrátila na administrátory serveru a problém konzultovala s nimi. Ukázalo se, že tou dobou vrcholil masivní útok typu DoS na hostitelský server a tak se občas stalo, že nešli i jiné weby. Někdo prostě přetěžoval celý server. Administrátoři se snažili a ťuk ťuk ťuk, všechno zatím funguje dobře a svižně.

     Dalším problémem bylo nefungující počítadlo http://counter.cnw.cz které po mnoha letech provozu vlastně přestalo fungovat a tak jsem musela smazat jeho kód ze stránek. Tím došlo k velikému navýšení rychlosti načítání stránek a omezení chyb.
Hodnocení: 0,00 (0 hlasů) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny