Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
11 uživatel(ů) je online (3 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 11

více...
Noví uživatelé
Kubrt
Kubrt
16.04.2024
Mirek
Mirek
14.04.2024
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Elektronika - Kalkulačka Commodore 9R-23

A jej oprava.
Napsal/a IvanH v 28. 01. 2017 v 20:14 (přečtení 1980×) Další články tohoto autora
Elektronika
     Minulý týždeň som pri kontajneroch našiel podozrivo vyzerajúci predmet. Vyzeral ako kalkulačka a predstavte si, bola to kalkulačka. Ok, banalita, ktorú postupne nahrádza aplikácia v mobile. Táto mala pekné koženkové puzdro a keď som do neho nakukol, tak sa predo mnou objavilo logo, ktoré poznajú skôr počítačoví nadšenci a predpokladám, že čosi povie každému, kto navštevuje túto stránku - COMMODORE. Celý nedočkavý som ju vzal so sebou, nech sa tam sama nebojí a nemrzne.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 1 – Tajomný balíček.


     Po dôkladnom pár dňovom sušení som sa odhodlal na kontrolu činnosti. Samozrejme som nepredpokladal že cvaknem gombíkom a všetko bude fungovať. Keď som ju vytiahol z puzdra, zistil som, že v obale sa ešte nachádza návod na použitie, záručný list a aj pokladničný blok s Viedenskou adresou. V roku 1977 stála Baťovských 399 šilingov. Pre „nepamätníkov“ šiling stál na čiernom trhu asi 3Kčs a nástupný plat vysokoškoláka bol okolo 1600 Kčs.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 2 – Obsah tajomného balička.


     Kalkulačku som rozobral povolením dvoch skrutiek a odklapnutím plastových západok. Na plošnom spoji som našiel prepálený (alebo chemicky prežratý) spoj už opravený vodičom. Niekto tu už bol, nasvedčovala tomu aj jedna odlomená plastová západka. NiCd akumulátory mali ešte napätie 0,8V, ale to tiež znamenalo, že sú už po smrti. Na test funkčnosti som nechcel vymieňať akumulátory, tak som použil 3V CR123 batériu. Po pripojení batérie a zapnutí ampérmeter ukazoval 100mA, čo pri VFD displeji je reálne číslo z dôvodu prítomnosti žeravenia a meniča na napätie okolo 30-50V, ale na displeji nič nesvietilo. Všimol som si, že pri zapnutí a vypnutí displej preblikol. Hurá niečo z elektroniky ešte žije. Rozobral som klávesnicu a prečistil kontakty, nepomohlo. Vtedy som skúsil postláčať tlačidlá na klávesnici, a aha, objavili sa čísielka, iba posledné, ôsme miesto bolo zhasnuté. Po ďaľšom skúmaní som zistil, že nefuguje ani tlačidlo 8. Zrejme je chyba niekde v budení matice displeja a klávesnice ktoré sú spoločné. Zameral som sa na prepojený spoj, po jeho kontrole multimetrom sa javil v poriadku. Začal som kontrolovať spoje jeden za druhým a našiel som prerušený spoj v blízkosti opravovaného. Spoj som prepojil, kalkulačku zapol a HURÁ - ono to funguje aj po 40-tich rokoch. V zásobách som našiel NiMh akumulátory, zletoval dvojčlánok, poskladal a tešil sa že to funguje.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 3 – Displej a ostatné súčiastky.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 4 – Plošný spoj a jeho opravy.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 5 – Detail opraveného spoja.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 6 – Opravená kalkulačka.


     Kalkulačka so základnými funkciami a ktorá s novými nabitými akumulátormi vydrží fungovať povedzme 20 hodín nemá v súčasnosti veľkú perspektívu, no je stále použiteľná. Vo svojej dobe to bola špička. Ale povedzte, ktorý dnešný špičkový počítač alebo smartfón bude o 40 rokov použiteľný?

     PS.: Fotené mobilom, preto tam kvalitu nehľadajte. „Makro“ fotka (tá okrúhla) vznikla tiež mobilom, iba pred objektív som dal hodinársku lupu (tú na oko) so zväčšením 3.
Hodnocení: 10,00 (1 hlas) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
host
Publikováno dne: 28.1.2017. 21:12  
 Odp: Kalkulačka Commodore 9R-23
Nádhera. Itronový displej. Pamatuju v 70´ kalkulačky Polytron ke kterým jsme smolili externí baterie na půlmetru kabílku.
Citát:
NiCd akumulátory mali ešte napätie 0,8V, ale to tiež znamenalo, že sú už po smrti.

tady bych si dovolil nesouhlasit, NiCd na rozdíl od nových krámů jsou dost odolné a většinou se dají probrat k životu na rozdíl od bezúdržbového olova. Dají se rozchodit i články s 0 V přepálením zkratujícího krystalu buď krátkým impulsem větší střídaviny nebo vybitím velkého elytu do článku. Dokud není NiCd zkorodavaný naskrz, pořád nějak slouží.
mano007
Publikováno dne: 30.1.2017. 14:07  
Tichošlápek
Datum registrace: 04.03.2011
Bydliště:
Počet komentářů: 91
 Odp: Kalkulačka Commodore 9R-23
Velmi podobna zalezitost sa mi dostala do ruk asi pred 3/4 rokom od firmy SHARP. Plne funkca bez skrabancov ci ineho poskodenia. Nuz asi mam retro maniu ale nechal som si ju.
host
Publikováno dne: 3.2.2017. 23:28  
 Odp: Kalkulačka Commodore 9R-23
Hodně lidí našeho věku má retrománii. Ono je to dané tou unikátní dobou, kterou jsme zažili - když byl převrat, byli jsme povětšinou ještě děti, takže část dětství a celé mládí a střední školu jsme prožili v euforické atmosféře tehdejší uvolněné doby. Zároveň probíhal bouřlivý a velmi zajímavý vývoj na poli počítačů (který málokoho minul a který jsme okusili jako první, protože naši rodičové ve většině počítačům ještě nerozuměli, nikdy žádný neměli a zpravidla ani neviděli, a pokud náhodou někde viděli, tak jim to stejně nic neříkalo), který jsme díky kvalitnímu vzdělání a ještě fungujícím organizacím socialistického typu (zájmové kroužky zdarma a s kvalitním vedením se znalostmi, časopisy jako ABC, VTM, Mikroelektronika, AR atd, kvalitní oborová literatura levně...) poměrně snadno pochopili.

Dnešní mladí tohle svojí optikou nikdy nemůžou a nemají jak pochopit, nedá se to vysvětlit tomu, kdo tu dobu nezažil.

Bohužel to skončilo v roce 2001 všichni víme čím, celý svět utrpěl šok a následně velké ztráty svobod, ze kterýchžto škod jsme se v podstatě dodneška nevzpamatovali (a někdo si bohužel sakra dobře hlídá, abysme se "nejlépe" - nejlépe jen pro ně, pijavice - nevzpamatovali už nikdy).
Žirafka
Publikováno dne: 9.2.2017. 17:17  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Kalkulačka Commodore 9R-23
Hezky napsáno
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny