Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
17 uživatel(ů) je online (5 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 17

více...
Noví uživatelé
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
panezi
panezi
08.09.2022
BigLadin
BigLadin
25.07.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Pelmel - Končí semestr

Napsal/a bernard v 11. 06. 2009 v 15:45 (přečtení 3290×) Další články tohoto autora
Pelmel
     Ten, kdo chodívá častěji na odborná elektrotechnická internetová fóra, si toho musel všimnout. Před nedávnem se tam vyrojily otázky na řešení mnohých funkčních obvodů, jako třeba zesilovačů, oscilátorů, modulátorů, demodulátorů a kdoví čeho ještě. Potom se přihrnuly dotazy na vhodné součástky, nejdřív na typy, potom na jejich parametry, vhodné pracovní body a podobně. A tazatelé většinou přiznávali, že se jedná o semestrální práci, že to velmi spěchá, že zadavatel odmítá konzultovat, a tak tedy prosí, aby jim to někdo pomohl urychlit. Tato aktivita už na netu pomalu zhasíná, což je neklamnou známkou toho, že řešitelé práce vesměs odevzdali nebo definitivně na odevzdání rezignovali. Ochotným pomocníkům nastává období klidu, asi tak na půl roku.


     Věk internetu změnil mnohé návyky, o tom není pochyb. A některé věci se pořádně zkomplikovaly. Kdysi měl návrhář elektronických obvodů několik katalogů (úzkostlivě si je hlídal) a používal součástky, které v nich našel, jiné ho moc netrápily. Dnes můžete mít katalogy z celého světa na svém monitoru kdykoliv se vám zažádá, ale ulehčuje to vaši situaci? Nejistota správného výběru jenom vzrostla, a tak se pamětník podvědomě řídí tím, co používal kdysi, a z nové nabídky volí něco podobné. Jak se má ale zorientovat student na prahu své odborné kariéry? Zeptá se na vhodném webu, a má to. Kdo by mu to měl za zlé? Horší je, že není ani čas na pochopení problému, který se má řešit. Gůglování pomůže problém identifikovat, nabídnout způsoby řešení, ale samotné pochopení, jakési objevení existujících souvislostí v sobě samém, to Google za nikoho neudělá. V tomto je nenahraditelný upřimný a hluboký zájem o elektroniku (nebo o jakýkoliv jiný obor studia), bez kterého to jde velmi těžko. A ti studenti, řešící takto svoje úlohy přes internet, se často omlouvají tím, elektroniku mají nějak navíc, že to jejich hlavní studium je o něčem jiném, a podobně. Potom to mají opravdu těžké.

     To, co vidíte na fóru, je však jenom vrchol ledovce. Z nevinné „fórové“ ankety, pokud se několikrát ozvete, se vyvine téměř osobní vztah prostřednictvím soukromých zpráv, tedy anonymní mailové komunikace. Je vlastně dobře, že to dál probíhá pod hladinou, mimo dosah veřejné pozornosti, jinak by takové vlákno probudilo vášně na úrovni davové psychózy a nakonec by bylo přerušeno moderátorem z moci úřední. Pomocný pedagog, pokud to bere trochu s odstupem, se celkem pobaví a dokonce si zopakuje některé poučky, které se mu časem nějak vykouřily z hlavy. Ale tím, že pochopení zůstalo, je to nakonec určité potěšení. Můžete však zažít i opravdovou zábavu. Největší ocenění u mne si bezpochyby zaslouží metody komunikace ve stylu poručíka Columba, kdy student povídá: „Jo ták, no jasně, tak teď už tomu úplně rozumím, moc děkuju, opravdu jsi mi moc pomohl. Jo – ještě jedna otázka, ty parazitní kapacity mám kde koupit? V obchodu mi cpou jenom obyčejný kondenzátory, ty se tam asi nehodí, co?“

     Všechno, co jsem tu napsal, jsem si vymyslel. Jestli se to zdá někomu povědomé, tak jsem se jenom trochu strefil.
Hodnocení: 10,00 (2 hlasy) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny