Značení tranzistorů KC147-149 a KF 124-5

Datum 18. 01. 2010 v 16:30 | Rubrika: Zápisník drobností

     Tesla svého času vyráběla různé součástky. A některé se používají ještě dnes, ačkoli už jich je již méně a méně. Stále se někdy vyskytují v prodejnách, bazarech či na burzách. Je neuvěřitelné, že i po takové době, kdy Tesla skončila s produkcí, je tolik součástek ve skladech či zásobách kutilů.

     Mezi starší výrobky Tesly patřili i tranzistory řad KC 147 až 149 a KF 124 a 125. Potíž je v tom, že vypadají všechny stejně. Jsou to plastové krabičky podivného šestiúhelníkového tvaru s třemi nožičkami pro uchycení do plošného spoje. V katalogu člověk sice najde parametry každého typu, ale jak je poznat, to už ne. Tedy v těch katalozích, co mám, to napsané není.

     Zrada je totiž v tom, že na jejich pouzdrech není nápis s typem tak, jak to známe z většiny jiných součástek. Přesto tu je šance, jak tranzistory poznat:

   1. je potřeba mít pořádek v zásobách a pečlivě hlídat, aby se součástky nepomíchaly a aby nápis na zásobníku odpovídal tomu, co je uvnitř.
   2. podívat se do níže uvedené tabulky

     Na těle tranzistoru je totiž barevný pruh a to je to, co hledáme. Tím jsou jednotlivé typy tranzistorů označené podle tohoto klíče:

KC 147 - rudý (červený)
KC 148 - modrý
KC 149 - bílý
KF 124 - žlutý/oranžový
KF 125 - zelený

     Pokud položíme tranzistor na záda (na kratší stranu šestiúhelníku), tak tranzistory KC mají nožičky v pořadí K B E a KF je mají v pořadí K E B, na to pozor při případných náhradách. Tranzistory KF jsou však vysokofrekvenční, takže je asi nikdo nebude nahrazovat řadou KC. A opačně také ne.



ps: bílý text není na bílém podkladu stránek vidět, proto je vysázený barvou černou. Bílá barva je přesný opak barvy černé




Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=110