Počítačové záhady nebo záhady počítačů

Datum 9. 06. 2012 v 9:49 | Rubrika: K zamyšlení

     Psala jsem článek o mimořádné události ve stanici Liběchov, ale zase se mi zakousl počítač, a protože jsem neměla text uložený (ačkoli je nastavené automatické ukládání), tak jsem o všechno přišla. Jsem z toho dosti rozmrzelá, ale už s tím asi nic nenadělám.

     Před asi tak čtrnácti dny, možná třemi nedělemi, se mi začal počítač kousat a stále končit v „modré smrti“. Dělal to hlavně po zapnutí, když přečkal několik prvních minut, už běžel dobře. Tuto situaci jsem už zažila, proto jsem došla do firmy, koupila jsem nový ATX zdroj a během chvilky jsem jej vyměnila1.


     Potíž je v tom, že se to stává dále, byť ne tak často. Takže ve zdroji chyba nebude, bude někde jinde. Jen je otázkou, kde tak může být?

     Další záhada je, že mi do "modré smrti" spadl i druhý počítač, na kterém tisknu potisky DVDček. Po restartu do nouzového režimu a zpět se to srovnalo a už zase chodí dobře.

     Potom jsem přišla do práce, zapnula počítač a… on skončil v „modré smrti“, což mne skutečně rozhodilo a přivodilo stíny na duši. Po resetu, tvrdém, se všechno srovnalo a je klid.

     Přišla jsem domů, zapnula počítač a on měl porušené ovladače grafické karty (ATI Radeon), takže mne čekalo je všechny odebrat a pak vrátit zase zpět. To se naštěstí povedlo a grafika funguje.

     Jen stále nevím, co způsobuje ty pády do „modré smrti“, jestli je to chyba základní desky, v procesoru, v operačním systému. Já vím, počítač není nejnovější, BIOS je z roku 2006 a deska je ještě starší, ale mně zatím slouží dobře a na všechno stačí. Ve druhém počítači je dokonce deska Abit KT7A s procesorem AMD Duron běžícím na frekvenci 750 MHz (ano, megahertz) a také stačí, ačkoli na něm je již cítit, že by to chtělo více. Na všech třech počítačích je systém Windows XP, přičemž na těch domácích je ve své Home verzi a služební počítač má verzi Profi.

     Někdy si říkám, že mi to ty potvory dělají naschvál. Že už dávno mají svoje vědomí a trápí své uživatele těmito záhadami. Že by počítače skutečně začínaly boj proti lidstvu, jak o tom píše na svém blogu Petr Kubáč ?

     Nevím a možná ani vědět nechci. Asi bude chyba někde v matrixu.

     Teďka půjde o to, kterou pilulku si případně vzít…



1 A celou dobu opět klela jako pohan nad tím, kdo vymyslel ten "vzduchový tunel", který má přivádět čerstvý vzduch k ventilátoru procesoru. To asi také nebyl člověk.



Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=160