Oprava žirafky pro Gábinku

Datum 19. 01. 2013 v 10:39 | Rubrika: Elektronika

     Dostal se mi do rukou „kolotoč“ pro děti, který se dává prckům nad postýlku. Konkrétně se jedná o kolotoč značky Fisher price typu G5776. Jeho smyslem je hrát melodie a točit „něčím“ nad postýlkou tak, že to děti upoutává, ony si s tím hrají a třeba i usnou. A rodiče mají chvilku klidu, protože mrňata to většinou opravdu baví. I když jsou melodie jednoduché a běží dokolečka, jako na opravdickém kolotoči.

     Ten kousek, který jsem dostala do rukou, fungoval skoro celý, ale nefungovalo právě to točení hračkami. Nejpravděpodobnější se zdálo, že bude něco v mechanice a tak jsem rozebrala nejprve hlavu, kde je mechanická část. Její vnitřní provedení mne mile potěšilo a upřímně překvapilo. Motor je pečlivě odrušený třemi kondenzátory a dvěma tlumivkami. Hledala jsem nejprve chybu tam, ale po připojení baterie na přívodní kontakty se mechanika rozeběhla a začala krásně pracovat, takže chyba byla zcela jasně jinde.

Originální obrázek
Obr. 1 – Vnitřní provedení hlavy žirafy.


Originální obrázek
Obr. 2 – Detail převodovky.


Originální obrázek
Obr. 3 – Přívodní konektor a odrušení motoru


     Proto jsem se pustila do rozebírání těla žirafky, kde jsou baterie, elektronika, reproduktor a přepínače režimů. Upoutala mne malá destička spojů a na ní nějak „bastlený“ tranzistor. Evidentně se v žirafce už někdo vrtal. Tak jsem měřila, zkoušela a koumala, kde asi tak může být chyba. Podezřívala jsem koncový tranzistor, to je ten v blízkosti připojení kablíku k motoru, ale ten se ukázal být v pořádku. Po jeho zapájení zpět začalo všechno dobře fungovat, takže tam byl nějaký skrytý „studeňák“ jako vyšitý a pěkně schovaný. Důležité je, že všechno už funguje, tak jsem to celé zase smontovala zpět dohromady a po doplnění hračkami bude kolotoč určitě dělat malé Gábince radost.

     Vnitřní provedení je také docela hezky udělané, i když je vidět, že to dělal někdo hodně rychle a co nejlaciněji. Většina spojů je velmi čistých, ale některé jsou poněkud drsné. Těžko říci, jestli za to mohou v továrně někde v Číně a nebo to udělal ten, kdo se v tom vrtal přede mnou. Překvapila mne vratná pojistka na přívodu napájení od baterií a také to, že jsou použité malé monočlánky a ne dneska téměř všude používané baterie tužkové.


Originální obrázek
Obr. 4 – Jištění zdroje a konektor pro připojení krku žirafy.


Originální obrázek
Obr. 5 – Přepínače režimů


Originální obrázek
Obr. 6 – Opravená žirafka


     O smyslu těchto hraček můžeme dlouze diskutovat, ale to není smyslem tohoto povídání. Moje zkušenost praví, že dětem se hrající a hýbající se kolotoče nad postýlkou líbí a rády si s nimi hrají. A pokud se to nepřehání, tak si myslím, že to je dobrá věc.



Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=168