Nové vlastnosti hodin s obvodem LM8560

Datum 31. 01. 2013 v 17:27 | Rubrika: Zápisník drobností

     Jednou, je to už hodně dávno, jsem se notně nudila a zkoušela jsem si tak mačkat tlačítka na svém radiobudíku. No a najednou se mi podařilo přijít na zajímavé, užitečné a nikde nedokumentované vlastnosti tohoto přístrojku. Je to již letitý přístroj, kupovaný na teplické burze, ještě na stadionu, za peníze z mé první brigády, někdy v v roce 1995

     Budík je řízený obvodem tovární značky LM8560 výrobce Sanyo. Podle všech indicií se jedná o hodně starý obvod, ale používá se dodnes.

     Našla jsem tyto funkce:

     Stisknutím tlačítka „Sleep“ a „Al. Set“ se zobrazení na displeji změní. Místo hodin a minut se zobrazují jednotky minut a sekundy. Tlačítko „Sleep“ je nutné celou dobu držet, druhé je možné pustit.

     V tomto režimu jsou další dvě možnosti:

     Stisknutí tlačítka „Min“ způsobí zastavení chodu čítače sekund.

     Stisknutí tlačítka „Hour“ se sekundový čítač vynuluje. Přičemž platí zaokrouhlování. Když má hodnotu 0 až 30 sekund, tak se sekundy jen vynulují. Pokud je obsah čítače 30 až 59, dojde společně s vynulováním čítače sekund k inkrementaci minutového čítače, takže se přičte jedna minuta.

     Uvolněním tlačítka „Sleep“ se budík vrátí do normálního stavu a zobrazuje hodiny a minuty.

     Po nějaké době jsem získala katalogový list obvodu a v něm je toto chování popsané, takže to není nějaká tajná záludnost výrobce, jak jsem původně myslela, ale běžná a zdokumentovaná vlastnost obvodu. Jen se o ní v návodech od komerčních přístrojů z nějakého důvodu nehovoří.

     Po vánocích jsem si koupila rádio do kuchyně, Hyundai KR615, a to se chová přesně stejně. Dá se tedy předpokládat, že používá stejný řídící obvod a nebo jsou jeho novější verze obvodů funkčně obdobné.

     Věřím, že tyto informace budou pro někoho přínosné



Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=169