Stavba laboratorního zdroje I

Datum 13. 01. 2015 v 21:34 | Rubrika: Elektronika

     Slovní spojení „Historicky nevýznamná doba“ používám tehdy, když vím, že něco bude trvat docela dlouho, protože v historickém kontextu je měsíc, nebo dva, opravdu nevýznamné období.

     Myslela jsem si, že laboratorní zdroj, stavěný podle návodu v PE 12/2014 a PE 1/2015, dám během ledna dohromady a pak o tom budu moci napsat nějaké povídání. Jenže elementálové nejsou naklonění mému počínání a pořád se něco děje. Ale abych nevypadala jako slibotechna, tak jsem udělala nějaké obrázky toho, co je již hotové

     Předně je to vlastní zdroj, ten funguje opravdu dobře, jen některé součástky jsou použité provizorně. Jedná se hlavně o diody v hlavním usměrňovači. Jinak je vlastně kompletní, ještě chci odladit plynulou regulaci proudového omezení. Ty originální přepínače nejsou špatný nápad, ale chci to zkusit trochu jinak.

     No a pak je tu ještě měřilo napětí a proudu. A tu je kámen úrazu, protože jsem zjistila, že doma nemám LCD moduly 2x8 znaků a tak jsem provizorně připojila jiný modul. Je to sice 1x16 znaková verze, ale elektricky je zapojený stejně, jako 2x8, takže po připojení k procesoru to funguje dobře. Hlavní problém je v tom, že se mi místo AT Tiny 261 dostal do ruky starší AT Tiny 26, které je skoro stejný, ale stejný není. Podařilo se mi přesto přístroj rozběhat k celkem spokojenosti, ale není to dobré, protože ampérmetr nefunguje korektně. Musí tam přijít skutečně AT Tiny 261 (nebo 461 či dokonce 861) a pak bude všechno v pořádku.

     Všechny součástky jsou již objednané a některé dokonce i na cestě. Až dorazí, tak budu pokračovat v krasojízdě. Do té doby musím čekat.

     Na závěr ještě pár obrázků toho, jak to zatím jde


Originální obrázek
Obr.1 - Měřidlo napětí a proudu pro zdroj

Originální obrázek
Obr.2 - Pohled na displej

Originální obrázek
Obr.3 - Měřidlo napětí a proudu pro zdroj z trochu jiného úhlu

Originální obrázek
Obr.4 - Budoucí laboratorní zdroj

Originální obrázek
Obr.5 - Vlastní zdroj


Originální obrázek
Obr.5 - Ještě jeden, trochu jiný, pohled.




Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=189