Podkladová a ochranná deska pro horké práce

Datum 17. 01. 2016 v 9:23 | Rubrika: Zápisník drobností

     Mám tu ještě jednu drobnost, ačkoli tentokrát jde spíše o nápad než o podrobný návod jak něco vyrobit. Dalo by se říci, že tentokrát to není ani drobnost, jako spíše banalita. Leč velice užitečná.

     Čas od času potřebuji pracovat s něčím opravdu horkým a to tak, že velmi horkým. A nebo potřebuji podložku pod plynový hořák a tak vznikl nápad na podkladovou desku. Jako nejlepší materiál mi přišel šamot a tak jsem se jej jala shánět. Nebylo to tak triviální, jak to na první pohled vypadalo, ale nakonec jsem pár, doslova, desek získala v kominictví na internetu. V Ústí jsem prostě neměla úspěch, ale možná se situace během času zlepšila, nevím.

     Jednoho dne tedy přišel docela těžký balíček a v něm dvě šamotové desky. Jedna má rozměry 500 x 200 x 20 mm a druhá 400 x 300 x 25 mm. Tyto rozměry se ukázaly jako velmi vyhovující, ačkoli by to chtělo ještě i nějaké menší. Odolnost proti ohni jsem si ověřila i v praxi a skutečně fungují tak, jak mají. S plamenem se na nich pracuje dobře.

     Nicméně jsou křehké a také tvrdé a drsné, při práci bylo potřeba pod ně pokaždé něco vložit, abych chránila stůl. A hledat při každé práci vhodný kus hadru mne přestalo bavit, tak jsem přemýšlela, jak situaci vyřešit. Ono je totiž nebezpečí v tom, že pokud v podkladu bude něco tvrdého, tak se může deska zlomit a to bych skutečně nerada.

     Vymyslela jsem, že nejlepší bude použít filc, ale opět jsem nebyla moc úspěšná a navíc jeho cena na internetu není úplně zanedbatelná. A pak jsem dostala nápad nebo spíše Nápad Ve sklepě mám uložené různé zbytky a odřezky lina a koberců a tak jsem prostě vzala zátěžový koberec, odstřihla jej na vhodný rozměr a pomocí Chemoprénu jej nalepila na spodek desky.

Originální obrázek
Obr.1 – desky během lepení koberce. Horní deska je již hotová, spodní právě schne.
Po zaschnutí lepidla bude potřeba koberec zaříznout a začistit.


Originální obrázek
Obr. 2 – hotová deska připravená pro použití.


     A to je vlastně všechno z dnešního nápadu. Popisovat to, jak se lepí koberec na desku nemá smysl. Nechci urážet čtenářstvo Navíc, pokud nápad někoho inspiruje, tak použije takové lepidlo, které má doma a na něm je napsáno, jak se s ním má zacházet a jak jej používat.

     Je připomínám, že desky jsou opravdu dost těžké a hlavně křehké. Rozhodně je potřeba je chránit před nárazem, či dokonce pádem, ale i bouchnutím a nebo položením přes hranu a podobně. Koberec na podkladu není nehořlavý, to je potřeba mít stále na paměti a oříznout jej tak, aby nepřesahoval přes hranu desky.

     Na závěr ještě odkaz na firmu, kde mi zatím vždy vyšli vstříc a kde jsem koupila nejenom tyto desky. Je to firma JPK Kamnářství a kominictví www.jpkkominy.cz (a přímo deska: http://www.jpkkominy.cz/jpkkamna/esho ... Samotova-deska-500x200x20).



Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=226