Zkoušečka kabelů Pro’s Kit MT-7051N

Datum 25. 01. 2016 v 17:49 | Rubrika: Recenze

     Mezi svátky jsem si řekla, že bych potřebovala zkoušečku zapojení UTP kabelů a protože jsem měla cestu do Prahy, tak jsem si z GMka jednu dovezla. Je to typ MT-7051N dálněvýchodního výrobce Pro’s Kit, který vyrábí kde co a přestože je to asijská produkce, jejich nářadí se vyznačuje relativně dobrou kvalitou i cenou. Poměr cena/výkon je tedy dobrý. Byla jsem tedy zvědavá, jak si bude vypadat i přístroj, ne jenom nářadí.
     Předem musím říci, že přístroj funguje dobře, vypadá docela bytelně a svojí funkci plní dobře. Já bych asi něco udělala jinak, ale o tom až dále. Celá zkoušečka se skládá ze dvou částí, vysílací a přijímací části přičemž každá část má několik konektorů a kontrolek:

Vysílací část, označená jako MASTER

1x konektor RJ-45
1x konektor RJ-11
1x konektor BNC
11 x indikační LED
1x přepínač funkcí/vypínač
1x 9V baterie

Přijímací část, označená jako REMOTE

1x konektor RJ-45
1x konektor RJ-11
10 x indikační LED
Přijímací část je zcela pasivní, nemá ani vypínač ani svojí baterii.

     Přepínač na vysílací části má tři polohy. V první poloze je přístroj vypnutý, ve druhé se zapne a běží normální rychlostí, ve třetí se rychlost přepínání diod zpomalí.

     Testování kabelů

     Zkoušený kabel se zapojí do příslušného konektoru na obou částech. V případě koaxiální kabelu zapojeného do BNC konektoru se na druhý konec zapojí dodávaný terminátor obsahující jednu LEDku. U koaxiálních kabelů se přijímací část nepoužívá, místo ní je právě terminátor.

     Po zapnutí vysílače na něm začne blikat LEDka indikují zapnutí a postupně se začnou rozsvěcovat LEDky v pořadí od 1 do B. Vlastností vysílače je to, že diody svítí jen tehdy, pokud je příslušný vodič připojený a v pořádku a zároveň je v pořádku a zapojený alespoň jeden další vodič kabelu. Pokud není, tak diody nesvítí. Stejně tak nesvítí tehdy, pokud není kabel připojený vůbec. Je to poněkud matoucí, ale je to tak. Také je potřeba pamatovat na to, že vysílací část vždy vysílá ve stejném pořadí ať je zapojený jakýkoli kabel, vždy se rozsvěcují diody od první do poslední. A vždy se přepíná všech deset, takže u kabelů s menším počtem vodičů diody občas zhasnou úplně.

     Na přijímací straně se diody rozsvěcují podle toho, jak je kabel zapojený. Pokud se jedná o přímý kabel (zapojený 1:1), tak se diody rozsvěcují stejně, jako na vysílací straně. U kabelu kříženého, nebo zapojeného jakkoli jinak, svítí na přeskáčku. Správnost zapojení je nutné kontrolovat porovnáním s vysílací stranou.

     Při kontrole BNC kabelu bliká dioda v terminátoru a na vysílací části dioda označená „B“. Nevýhodou je, že mezi bliknutími je relativně dlouhá doba a tak se nedají hledat nedokonalé spoje či spoje vodivé jen občas.

     Pochopitelně jsem se podívala dovnitř obou krabiček a udělala jsem si nějaké fotky.


Originální obrázek
Obr.1 – rozebraný přijímač, pohled na součástky.


Originální obrázek
Obr. 2 – rozebraný přijímač, pohled na spoje.


Originální obrázek
Obr. 3 – rozebraný vysílač, pohled na součástky.


Originální obrázek
Obr. 4 – rozebraný vysílač, pohled na spoje.


Originální obrázek
Obr. 5 – rozebraný vysílač.


Originální obrázek
Obr. 6 – vysílač a přijímač v přepravním pouzdru.


Originální obrázek
Obr. 7 – návody k použití.


Jak tedy přístroj hodnotím?

+ cena
+ jednoduchost obsluhy
+ možnost zkoušet různé kabely, včetně koaxiálních
+ vnější provedení
+ snadná opravitelnost (krom jednoho mínusu)
+ pouzdro

- řídící obvod nemá vůbec žádné označení, pokud se poškodí, nepůjde přístroj opravit
- rychlost přepínání se dá měnit jen ve dvou stupních
- nedá se zvolit počet žil kabelu, vždy se testuje všechno a u kabelů s málo žílami je to někdy dosti nepřehledné a nepohodlné
- samostatný terminátor pro koaxiální kabely není ideální řešení, snadno se ztratí
- návody jsou tak veliké, že je nelze mít v pouzdru společně s přístrojem

     Takže tak. Pokud potřebujete jednoduchou zkoušečku na zkoušku kabelů typu „dobrý/špatný“ nebo pro zkoušku nově budovaných rozvodů, tak přístroj velmi dobře vyhoví a mohu jej doporučit. Pokud očekáváte něco více, tak budete poněkud zklamáni.

     Přístroj prodává třeba GMko za 317 korun, což je, myslím si, docela adekvátní cena. Doma by se podobná zkoušečka sice dala také ubastlit, a zcela určitě chytřejší, ale většinou nebude tak hezká.

     Závěrem podotýkám, že s GMkem nemám nic společného Jen tam občas chodím utrácet část oběživa a přivádím do rozpaků některé, hlavně mladé, prodavače

     A na úplný závěr něco pro naprosté zvědavce, jako jsem třeba já:

Originální obrázek
Obr. 8 – schéma zapojení vysílací části.


Originální obrázek
Obr. 9 – schéma zapojení přijímací části.


     No a to je úplný konec. Jen doufám, že jsem se při překreslování nikde nespletla, ale myslím si, že nikoli. Jak jsem již řekla, řídící obvod je zcela bez označení, na desce je jen „U1“ a tím to končí. Předpokládám, že se jedná o nějaký OTP procesor nebo nějaký zákaznicí obvod, ale co je pravdou, kdo ví. Možná to ale bude ten zákaznicí obvod, neznám totiž moc procesorů, které se dají připojit přímo na 9V baterii.

     Tak ať slouží



Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=228