Stavebnice třítónové sirény

Datum 31. 08. 2016 v 18:22 | Rubrika: Recenze

     Když jsem na stránkách firmy VP Centrum hledala nějaké věci (trimry), našla jsem tam, krom jiného, i různé stavebnice. A protože jsem nějaké věci chtěla, jednu ze stavebnic jsem si vybrala a při návštěvě Litoměřic jsem si ji chtěla koupit. Pohříchu nebyla na skladě, ale paní mi ji objednala a během pár dní jsem ji měla na stole.

     VP centrum ji má označenou jako „ZSM-18 Elektronická stavebnice třítónové sirény 6-9V“. Přímo na krabičce je však napsáno „J-18 Trójtonowa syrena“ a již tento nápis jasně prozrazuje, odkud stavebnice pochází. Správně, je původem z Polska a to mi dělá radost, protože alespoň něco není z daleké Číny. Výrobcem stavebnice je tedy polská firma PPHU JABEL S.C.

     Krabička vypadá tak nějak normálně. Je to papírová podložka a na ní plastová vanička uvnitř které je návod na sestavení, součástky a deska spojů. Na papírové podložce je reklama firmy, barevný kód odporů, zapojení nejčastějších tranzistorů, kódování keramických kondenzátorů, zapojení svítivých diod a podobně.

Originální obrázek
Obr. 1 – obsah balení stavebnice.


     Po rozbalení jsem koukla do návodu a zjistila jsem, že je jen v původním znění bez titulků, čili pouze polsky. Není to sice jazyk, kterým vládnu, ale z textu se dá ledasco pochopit. Třebas to, že je to hračka imitující tři různé sirény a to vozidel hasičů, policie a záchranné služby. Pak je tam ještě schéma zapojení, seznam součástek, upozornění, že k provozu sirény je potřeba ještě reproduktorek, a osazovací plánek. Kvalita tisku není nic moc, spíše to vypadá na velmi levnou kopírku a ještě ne v nejlepší formě. Použitelný ale návod je.

     Deska spojů je jednostranná, cínovaná, se servisním potiskem a podivně tvarovaná. Tedy alespoň ta moje. Plošky jsou ale udělané hezky a deska se dá velmi snadno a rychle osadit. Nelze mít námitek. Jestli je ten zvláštní tvar úmysl, nebo jsem dostala zmetek, to nevím. Spíše se kloním k druhé možnosti, ale možné je všechno.


Originální obrázek
Obr. 2 – deska plošných spojů. Pohled ze strany součástek.


Originální obrázek
Obr. 3 – deska spojů. Pohled ze strany spojů.


     Součástek je jen málo, jen je potřeba dát pozor při osazování tranzistorů, protože ne všechny jsou stejné. Tranzistory T1 až T4 jsou NPN (BC547) a tranzistor T5 je PNP (BC557), zbytek součástek jsou jen odpory, kondenzátory a dioda. Pokud člověk nejedná moc zbrkle, nedá se udělat chyba.

     Když jsem stavebnici zdárně sestavila, tak jsem se pustila do zkoušení. Podle návodu jsem připojila osmi ohmový reproduktor, připojila napájecí zdroj a měla radost, že siréna skutečně funguje tak, jak má. Zkusila jsem všechny tři zvuky a byla jsem spokojná. Při napětí 9V a použitém reproduktoru se však tranzistor T5 docela dost hřeje, chtělo by to spíše reproduktor s vyšší impedancí. Vyzkoušela jsem telefonní sluchátko, s impedancí 200Ω, a mohu jej s klidem doporučit.

Originální obrázek
Obr.4 – hotová siréna


     Na desce jsou celkem tři body, kterými se volí generovaný zvuk. Jeden bod je označený jako „X“, druhé dva jsou „P“ a „S“. Spojením bodu „X“ a „S“ siréna generuje zvuk ambulance. Spojením „X“ a „P“ hasičů a pokud se nespojí nic, tak generuje zvuk policie. Napadlo mne, co se asi tak stane, když spojím všechny tři body Siréna pak generuje čtvrtý zvuk, nepodobný ničemu, ale také docela zajímavý, třeba se někomu bude hodit.


Klady stavebnice:
- jednoduchá hračka, na které se dá i učit pájení.
- docela kvalitní deska spojů, nepájivá maska začátečníkům dosti pomůže.
- široký rozsah napájecího napětí. Vyzkoušela jsem od cca 2,5 do 15 V a funguje dobře.
- zajímavé zvuky.
- klasická konstrukce bez použití speciálních součástek nebo dokonce procesorů.
- velmi příznivá cena.

Zápory stavebnice:
- deska spojů v mé stavebnici je poněkud odbytá.
- návod je jen polský a velmi stručný. Není v něm popsána funkce obvodu.
- ve stavebnici chybí připojovací svorky a reproduktor, případně přepínač.

     Poslední výhradu je nutno bráti s rezervou, protože to, co mne vadí, může někomu jinému vyhovovat. Každý takto může použít reproduktor co má doma a co se případně vejde do modelu. Také přepínač není vždy nutný, protože někdo může chtít generovat jen jeden zvuk.

     Celkově stavebnici hodnotím, i přes drobné výše uvedené výhrady, jako dobrou.

Odkazy:

Stránky výrobce stavebnice: http://www.jabel.com.pl/
Stránky jednoho z prodejců: http://www.vpcentrum.eu/elektronicka- ... ice-tritonove-sireny-6-9v



Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=238