Odstraňovač žmolků Adler AD9605

Datum 12. 03. 2017 v 19:12 | Rubrika: Recenze

     Před časem jsem mi dosloužil starý odstraňovač žmolků Sencor a tak jsem potřebovala koupit nový. Tentokrát padla volba na větší typ značky Adler, se kteroužto mám dobré zkušenosti z oblasti oblečení, ale techniku jsem neznala. Přístroj funguje báječně a lépe, než jsem čekala. Přesto ve mně hlodal červíček pochybností, jak je to asi uvnitř udělané, protože nápisy „made in p.r.c“ ve mně nebudí moc důvěru. Neříkám, že všechno z této části planety je špatné, ale je často potřeba mít se na pozoru.
     Nejprve jsem přístroj vyzkoušela a byla jsem mile překvapena tím, jak dobře funguje. Ovládání je až dojemně jednoduché a tak jej zvládne používat kdokoli. Přesto je v návodu popsáno co všechno se nemá dělat, až z člověku zůstává rozum stát, že to někoho napadne. Ale asi napadne, dneska je možné všechno. Na pracovní hlavě je výškově nastavitelná kulisa, která má tři polohy. Nějak se mi nepodařilo přijít na to, k čemu je to vlastně dobré. V návodu o tom totiž není zmínka. Hlavně že se tam píše o tom, že přístroj nemám používat ve vaně, že jej mám po skončení životnosti odevzdat k recyklaci a tak podobně. Ale toto tam není.

     Když jsem věděla, že přístroj dobře funguje, probudila se ve mně zvědavost, co je asi tak uvnitř, a tak jsem se odhodlala se podívat do útrob přístroje. A to jak zdroje, nabíječky, tak vlastního odstraňovače. Nejprve jsem koukla do nabíječky, protože se dá jednodušeji rozebrat. Krabičku drží pohromadě jen dva vrutíky a jinak nic víc. Žádné packy, žádné „bezpečnostní“ šroubky či vruty. Zdroj mě překvapil jednoduchostí, ale i provedením a to tak, že kladně. Konec konců, podívejte se na obrázky. Jedná se o jednoduchý jedno tranzistorový nestabilizovaný měnič s jednocestným usměrňovačem na výstupu.

Originální obrázek
Obr. 1 – napájecí zdroj ze strany součástek.


Originální obrázek
Obr. 2 – napájecí zdroj ze strany spojů.


Originální obrázek
Obr. 3 – schéma zapojení měniče zdroje.


U mého přístroje jsem naměřila tato napětí a proudy:

Proud odebíraný ze sítě naprázdno: 1,63 mA
Proud odebíraný ze sítě při zatížení: 3,15 mA
Napětí na výstupu naprázdno: 7,5 V
Napětí na výstupu při zatížení: 2,11 V
Proud odebíraný z nabíječky při nabíjení: cca 68 mA (pulzující)
Napětí na kondenzátoru C1: cca 85 V

     No a potom jsem se podívala i do vlastního odstraňovače. Jeho rozebrání je poněkud složitější než je tomu u zdroje, ale také to nakonec šlo celkem snadno a bez poškození rukojeti. Nejprve je potřeba povolit tři vruty na boční straně rukojeti. Jsou to malé vruty s univerzální hlavou, dá se použít jak křížový, tak plochý šroubovák. Jsou ale dosti utažené a možní i něčím zalepené, takže je potřeba použít docela dost síly. Jak se jednou hnou, jde to již celkem snadno. Vruty jsou docela dlouhé, takže se nedivte tomu, že budete relativně dlouho točit.

Originální obrázek
Obr. 4 – tři vruty, které drží pohromadě celý přístroj.


Originální obrázek
Obr. 5 - vnitřní uspořádání přístroje.


Originální obrázek
Obr. 6 - deska elektroniky uvnitř přístroje.


Originální obrázek
Obr. 7 - detail přepínače „Zapnuto - vypnuto/nabíjení“.


Originální obrázek
Obr. 8 – jezdec přepínače.


Originální obrázek
Obr. 9 – přepínač v poloze „Vypnuto/nabíjení“.


Originální obrázek
Obr. 10 – přepínač v poloze „Zapnuto“.


Originální obrázek
Obr. 11 - uložení akumulátoru.


Originální obrázek
Obr. 12 - připevnění motoru a bezpečnostní vypínač.


Originální obrázek
Obr. 13 - schéma zapojení vlastního odžmolkovače.


     Jak je vidět na schématu, je zapojení zjednodušené až úplně na minimum. Nabíjecí napětí i proud akumulátoru jsou omezené pouze vnitřním odporem měniče a tudíž není záhodno k přístroji připojovat jiný zdroj, než ten originálně dodaný. Nemuselo by to dobře dopadnout. I přes jednoduchost zapojení je ale akumulátor chráněn proti přepólované nabíječce a to dokonce dvakrát. Poprvé mechanickým provedením konektoru, zapojit jej opačně by vyžadovalo značnou sílu, a podruhé diodou zapojenou do série s akumulátorem. LEDka společně s omezovacím odporem slouží k indikaci nabíjení akumulátoru.

Klady přístroje:

- plasty jsou pečlivě provedené, nikde se nic netřepí, nejsou vidět nálitky z forem a podobně. Provedení je dosti robustní.
- přístroj se dobře drží i ovládá jak levou, tak pravou rukou. Také není ani maličký ani moc veliký. Práce s ním je příjemná.
- přístroj je relativně tichý.
- provoz na akumulátor je ekonomicky i ekologicky lepší než provoz na normální baterie ačkoli provoz přímo na síť by byl ještě ekonomičtější a ekologičtější.
- všechny spoje jsou provedené dostatečně silnými a pevnými vodiči
- mezi součástkami, mezi spoji i mezi primární a sekundární stranou měniče jsou dostatečné vzdálenosti a prostorové oddělení.
- ochrana proti přepólování nabíječky.
- je použitý NiMH akumulátor, který není tak citlivý na přebíjení či hluboké vybíjení.
- kapacita akumulátoru (600 mAh) se zdá také velmi dostatečná k normálnímu provozu.

Zápory přístroje:

- zapojení je zjednodušeno až na samé minimum
- zapojení nemá omezenou dobu nabíjení akumulátoru, spoléhá se jen na obsluhu
- součástky v síťové části jsou dimenzované jen tak, aby snesli napětí při běžícím měniči. Pokud se měnič zastaví, napětí na kondenzátoru C1 stoupne nad jeho maximální napětí a může se prorazit. Stejně tak tranzistor.
- pájené spoje nebyli očištěné od tavidla.
- nedostatečný český návod. Vlastě chybí zcela, v dokumentaci jsou jen bezpečnostní upozornění. Vlastní popis a obsluha je psaná jen v několika málo cizích jazycích.

     Když sečtu plusy a mínusy, je mé celkové, i přes všechny výhrady, hodnocení velmi dobré. Měla bych ještě jedno subjektivní mínus, ale tím je barva. Tato se mi prostě moc nelíbí, ale na funkci přístroje to nemá vliv.

     Ačkoli nepředpokládám, že by většina čtenářů Žirafovin takový přístroj měla, nebo dokonce používala, tak pokud jej někde uvidíte, tak už budete vědět, co to je vlastně zač a pokud bude potřeba tento přístroj opravit, tak budete vědět, jak je zapojen a jak se do něj dostat.


     PS: Pokud by někdo stále nevěděl, k čemu vlastně přístroj slouží, tak věřte, že slouží k odstranění žmolků z oblečení. Ty se někdy vytvoří při praní a těžko se jinak odstraňují. Tento přístroj je odstraní tak, že je prostě odřízne. Funguje vlastně jako holící strojek, jen je planžeta o dost silnější, a má větší díry, a břity nejsou tak ostré.



Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=266