Nastavení speciálních kláves notebooku Acer Aspire 3690

Datum 17. 06. 2017 v 16:44 | Rubrika: Zápisník pojídačky koláčů

     Již mnoho let mám počítač Acer Aspire 3690. Z dnešního pohledu to není už žádný zázrak, ale zatím mi věrně slouží a prožil se mnou nejedno dobrodružství a na mnoha různých akcích zachránil situaci tím, že prostě fungoval a dalo se z něj promítat a přednášet. Na rozdíl od jiných počítačů, které v daný okamžik nebyli schopné plnit svůj úkol. Takže i když občas už nestíhá nejnovější technologie a také jeho tělo nese nějaké šrámy a stopy po mnoha letech používání (byl koupen v roce 2006), rozhodně se jej ještě nechystám vyřazovat z provozu.
     Je to již také hodně let, co jsem se rozhodla smazat instalační data z pevného disku, skrytou partition zviditelnit a spojit se systémovým diskem. Dneska si říkám, že to asi nebyla úplně ideální volba, ale už se prostě stalo a situace je taková, jaká je. Klávesnice počítače obsahuje různá další tlačítka a také popisky alternativních funkcí kláves standardních. A ty mi nějakou dobu nefungovali. Důvodem byly chybějící ovladače a některé systémové soubory, které se mi po reinstalaci systému z CD nepodařilo získat. Celkem mi to nevadilo, ale před pár dny jsem si řekla, že když ty klávesy původně fungovaly, tak fungovat také budou a tak jsem se ponořila do hlubin internetu a vlastního počítače.

     Nainstalovala jsem systémové programy od Aceru, kupodivu se stále dají stáhnout z jejich oficiálních stránek, a pustila se tedy do bádání. Všechno se mi podařilo nakonec rozhýbat a nastavit, takže počítač fungoval jako zamlada. Základní problém byl v nepochopení toho, jak vlastně funguje Empowering technology a co všechno je potřeba k fungování některých systémových programů. Ono to vlastně není složité, jen mi to prostě nedocházelo.

     Takže počítač fungoval jak měl, všechna tlačítka i klávesy reagovaly jak měly, jen pořád hlásil chybu při stisknutí tlačítek FN + F2 a FN + F3, což má vést ke spuštění nastavení počítače a nastavení řízení spotřeby. Zbytek fungoval dobře, ale tyto dvě možnosti hlásily chybu typu nemožnosti najít soubor. Pořád jsem hledala v konfiguračních souborech, ale nemohla jsem nic najít. A nakonec jsem se podívala do Registru Windows a tam jsem našla to, co jsem hledala a ještě něco navíc

     Je otázkou, proč vlastně klávesy nefungovaly když původně určitě fungovaly. Odpovědí na tuto otázku jsou aktualizace. Prostě někdo aktualizoval ovladače, a obslužné programy, ale zapomněl na tuto změnu.

     Podotýkám, že následující řádky jsou odzkoušené na počítači Acer Aspire 3690 s operačním systémem Windows XP SP3, eSettings ve verzi 2.03.4009_20080902_1731 a ePower ve verzi 2.00.2017. Předpokládám ale, že postup bude na jiných typech počítačů Acer Aspire obdobný. Také připomínám, že před hraním si s Registrem je velmi vhodné si jej zazálohovat. Pro jistotu.

     Najdeme větev registru: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Compal\LManager\Settings\Buttons\ePM

a v ní klíč Command.

     Bude tam hodnota podobná C:\Acer\Empowering Technology\ePower\Acer ePower.exe a je potřeba ji změnit na hodnotu „C:\Acer\Empowering Technology\ePower\ePower_DMC.exe –l“ přičemž je důležitý i ten přepínač za příponou. Bez něj to nefunguje.

     Potom kousek od této větve najdeme větev druhou: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Compal\LManager\Settings\Buttons\eSetting

     A v ní opět klíč Command.

     Původní hodnotu „C:\Acer\Empowering Technology\eSettings\eSettingsN.exe" je potřeba změnit na „C:\Acer\Empowering Technology\eSettings\eSettings.exe".

     A to je vlastně všechno, stačí registr uložit a změny se ihned projeví, ani není potřeba restartovat počítač či operační systém.

     A ještě pár drobností. Ve větvi HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Compal\LManager\Settings\Buttons je mnoho dalších klíčů, které obsahují informace pro různá další tlačítka a klávesy. Jejich význam pochopíte velmi snadno, protože mají velmi dobře zvolená jména. Ve všech je vždy klíč Label který obsahuje text, jenž se po stisknutí dané klávesy zobrazí na monitoru. Takže pokud vás už nebaví koukat na „Wirelles LAN enabled“ není problém to změnit na cokoli jiného Jen je potřeba si dát pozor na diakritiku, protože ovladač, nebo použitý font, neumí češtinu, respektive se mu nelíbí kódová stránka 1250 a místo českých znaků zobrazuje různé podivnosti…

     Tento postup se dá použít i v případě, že vám původní vazby mezi klávesnicí a programem fungují, ale nevyhovují. Dost lidí nepotřebuje mít klávesovou zkratku na program pro nastavení systému, ale hodila by se pro něco jiného. Do klíčů label a command lze napsat cokoli a tak může klávesa pro spuštění programu ePower spouštět třebas obslužný program programátoru nebo podobně. Fantazii se meze nekladou



Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=284