Obrázky v novém Xoopsu 2.3.3

Datum 11. 04. 2009 v 10:25 | Rubrika: Zápisník pojídačky koláčů pro Xoops

Nový Xoops má spoustu drobných nových vlastností. Většinu těchto vlastností lze nastavit přes administraci, ale dost věcí je nutné upravit přímo ve zdrojových souborech systému.

Takovou vlastností je například maximální velikost obrázků, které se zobrazují v textu a popisky k nim. Ty jsou navíc většinou jen anglicky, protože tyto texty nejsou v jazykových souborech, ale jsou „natvrdo“ napsané v příslušném programovém souboru.

Tak se tedy zkusíme opět ponořit do hlubin redakčního systému a trošku si jej upravit podle svých představ
Nastavení velikosti obrázků

Nový systém upravuje velikost obrázků na určitou maximální velikost a zároveň z nich udělá odkaz s možností otevření nového okna s původní velikostí obrázku.

Ovládání této funkce je v adresáři HOME/CLASS/TEXTSANITIZER/IMAGE v souboru CONFIG.PHP.

Soubor obsahuje i malou nápovědu k tomu, co které nastavení znamená.

clickable => 1 - zapíná funkci tvorby odkazu
clickable => 0 - vypíná funkci tvorby odkazu

resize => 1 - zapíná funkci změny velikosti
resize => 0 - vypíná funkci změny velikosti

max_width => číslo - určuje maximální velikost obrázku, překročením této velikost se aktivuje funkce změny a obrázek se zmenší na zadanou hodnotu.

Obrázky menší, než zde nastavené maximum, budou zobrazené takové, jaké jsou.

Změna textů a drobné úpravy obrázku

Ve stejném adresáři jako byl předchozí soubor jsou ještě další tři. Přičemž důležité jsou nyní tyto dva: image.php a image.js. Oba slouží k práci s obrázky, provádějí vlastní zmenšování a také vyhodnocují Xoops kódy, které se vztahují k obrázkům.

V souboru image.js je potřeba najít tento řádek:

finestra.document.write ("></a></body></html>";

a upravit jej takto:

finestra.document.write (" alt = 'Zvětšený obrázek' title='Kliknutím na obrázek se toto okno opět zavře.'></a></body></html>";

Tím se po zastavení kurzoru nad zvětšeným obrázek zobrazí text s nápovědou, jak lze tento obrázek opět zavřít.

V posledním souboru image.php najdeme tuto část:

$ts->replacements[] = "<a href='javascript:CaricaFoto(\"\\5\";'><img src='\\5' class='\\2' alt='Open in new window' border='0' onload=\"JavaScript:if(this.width>\\4)this.width=\\4\" /></a>";

$ts->replacements[] = "<a href='javascript:CaricaFoto(\"\\3\";'><img src='\\3' class='\\2' alt='Open in new window' border='0' " .
( $config['resize'] ? "onload=\"javascript:imageResize(this, " . $config['max_width'] . "\"" : "" ) .
"/></a>";

$ts->replacements[] = "<a href='javascript:CaricaFoto(\"\\3\";'><img src='\\3' alt='Open in new window' border='0' onload=\"JavaScript:if(this.width>\\2)this.width=\\2\" /></a><br />";

$ts->replacements[] = "<a href='javascript:CaricaFoto(\"\\1\";'><img src='\\1' alt='Open in new window' border='0'".


a upravit jej takto:

$ts->replacements[] = "<a href='javascript:CaricaFoto(\"\\5\";'><img src='\\5' class='\\2' alt='Malý obrázek k článku' title='Kliknutím na obrázek se otevře nové okno s velkým obrázkem.' border='0' onload=\"JavaScript:if(this.width>\\4)this.width=\\4\" /></a>";

$ts->replacements[] = "<a href='javascript:CaricaFoto(\"\\3\";'><img src='\\3' class='\\2' alt='Malý obrázek k článku' title='Kliknutím na obrázek se otevře nové okno s velkým obrázkem.' border='0' " .
( $config['resize'] ? "onload=\"javascript:imageResize(this, " . $config['max_width'] . "\"" : "" ) .
"/></a>";

$ts->replacements[] = "<a href='javascript:CaricaFoto(\"\\3\";'><img src='\\3' alt='Malý obrázek k článku' title='Kliknutím na obrázek se otevře nové okno s velkým obrázkem.' border='0' onload=\"JavaScript:if(this.width>\\2)this.width=\\2\" /></a><br />";

$ts->replacements[] = "<a href='javascript:CaricaFoto(\"\\1\";'><img src='\\1' alt='Malý obrázek k článku' title='Kliknutím na obrázek se otevře nové okno s velkým obrázkem.' border='0'".



Tato změna způsobí komunikaci v češtině, protože anglické nápovědy na české stránce nevypadají zrovna dobře, a také je lépe dodržena norma HTML, protože obrázek dostane alternativní text a zároveň i popisek.

A jako vždy upozorňuji, že před změnami je nutné provést zálohu dotčených souborů, lépe však celého systému, a úpravy dělat obezřetně, protože jinak se může systém začít chovat poněkud nepředloženě. Po všech těchto úpravách je potřeba vymazat vyrovnávací paměť systému. Jinak se změny projeví až za nějakou dobu.

Změny popsané v tomto článku jsou funkční a můžete je vidět v akci přímo zde, na Žirafovinách



Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=74