rebarbora |
Napsal/a: EKKAR Publikováno dne: 13.6.2017 20:00:25 Reveň je rostlina, která pochází pokud mě paměť neklame, ze Středomoří - a ke kuchyňský úpravě se používají řapíky jejích listů, který jsou silně zdužnatělý a šťavnatý, silný zhruba jako mužskej prst. Z tohohle důvodu to dost dobře nemůže bejt ovoce, protože u ovoce je základním předpokladem skutečnost, aby to byl PLOD rostliny respektive jeho část (dužnina, jádro ořechu atp). A je to i bylina, protože nemá dřevnatej stonek = kmínek, ale jen růžici při zemi mírně poléhavejch listů. Zelenina jako taková může bejt i plodová (rajče, paprika, lilek, dýně a dokonce i meloun vodní = zelenej nebo zeleně žíhanej s červenou dužinou je počítanej mezi zeleninu), jinak ale zahrnuje v podstatě všecky části "těla" rostliny - listy nebo listový hlávky (zelí & spol), stonky a nati nebo právě řapíky (reveň, mangold ale taky "šnytlík" nebo stonková/naťová cibule, případně jako stonková hlíza/bulva = kedluben), okvětí nebo květní lůžka (artyčoky, brokolice, květák), kořeny (mrkev & spol), hlízy, cibule a oddenky (brambory, batáty, cibule a česneky, zázvor...) a samozřejmě i plody. A pokud se mám vyjádřit stran svejch sympatií vůči vejš jmenovaný rostlině, tak jsou skrz naskrz záporný a ještě zápornější. Nebožka babička totiž rebarboru pěstovala na zahrádce doslova ve velkým (musela bejt každoročně minimálně na 3-4 místech v keřisku minimálně metr na metr velkým, jinak to bylo špatně a babička duševně strádala a okamžitě organizovala namnožení na další rok) a doslova MILOVALA jakkoliv kuchyňsky upravenou rebarboru, obzvlášť v podobě náplně do buchet. A MILOVALA je dost slabý slovo, protože milá babička i když u baráku byla zahrada kde rostly jabka, hrušky, třešně, švestky, blumy, na závětrný stěně hroznový víno a v zahrádce jahody, maliny, ostružiny, rybíz i angrešty všech možnejch barev, tak všecko ovoce se zavařovalo do kompotu, marmeládovalo nebo se v demižónech kvasilo na domácí tlamolep výhradně pro dospělý a do kynutejch buchet i na litý "mřížkový" těsta dávala zásadně jen a jen a výhradně rebarboru ... a ke všemu jen minimálně slazenou, pokud možno vůbec bez cukru .... Tu šťavelovou kyselost do dneška bytostně nenávidím od ranýho dětství a nekecám, kdyby moje ženská projevila přání pěstovat reveň a nedej Pámbu mi podávat ke konzumaci jakejkoliv produkt z tohohle plevele, byl bych schopnej se s ní za to rozvést ... |