Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
11 uživatel(ů) je online (3 uživatel(ů) si prohlíží Veřejné mínění)

Uživatelé: 0
Hosté: 11

více...
Noví uživatelé
Kubrt
Kubrt
16.04.2024
Mirek
Mirek
14.04.2024
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

rebarbora

Napsal/a: EKKAR  Publikováno dne: 13.6.2017 20:00:25

Reveň je rostlina, která pochází pokud mě paměť neklame, ze Středomoří - a ke kuchyňský úpravě se používají řapíky jejích listů, který jsou silně zdužnatělý a šťavnatý, silný zhruba jako mužskej prst. Z tohohle důvodu to dost dobře nemůže bejt ovoce, protože u ovoce je základním předpokladem skutečnost, aby to byl PLOD rostliny respektive jeho část (dužnina, jádro ořechu atp).

A je to i bylina, protože nemá dřevnatej stonek = kmínek, ale jen růžici při zemi mírně poléhavejch listů.

Zelenina jako taková může bejt i plodová (rajče, paprika, lilek, dýně a dokonce i meloun vodní = zelenej nebo zeleně žíhanej s červenou dužinou je počítanej mezi zeleninu), jinak ale zahrnuje v podstatě všecky části "těla" rostliny - listy nebo listový hlávky (zelí & spol), stonky a nati nebo právě řapíky (reveň, mangold ale taky "šnytlík" nebo stonková/naťová cibule, případně jako stonková hlíza/bulva = kedluben), okvětí nebo květní lůžka (artyčoky, brokolice, květák), kořeny
(mrkev & spol), hlízy, cibule a oddenky (brambory, batáty, cibule a česneky, zázvor...) a samozřejmě i plody.

A pokud se mám vyjádřit stran svejch sympatií vůči vejš jmenovaný rostlině, tak jsou skrz naskrz záporný a ještě zápornější. Nebožka babička totiž rebarboru pěstovala na zahrádce doslova ve velkým (musela bejt každoročně minimálně na 3-4 místech v keřisku minimálně metr na metr velkým, jinak to bylo špatně a babička duševně strádala a okamžitě organizovala namnožení na další rok) a doslova MILOVALA jakkoliv kuchyňsky upravenou rebarboru, obzvlášť v podobě náplně do buchet. A MILOVALA je dost slabý slovo, protože milá babička i když u baráku byla zahrada kde rostly jabka, hrušky, třešně, švestky, blumy, na závětrný stěně hroznový víno a v zahrádce jahody, maliny, ostružiny, rybíz i angrešty všech možnejch barev, tak všecko ovoce se zavařovalo do kompotu, marmeládovalo nebo se v demižónech kvasilo na domácí tlamolep výhradně pro dospělý a do kynutejch buchet i na litý "mřížkový" těsta dávala zásadně jen a jen a výhradně rebarboru ... a ke všemu jen minimálně slazenou, pokud možno vůbec bez cukru ....

Tu šťavelovou kyselost do dneška bytostně nenávidím od ranýho dětství a nekecám, kdyby moje ženská projevila přání pěstovat reveň a nedej Pámbu mi podávat ke konzumaci jakejkoliv produkt z tohohle plevele, byl bych schopnej se s ní za to rozvést ...
Odeslat komentář
Pravidla komentářů*
Všechny komentáře se automaticky schválí.
Nadpis*
Jméno*
Email*
Webová stránka*
Ikona zprávy*
       
Zpráva*


    


Klikněte na Náhled a uvidíte sami.
Možnosti*
 
 
 
Potvrzovací kód*
Kolik je 5 + 9 ?  
Slovem napište výsledek tohoto příkladu.
Maximální počet pokusů je omezen na 4.

Pomůcka: nula, jedna, dvě, tři, čtyři, pět, šest, sedm, osm, devět, deset, jedenáct, dvanáct, třináct, čtrnáct, patnáct, šestnáct, sedmnáct, osmnáct, devatenáct.
 
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny