Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
15 uživatel(ů) je online (5 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 15

více...
Noví uživatelé
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
panezi
panezi
08.09.2022
BigLadin
BigLadin
25.07.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Elektronika - Oprava displeje u přehrávače CD Tesla MC902

Napsal/a Žirafka v 16. 10. 2013 v 16:38 (přečtení 9087×) Další články tohoto autora
Elektronika
     Před dávnými a dávnými časy, ještě za mých studií na střední škole, brašule odněkud donesl přehrávač CD značky Tesla MC 902. Fungoval dobře, jen jeho displej nebyl v nejlepší kondici. To ale nebylo důležité. Po nějaké době přehrávač skončil v dalekém Děčíně v takové místnosti sloužící k převlékání, ohřívání a sušení člověka po návratu z kolejí a také k odpočinku údržbářek. Ano, byly jsme tam dvě.

     Čas běžel a displej stále nefungoval a nebyla moc šance, že se to někdy podaří. Mezi tím jsem byla přeložena z Děčína jinam a přehrávač tam zůstal. Po dalších čtyřech letech se mi vrátil a jala jsem se jej provozovat, protože hraje opravdu hezky.

     V mezičase jsem zjistila, že porouchaný displej je klasická závada těchto přístrojů a nejen jich. Je to slabá stránka i původních přístrojů značky Philips, protože Tesla Litovel přehrávače vyráběla v licenci. Byl to čistokrevný Philips jen značka a popisky na zadní a boční straně jsou české.


     V původním stavu tvoří displej vlastně hybridní integrovaný obvod NSM4202A sdružující v sobě řídící obvod i vlastní diody. Podle informací na internetu LED často vydrží, ale řídící obvod se poškodí. Podle toho, co jsem nastudovala, se jedná o konstrukční vadu obvodu který se přehřívá a po nějaké době odejde do křemíkového nebe.

     Přímá náhrada za tento obvod neexistuje. Sice jej lze občas někde koupit, ale jeho cena není zrovna lidová, navíc se problém vyřeší jen dočasně, po nějaké době se bude závada opakovat. Poslední dobou se dají koupit i moduly, které obvod přímo nahrazují, ale jsou také drahé. Vypadají však velmi dobře a kdyby mne nebavilo hraní si, a měla přebytek financí, tak jej určitě použiji.

     Katalogový list NSM4202A se mi před časem sice podařilo získat, ale během let jsem jej zase někde ztratila. Najít jej znovu se ale nedá, asi je to nějaké státní tajemství, kdo ví. Řadič displeje má třívodičové sériové rozhraní pro komunikaci s nadřízeným systémem. Bližším zkoumáním zjistíte, že komunikační protokol je vlastně hrozně primitivní a že přesně odpovídá komunikačnímu protokolu obvodu firmy Micrel typu MM5450 který se tímto stává ideálním kandidátem na stavbu náhrady nedostupného obvodu.

     Takže jsem se dala do díla a výsledek se po nějaké době dostavil. Nejprve bylo potřeba zjistit přiřazení segmentů k vývodům MM5450. To dalo dost práce, ale povedlo se to.

     Na hlavní desce plošných spojů předního panelu jsou připojené dva ploché kabely. Ten širší slouží k připojení klávesnice, ten užší je komunikace s displejem.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 1 – signály pro řízení displeje.


     Na kontaktní plošky jsem připojila dlouhé vodiče a ty zapojila do nepájivého pole s MM5450, displejem a diodami. Modré jsou použité proto, že jich bylo v pytlíku hodně stejných. Původně jsem je měla zapojené místo displeje. Bylo totiž potřeba nejprve zjistit zapojení komunikačního rozhraní a to se nejlépe pozná na diodách. Tři dráty nabízejí celkem šest možností zapojení a byla to pochopitelně ta poslední možnost.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 2 – Připojení MM5450 k přehrávači během pokusů a identifikace zapojení.


     Po zdárném zprovoznění komunikace už jen zbývalo najít správné přiřazení segmentů k výstupům obvodu. Nejhorší byly první dvě dekády, potom jsem v přiřazení našla logiku a třetí a čtvrtá dekáda už byly o dost jednodušší. Samostatné LEDky také nebylo obtížné najít, bylo jich jen pár.

Abyste nemuseli anabázi podstupovat znovu, nabízím malou tabulku:


VývodSegmentDekádaVývodSegmentDekáda
1NapájeníMínus21Komunikace 
2A10 s22Komunikace 
3Dvojtečka 23Komunikace 
4G1 m24Time 
5F1 m25Track 
6E1 m26Pause 
7D1 m27G1 s
8C1 m28F1 s
9B1 m29E1 s
10A1 m30D1 s
11Nevyužit 31C1 s
12G10 m32B1 s
13F10 m33A1 s
14E10 m34Repeat 
15D10 m35G10 s
16C10 m36F10 s
17B10 m37E10 s
18A10 m38D10 s
19Řízeníjasu39C10 s
20Napájeníplus40B10 s


     Potom zbývalo najít vhodný displej, takový, který bude zelený, který se vejde do daného prostoru a který také bude celý vidět v okénku čelního panelu. Na výběr jich moc není, nakonec vyhrál LQ 470 z produkce podniku Tesla. A to ne proto, že je to stylové, ale hlavně proto, že splňuje všechny výše uvedené podmínky. Červených existuje poněkud více, i modernějších, ale dávat červený displej pod zelenou masku je neestetické.

     LED indikující provozní stavy jsem nechala původní, byly v pořádku, tak nebyl důvod je měnit. Jsou dvě možnosti jak je připojit. Buď táhnout vodiče až k nim, nebo vodiče připojit na původní připojovací místa obvodu NSM4202A jako jsem to udělala já.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 3 – připojovací body stavových LED.


     Zapojení jsem udělala na univerzální desce. Schéma zapojení MM5450 je katalogové, nic jiného to není. Trimrem se nastavuje jas displeje. Výstupní budiče obvodu jsou zapojené jako zdroje proudu, nebo spíše proudové nory, a tak nejsou potřebné předřadné odpory pro displeje.

     Pozor na překročení maximálního proudu segmentem! Staré displeje LQ 470 jsou na to hodně háklivé a velice rychle se ničí. Na fotkách si můžete všimnout jednoho trochu méně svítícího segmentu. Došlo k tomu právě při nastavování jasu, kdy se mi smekl šroubovák a na několik sekund byl jas na maximu.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 4 – celkové schéma zapojení.


     Na schématu nejsou z důvodu přehlednosti nakreslené přívody napájení k MM5450. Při zapojování se na ně ale nesmí zapomenout. Vývod 1 je zem, vývod 20 je kladné napětí. Schéma je kreslené v systému Eagle a můžete si jej stáhnout ve skladišti souborů. Pro jeho správné zobrazení si tamtéž stáhněte i knihovnu se součástkami. Schéma je nakreslené korektně, včetně již zmíněného napájení, takže podle něj lze navrhnout i desku spojů.

     Propojení mezi deskou s řadičem a deskou displeje jsem udělala pomocí tenkých plochých kabelů. Dneska bych asi použila jednotlivé vodiče, například z rozpleteného UTP kabelu, protože ty ploché kabely docela překáží a práce s nimi není příliš jednoduchá. Navíc pak celé zapojení vypadá spíše jako klubko hadů než jako elektronické zařízení.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 5 a 6 – umístění řadiče a propojení s displejem.


     S umístěním desky řadiče jsem váhala a přemýšlela, jak to udělat. Nakonec jsem zvolila delší vodiče a desku připevnila pomocí vrutů na originální distanční sloupky ve skříni přehrávače. Rozhodla jsem se tak hlavně z důvodů lepší stability a chlazení řadiče, který se při provozu trochu hřeje.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 7 – opravený přehrávač.


     Nyní mi přehrávač dělá radost v obýváku, kde přes něj ráda poslouchám hudbu či mluvené slovo při práci, nebo i jen tak.

     Oprava není tak složitá, jak to na první pohled vypadá, jen je potřeba si předem dobře rozmyslet, jak ji provést a jestli na to stačím. Nejhorší na tom všem je pájení vodičů k displejům a zapojování na univerzální desce. Je to sice otrava, ale jde to. Na obrázcích vidíte stav během zapojování a pokusů, proto nejsou spoje očištěné a některé vodiče jsou zapojené jinam, než jsou zapojené ve finále. Původně jsem totiž napájení pro MM5450 zapojila přes originální „odlehčovací“ odpory ale ukázalo se, že to není dobrý nápad, protože pak různě kolísá jas segmentů podle toho, kolik jich svítí. Řadič totiž s tímto zapojením nepočítá. Pokud řadič připojíte podle obrázku číslo jedna, bude všechno dobře fungovat.

     Řadič existuje ještě ve verzi MM5451 který má o jeden výstup více a nemá povolování dat. Možná by šel také použít, ale vyzkoušené to nemám. Pak by se řízení dat prostě nezapojilo. Oba obvody jsou uvnitř identické, liší se jen tím, které vývody jsou vyvedené ven z pouzdra. Proto se i do MM5450 musí zapisovat všech 35 bitů a MM5451 má pro změnu trvale povolenou komunikaci.

     Pro tentokrát si odpustím poznámku s varováním o nebezpečném napětí, protože předpokládám, že každý rozumný člověk bude mít přístroj během opravy vypnutý a odpojený od sítě. Chci jen upozornit na nutnost pečlivé práce a trpělivost, spojů je hodně a lehce se v nich udělá chyba.

Použité součástky:

IO1 – MM5450 (v pouzdru DIL40, takže MM5450BN)
DISP1 až 4 – LQ470
R1 – 100 kΩ
C1 – 100 µ / 15 V
C2 – 1 µ / 15 V
Plochý kabel, deska univerzálních plošných spojů.

Co kde koupit:

MM5450 jsem koupila u firmy Farnell ve Spojeném království: http://cz.farnell.com/micrel-semicond ... er-34-seg-5450/dp/1213480

Cena není nejnižší, ale není zase přemrštěná. Jinde obvod koupit téměř nelze, je to také starší obvod a je otázkou, jestli za nějakou dobu nezmizí stejně, jako původní hybrid.

LQ 470 jsem koupila u pana Vonky ze Staré Huti za dvacet korun kousek: http://racvonka.cz/opticke-prvky/led-a-lc-displeje.html
Hodnocení: 9,00 (2 hlasy) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
mano007
Publikováno dne: 18.11.2013. 21:35  
Tichošlápek
Datum registrace: 04.03.2011
Bydliště:
Počet komentářů: 91
 Odp: Oprava displeje u přehrávače CD Tesla MC902
Som rad, ze opat vidim zavan historie. Je to jedno zo zariadeni ktore kedze bolo jedine dostupne (legalne) v CSSR tak ho vsetci doverne poznali. Musim povedat ze maloktory dnesny prehravac si poradi s tak znicenym CD bez zretelne pocutelneho skreslenia ci prerusenia zvuku. Vacsina dnesnych prehravacou funguje "datovo" (ako keby bol nacitavany CD so subormy) a citanie prebieha pri vyssych rychlostiach, nuz a praca chvatna malo platna. Testovali sme ako tomuto prehravacu robit vo najviac zle a lepili sme samolepky roznych velkosti na CD v roznom pocte a velkosti. Musim povedat uzasny prehravac, tak isto prehra CD aj hore nohamy ale musi sa otacat pomaly. Na druhej strane mal mizerne stabilizovanu mechaniku lebo ked sa na prehravac pustila z vysky cca 30-50 cm spinka na papiere sposobilo to preskocenie. Napriek tomu ma v mojom okoli vybornu povest a plati ze prehra vsetko a aj smirglovy papier
Žirafka
Publikováno dne: 20.11.2013. 15:57  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Oprava displeje u přehrávače CD Tesla MC902
Přiznám se, že přehrávat šmirgl jsem nezkoušela, ale jinak se pod toto podepíšu, protože přehrávač opravdu přehraje všechno co tu mám. Tedy krom DVD, které tam občas omylem strčím, ale to celkem chápu.

Mechanika je dosti zajímavá a vlastně je to originál Philips, protože je to princip ručičkového měřícího přístroje. A změna rychlosti otáčení disku je vidět, na začátku se točí docela rychle, ale jak se laser probojovává k okraji desky, tak viditelně zpomaluje. Je to zajímavé sledovat.
mano007
Publikováno dne: 21.11.2013. 16:04  
Tichošlápek
Datum registrace: 04.03.2011
Bydliště:
Počet komentářů: 91
 Odp: Oprava displeje u přehrávače CD Tesla MC902
Myslim ze najlepsie clovek pochopi preco a ako velmi sa zmenia otacky pri citani CD/DVD ked sa pozrie na DVD-RAM medium. Bloky su od vyroby vylisovane, kto chce moze si ich spocitat.
Žirafka
Publikováno dne: 24.11.2013. 11:11  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Oprava displeje u přehrávače CD Tesla MC902
Já vím proč tomu tak je, protože se začíná od prostředku a pokud se chce udržet konstantní datový tok, tak se musí rychlost postupně snižovat. Jen je překvapivé, jak moc to je vidět. Jistě, dá se to spočítat, ale na první vidění to prostě překvapivé je. Zatímco na začátku se disk točí tak, že je to jen šmouha, tak ke konci už jsou skoro vidět obrázky
host
Publikováno dne: 10.5.2021. 22:08  
 Odp: Oprava displeje u přehrávače CD Tesla MC902
Velice užitečné - Děkuji.
host
Publikováno dne: 25.2.2023. 1:03  
 Odp: Oprava displeje u přehrávače CD Tesla MC902
Také jsem to řešil podobným způsobem, jen jsem použil původní desku s displejem, odbrousil původní čip, zjistil který segmenty jsou který, připájel vodiče a funguje to skvěle. Kdyby někdo potřeboval, není problém.
Žirafka
Publikováno dne: 26.2.2023. 20:33  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Oprava displeje u přehrávače CD Tesla MC902
Pokud to jde, tak je to ten lepší způsob. Na mém displeji ale byli některé segmenty už zničené, takže bylo potřeba použít tuto složitější metodu.

Dneska bych to asi řešila trochu jinak, ale displej v přehrávači celé ty roky dobře slouží, takže není potřeba cokoli měnit. Zatím Tím jiným řešením mám namysli třeba použitou technologii i celkové provedení. Ale funkční to je, takže jsem spokojená.
host
Publikováno dne: 13.6.2023. 16:38  
 Odp: Oprava displeje u přehrávače CD Tesla MC902
Zdravím,
včera mi kleknul přehrávač Tesla MC902. Po zmáčknutí hlavního spínače se nic nestane, jen svítí nějaké světlo v displeji. Uměl by jste to opravit?
Děkuji za odpověď.
F. Koranda
atair@post.cz
Žirafka
Publikováno dne: 24.6.2023. 8:21  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Oprava displeje u přehrávače CD Tesla MC902
Také zdravím Opravit by to asi uměla většina zdejších čtenářů, ale stránky jsou stránkami servisu, jsou tu bastlíři v tom nejširším a nejlepším slova smyslu.

Podle popisu to vypadá jako když nefunguje hlavní procesor. Nebo komunikace mezi řídící deskou a displejem.
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny