Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
31 uživatel(ů) je online (7 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 31

více...
Noví uživatelé
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
panezi
panezi
08.09.2022
BigLadin
BigLadin
25.07.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Recenze - Kapacitní tlačítko

Modul s dotykovým kapacitním tlačítkem
Napsal/a Žirafka v 5. 02. 2019 v 13:17 (přečtení 1565×) Další články tohoto autora
Recenze
     Před pár dny jsem byla v GMku pro nějaké věci a viděla jsem v nabídce maličký modul kapacitního spínače. I neodolala jsem a za nabízených dvacet čtyři korun jsem si jeden na hraní koupila. V dnešním podívání se mu trochu podíváme na zoubek.

     Modulek má rozměry 16 x 30 mm, přičemž přibližně polovinu velikosti zabírá vlastní kapacitní snímací plocha, a vidět jej můžete na prvním obrázku.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr.1 – modul kapacitního spínače


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 2 – zadní strana spojové desky.


     Dokumentace od modulu není veškerá žádná, ale podařilo se mi zjistit, že se jedná o katalogové zapojení integrovaného obvodu TTP223-BA6, takže jsem byla schopná najít i jeho katalogový list a zjistit nějaké další údaje.

Napájecí napětí: 2,0 – 5,0 V (maximálně 5,5 V)
Napájecí proud: 1,5 µA (maximálně 3 µA)
Výstupní proud L: 8 mA (proud ze zdroje do obvodu)
Výstupní proud H: -4 mA (proud z obvodu do země)

Další údaje jsou přímo v katalogovém listě, který si můžete stáhnout přímo od výrobce, nebo z mé sbírky katalogových listů zde na Žirafovinách.

     Na modulu jsou dva pájecí můstky s označením W1 a W2, kterými se dá nastavit chování obvodu. Dokumentace od prodejce o nich opět mlčí, ale pokusy, a následným kouknutím do katalogového listu, jsem přišla na to, že režimy jsou tyto:

W1normální / inverzní režim
W2přímý / paměťový režim

     V normálním režimu, W1 je rozpojený, je výstupní pin v klidu na úrovni L, po vyhodnocení dotyku prstu na plošku přejde do hodnoty H a na modulu se rozsvítí LEDka. Při inverzním režimu je to přesně opačně. Podtržená jsou výchozí nastavení modulu od výrobce.

     Přímý režim, W2 rozpojený, znamená, že úroveň na výstupu kopíruje stav senzoru, čili pokud se dotknu, LED svítí, pokud se nedotýkám, LED nesvítí (případně opačně v inverzním režimu). Po spojení W2 se aktivuje paměť a obvod se chová jako bistabilní klopný obvod. Jedním dotekem se LED rozsvítí, druhým zhasne, třetím opět rozsvítí a tak dále.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr.3 – detail součástek.


     Modul jsem zkoušela ve všech režimech a mohu konstatovat, že funguje dobře a spolehlivě. Těžko říci, jak se bude chovat v oblasti s nějakým rušením, ale to nemám jak vyzkoušet. Zjistila jsem, že modul reaguje na dotek na senzor z obou stran a reaguje dokonce dříve, než se člověk desky dotkne. Výstup spíná když je prst vzdálen od plošku přibližně pět milimetrů.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 4 – zapnutý modul v činnosti.


     Jak je na fotkách vidět, výrobce modulu si nedělal moc starostí s očištěním desky. Asi to stojí moc peněz a tak to bylo vyhodnoceno jako zbytečné. Zrovna tak pájky (cínu) je na spojích jen absolutní minimum.

     Podobný modulek se dá koupit u noha jiných prodejců ve stejném, nebo podobném provedení. Některá provedení jsou udělaná tak, že mají dotekovou plošku jen z jedné strany desky pod součástkami, takže modulem má přibližně poloviční rozměry.

     Na závěr mohu jen konstatovat, že za ty peníze je to hezká hračka, je ovšem otázkou, jak modul zakomponovat do nějakého vlastního zařízení. Pokud nevadí trochu větší rozměr desky, lze na panel připevnit přímo modul. Pokud by to vadilo, je možné desku přeříznout, či spíše přestřihnout, a vlastní snímací plošku dát jinam než bude elektronika modulu. Je však potřeba vyřešit propojení mezi oběma destičkami tak, aby se neměnila kapacita tohoto spoje a modul nevyhodnocoval falešné podněty.


Použitá literatura:
Katalogový list TTP223-BA6
https://www.gme.cz/modul-s-dotykovym-kapacitnim-tlacitkem
Hodnocení: 8,00 (1 hlas) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
radioman
Publikováno dne: 2.5.2019. 21:45  
 zástavba modulu
S těmito (podobnými) moduly jsem pár aplikací dělal. Co se týče použití v nějakých přístrojích, dá se využít poměrně dobré citlivosti modulu - spolehlivě mi pracuje nalepený z druhé strany na přední panel, který je z 2-3mm silného plexiskla. Jinde, kde bylo potřeba ho více "utopit" zase pomohl normální šroubek M4 dlouhý asi 12mm, který se koncem závitu dotýká snímací destičky (ani nebylo potřeba oškrábat lak a tudíž není vodivě spojený) a "obsluha" se dotýká hlavičky šroubu. Teoreticky by mohlo fungovat i prodloužení kouskem drátu připájeným na oškrábanou destičku, přiznám se že to jsem ale nezkoušel. Výstup modulu je v podstatě TTL, takže se jím nedá přímo ovládat něco výkonového, ale v jednom přístroji, kde jsme snímač použili na spínání podsvícení displeje (je to efektní a šetří to hodně proudu) přiložením prstu na plošku pod ním, stačil jednoduchý "zesilovač" ve formě běžného tranzistoru typu BC547atd. s párkiloomovým odporem v bázi a podsvícením displeje (LEDka s předřadným odporem) v kolektoru.
mano007
Publikováno dne: 2.10.2019. 10:33  
Tichošlápek
Datum registrace: 04.03.2011
Bydliště:
Počet komentářů: 91
 Odp: zástavba modulu
Neviem ci som si to vsimol iba ja ale v beznych elektro obchodoch sa cim dalej predava viac sortimentu zo stranok ako je aliexpress a podobne. Trochu to vnimam ako moralny problem lebo ked si kupim nieco priamo s takej stranky tak ocakavam ze kvalita bude "odlisna" od tej co sa bezne v takejto predajni predava a teda akceptujem toto riziko, vsak plati "Co by si chcel za tie prachy?"
Žirafka
Publikováno dne: 2.10.2019. 22:32  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: zástavba modulu
To je realita posledních dní, či spíše měsíců. Má to svoje výhody i nevýhody. Výhodou je, že na takto koupené zboží máš, teoretickou, záruku dva roky
roman
Publikováno dne: 26.1.2020. 10:45  
 Odp: Kapacitní tlačítko
Ahoj,
pořídil jsem si pěknou stolní lampičku od Yeelight (Xiaomi), která má ovládání přes doteková tlačítka. Mám pár vysílačů v podobě klíčenky, ke kterým umím naprogramovat přijímač do PICu. Chci si lampičku udělat na dálkové ovládání, ale uvnitř je "procesor" bez označení, který sbírá tlačítka (plošky na DPS) přes rezistory rovnou na porty, takže nemohu spínat logikou z výstupu mého procesoru. Jak se dá nasimulovat dotek prstem? Podle jiného článku by měla mít kapacita prstu v rozsahu 5 - 15pF. Bude to tedy snímat, když budu na plošky tlačítek posílat log.0 přes kapacitu v tomto rozsahu? Potom je další otázka, zda je jako opačný stav reálné tam posílat log.1 pro "žádnou" aktivaci tlačítka.

Předem moc díky za odpověď
Roman
Žirafka
Publikováno dne: 27.1.2020. 12:22  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Kapacitní tlačítko
Je těžké odpovědět na otázku, když člověk neví, jaký je vlastně řídící obvod. Dotek prstu se dá detekovat jak pomocí kapacity proti zemi, tak třeba i zavedením brumového napětí na citlivý vstup.

Zkusila bych ale toto:

- proti zemi připojit malý kondenzátor, jestli jej bude řídící obvod vyhodnocovat jako dotek nebo ne. Jeho kapacita bud v tom rozsahu jednotek až desítek pikofaradů. Pokud na takový kondenzátor bude obvod reagovat, tak bych zkusila jej připojit pomocí tranzistoru. Asi pomocí FETu, nebo jejich dvojice zapojené "anti paralelně". Také by se dalo použít maličké relé nebo třeba analogový spínač v integrovaném obvodu.
roman
Publikováno dne: 27.1.2020. 18:22  
 Odp: Kapacitní tlačítko
Ahoj Žirafko,

děkuji Ti za odpověď, výše zmíněné jsem zkoušel ještě ten den. Přes kondenzátor tlačítko reaguje jak na zem, tak na napájecí napětí obvodů lampičky. Bohužel ale nereaguje na prst. Napadlo mě spínání impulzů přes PIC a aby nedošlo k uzemnění nebo zavlečení logické jedničky, přepínal jsem výstup svého procesoru po impulzu pro zapnutí lampičky na vstupní port. Bez úspěchu - lampička reagovala na můj procesor, ale ne na dotek. Bohužel, i to relátko - jakékoliv připojení drátu k rezistoru snímacího portu zablokuje funkci spínání prstem. Před chvílí jsem zkoušel zemnící plošku v bezprostřední blízkosti tlačítka, ta neměla na ovládání žádný vliv, takže toto řešení použít nejde. Ještě to možná zkusit s menší kapacitou kondenzátoru, použil jsem šuplíkové zásoby. Zítra seženu 5pF a uvidím.
roman
Publikováno dne: 28.1.2020. 20:38  
 Odp: Kapacitní tlačítko
tak bohužel, jakékoliv připojení čehokoliv ke snímacímu rezistoru ovlivňuje kapacitní vstup a vyblokuje citlivost pro spínání prstem
Žirafka
Publikováno dne: 28.1.2020. 20:45  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Kapacitní tlačítko
Ještě můžeš zkusit připojit na vstup lampičky přepínací relé, které jednou přepne vstup přímo na dotekovou plošku tlačítka a podruhé na součástky, které tuto plošku simulují.

Prostě odpojit vodič od plošky od pinu a zapojit jej na přepínací dotek relé. Společný vývod pak připojit na vstup procesoru. Netvrdím, že to bude fungovat, ale ještě bych to zkusila.

Teďka mě napadla ještě jedna věc a to nechat zapojení tak, jak je originálně zapojené. A k tomu všemu pomocí relé paralelně připojit ty součástky, které jsi připojoval při pokusech. Takže pokud je relé rozepnuté, je obvod v tom stavu jako z továrny a měl by fungovat normálně. Pokud relé sepne, tak se připojí součástky a výstup lampičky by podle toho měl reagovat.

Snad jsem to popsala srozumitelně
roman
Publikováno dne: 28.1.2020. 22:21  
 Odp: Kapacitní tlačítko
Tak pro všechny, co chtějí spínat vlastní logikou již existující kapacitní tlačítko - vyřešeno ... Místo připojení kapacity spínám přes 100k rezistor. Při škrtnutí o Vcc to funguje, zároveň funguje i dotek prstem. Ještě si s tím budu muset pohrát, protože v případě spínání logickou jedničkou ze 3V vestavěného stabilizátoru, kterým napájím i můj procesor to nereaguje. Funguje připojení přímo k pólu vestavěného akumulátoru (lampička jede jak na adapter, tak na vlastní aku)nebo v případě jiného napájení procesoru s přijímačem a spojení zemí. Tady nejspíš pomůže spínání přes tranzistor. Pohraju si zítra.

Žirafko, každopádně děkuji za odpovědi a snahu pomoci. Kdybys někdy byla v Praze, zvu Tě na kafe
Žirafka
Publikováno dne: 29.1.2020. 21:21  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Kapacitní tlačítko
Tak hlavně že se povedlo a funguje to

PS: V Praze jsem někdy i 7x v týdnu v práci
roman
Publikováno dne: 30.1.2020. 22:08  
 Odp: Kapacitní tlačítko
Tak jsem to udělal načisto a spínání funguje i při napájení z vestavěného 3V low drop stabilizátoru

7x v týdnu v práci? To zní, jako bys jela nonstop ))

PS - kontakt na mě viz e-mail
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny