Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
15 uživatel(ů) je online (3 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 15

více...
Noví uživatelé
Kubrt
Kubrt
16.04.2024
Mirek
Mirek
14.04.2024
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Elektronika - Běžící světlo s regulací jasu

podle Praktické elektroniky 03/2020
Napsal/a Žirafka v 21. 03. 2020 v 11:45 (přečtení 1455×) Další články tohoto autora
     V posledních dnech si rozhodně nemohu stěžovat na to, že bych se nudila. I psaní mi docela jde, respektive hodně píši, ale jestli mi to jde, to je otázka jiná Je ovšem zajímavé, že nejsem schopná sednout k počítači a napsat technický text. Dokončila jsem jednu povídku, postupně píši další, ale tento článek o běžícím světle jsem nebyla schopná dokončit. Nevím proč. Ale věřím, že se i přes jeho těžký vznik bude svým čtenářům líbit

     Asi je opravdu zbytečné připomínat, že mám moc ráda různá blikátka. A tak mé srdce zaplesalo, když jsem na stránkách březnové Praktické elektroniky narazila na běžící světlo, které ale vypadalo zajímavěji než jiná taková zapojení.

     Efekt vypadá tak, že světlo postupně běží od začátku do konce řady, v případě originálního uspořádání běhá dokolečka. To není nic neobvyklého, ale tady je zapojení doplněné o koncový stupeň, který svítící bod pravidelně zhasíná, takže je efekt opravdu zajímavý. Ono se to těžko popisuje, je lepší to skutečně vidět na vlastní oči. Bohužel v původním článku se o tom nepíše, autor asi spoléhá na to, že to člověk pochopí ze schématu zapojení.

     Zapojení má ještě jednu část a tou je regulátor jasu. Funguje na principu pulsně šířkové modulace (PŠM nemusí být jenom a pouze Politické Školení Mužstva, jak se mi snaží pár lidí vnutit) neboli dnešními slovy řečeno PWM. Generátor signálu s proměnlivou frekvencí a střídou tvoří hradlo IO1C. Tak jak je generátor nakreslený je funkční. A funguje přesně tak, jak se píše v původním textu. Nicméně mě se to zapojení nelíbilo. To proto, že mi připadá hloupé, když se se změnou střídy mění i kmitočet. Navíc úprava zapojení tak, aby tuto nectnost nemělo je hrozně jednoduchá.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 1 – originální schéma zapojení, sken z časopisu.


     Jak to tedy funguje? Integrovaný obvod IO1A, což je šest invertorů se schmittovým klopným obvodem na vstupu, vytváří hodinový signál pro čítač, přičemž střída tohoto signálu je relativně malá, logická jednička trvá výrazně kratší dobu než logická nula. Tento signál je veden na čtyři paralelně spojená hradla a zároveň na hodinový vstup čítače. Pokud je na výstupu generátoru logická nula, je na výstupu invertorů logická jednička a tranzistor T1 je rozepnutý, nesvítí proto ani jedna LED. Po změně výstupu generátoru na logickou jedničku se na emitor T1 dostane téměř potenciál země a tranzistor může sepnout. Čítač udělá krok a rozsvítí se jedna z LED. Za malý okamžik se výstup generátoru zase změní, LED zhasne a celý cyklus se opakuje stále dokola. Do báze T1 je přivedený signál z generátoru IO1C a tímto signálem je řízen jas svítící LED.

     Jak jsem již řekla, zapojení tohoto generátoru se mi nelíbilo a tak jsem si jej upravila. Jen nepatrně, ale změna v chování zapojení je veliká, ušetřila jsem jeden odpor a vlastnosti generátoru se zlepšili. Schéma je na druhém obrázku.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 2 – upravené schéma zapojení.


     Jak nyní generátor funguje? Vyjdu ze stavu, že je kondenzátor C2 vybitý. V tom případě je na výstupu invertoru IC1F logická jednička a kondenzátor C2 se přes odpor R3, část dráhy trimru P2 a diodu D2 začíná nabíjet. Když napětí na kondenzátoru přestoupí horní rozhodovací úroveň hradla, tak dojde k překlopení hradla a na jeho výstupu se objeví logická nula. Kondenzátor se začne pře D3, druhou část dráhy P2 a R3 zase vybíjet. Napětí na kondenzátoru klesá a když dosáhne spodní rozhodovací úrovně hradla, to se opět překlopí a děj se opakuje od začátku. Natočením trimru P2 se mění poměr zapojení částí jeho dráhy do nabíjecí nebo vybíjecí cesty proudu kondenzátoru a tím se mění jeho doba nabíjení a vybíjení. Čili dochází ke změně střídy ale protože se po dobu trvání celého kmitu nemění jeho celkový odpor, je kmitočet pořád stejný. Zbytek obvodu funguje přesně stejně jako v originálním zapojení.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 3 – běžící světlo postavené na nepájivém poli.


     Na posledním obrázku vidíte světlo postavené na nepájivém poli. Oproti původnímu schématu je zapojení doplněné o LED11, je i na mém schématu, které bliká současně s prvními pěti diodami. Součástky v horní části pole jsou nezapojené a jsou tam jen proto, že jsem byla líná je uklízet

     A to je pro dnešek vlastně všechno. Pokud si obvod postavíte, a bude se vám líbit, budu ráda. Pokud ne, tak se nic neděje, třeba to vyjde někdy příště.


Použitá literatura: Rotující světlo s regulací jasu, Praktická elektronika 3/2020, strana 8 až 10. Jako autor uveden MM.
Hodnocení: 10,00 (1 hlas) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
stefan
Publikováno dne: 6.10.2020. 23:46  
 Odp: Běžící světlo s regulací jasu
" ... mě se to zapojení nelíbilo. To proto, že mi připadá hloupé, když se se změnou střídy mění i kmitočet. Navíc úprava zapojení tak, aby tuto nectnost nemělo je hrozně jednoduchá. ..."

(1) Pri frekvencii PWM 1kHz je jedno, či sa zmení na 0,5kHz alebo 2kHz. Blikanie LED kvôli PWM zrejme nebude vidieť.

(2) Aby som bol aj konštruktívny, ešte jeden návrh na modifikáciu:
Pri použití 4093 (NAND so Schmittovým vstupom) miesto invertorov 4014 by sa dal druhý vstup NAND obvodu IO1C použiť na kľúčovanie generátora PWM priamo z výstupu IO1A. Netreba vtedy IO1B,D,E,F, ani tranzistor T1. Rezistor 330ohm pre katódy LED by bol pripojený priamo na výstup PWM.
Ak by LED moc zaťažovali IO1C, mohol by sa zapojiť oddelovací člen medzi výstup PWM a rezistor s katódami LED. Dve zvyšné hradlá zapojené do série, aby to neinvertovalo signál PWM.
Malo by to fungovať pre nízkoprúdové alebo vysokosvietivé LED, lebo výstupy 4017 aj 4093 nedajú veľký prúd. Možno aj rezistor 330ohm by sa dal vynechať.
Žirafka
Publikováno dne: 8.10.2020. 20:19  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Běžící světlo s regulací jasu
Ad 1: To je pravda, vlastně to ničemu nevadí. Ale když se to dá udělat lépe a vlastně i jednodušeji, tak proč toho nevyužít?

Ad 2: Díky za konstruktivní nápady Ano, šlo by to tak, ale já jsem nechtěla měnit zapojení, jen jej vylepšit. Navíc mám pocit, že čtyři invertory snesou větší zatěžovací proud než dvě NAND hradla. Do katalogu jsem se nedívala, ale myslím si, že mám pravdu. Při použití dnešních LED, svítících již při proudech pod 1 mA, je to asi jedno, ale pokud chci použít LEDky s větší spotřebou, je potřeba to respektovat a, pokud možno, nepřekračovat doporučené pracovní podmínky obvodů. A nebo jen mírně
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny