Velleman MK103 - Světlo reagující na zvuk

Datum 1. 04. 2010 v 17:30 | Rubrika: Recenze

Originální obrázek     Před nějakou dobou jsem neodolala a opatřila si stavebnici Velleman MK103 – „Sound to light unit“. Tato stavebnice se u nás prodává pod označením „Světlo reagující na zvuk“.

     Dá se koupit u firmy GES a GM a mám pocit, že ji koupíte i někde jinde. Já ji koupila nejprve v GESu za 149 korun. Líbilo se mi, že má u sebe i český návod, jenže při jeho čtení jsem došla k závěru, že je něco špatně. Návod totiž odkazuje na obrázky, které v něm ale nejsou. Proto jsem si návod s obrázky stáhla přímo ze stránek výrobce.

     Jak je to s obrázky myšlené jsem pochopila po otevření krabičky, originální návod je totiž na rubové stránce kartonu. Tam jsou ony obrázky No nevadí, tak jsem měla návody dva.

     Nakupovala jsem u dvou firem a k oběma mám trochu výhradu:

GES – ke stavebnici je sice český návod, ale evidentně je k jiné, ačkoli označení souhlasí. Může to však být chyba jen tohoto jednoho kusu.

GM – ke stavebnici je pouze originální návod, ale ten český se dá stáhnout z jejich stránek.

     Návody od obou firem jsou hezky napsané, žádné strojové šílenosti. Překládal jej člověk. Cena je u obou firem prakticky stejná, liší se jen nepatrně.

     K čemu je tedy stavebnice vhodná?

     Inu, je to přístrojek, který reaguje světlem na zvuk, dá se proto použít jako jednoduchá „barevná hudba“ ale jeho hlavní použití bude spíše tam, kde sluch potřebuje pomoct. Například jako pro indikaci zvonění telefonu (legální, protože nezasahuje do přístroje), ťukání na dveře, zvonění domovního zvonku, štěkání psa, promluvu někoho v místnosti (když jste zády a například máte sluchátka) a tak podobně.

     Co za své peníze dostanete?

     Krom baterie všechno, co je ke stavbě potřeba, čili všechny součástky, vrtaný plošný spoj s nepájivou maskou, držák baterie i vrutíky na jeho uchycení. Po dokončení tvoří stavebnice celek, který se dá rovnou použít, nebo někam vestavět.

Originální obrázek
Obr. 1 – Zabalená stavebnice


Originální obrázek
Obr. 2 – Součástky, plošný spoj, návod, vrutíky...


     Sestavení je otázkou chvilky, v návodech je všechno krásně popsané a když je člověk alespoň trochu pečlivý, tak stavebnice musí fungovat na první pokus. Což ovšem neplatí o Žirafkách, protože té to na první pokus nešlo Proč se to stalo? Inu, spolehla jsem se na to, že u LED je katoda vždy ta větší elektroda. Není to vždy pravda, je opravdu potřeba se držet označení na pouzdru diody (a návodu), pak bude obvod určitě fungovat na první pokus.

Originální obrázek
Obr. 3 – Plošný spoj před osazením součástek


Originální obrázek
Obr. 4 – a po jejich osazení.


Klady stavebnice:

- jednoduchá konstrukce s málem součástek
- všechno je už pohromadě a připravené, včetně „točítka“ na regulaci citlivosti
- hotový profesionální plošný spoj, nepájivá maska pomůže hlavně začátečníkům
- detailní originální návod

Zápory stavebnice

- relativně drahá (ale to je věc názoru)
- nikde není vysvětleno, jak vlastně funguje. Sestavíte přístroj, ale o funkci nemusíte mít ani páru. V návodu je sice schéma, ale to pro začátečníka (úplného) může být málo. Ten, kdo elektronice rozumí, si většinou stavebnice nekupuje.


Originální obrázek
Obr. 5 – Hotová blikačka připravená k akci


     Závěr

     Já jsem se stavebnicí docela spokojená, opravdu krásně funguje a i hezky vypadá. Krom těch drobných výhrad, o kterých jsem už mluvila.

     Když jsem ji ukázala své kamarádce, tak se nadchla a rovnou mi tu moji zabavila do ambulance a chce ještě další dvě. Pro sluchově či mentálně postižené děti, protože ty se někdy zdráhají mluvit před člověkem, ale s přístrojem si často povídají rády. A když na ně „kouzelná krabička“ zamrká, tak to je veliká motivace.

Originální obrázek
Obr. 6 – Hotová blikačka v akci




Výrobce: www.velleman.be
Prodejci: www.ges.cz www.gme.cz www.gme.sk



Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=119