Centrum zprostředkování simultánního přepisu

Datum 15. 04. 2011 v 20:02 | Rubrika: Pelmel

     Simultánní přepis mluvené řeči je optimálním dorozumívacím prostředkem pro ohluchlé a těžce nedoslýchavé osoby, jejichž mateřštinou je čeština a které nekomunikují pomocí znakového jazyka. Zatímco v řadě vyspělých zemí jde o běžnou službu, v ČR ji poskytuje jedině Česká unie neslyšících.


     ČUN uskutečnila díky zejména grantům Nadace Vodafone ČR od září 2008 do konce března 2011 celkem 246 přepisů na akcích nejrůznějšího druhu, od jednání na úřadech, u soudu, přes přednášky, semináře, kulturní a společenské události až po velké konference s několika stovkami účastníků. Postupně získala ve spolupráci s organizací Interinfo, která školí rychlopísaře, dostatečně široký okruh spolupracujících přepisovatelů, mezi nimiž je i několik mistrů světa v rychlopsaní. Zvlášť důležité byly přepisy soudních jednání, díky kterým se lidé se sluchovým postižením, odkázaní dříve pouze na nespolehlivé odezírání, stali rovnoprávnými účastníky soudního řízení.

Originální obrázek     V srpnu 2010 ČUN ustavila a zaregistrovala na Ministerstvu práce a sociálních věcí Centrum zprostředkování simultánního přepisu jako poskytovatele sociálních služeb. MPSV však v dotačním řízení pro rok 2011 neposkytlo Centru ani korunu dotací a tím zcela ochromilo poskytování této služby, kterou v roce 2010 využilo více než 3000 uživatelů z celé republiky. Desítky tisíc lidí se sluchovým postižením tak ztrácejí šanci k začlenění do společenského života.

     Centru můžete pomoci odesláním dárcovské SMS ve tvaru DMS PREPIS na telefonní číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, Centrum zprostředkování simultánního přepisu obdrží 27 Kč.

     Peníze získané ze sbírky by měly umožnit zachování této služby, byť v omezeném rozsahu, a poskytování simultánního přepisu mluvené řeči alespoň v nejnaléhavějších situacích.



Další informace najdete na adresách:

http://czsp.cun.cz
http://www.eprepis.cz



Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=146