Zkoušení kalkulačky

Datum 24. 02. 2012 v 17:18 | Rubrika: Zápisník drobností

     Když jsem před dávnými a dávnými časy dostala svojí první kalkulačku, byl to svátek. No a tenkrát jsem také dostala návod, jak ověřit, jestli kalkulačka funguje správně. Pravděpodobně ho znáte také. Dělá se to takto: namačká se číslo 12345679 × 9 = a výsledek je 11111111 a chyba výpočtu (přetečení).
     Po mnoha a mnoha letech jsem se jednou nudila a přemýšlela jsem, jak by se dalo na displeji kalkulačky rozsvítit všechno, co se rozsvítit dá. Pořád mi to vrtalo v hlavě a pak mi to najednou šlo:

98765432
× 9 =


     Kalkulačka zobrazí 88888888 a chybu. Čili už mi svítila všechna čísla a indikátor přetečení, ale pořád to ještě nebylo ono. Pořád ještě zbývalo pár znaků, které se mi nedařilo rozsvítit.

     Řešení je prosté, ale přijít na něj mi dalo hroznou práci. To tak u jednoduchých věcí bývá. Takže výsledný postup je tento:

98765432
tlačítko M-
tlačítko MR
x 9 =


     Výsledek je pochopitelně -88888888, ale zároveň ještě svítí indikátor obsazené paměti a ta chyba přetečením.

     Tímto jednoduchým postupem lze snadno přezkoušet fungování kalkulačky i jejího displeje. Kdykoli a kdekoli.

     Má to ale jednu vadu na kráse, a to, že to funguje jen na kalkulačkách s osmi ciframi. Což jsou skoro všechny, ale například „vědecká“ kalkulačka takový příklad spočítá trochu jinak, protože se jí to povede. Umí prostě počítat do více jak 88888888, a proto neskončí v chybě. Stejně tak některé kalkulačky při chybě nezobrazí výsledek, ale jen oznámí chybu. Pravdou ale je, že drtivá většina jednodušších kalkulaček má jen osm cifer na displeji a tam to funguje většinou dobře.

     Moc by mne zajímalo, jestli znáte i nějaké další podobné triky, jak si hrát s kalkulačkou a jak ji případně vyzkoušet.



Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=158