Oprava žehličky Moulinex Bolero

Datum 5. 10. 2013 v 9:04 | Rubrika: Elektrotechnika

     Povzbuzena dobře dopadnuvší opravou žehličky Tesco jsem se pustila do opravy druhého podobného přístroje. Tentokrát se jednalo o žehličku suchou, tovární značky Moulinex, typu Bolero 10 DP6.

     Dostala jsem ji před časem jako dar, pozůstalost, protože patřila mé babičce. Dostala jsem ji s tím, že je funkční, ale před časem jsem ji zkusila zapnout a zjistila, že nefunguje a tak skončila na nějakou dobu na poličce s tím, že se časem opraví. A nebo také ne. Ale naštěstí došlo na první variantu a dneska mám tedy žehličky dvě. A obě funkční.



     Zajímavé bylo, že žehlička při otáčení kolečkem termostatu necvakala a vůbec nehřála. Po rozebrání a pečlivém prohlédnutí jsem přišla na to proč termostat necvakal a proč celá žehlička nemohla fungovat. Kdyby mi někdo takovou závadu popisoval, tak mu nebudu věřit, ale viděla jsem to na vlastní oči a tak tomu věřit musím protože to tak opravdu bylo.

Originální obrázekOriginální obrázek
Obr. 1 – příčina poruchy termostatu.


     Mezi doteky termostatu se dostalo zrnko prachu, nebo písku, a když termostat vychladnul a chtěl sepnout doteky, už to nešlo. Mechanické napětí doteků ale způsobilo pevné sevření zrnka které pak nemohlo vypadnout ven a tak celá žehlička přestala fungovat. Stačilo tedy kontakty nadzvednout a zrnko vyfouknout ven. Potom začal termostat opět fungovat normálně.

     Žehličku jsem pořádně očistila a také ji vykoupala. Vypadala jako nová a pak už zbývalo ji opět jen vysušit a smontovat. Sušení proběhlo úplně stejně jako u napařovačky, jen netrvalo tak dlouho, protože stačilo několik desítek minut a bylo vše v pořádku. A ani regulátor tolik nevrčel, protože tato žehlička má menší výkon.

Originální obrázek
Obr. 2 – žehlicí deska s hlavním a havarijním termostatem. Havarijní je v té bílé trubičce.


Originální obrázek
Obr. 3 – nasazený kryt žehlící desky a vlastně i část krytu vlastní žehličky.


Originální obrázek
Obr. 4 – připojená indikační doutnavka. V horním přívodu, který je ale pod spodním vodičem, je ukrytý předřadný odpor pro doutnavku.


Originální obrázek
Obr. 5 – připojovací svorkovnice. Na krytu je napsáno, jak má být zapojená. Doporučuji zapojení dodržet.


Originální obrázek
Obr. 6 – nasazená rukojeť. Stačí zacvaknout a přišroubovat.


Originální obrázek
Obr. 7 – nasazený vršek rukojeti. V předu zacvaknout a vzadu přišroubovat vruty.


Originální obrázek
Obr. 8 –pohled na zadní část


Originální obrázek
Obr. 9 –připojení přívodní šňůry.


Originální obrázekOriginální obrázek
Obr. 10 – opět fungující žehlička a použité šroubováky.


     Výsledkem mého snažení je druhá fungující žehlička a moje veliká radost. Každý opravený a zachráněný přístroj mi dělá radost, a tady to byly dva přístroje během několika dní.

     Na závěr si nemohu odpustit již klasické upozornění:

     Pamatujte, že pracujete s napětím 230V a relativně vysokou teplotou. Do opravy se pouštějte jen tehdy, pokud víte, co činíte. Pokud si nejste jisti, nebo to neumíte, svěřte opravu raději servisu. Není to tak drahé jak si lidé často myslí a není to žádná ostuda. Já také dávám některé věci do servisu. Takové, na které si netroufám.



Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=177