Jak vyčistit stopy po PU pěně?

Datum 17. 04. 2014 v 21:07 | Rubrika: Zápisník drobností

     Při různých pracích a kutění se používá polyuretanová pěna. Známe ji asi všichni a kdo ne, tak ji brzy pozná také. Většinou se vyskytuje jako plechovka s aplikátorem, profesionálové používají větší balení a speciální pistole. Také se ji říká pěna montážní.

     Je docela fajn, dobře se s ní pracuje a lepí přímo fantasticky. Bohužel často to, co není potřeba a tam, kde držet má, tam potvora nedrží. Nejlépe ale drží na rukou, které sice mají být chráněné rukavicemi, ale zkušenost praví, že většinou chráněné nejsou
     Když pěna ztuhne, tak se odstraňuje dosti špatně, nejlépe to jde mechanicky a nebo existuje taková pasta, kterou vytvrzenou pěnu nějak naruší, ta změkne a občas jde sundat. Jde to pomalu, pasta je dost drahá, ale jde to.

     Podstatně lepší je pěnu očistit ještě předtím, než ztuhne. Také se na to prodává čistící kapalina, ale je také drahá a navíc když ji člověk potřebuje, tak zjistí, že zrovna došla. Je tu ale ještě jedna možnost.

     Co v té čistící kapalině je, nevím, sice to je na ní napsané, ale je to napsané tak, že tomu není moc rozumět. Čichový orgán ale napověděl, že to smrdí jako toluen a tak jsem to dneska zkusila. A, světe div se, ono to skutečně funguje. Předpokládám tedy, že ta čistící kapalina je na bázi toluenu a ještě asi i dalších látek, ale směs toluenu1) s benzínem funguje přímo perfektně. Pro příště to budu vědět a od dneška to budete vědět i vy.

     Jen si nemohu odpustit poznámku na závěr a to, že je potřeba skutečně důkladně větrat, protože toluen je pěkný prevít a má na člověka značně narkotické účinky. Já jsem tedy po chvilce jako dělo a musím se jít nadýchat čistého vzduchu a i tak se mi motá hlava a rozhodně to není moc příjemné. Neříkám, že se musí pracovat v masce, ale, když o tom tak přemýšlím, on to možná není tak úplně špatný nápad

     Takže, pokud to tak shrnu: větrat, nejíst, nepít, nekouřit. Konec konců, ono je to napsané i na té plechovce. A pak se dá hezky pracovat a využívat dobrodiní, které nám chemický průmysl v podobě plechovky s toluenem nabízí.



1)Čistý toluen se dneska špatně shání, protože jej kupovala různá individua a tak nám jej naše moudrá, vševědoucí a všemi milované EU zakázala prodávat :-/ Dá se koupit již jen pro podnikatelské účely s živnostenským listem.



Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=182