Poslední ústředna utichla

Datum 1. 07. 2008 v 19:05 | Rubrika: Pelmel

Tento titulek jsem si vypůjčila ze serveru Idnes.

Jedná se o poslední dálnopisnou ústřednu, která dnešním dnem ukončila svůj dlouholetý provoz. Docela mně překvapuje, že byla v provozu, už na škole jsem se učila o tom, že tento systém byl postupně nahrazen koncentrátory a dalšími jinými systémy. Ale jak je vidět, jedna "PEPINA" zůstala v provozu až do dneška (PEPINA - zkratka od P51 což byla telefonní ústředna, někdy označovaná jako USTD. Dálnopisné ústředny jsou jejich obdoba).

Více na původní stránce.
Je zajímavé si to přečíst, je tam sice pár nepřesností, ale to už je dneska vlastně jedno.

Jednalo se o digitální systém, ne analogový jak se ze článku dá pochopit. Vysílač posílal logické jedničky a nuly a na druhé straně z nich "stavěč příjmu" stvořil kód pro tiskárnu a ta následně vytiskla znak na papír.

Fascinuje mně však cena, za kterou se uskutečnilo spojení. Nedivím se, že se dálnopisy přestali používat. 105Kč za minutu je šílené.

Obávám se však, že podobně skončí i pevné telefony. Jena za pronájem linky je poněkud přemrštěná (nechce se mi psát nehorázná) a já sama mám pevnou linku hlavně kvůli internetu a také kvůli tomu, že chci mít něco extra. Když si vzpomenu na telefonní seznamy před pár lety a kouknu se na ten dneska, je to k smíchu. Připadá mi, že jistý provozovatel se jich snaží zbavit, ale protože to nejde nějak legálně udělat přímo, zvyšují se ceny do neksutečna, tím klesne využití a počet zákazníků a pak se zruší i síť. Stejně jako u dálnopisů.

Dálnopisné stroje Dalibor a T100 i jejich mladší verze jsou od dnešního dne muzeálním kouskem. Budou dále žít v mých pamětech a sešitech. Dneškem tedy končí jedna dlouhá éra digitálních systémů.

Čest jejich památce, zasloužili si to.



Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=25