Zkoušečka obvodů typu 555 a 556

Datum 14. 09. 2008 v 7:50 | Rubrika: Elektronika

     Další z řady jednoduchých, ale velice užitečných, přístrojů je tato zkoušečka obvodů typu 555 a 556. Tyto obvody jsou téměř nesmrtelné, vyrábějí se řadu roků. Ačkoli jsou původně určeny pro práci v časových obvodech, tak jsem viděla nepřebernou škálu všech možných a částečně i nemožných obvodů postavených okolo tohoto typu obvodů. Včetně rádia pro střední vlny, což mi tedy stále uniká. A protože se vyrábějí jak v bipolární, tak v unipolární verzi, umí zkoušečka ověřit obě dvě.

     Zkoušečka je velice jednoduchá a její výroba je spíše mechanickou záležitostí než prací elektronickou. To tak už ale občas bývá. Lze ji doporučit jak začátečníkům, tak ostříleným elektronikům.

     Jak je vidět ze schématu, jedná se o klasické zapojení astabilního klopného obvodu. Celkem jsou ve zkoušečce tyto obvody tři. Jeden pro obvody 555 a dva pro obvody 556. Oba druhy obvodů se dají testovat zároveň.

Originální obrázek

     Funkci zapojení si popíšeme podle jednoho obvodu. Druhé dva fungují zcela stejně a tak by bylo poněkud zbytečné popis opakovat.

Jak to funguje?


Schéma zapojení jednoho oscilátoru

     Po připojení napájecího napětí je na kondenzátoru C1 nulové napětí a proto je na výstupu obvodu napětí blížící se nule. Přes odpory R1 a R2 se začne kondenzátor nabíjet a to je pro tento okamžik vše. Když napětí na kondenzátoru dosáhne hodnoty 2/3 napájecího napětí dojde vlivem vstupu 6 (threshold – práh) k překlopení obvodu. Na výstupu 3 (out – výstup) se objeví napětí blízké napětí napájecímu a zároveň se kondenzátor začne přes odpor R2 a vnitřní tranzistor připojený na vývod 7 (discharge – vybíjení) opět vybíjet. Když napětí klesne pod 1/3 napájecího napětí, dojde vlivem vstupu 2 (trigger – spouštění) k opětovnému překlopení obvodu. Dioda zhasne a kondenzátor C1 se začne opět přes odpory R1 a R2 nabíjet. A nabíjí se až do okamžiku kdy napětí na něm dosáhne hodnoty 2/3 napájecího napětí. A tím se celý cyklus uzavře a může se opět opakovat.

     Kladné napětí přivedené na vstup 4 (reset – nulování) povoluje funkci obvodu a kondenzátor připojený na vstup 5 (control voltage – řídící napětí) zajišťuje stabilitu obvodu. Většinou se ani nezapojuje, ale u zkoušečky je vhodné zajistit korektní zapojení a tím správné podmínky pro fungování.

     Z tohoto popisu je také zřejmé, že první kmit je o něco delší než všechny ostatní. Je to proto, že v prvním cyklu se kondenzátor nabíjí z nulového napětí na hodnotu 2/3 napájecího napětí, ale ve všech dalších se nabíjí již z napětí 1/3 napájecího napětí.

     Hodnoty součástek jsou volené tak, aby s nimi pracoval obvod v bipolární verzi. Obvod unipolární s nimi bude totiž fungovat také. Kdyby byly hodnoty zvolené pro obvody unipolární, tak by obvody bipolární pravděpodobně vůbec nepracovaly. Takto je zapojení univerzální.

Mechanická konstrukce


Fotka zkoušečky
     Jedná se vlastně jen o připevnění patic pro obvody do vhodné krabičky a připojení těch několika součástek.

     Můj prototyp obsahuje malou univerzální desku, na které jsou připájené patice a součástky. Do patic jsou zasunuté další patice a ty už vyčnívají z krabičky a do nich se vkládají zkoušené obvody. Je to z toho důvodu, že patice se časem opotřebují a takto se dají snadno vyměnit za nové.

     Zkoušečka nemá vypínač, protože pokud nejsou zasunuté zkoušené obvody, tak nemá žádný odběr. Někdy si ale říkám, že vypínač jsem zapojit měla. To když zkoušečku uklízím do šuplíku. Pokud by se něco vodivého dostalo na patice, mohlo by dojít ke zkratu. Ještě že mám v šuplíku s přístroji pořádek a tak to vlastně nehrozí. I když, jak se to vezme. Šňůry od přístrojů tam jsou totiž také. Zatím se ale nic nestalo a pravděpodobnost zkratu je malá, takže nějak není ta pravá motivace


Použité součástky


     Použila jsem součástky ze šuplíkových zásob. Jen patice a škatulku jsem musela jít koupit. Krabička KP20 a žlutý štítek je proto, že jsem šťastná majitelka dvou přístrojů od p. Zajíce (www.zajic.cz) a tak jsem chtěla mít další přístroje podobné. Aby to v šuplíku hezky vypadalo. Toto řešení však není závazné

Odpory:
1k – 3x
10k – 6x

Kondenzátory:
100nF, keramický – 3x
47uF, elektrolytický – 3x
100uF, elektrolytický – 1x

Polovodiče:
LED 3mm, barva libovolná – 3x

Další součástky:
Patice DIL8 1x
Patice DIL14 1x
Krabička KP20, svorka pro připojení 9V baterie, štítek

     Jak už to tak bývá, čím je přístroj jednodušší, tím je užitečnější. Tato zkoušečka mi už několikrát hodně pomohla. Snad pomůže i dalším spokojeným uživatelům

     Jako tajný tip můžu říci ještě to, že zkoušečka se spokojí i s vybitými bateriemi z jiných přístrojů, protože všechny testovatelné obvody umějí fungovat do 4,5V a ty unipolární až do 3V. To už je 9V baterie úplně vybitá a tak ji lze bez výčitek svědomí odložit v tříděném odpadu k recyklaci.

Doplněno 25. 12. 2016

Pokud se rozhodnete zkoušečku stavět, nezapomeňte na napájecí vývody integrovaných obvodů. Nejsou namalované ve schématech, ale je nutné je zapojit. U obvodu 555 je kladný pól na vývodu číslo osm a záporný pól na vývodu číslo jedna. U obvodu 556 je kladný pól napájení na vývodu číslo čtrnáct a záporný je na vývodu číslo sedm.



Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=36