Plastová posuvná měřítka

Datum 2. 04. 2019 v 15:03 | Rubrika: Recenze

     Posuvné měřítko, posuvka, šuplera či šupléra. Předpokládám, že většina čtenářstva budete tento měřící přístroj znát a umět jej používat. I já jej ráda používám. Před časem jsem měla posuvku plastovou, která byla výborná na běžná měření, kdy stačí tolerance pravítka. Na nic přesnějšího to není. Pak jsem o tu svojí přišla a nikde jsem ji nemohla najít. Až teďka nedávno jsem narazila na plastové posuvky na jednom internetovém obchodě a protože byly za super cenu, tak jsem si dvě koupila. Tedy nejenom ty posuvky, bylo toho více, ale o tom zase někdy jindy.
     Balíček dneska dorazil a tak jsem se s radostí pustila do rozbalování. Když jsem na světlo vytáhla obě posuvky, tak jsem poněkud znejistěla, jestli to myslí vážně, nebo je to jen opožděný aprílový žert. Nicméně se ukázalo, že to není vlčí mlha ani žert. Za 25 korun jsem nečekala zázraky, ale toto je přeci jenom trochu moc.

Parametry posuvek, podle výrobce:

  • plastové posuvné měřítko s čelistmi na měření vnitřních i vnějších rozměrů a hloubkoměrem
  • stupnice v milimetrech i palcích
  • délka stupnice 150 mm a 6 palců
  • rozlišení 0,05 mm nebo 1/128 palce


     Takže nejprve obrázky, ty toho řeknou asi nejvíce a bez zbytečných slov.

Originální obrázek
Obr. 1 – Posuvky z přední strany.


Originální obrázek
Obr. 2 – Posuvky zezadu.


Originální obrázek
Obr. 3 – Posuvka číslo jedna a její nonius.


Originální obrázek
Obr. 4 – Posuvka číslo dva a její nonius.


Originální obrázek
Obr. 5 - Posuvka číslo dva, zakončení pohyblivé části.


Originální obrázek
Obr. 6 – Posuvka číslo dva a konec její stupnice.


     Já vím, řekne se, že za tu cenu nelze očekávat nic světoborného. Já jsem to také neočekávala. Prostě jsem čekala, že to bude posuvka s přesností pravítka a také podobné provedení. To co jsem získala mne překvapilo a musím tentokrát říci, že dosti nepříjemně. A teďka k tomu, co není na fotkách vidět, nebo to není tak patrné:

  • pohyblivá část se hýbe nejenom posunem po pevné části, ale zároveň se i viklá a vůle je asi jeden milimetr.
  • hloubkoměry obou posuvek vyčnívají ven i při sevřených čelistech. U jedné asi o půl milimetr, u druhé o milimetr.


     Vlastně mě nenapadá jediná kladná věc a to se mi nestalo už dlouho. Tak jak jsem posuvky dostala jsou vlastně nepoužitelné. Napadá mne snad jen vzít ředilo, setřít poničené stupnice a nějak udělat nové. Nonius je nesmysl, přesnost provedení a vedení měřidla je taková, že nonis nelze využít. Otřepy půjdou odstranit, ale jestli se povede nějak rozumně vyřešit viklání pohyblivé části nevím. Přinejhorším obě posuvky skončí v plastovém odpadu, ale jak se znám, dostanou ještě šanci.

     Dnešní pohádka tedy nekončí zrovna optimisticky, ale to se občas stává. Jen přemýšlím, jestli sem mám dát i adresu obchodu, odkud jsem je koupila. Ale asi ano. Brala jsem věcí více a věřím, že obě stavebnice, AM/FM rádio a signální generátor, budou o hodně kvalitnější než posuvky z dnešního povídání.

     Nakupovala jsem na http://www.kutilovo.cz/ výrobce není uveden, předpokládám, že se jedná o továrnu kdesi v daleké Číně. Ačkoli podle kvality zpracování to vypadá spíše na chatrč někde v pralese, ne než na skutečnou továrnu.


PS: Jedna kladná věc mne napadá, posuvky jsou velmi lehké



Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=692