Rozmnožovací desky

Datum 2. 12. 2019 v 17:50 | Rubrika: Elektronika

     Po přečtení názvu článku možná část čtenářů přemýšlí nad tím, kterého živočicha jsem začala chovat a chci rozmnožovat. Zrovna tak možná část lidí přemýšlí nad tím, že jsem začala pomalu sklouzávat k bulváru. Pravda je ovšem jiná, článek není ani o biologii ani o bulváru, ale je o destičkách na rozmnožování signálů a kontaktů
     Když si zkouším nové obvody, tak si je zkouším na nepájivém poli. Občas si hraji s moduly, třeba těmi pro Arduino, a pak součástky a moduly spojuji pomocí propojek k tomu určených. A právě v těchto situacích bývá někdy třeba signál rozbočit. Typicky se jedná o napájení a zem, ale mohou to být i sběrnice a kdo ví co ještě dalšího. Ještě nedávno jsou k tomuto účelu používala malá nepájivá pole nebo krokodýlky. Ale pak jsem si udělala takové malé, šikovné, destičky a s nimi je práce výrazně jednodušší a i estetičtější. A právě o takové destičky se chci dneska podělit.

     A když už jsem dělala destičky rozmnožovací, tak jsem si udělala i destičky s tlačítky a LEDkami, ty se totiž také hodí každou chvilku. Dosti však již řečí, jde se bastlit.

     Schémata jsou dojemně jednoduchá a nebudu je sem dávat všechna, jsou si podobná jako vejce vejci a vlastně nejsou důležitá. Jedno je vidět na prvním obrázku.

Originální obrázek
Obr. 1 – schéma zapojení rozmnožovacích desek.


     Jak vidíte, jsou to jen konektory s propojenými kontakty. Nic více. Motiv plošných spojů vidíte na druhém obrázku a na tom třetím je vidět osazení součástkami.

Originální obrázek
Obr. 2 – motiv plošných spojů rozmnožovací desky prvního typu.


Originální obrázek
Obr. 3 – osazení součástkami rozmnožovací desky prvního typu.


     Další dvě desky jsou velmi podobné, liší se jen provedením spojů a tím, že deska třetího typu dovoluje i změnu typu konektoru ze samičky na samečka a to tím, že jsou mezi sebou propojené.

Originální obrázek
Obr. 4 – rozmnožovací deska druhého typu.


Originální obrázek
Obr. 5 – a její osazení konektory.


Originální obrázek
Obr. 6 – rozmnožovací deska třetího typu.


Originální obrázek
Obr. 7 – a její osazení konektory. Tady je vidět, že umožňuje onu změnu typu konektoru.



     Deska s tlačítky je již o něco zajímavější, obsahuje i jiné součástky než jenom konektory a také se každou chvilku hodí.

Originální obrázek
Obr. 8 – deska s tlačítky.


Originální obrázek
Obr. 9 – motiv jejích spojů.


Originální obrázek
Obr. 10 – a osazení součástkami.


     Na desce jsou celkem čtyři tlačítka. To proto, že je to nejčastější potřeba počtu tlačítek u zařízení s procesorem (plus, mínus, ano, ne) a také proto, že se jich na destičku více nevlezlo. Úmyslně jsem použila stejný rozměr destičky jako u desek rozmnožovacích. Každé tlačítko je vyvedené na samostatné konektory a to tak, že jeden je samičí a druhý samčí. Konektory s pěti kontakty jsou použité proto, aby byly stejné jako u desek rozmnožovacích. Měla jsem jich doma slušnou hromádku a nechtěla jsem kupovat různé typy konektorů.

     Jako poslední přichází na řadu destička s ledkami. Její schéma vidíte na jedenáctém obrázku.

Originální obrázek
Obr. 11 – schéma desky s LEDkami.


Originální obrázek
Obr. 12 - motiv jejích spojů.


Originální obrázek
Obr. 13 - osazení součástkami.


     Destička má opět dva různé konektory, osm svítivých diod a jejich předřadných rezistorů. Jejich odpor není na schématu uvedený a to proto, že záleží na tom, jaké diody kdo použije, jaký proud jimi nechá téct a na jaké napětí budou připojené. Já má jednu destičku s rezistory s odporem 1 kilohm a druhou s rezistory s odporem 220 ohmů. Použila jsem staré hranaté diody z nějakého rozebraného zařízení, pro které jsem dlouho hledala další využití. Konečně se dočkaly.

     Všechny destičky mají stejný rozměr, všechny jsou jednostranné a dají se velmi snadno vyrobit doma, nebo si je lze nechat vyrobit u některého z výrobců desek. Pohled na destičky je na čtrnáctém obrázku a na tom patnáctém, a posledním je vidět jedna rozmnožovací a jedna tlačítková deska v akci. Celé to monstrum jsou již dlouho se rodící hodiny do kuchyně.

Originální obrázek
Obr. 14 – destičky hezky pohromadě.


Originální obrázek
Obr. 15 – destičky v akci.


     Výkresy desek, společně se schématy, si můžete stáhnout v jednom archivu ze Skladiště souborů. Jsou ve formátu GIF a BRD pro systém Eagle 7. Věřím tomu, že destičky budou pomáhat i někomu jinému než jenom mě



Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=702