Barevné značení pojistek

Datum 1. 05. 2009 v 18:25 | Rubrika: Elektrotechnika

     Ačkoli se klasické porcelánové pojistky již příliš nepoužívají, přesto se s nimi lze setkat ve starších domech. Jejich konstrukce je vymyšlená tak, aby nebylo možné do pojistkového spodku dát jinou „patronu“ než tam správně má být. Pojistky i spodky se od sebe liší průměrem jedné části tak, že menší pojistka lze do té větší vložit, opačně to však nejde. Aby nebylo nutné pojistky měřit a zkoušet, jsou označené barevně.

     Pojistka má barevný terčík, který při přepálení vypadne a spodek má barevnou vymezovací vložku. To je to, co je vidět uvnitř spodku.
     Běžně se lze setkat s pojistkami se závitem E27 (Edison) a E33 (Goliáš). Pojistky s menším závitem se kdysi také vyráběly, ale do dnešních dnů se pravděpodobně dochovaly již pouze jako muzeální kousky. Pojistky větší v domovních rozvodech najdeme také jen stěží.


E27 E33
Růžová2A  Černá35A
Hnědá4A  Bílá50A
Zelená6A  Hnědá63A
Červená10A    
Šedá16A    
Modrá20A    
Žlutá25A    


     V tabulce je dvakrát uvedená hnědá barva, vypadá to jako chyba, ale je tomu skutečně tak. Možná někoho napadne, že lze tedy použít 63A pojistku místo 4A, ale při pohledu na ní musí být každému jasné, že to možné není. Leda za použití značné síly



Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=77