Značení pojistek pro zabezpečovací zařízení

Datum 12. 05. 2009 v 14:03 | Rubrika: Pod modrou pokličkou

     Klasické pojistky se používají stále méně a méně často. Přesto mají svá určitá místa, odkud je asi jen tak nic nevystrnadí. Jednou z těchto oblastí je například zabezpečovací zařízení železnic.

     Pojistka pro zabezpečovací zařízení je porcelánová, má skleněnou přední stěnu, je barevně označená a smí se opravovat. Tedy to smějí dělat jen opravny relé a pojistek, ale dělá se to tak běžně a legálně. Jiné pojistky se často opravují také, ale to už tak úplně legální není, ačkoli to, že se vyhazují, je děsně neekologické…

     Jak taková pojistka vypadá, je nejlépe vidět na obrázku. Podle níže uvedené tabulky si můžete zkusit zjistit, jaké pojistky tu jsou vidět Pojistka je tvořená porcelánovou vaničkou, doteky, sklíčkem a vlastním pojistným drátkem. Sklíčko je připevněné pomocí plastelíny. Všechny pojistky jsou takto zkonstruované, liší se pouze barvou označovacího štítku a průměry doteků, ty totiž zároveň slouží jako určovací klíč nezáměnnosti pojistky. Velká pojistka nejde zasunout do patice pro pojistku malou. A malá pojistka do té větší sice zasunout lze, ale nebude mít dotek na obou stranách.

Originální obrázek
Obr.1 – pojistky zabezpečovacího zařízení


     V konstrukci pojistek však existují dvě výjimky a to jsou pojistky pro proud 0,16A a zpožděné 10A. Ty totiž mají do vaničky zabudovanou normální pojistky trubičkovou. U 0,16A je to proto, že tak tenký drátek by asi byl problém ručně osadit a u těch 10A proto, že jsou zpožděné a mají velkou vypínací schopnost, kterou zaručí jen pojistka s pískem. Utěsnit pojistku tak, aby opravdu těsnila a písek se z ní nesypal ven, by bylo obtížné, proto se používají trubičkové, ale vložené do vaniček normálních pojistek.

     Tím se tedy dostáváme k tomu, o čem je toto povídání. Barev je pouze několik, jenže jsou to stejné barvy, jako se používá i pojistek silových a potíž je v tom, že barvy mají jiný význam.

Pojistky mají tento barevný kód:

Zelená0,16A  Červená10A
Fialová0,5A  Modrá20A
Žlutá1A Černá30A
Šedá2A    
Hnědá5A    


     Pojistky se ve stojanech většinou neumisťují samostatně, ale vyhradí se jim jedno patro stojanu a tam se zamontují všechny potřebné pojistky. I se štítky, aby bylo vidět, k čemu které pojistka patří. Na obrázku číslo dvě jsou například vidět stavěcí pojistky pro rychloběžné přestavníky a pojistky pro bloky od těchto výhybek. „Stavěcí pojistka“ jistí stavěcí proud, neboli proud pro motor přestavníku.

Originální obrázek
Obr.2 – panel pojistek


     Stavěcí pojistky jsou právě ony zmiňované pojistky 10A zpožděné, protože v rychlostavných přestavnících je sériový stejnosměrný motor a jeho záběrový proud je značný.

     Přiznávám bez mučení, že tento článek píši spíše pro sebe, protože si ty barvičky asi nikdy nezapamatuji, ale možná se s těmito pojistkami někde setkáte a pak budete vědět, jak na ně a co jsou zač



Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=79