Presto a Bascom

Datum 29. 06. 2009 v 13:40 | Rubrika: Zápisník pojídačky koláčů

     Poslední dobou jsem si všimla, že docela dost dotazů do vyhledávače je na téma „Propojení Presto a Bascom”. Případně variace na tento dotaz. Protože oboje používám, a to dohromady, rozhodla jsem se vyhovět těmto dotazům a něco o tom napísmenkovat.

     Bascom je vývojové prostředí firmy Holandské MCS Electronics, primárně určené pro psaní programů ve variantě jazyka Basic pro procesory AVR a 8051. Presto je programátor od České firmy Asix.

     Programátor Presto je řízený programem UP. V současné době ve verzi 2.43. Dá se ovládat buď klasicky, pomocí grafického rozhraní, a nebo předáváním příkazů z jiného programu.

     Jsou celkem dvě možnosti, jak dosáhnout spolupráce Presta a Bascomu:

     První je vlastně hrozně jednoduchá a spočívá v konfiguraci programu UP tak, aby po stisknutí tlačítka „GO” na těle programátoru spustil bez ptaní programování:

Originální obrázek
Obr.1 - Nastavení programu UP


     V jiném dialogovém oknu se pak ještě navolí právě ta vlastnost, aby se program, případě že všechno jde dobře, na nic neptal. Také je dobré přimět program k tomu, aby před programováním znovu načetl všechny soubory.

     Toto spojení používám já a vlastně není jediný důvod, proč jej nepoužívat. Je to rychlé, pohodlné a funkční.

     Pak je tu ovšem druhá možnost a tou je spuštění programování přímo z prostředí Bascomu klávesovou zkratkou. I to je jednoduše možné a je to tím, že program UP dovoluje „dálkové řízení“ přes příkazovou řádku.

     Po spuštění Bascomu klikněte na „Options” -> „Programmer” a nastavte program takto:

Originální obrázek
Obr.2 - Předvolby programátoru v systému Bascom


     Přepínače /q /noe /p mají tento význam:

/q program se na nic nebude ptát.
/noe program nebude programovat EEPROM
/p je příkaz k programování součástky.

     Přepínač /q lze vynechat, UP by se pak měl řídit tím, co má nastaveno pro ovládání člověkem. Další přepínače naleznete v dokumentaci UP. Je jich docela dost, dokumentace je podrobná a hezky zpracovaná.

     A to je vlastně vše, ono je to opravdu jednoduché. Jestli se rozhodnete pro první, nebo druhou variantu je celkem jedno. Obě fungují dobře a obě jsou vyzkoušené.

MCS Electronics: www.mcselec.com
Asix s.r.o: www.asix.cz




Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=87