Předpis na cestě

Datum 21. 05. 2010 v 16:02 | Rubrika: Zápisník drobností

     Je jen málo programů, které mne nadchnou při jejich prvním použití. Program „Předpis na cestě“ mezi ně rozhodně patří. I přes drobné mouchy, které má. K čemu tedy tento program slouží? Ke stahování a formátování zákonů a vyhlášek.

     Na internetu se potuluje mnoho znění vyhlášek, směrnic, zákonů a všeho ostatního, čím nás zákonodárná moc zásobuje. O kvalitě těchto dokumentů můžeme diskutovat, můžeme s nimi nesouhlasit, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat. Jsou to zákony a musíme se jimi řídit. Jak jsem již říkala, na internetu se dají stáhnout ze všech možných i nemožných stránek, ale ty jsou pohříchu placené. Existuje však server, kde jsou k dispozici zadarmo. Jedná se o „Portál veřejné správy“ s adresou http://portal.gov.cz tam všechny tyto dokumenty jsou, ale jsou ve formátu TXT, čili jako čistý text. To může být pro někoho výhoda, pro někoho nevýhoda.

     Pokud si však chcete zákon či vyhlášku vytisknout, narazíte na to, že tento textový soubor vykazuje určitou snahu o formátování a proto se potiskne jen část papíru. Jednoduše řečeno, textový formát je fajn pro počítače, ale dost nefajn pro lidi. A právě proto tu je program, o kterém vám chci povědět.

Originální obrázek
Obr. 1 – úvodní okno programu

     Na prvním obrázku vidíte úvodní a zároveň jediné okno programu. Do vyhledávacího políčka napíšete požadovaný dokument a stisknete tlačítko „Export WORD“ a pak již jen čekáte na dokončení. Program nějakou dobu pracuje, pak se spustí MS Word a v něm již naformátovaný text zákona. A to je vlastně všechno. Můžete zadat další číslo předpisu a znovu si jej uložit.

     Jistou nevýhodou programu je jeho provázanost s MS Wordem, ale co vím, tak jej většina lidí stejně na počítači má. Tedy většina lidí, co používá operační systém MS Windows. Lidé s jinými OS jej moc neocení, ale třebas se časem také dočkají.

Originální obrázek
Obr. 2 – zákon vložený do MS Wordu


Vlastnosti programu:

+ jednoduchost
+ rychlost běhu
- závislost na MS Wordu, s jiným programem neběží
- jeden druh formátování a nemožnost jej změnit
- veliké reklamy tvůrce
- není k němu žádná dokumentace
++ freeware
++ program se neinstaluje, jen se rozbalí soubory do adresáře (vhodné i pro USB disky)

     Je otázkou, jestli závislost na portálu http://portal.gov.cz je plus, nebo mínus, ale myslím si, že plus. Data na tomto portále by měla být vždy správná a aktuální. Formátování souboru ve Wordu pochopitelně možné je, nelze jej však zvolit předem v programu „Předpis na cestě“. Opět je otázkou, jestli to je klad, nebo nevýhoda, ale tady si myslím, že to je spíše nevýhoda. Měla by být možnost zvolit například sloupce / bez sloupců.

     Tento program mám vyzkoušený na MS Wordu 2002 SP3 a 2003 SP3, které běží na počítačích s MS Windows XP.

     Článek není reklama, je to upozornění na zajímavý a užitečný program. S autorem nejsem v žádném kontaktu, ani s ním nejsem nijak spřízněná.

     Program si můžete stáhnout na Slunečnici nebo přímo u autora.



Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=124