Opera a Flash player na pomalejších počítačích

Datum 1. 01. 2015 v 9:50 | Rubrika: Zápisník pojídačky koláčů

     Poslední dobou je téměř nutností mít v počítači nainstalovaný i Adobe Flash Player. Bez něj sice neuvidíme spoustu otravné reklamy, což je plus, ale mnoho stránek pak nefunguje skoro vůbec, nebo úplně. Je otázkou, jestli na takové stránky je potřeba chodit, ale někdo tam chodit chce.

     Pokud přejdete na příslušnou stránku Adobe, tak tato stránka pozná váš operační systém a druh používaného prohlížeče. Nebo, lépe řečeno, momentálně použitého prohlížeče, a vybere vhodný Flash Player pro váš systém. Problém nastane v okamžiku, kdy používáte Operu a poněkud obstarožní počítač s Windows XP, protože narazíte na výkonnostní limity svého počítače. Tak to je. Jenže je tu ještě jedna možnost

     Na stránce je možnost kliknout na odkaz a dostat se na stránku s výběrem operačního systému a prohlížeče, čímž se vybere i vhodná verze Flash Playeru.

Flash Player existuje ve třech verzích:

1. FP for Opera and Chromium – PPAPI
2. FP for Internet explorer – ActiveX
3. FP for Firefox – NPAPI

     Pokud necháte volbu vhodného Flash Player na svém prohlížeči, a stránkách Adobe, tak vám pro Operu vybere první možnost. Nic proti ní, ale na slabém počítači vám moc radosti neudělá. Kupodivu ale Opera umí použít i verzi NPAPI, původně určenou pro Firefox a tato verze má výrazně menší systémové nároky než verze PPAPI. Zajímavé také je to, že ta stejná verze provozovaná přímo s Firefoxem je na hranici použitelnosti. Verzi ActiveX, určenou pro Internet Explorer, ale Opera použít neumí.

     Takže příklad z mého počítače: Film puštěný z YouTube na Firefoxu musí běžet vlastně sám, nelze jej použít jako podklad a přitom brouzdat jinde. Počítač to již nezvládá. Ale stejný film puštěný v Opeře může být použitý jako podklad a dá se brouzdat ještě i jinde. Občas tedy zvuk škobrtne, ale to se dá přežít.

     Z toho vyplývá, že je někdy lepší se nespoléhat na automatiku a zkusit trochu bádat. Občas to vede k nečekaným, ale dobrým výsledkům. Čili, pokud máte starší počítač, nechcete se ho ještě zbavovat, ale chcete používat Flash Player, zkuste zde nastíněnou možnost. Věřím, že části čtenářstva to může pomoci.

     Jak jsem na to vlastně přišla? Tím, že jsem měla dlouhé roky jako hlavní prohlížeč Firefox a k němu všechno potřebné. Jenže poslední verze mi začala tak moc lézt na nervy, že jsem zkusila Operu a tam to najednou šlo všechno dobře a svižně. Po reinstalaci operačního systému, delší dobu připravovaný krok na vánoční dovolenou, jsem zjistila, že nově nainstalovaný Flash Player for Opera and Chromium PPAPI dělá neplechu a začala jsem bádat a zkoušet, jak to vyřešit, když jsem věděla, že to ještě před pár dny fungovalo dobře. A vybádala jsem obsah tohoto článku



Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=188