Sbírka krystalů

Datum 31. 12. 2015 v 10:00 | Rubrika: Pelmel

     Ačkoli nepatřím mezi ty, kteří se poslední den roku musí povinně veselit, tak si dneska dovolím jeden článek, který je vlastně o ničem, ale nedá mi to se poněkud nepochlubit

     A vlastně navazuje na právě probíhající anketu, protože v posledních dnech se opravdu snažím udělat si v zásobách pořádek. Docela se to i daří, krabic s nápisem „chaos“ nebo dokonce „bordel“ rapidně ubývá. Vlastně zůstala už jen ta jedna s nápisem „chaos“, zbytek je roztříděný.
     Když koukám na to, kolik jsem stihla udělat práce, tak ze sebe mám radost. Ale když vidím, kolik mne toho ještě čeká, tak moje radost poněkud opadá. Pak ale zase trochu pokročím a radost je zpět. V posledním týdnu jsem toho stihla opravdu dost. A nejenom okolo elektriky, třebas včera jsem rámečkovala diapozitivy a bylo to celkem pět filmů. Pořád se mi do toho nechtělo, ale včera přišla správná nálada a během pár hodin bylo hotovo. Stejné je to i se součástkami.

     Snažím se je mít roztříděné podle druhu v krabičkách a v nich pak podle hodnot. Třeba odpory a kondenzátory. Stejně tak i integrované obvody, tam je ale trochu potíž, že stejných jich mám většinou jen několik, takže pytlíků je hromada. Navíc mi zase došly ty antistatické, takže si budu muset udělat výlet do Prahy pro další, jen co v Tmou doplní zásoby, které jsem jim vybrala. Myslela jsem, že padesát pytlík bude stačit, ale ukázalo se, že nestačilo ani náhodou.

     A proč se článek jmenuje „Sbírka krystalů“? Protože jsem je zrovna dneska uklízela do jedné krabičky. Ještě musím udělat štítek, ale to je detail. Uvnitř je krabička vystlaná antistatickým molitanem. Je to u krystalů trochu zbytečné, ale ničemu to nevadí a navíc je tento molitan docela tvrdý, takže se do něj krystaly snadno zapichují a dobře v něm drží. A to, že je vodivý je spíše milý bonus, který mi umožní přidat mezi krystaly i ty, které jsou citlivé na statickou elektřinu, pokud takové existují, nebo třebas hotové oscilátory v provedení CMOS.

Originální obrázek
Obr. 1 - Nenápadná krabička, ukrývající tajemný poklad.


Originální obrázek
Obr. 2 – po otevření víka se poklad ukáže v celé kráse.


Originální obrázek
Obr. 3 – a ještě z jiného úhlu.


     Krystaly jsou tam různé, staré skleněné, staré kovové, moderní kovové, rychlé i pomalé. Ten největší krystal ve skle má kmitočet 50 kHz, nejpomalejší co tam je vidět, má kmitočet 10 kHz a nejrychlejší je 48Mhz. Ty veliké kovové v levém dolním mají kmitočet 2500,00 kHz. Drobotina v levém horním rohu jsou, dle očekávání, hodinové krystaly s kmitočtem 32 Khz a nějaké drobné.

     Zbytek součástek mám ve stejných krabičkách. Jsou z GMka a mají je tam ve dvou velikostech. Používám obě dvě a jsem s nimi spokojená. Jejich nákup je většinou tak trochu komedie, protože se jmenují „Plastová úložná krabička EVRA malá černá“ a „Plastová úložná krabička EVRA velká černá“. Jenže jsem od prodavačů zjistila, že „EVRA“ jsou skoro všechny krabičky a tak dost často hledají a bloumají

     Nutno přiznat, že poslední dobou bloudí o dost méně než dříve. A to je dobrá zpráva.



Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=223