Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
16 uživatel(ů) je online (3 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 16

více...
Noví uživatelé
Chlaban
Chlaban
19.04.2024
Kubrt
Kubrt
16.04.2024
Mirek
Mirek
14.04.2024
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Pelmel - Sbírka krystalů

Aneb úklid součástek.
Napsal/a Žirafka v 31. 12. 2015 v 10:00 (přečtení 1964×) Další články tohoto autora
Pelmel
     Ačkoli nepatřím mezi ty, kteří se poslední den roku musí povinně veselit, tak si dneska dovolím jeden článek, který je vlastně o ničem, ale nedá mi to se poněkud nepochlubit

     A vlastně navazuje na právě probíhající anketu, protože v posledních dnech se opravdu snažím udělat si v zásobách pořádek. Docela se to i daří, krabic s nápisem „chaos“ nebo dokonce „bordel“ rapidně ubývá. Vlastně zůstala už jen ta jedna s nápisem „chaos“, zbytek je roztříděný.

     Když koukám na to, kolik jsem stihla udělat práce, tak ze sebe mám radost. Ale když vidím, kolik mne toho ještě čeká, tak moje radost poněkud opadá. Pak ale zase trochu pokročím a radost je zpět. V posledním týdnu jsem toho stihla opravdu dost. A nejenom okolo elektriky, třebas včera jsem rámečkovala diapozitivy a bylo to celkem pět filmů. Pořád se mi do toho nechtělo, ale včera přišla správná nálada a během pár hodin bylo hotovo. Stejné je to i se součástkami.

     Snažím se je mít roztříděné podle druhu v krabičkách a v nich pak podle hodnot. Třeba odpory a kondenzátory. Stejně tak i integrované obvody, tam je ale trochu potíž, že stejných jich mám většinou jen několik, takže pytlíků je hromada. Navíc mi zase došly ty antistatické, takže si budu muset udělat výlet do Prahy pro další, jen co v Tmou doplní zásoby, které jsem jim vybrala. Myslela jsem, že padesát pytlík bude stačit, ale ukázalo se, že nestačilo ani náhodou.

     A proč se článek jmenuje „Sbírka krystalů“? Protože jsem je zrovna dneska uklízela do jedné krabičky. Ještě musím udělat štítek, ale to je detail. Uvnitř je krabička vystlaná antistatickým molitanem. Je to u krystalů trochu zbytečné, ale ničemu to nevadí a navíc je tento molitan docela tvrdý, takže se do něj krystaly snadno zapichují a dobře v něm drží. A to, že je vodivý je spíše milý bonus, který mi umožní přidat mezi krystaly i ty, které jsou citlivé na statickou elektřinu, pokud takové existují, nebo třebas hotové oscilátory v provedení CMOS.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 1 - Nenápadná krabička, ukrývající tajemný poklad.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 2 – po otevření víka se poklad ukáže v celé kráse.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 3 – a ještě z jiného úhlu.


     Krystaly jsou tam různé, staré skleněné, staré kovové, moderní kovové, rychlé i pomalé. Ten největší krystal ve skle má kmitočet 50 kHz, nejpomalejší co tam je vidět, má kmitočet 10 kHz a nejrychlejší je 48Mhz. Ty veliké kovové v levém dolním mají kmitočet 2500,00 kHz. Drobotina v levém horním rohu jsou, dle očekávání, hodinové krystaly s kmitočtem 32 Khz a nějaké drobné.

     Zbytek součástek mám ve stejných krabičkách. Jsou z GMka a mají je tam ve dvou velikostech. Používám obě dvě a jsem s nimi spokojená. Jejich nákup je většinou tak trochu komedie, protože se jmenují „Plastová úložná krabička EVRA malá černá“ a „Plastová úložná krabička EVRA velká černá“. Jenže jsem od prodavačů zjistila, že „EVRA“ jsou skoro všechny krabičky a tak dost často hledají a bloumají

     Nutno přiznat, že poslední dobou bloudí o dost méně než dříve. A to je dobrá zpráva.
Hodnocení: 0,00 (0 hlasů) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
host
Publikováno dne: 1.1.2016. 13:25  
 Odp: Sbírka krystalů
Na zarámečkovaných diákách je hezké, že pak můžou ležet dvacet i víc let v krabičce zarámečkované a nikdo nejeví zájem je ještě někdy vidět (vlastní zkušenost).
Neměly by krystaly radši kmitat v mnoha funkčních deskách?
Do antistatic molitanu bych radši napíchal ty IO, jezdit někam pro takovou blbost jako sáčky, to bych se musel hodně nudit!
Ty nf ve skleněných trubkách mají docela mizernou stabilitu, ale co se tak dívám do katalogu ještě Tesla KH n.p., dělali i kmitočtový normál pro rozhlasové vysílače TXCN, velká piksla s tranzistorem v TO3 a ten měl mít stabilitu až 10e-9 čili pokud dnes nějak neprasí radiokomunikace nějak technologii, mohly by být i běžné "nečasoměrné" AM vysílače použitelné pro ověření stability.
Apropó, co ty Krystaly HK, ozvaly se po dotazu na cenu?
Žirafka
Publikováno dne: 1.1.2016. 16:31  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Sbírka krystalů
Tak to já si občas promítám, protože mne to baví. Mám pěkný projektor a na stěně to prostě vypadá super.

Krystalové se neozvali, takže mám smůlu. A oni také. Sice bych jim neudělala moc veliký obchod, ale škoda každé koruny, že ano.

Jezdit do Prahy jen pro pytlíky je pochopitelně nesmysl, ale když se tam už jednou jede, tak proč toho nevzít vícero? V pytlíkách jsou obvody dobře roztříděné, popsané a snad i lépe chráněné, protože mezi jednotlivými typy je dost pytlíků a ty jsou měkké.

Všechny ty krystaly už kmitaly, některé používám na nepájivém poli, vlastně všechny, některé jsou z něčeho vyndané a čekají na další příležitost.
host
Publikováno dne: 2.1.2016. 1:56  
 Odp: Sbírka krystalů
Krystalové se nenamáhají ozývat už dlouho (pár let) , a to jsem jim několikrát psal s úmyslem objednat modelářské krystaly (tedy ceny řádově jinde než obyčejné pro elektroniku). Ať si trhnou, nekomunikovat si nedovolí žádná slušná společnost (i daleko větší), která si hledí jména a zákazníků. Tito se ke slušným zřejmě řadit nechtějí.
Žirafka
Publikováno dne: 2.1.2016. 8:27  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Sbírka krystalů
Jak se říká u nás "Každý svého štěstí strojvůdce"
host
Publikováno dne: 3.1.2016. 11:40  
 Odp: Sbírka krystalů
Podobně jako s krystaly je to okolo keramických kondů.

To skoro vypadá jako ze setrvačnosti dobíhající dostih bílých koní v nějakém projektu.
Žirafka
Publikováno dne: 3.1.2016. 17:14  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Sbírka krystalů
Možné je všechno, docela mne to mrzí, ale co s tím nadělám? Nic.
host
Publikováno dne: 3.1.2016. 18:23  
 Odp: Sbírka krystalů
Těch keramických kondů, celkem dobře klasifikovaných a dokumentovaných a ne tak špatných, je docela škoda, naštěstí sortiment krystalů existuje i jinde.
Jestli je škoda těch fabrik pro daná města, je asi jiný problém.
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny