Výstava: TUTANCHAMON - jeho hrob a poklady

Datum 25. 01. 2009 v 16:48 | Rubrika: Pelmel

     Na konci loňského roku byla v Brně otevřena putovní výstava, organizovaná společností Semmel Concerts a Live Nation, pojmenovaná podle tohoto posledního faraóna 18. dynastie.

     Samotný výstavní prostor je na adrese Heršpická 9, Brno, dojede se tam jak pohodlně autem, tak autobusem č.60 z Úzké ulice od OD TESCO (bývalý PRIOR za nádražím), nebo konečně i pohodlnou procházkou od nádraží - 30 minut chůze nikoho nezabije.
     Výstava potrvá do března 2009, je tedy čas se na ni zajet podívat. Dnes (25.1.2009) jsme se s rodinkou sebrali, ráno sedli na vlak a po hodince jízdy jsme byli v Brně.

     Jeli jsme brzo, na Heršpickou jsme dorazili kolem 9 ráno, kdy tam ještě kromě plakátů a zavřených vrat nebyla ani noha. Hlad nás donutil navštívit blízkou provozovnu Mc.....d, kde ale měli pouze "snídaňové menu", skládající se z nechutných parodií na sendviče - nevím, jestli je to pouze zvláštnost této konkrétní provozovny, nebo jestli to takto praktikují všechny, ale aby měli otevřeno od 6:00 a do šílených 10:30 nebyli schopní (a hlavně ochotní) hladovému zákazníkovi nabídnout žádného chutně nezdravého "burgra", to se mi zdá přímo "MAD" (opravdu ŠÍLENÉ). Aspoň tak to okomentovala s námi trpící anglicky hovořící turistická dvojice. Vůbec, podle vyjádření personálu výstavní haly tvoří více než 50% návštěvníků výstavy cizinci - hlavně Rakušané (nemají to daleko) a pak turističtí návštěvníci Brna z celého světa.

     Po opuštění "Maca" jsme se konečně dostali ke vstupu na výstavu - doporučuji přijít na otevírací hodinu, kdy tam ještě není velký nával, nečeká se na pokladnu ani na šatnu a i expozici je možné si vychutnat.

     Bohužel pro foceníchtivé mám jednu špatnou zprávu - ano, fotit se může bez příplatku, ale pouze bez blesku, takže kdo nemá snajperskou ruku nebo stativ, spláče. Údajným důvodem jsou prý exponáty, které prudké světlo blesků poškozuje - ale protože jde o kopie, myslím, že pravým důvodem je znemožnit návštěvníkům pořízení kvalitních fotek a tím je donutit, aby si koupili předražené obrazové publikace, nabízené u východu z výstavy. I vstupné je docela "mastné", ve všední den 300,- za osobu a 250,- za dítě, 280,- pak za studenta a osobu starší 60 let. V sobotu a v neděli jsou vstupenky ještě dražší, 350,- dospělý, 280,- dítě, 320,- student/senior. Dojmy z výstavy jsou ale super, rozhodně se to vyplatí udělat si výlet - kdo může ve všední den, pár peněz ušetří.Posmrtná maska

     Součástí prohlídky je několik videoprojekcí, v první jsou sekvenčním způsobem stručně představeni Tutanchamonův děd Amenhotep III a otec Achnaton spolu se svou manželkou a Tutanchamonovou matkou, královnou Nefertiti a v závěru i sám Tutanchamon se svou manželkou. Ve druhé projekci je pak představena cesta Howarda Cartera k objevu století - nevyloupené a originálně zapečetěné hrobky téměř zapomenutého faraóna. Pak už následují prostory s kopiemi pohřební komory s dary, samotného sarkofágu a v něm umístěných rakví. Doplněno je to množstvím sošek jak samotného faraóna, tak božstev, které Egypťané uctívali.

     Velmi efektním exponátem je řada rakví, zhotovených z kamene a zlata (ty vnější) a ze dřeva a zlata (vnitřní) - ty do sebe postupně zapadaly podobně jako známé ruské "matrjošky" a až v té nejmenší byla vlastní mumie faraóna. Samostatný prostor má Tutanchamonova posmrtná maska - více jak 11kg vážící celohlavový návlek ze zlata, smaltu a drahých kamenů, mající původně faraónovi zajistit stálou tvář na onom světě.

     Další prostory obsahují sestavený válečný vůz, který dostal mrtvý faraón do výbavy, i jeho trůn a další doplňky běžného "bytového" i jiného zařízení, které bylo součástí pohřební výbavy a které měl mrtvý běžně po příchodu na onen svět využívat.

     Celá prohlídka trvá minimálně 1,5 hodiny a lze si k ní přiobjednat/vypůjčit elektronický komentář - hlavně pro cizojazyčné návštěvníky dobrá věc. Jak je to s tlumočením do znakového jazyka netuším. Určitě je to ale zážitek, na který se jen tak nezapomíná.


Ve fotogalerii je několik dalších obrázků. Tak se můžete podívat



Článek pochází z webu Žirafoviny.cz
https://www.zirafoviny.cz

URL tohoto článku je:
https://www.zirafoviny.cz/modules/news/article.php?storyid=61