Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
11 uživatel(ů) je online (3 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 11

více...
Noví uživatelé
Kubrt
Kubrt
16.04.2024
Mirek
Mirek
14.04.2024
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Pelmel - Výstava: TUTANCHAMON - jeho hrob a poklady

Napsal/a EKKAR v 25. 01. 2009 v 16:48 (přečtení 3994×) Další články tohoto autora
Pelmel
     Na konci loňského roku byla v Brně otevřena putovní výstava, organizovaná společností Semmel Concerts a Live Nation, pojmenovaná podle tohoto posledního faraóna 18. dynastie.

     Samotný výstavní prostor je na adrese Heršpická 9, Brno, dojede se tam jak pohodlně autem, tak autobusem č.60 z Úzké ulice od OD TESCO (bývalý PRIOR za nádražím), nebo konečně i pohodlnou procházkou od nádraží - 30 minut chůze nikoho nezabije.

     Výstava potrvá do března 2009, je tedy čas se na ni zajet podívat. Dnes (25.1.2009) jsme se s rodinkou sebrali, ráno sedli na vlak a po hodince jízdy jsme byli v Brně.

     Jeli jsme brzo, na Heršpickou jsme dorazili kolem 9 ráno, kdy tam ještě kromě plakátů a zavřených vrat nebyla ani noha. Hlad nás donutil navštívit blízkou provozovnu Mc.....d, kde ale měli pouze "snídaňové menu", skládající se z nechutných parodií na sendviče - nevím, jestli je to pouze zvláštnost této konkrétní provozovny, nebo jestli to takto praktikují všechny, ale aby měli otevřeno od 6:00 a do šílených 10:30 nebyli schopní (a hlavně ochotní) hladovému zákazníkovi nabídnout žádného chutně nezdravého "burgra", to se mi zdá přímo "MAD" (opravdu ŠÍLENÉ). Aspoň tak to okomentovala s námi trpící anglicky hovořící turistická dvojice. Vůbec, podle vyjádření personálu výstavní haly tvoří více než 50% návštěvníků výstavy cizinci - hlavně Rakušané (nemají to daleko) a pak turističtí návštěvníci Brna z celého světa.

     Po opuštění "Maca" jsme se konečně dostali ke vstupu na výstavu - doporučuji přijít na otevírací hodinu, kdy tam ještě není velký nával, nečeká se na pokladnu ani na šatnu a i expozici je možné si vychutnat.

     Bohužel pro foceníchtivé mám jednu špatnou zprávu - ano, fotit se může bez příplatku, ale pouze bez blesku, takže kdo nemá snajperskou ruku nebo stativ, spláče. Údajným důvodem jsou prý exponáty, které prudké světlo blesků poškozuje - ale protože jde o kopie, myslím, že pravým důvodem je znemožnit návštěvníkům pořízení kvalitních fotek a tím je donutit, aby si koupili předražené obrazové publikace, nabízené u východu z výstavy. I vstupné je docela "mastné", ve všední den 300,- za osobu a 250,- za dítě, 280,- pak za studenta a osobu starší 60 let. V sobotu a v neděli jsou vstupenky ještě dražší, 350,- dospělý, 280,- dítě, 320,- student/senior. Dojmy z výstavy jsou ale super, rozhodně se to vyplatí udělat si výlet - kdo může ve všední den, pár peněz ušetří.Posmrtná maska

     Součástí prohlídky je několik videoprojekcí, v první jsou sekvenčním způsobem stručně představeni Tutanchamonův děd Amenhotep III a otec Achnaton spolu se svou manželkou a Tutanchamonovou matkou, královnou Nefertiti a v závěru i sám Tutanchamon se svou manželkou. Ve druhé projekci je pak představena cesta Howarda Cartera k objevu století - nevyloupené a originálně zapečetěné hrobky téměř zapomenutého faraóna. Pak už následují prostory s kopiemi pohřební komory s dary, samotného sarkofágu a v něm umístěných rakví. Doplněno je to množstvím sošek jak samotného faraóna, tak božstev, které Egypťané uctívali.

     Velmi efektním exponátem je řada rakví, zhotovených z kamene a zlata (ty vnější) a ze dřeva a zlata (vnitřní) - ty do sebe postupně zapadaly podobně jako známé ruské "matrjošky" a až v té nejmenší byla vlastní mumie faraóna. Samostatný prostor má Tutanchamonova posmrtná maska - více jak 11kg vážící celohlavový návlek ze zlata, smaltu a drahých kamenů, mající původně faraónovi zajistit stálou tvář na onom světě.

     Další prostory obsahují sestavený válečný vůz, který dostal mrtvý faraón do výbavy, i jeho trůn a další doplňky běžného "bytového" i jiného zařízení, které bylo součástí pohřební výbavy a které měl mrtvý běžně po příchodu na onen svět využívat.

     Celá prohlídka trvá minimálně 1,5 hodiny a lze si k ní přiobjednat/vypůjčit elektronický komentář - hlavně pro cizojazyčné návštěvníky dobrá věc. Jak je to s tlumočením do znakového jazyka netuším. Určitě je to ale zážitek, na který se jen tak nezapomíná.


Ve fotogalerii je několik dalších obrázků. Tak se můžete podívat
Hodnocení: 1,00 (1 hlas) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny