Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
29 uživatel(ů) je online (7 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 29

více...
Noví uživatelé
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
panezi
panezi
08.09.2022
BigLadin
BigLadin
25.07.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

K zamyšlení - Programovací deska pro Presto

A jiné programátory též.
Napsal/a Žirafka v 21. 06. 2015 v 16:46 (přečtení 2693×) Další články tohoto autora
K zamyšlení
     Jsem spokojenou a dlouholetou majitelkou programátoru Presto. Krabička již zdaleka není tak bělostná jako na začátku, ale to nevadí, jinak Presto funguje jako za mlada a dělá mi radost pokaždé, když jej potřebuji použít.

     Před časem jsem potřebovala naprogramovat nějaké procesory mimo zařízení, protože v nich prostě nebyl konektor. Tak vznikl nápad na desku s paticí, konektorem pro Presto a spoustou DIP přepínačů. Jenže jsem zjistila, že se to prostě nedá dostat na desku, kterou mi dovolí freewarová varianta Eagle. Problém jsem vyřešila jinak a nápad na desku jsem poněkud zasunula do pozadí.

     Během času jsem ji zase oživila, ale piánka jsem nahradila jumpery. Protože ale chyběla motivace k tomu desku dokončit, zase upadla do šedých zákoutí mé mysli. Jenže pak jsem po nějaké době koukla na stránky asix.cz a zjistila jsem, že můj nápad někdo zhmotnil do podoby vlastně takové, jakou jsem měla v hlavě. Je vidět, že deska byla potřebná, když stejný nápad uzrál ve vícero hlavách. Nicméně v Asixu byli první, kdo nápad přetavil do hmotného světa.

     V posledních dnech jsem koukala na ceny desek u různých výrobců a nestačím se divit. Ceny jsou dosti vysoké, ale je to hlavně cenou za přípravu výroby desky, jinak je cena naopak dosti příznivá. Koukala jsem tedy po Čechách, za hranice zatím ještě ne. Asi to ještě udělám.

     Tak mne napadlo, oživit svůj starý nápad a desku konečně udělat Takže jsem vzala Eagla a jala se tvořit. Nejprve bylo potřeba namalovat schéma desky. To bude ještě potřeba učesat, ale pro první náhled stačí a je správně a funkční. Je na něm přesně vidět, jak jsem přidávala ty dva konektory pro AVRka.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 1 – schéma zapojení.


     Dalo to docela dost práce, ale nakonec se to povedlo. Nejvíce práce bylo v propojení a pojmenování sobě odpovídajících kontaktů. Vlastně to byla práce celkem jednoduchá, ale velmi monotónní, takže trvala dost dlouho.

     Když bylo všechno hotové, pustila jsem se do routování desky. To mne bavilo o dost více a vzniklo relativně dost variant, až jsem dospěla k té, zatím, poslední a nejlepší. Během práce mne napadlo přidat ještě konektory pro připojení programátorů s konektorem AVR ISP a tak jsem je tam přidala. Kupodivu jejich připojení dalo více práce, než zbytek desky. Ale nakonec se to, k mé veliké radosti, povedlo.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 2 – naroutovaná deska.


     Během času jsem koukala i k Asixům, jestli se moje deska moc nepodobá té jejich, ale nejsem si tím moc jistá. Obrázky mají hezké, ale dělané na něco jiného než na to, aby bylo vidět na spoje. Také vidím, že mají dva konektory pro připojení Presta, ale není mi jasné proč. Jestli nejsou udělaná propojení mezi oběma stranami hřebínků, nebo se počítá s připojením zleva i zprava? Kdo ví. Ani originální návod mi do tohoto problému nepřinesl světlo.

     Deska ještě není hotová, zcela určitě si ještě něco vymyslím a přidám. Případně něco přesunu jinam. Hrana bez konektorů, čili na obrázku ta spodní, doznala totiž hrozně moc změn. Když dělám desku, tak ji dělám i tak, aby byla hezká, ne jenom funkční. Ano, funkce je prvořadá, ale estetika je také důležitá a pokud se funkce a vzhled neruší, tak se snažím o to, aby byla hezká na pohled.

     Dosti jsem váhala nad tím, jestli udělat řady hřebínků tak, jak jsou teďka, nebo jednu stranu udělat zrcadlovou. Propojení obou polovin by se tím velmi zjednodušilo. Nakonec jsem se rozhodla pro toto řešení, ale vlastně ani nevím proč. Obě varianty mají svoje pro a proti.

     Až budu úplně spokojená, a zbudou mi nějaké koruny, tak nechám desku vyrobit a budu ji používat. Co jsem tak koukala, tak rozhodně levnější, a rychlejší, je koupit ji od Asixu, ale ta moje je prostě lepší Už proto, že je moje, tak to je.

     Řeším ale jeden problém a to ne technický, ale morálně–právní. Mohu takovou konstrukci publikovat, když vím, že něco velmi podobného je dostupné komerčně? Nápad na desku vznikl v mé hlavě před asi pěti léty, ale to vím jen já, důkazy pro to pochopitelně nemám. A předpokládám, že jak moje, tak jejich, deska si budou i po stránce zapojení a vedení spojů velmi podobné. Proto váhám, jestli podklady zveřejnit nebo raději nezveřejnit. Pochopitelně až budou hotové a budu s nimi spokojená.
Hodnocení: 10,00 (2 hlasy) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
bernard
Publikováno dne: 22.6.2015. 22:00  
Redaktor
Datum registrace: 07.02.2009
Bydliště:
Počet komentářů: 92
 Odp: Programovací deska pro Presto
Taky jsem před nějakým časem řešil dilema, jak budu programovat nezapojené obvody, ale jen chvilku. Dopadlo to tak, že jsem tu programovací desku objednal rovnou s programátorem. Mohu sem tedy napsat pár postřehů.

Hřebínky na desce Asixu po stranách patice jsou zrcadlově rozmístěné, a i ty připojovací konektory jsou jednak zrcadlově, a také propojeny pin po pinu. Když člověk jeden použije, tak je ten druhý zbytečný. Je to geniální myšlenka, jeden z nich nahradit standardním konektorem ISP 6 a 10 pinovým. Lépe se potom připojí i jiné programátory, to ale Asix asi moc nechtěl propagovat.

Z dávného zvyku s používáním programátoru EPROM od Elnecu vždy kladu obvod ke spodní hraně patice ZIF. Obyčejně je tato strana blíž k ruce, ze vzdálenější vedou kablíky. A kvůli tomu bych uvítal patici ZIF otočenou o 180°, aby její páčka byla taky pěkně po ruce. Tak si to ještě rozmysli.

Hlavní použití vidím v pokusech na kontaktním poli. Programovací piny jsou obyčejně v aplikaci použité jinak, a tak je pohodlnější uP naprogramovat mimo a pak ho strčit do kontaktního pole. Přeji zdárné dokončení a hojné využívání!
geograf
Publikováno dne: 22.6.2015. 22:27  
Tichošlápek
Datum registrace: 01.02.2015
Bydliště: tade na Hané
Počet komentářů: 60
 Odp: Programovací deska pro Presto
Mozna bych mezi kazdou dvojradou hrebinku udelal mensi mezeru aby to bylo vice prehledne. Takto to bude les pinu a bude to dosti matouci.
host
Publikováno dne: 23.6.2015. 15:07  
 Odp: Programovací deska pro Presto
"nápad na desku jsem poněkud zasunula do pozadí."
Ale no tak

Freewarové omezení ýglu se nedá nějak obejít? nebo použít freewarovou verzi Formiky? tam se to obejít dá.
Žirafka
Publikováno dne: 23.6.2015. 17:45  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Programovací deska pro Presto
Otočit patici není problém, vlastně to není vůbec problém, jen se prostě otočí při osazování, bylo by pak třeba otočit i popisky, ale to je tak všechno.

Smysl těch dvou konektorů pro programátor mi také uniká, ale možná to nějaký důvod má. Jen jej neznáme.

Právě na pokusy tato deska vznikla, ale teďka je zase období, kdy není třeba. Pak zase bude období, kdy třeba bude... je to jak na houpačce
Žirafka
Publikováno dne: 23.6.2015. 17:47  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Programovací deska pro Presto
To není špatný nápad, ale do daného prostoru se pak nelze vejít. Již takto je to jen tak tak, dát hřebínky více od sebe by znamenalo mít placenou verzi.

Ještě je řešení nechat udělat nějaké desky, ty pak prodat a za utržený peníz koupit licenci na Eagle
Žirafka
Publikováno dne: 23.6.2015. 17:49  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Programovací deska pro Presto
To by mne hrozně zajímalo, na co kdo asi tak myslí

Formika mi nikdy nepřirostla k srdci, neříkám, že je špatná, ale prostě mi to nějak nejde. Stejně jako svého času Fly! a nebo Ferda Mravenec, ale u toho to ještě docela šlo.

Kdybych chtěla používat "specificky upravený software", tak nebudu řešit morální dilema, jestli zveřejnit podklady pro věc velmi podobnou nějakému komerčnímu výrobku
host
Publikováno dne: 23.6.2015. 17:57  
 Odp: Programovací deska pro Presto
Na to, že narážek o tom jak komu co do pozadí zasunout je plný jinakostimilný svět že to dorazí i sem je tak trochu překvapení.
Nemyslím na kradenou verzi, ale obejít omezení. Jestli je omezení počtem pinů, dá se obejít rozdělením desky. Jestli fyzickým rozměrem, dá se obejít návrhem v polovičním měřítku, ale nevím jestli se tady dá pracovat s polovičním rozměrem a roztečí.
Žirafka
Publikováno dne: 23.6.2015. 18:38  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Programovací deska pro Presto
O strkání čehosi kamsi se možná všude píše, ale tedy razím heslo, že je to každého věc a je mi celkem jedno, co kdo dělá ve svém soukromí a svém volném čase. Nicméně, ať mi všichni "jinakostimilní" jedinci dají pokoj.

Přesto stále nevidím na větě "odsunout do pozadí" nic špatného nebo dvojsmyslného.

Eagle je omezený rozměrem desky. Sice existuje možnost udělat si knihovny s polovičními rozměry, nicméně je to velmi pracná záležitost, do které se mi tedy skutečně nechce. No a nakonec se ukázalo, že se to vlezlo.

Rozdělit desku pochopitelně lze také, ale pak se neudrží konzistence, jsou to pak dvě desky.
host
Publikováno dne: 24.6.2015. 11:07  
 Odp: Programovací deska pro Presto
Jo, udržet některé konzistence je vošajstlich.

Odsunout do pozadí je jedna věc, zasunout do pozadí je už trochu něco jiného

Teď řeším ve Formice trochu opačný problém, deska přes 300 mm šířky není v celém zobrazení moc přehledná na monitoru 1440 pixelů zšíři. Chtělo by to monitor tak 6000 na 4000 pixelů.
Žirafka
Publikováno dne: 24.6.2015. 20:08  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Programovací deska pro Presto
Citát:
Odsunout do pozadí je jedna věc, zasunout do pozadí je už trochu něco jiného


Záleží asi na úhlu pohledu a na tom, co si kdo představí. Mne osobně se tedy vybavilo to, co jsem tou větou myslela a rozhodně mne nenapadlo, hledat v ní nějaké anální či fekální dvojsmysly
host
Publikováno dne: 24.6.2015. 22:40  
 Odp: Programovací deska pro Presto
Mě to nenapadlo v článku o zamyšlení nad Prestem až do doby, než mě to udeřilo do vočí ) to se nedalo přehlédnout a myslím že to tak bylo i napsáno. Do tý doby jsem se zamýšlel nad paticema.
Žirafka
Publikováno dne: 25.6.2015. 16:30  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Programovací deska pro Presto
Každý to holt vidíme jinak

Nicméně začínám propadat depresím z toho, jak MIE zobrazuje Žirafoviny, protože to je furt nějaký problém. Teďka jsem přišla na to, že prostě ignoruje požadavek na změnu velikosti. FireFox i Opera fungují dobře, MIE se musí stavět na zadní :-/
EKKAR
Publikováno dne: 25.6.2015. 18:31  
Dost toho napovídá
Datum registrace: 07.12.2008
Bydliště: v České Třebové
Počet komentářů: 247
 Odp: Programovací deska pro Presto
Proč se, Sašo, chceš ohlížet na něco, co je jen pomstou z Richmondu za alternativní software? Neber na nějakej Explodér ohled, stejně kdo má dneska jen stopu rozumu mezi ušima, tak MS-IE nepoužívá... Důvodem je právě to, že často nesplňuje mezinárodní standarty formátů htm - html - http, ale snaží se naopak do jejich fungování doslova PROCPAT svoje patvary a vejmysly, který ve standartech nejsou a touhle formou z nich "učunit normu". Tak proč jim to nějak usnadňovat braním ohledů na jejich nesystémovost?
Žirafka
Publikováno dne: 25.6.2015. 20:03  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Programovací deska pro Presto
Protože jsou lidé, kteří MIE používají a myslím si, že by se stránka měla zobrazovat, pokud možno, dobře na všech běžných systémech. Já třeba v práci mám také MIE a nic jiného, všechny interní systémy jsou na odladěné pro MIE a tak není důvod mít něco dalšího. A když pak koukám na internet, tak bych ráda viděla stránky správně. Uznávám, z práce není třeba koukat na Žirafoviny, ale třeba někdo jiný k tomu důvod mít může.
host
Publikováno dne: 25.6.2015. 20:39  
 Odp: Programovací deska pro Presto
"Uznávám, z práce není třeba koukat na Žirafoviny"

to bys tu musela mít něco hodně specifického, aby někdo musel žirafoviny sledovat služebně.
Třeba diy dron s pyrotechnickou přílohou, před volbami. A tak. Víc radši nic konkrétního, máme tu tudlenctu... demokraciji.
Žirafka
Publikováno dne: 25.6.2015. 21:10  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Programovací deska pro Presto
Já se snad začnu bát už cokoli napsat, aby to nebylo pochopeno špatně.

V práci občas něco hledám a dostanu se na různé stránky. Hledám třeba informace o nějakém měřícím přístroji a dostanu se tak třeba na soukromý blog, kde se o přístroji autor zmiňuje. Stejně tak se někdo může dostat sem. Ale je fakt, že Žirafoviny jsou web pro volný čas a oddech, služebně se sem dostane asi málo kdo.
host
Publikováno dne: 25.6.2015. 21:47  
 Odp: Programovací deska pro Presto
K tomu IE - jakže jste to psali s tím zasunutím do pozadí?

Optimalizovat pro to znamená zestárnout tak o 10 let a chytit tik, navíc kdo má v práci IE, tam by síťař zasloužil výpověď, to je něco jako ASP a MS SQL - je to ideově krásný, ale v životě to nikdo neviděl pořádně fungovat. Ještě si k tomu ze soucitu přidej jako bojovku optimalizovat pro IE6, dost lidí má přece ještě XP a v nich to bylo…

IE nebrat.
Žirafka
Publikováno dne: 26.6.2015. 5:36  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Programovací deska pro Presto
Já mám také Windows XP k plné spokojenosti

Nikdo přece neříká, že se stránka musí optimalizovat pro všechny podivné prohlížeče od MIE 1, přes Netscape až pod MIE for Apple, ale MIE používá pořád největší procento lidí, tak by to docela chtělo. Jen prostě nevím jak to udělat, když ta potvora odmítá poslechnout příkaz, který mu stránka dává.
Host
Publikováno dne: 26.6.2015. 13:48   Aktualizováno dne:26.6.2015. 15:22
 Odp: Programovací deska pro Presto
Dobře, tak ještě poslední OT:

Tohle je nejaktuálnější, co jsem narychlo našel
http://www.root.cz/zpravicky/chrome-v ... -jeho-podil-prekrocil-46/

Jinými slovy, pokud ti nestačí 80% úspěšnost (cca každý pátý přistoupí přes IE) kterou jsi nezavinila, protože kdyby ten zprasek dodržoval standardy, bylo by to 100 %, tak se asi jedná o nějakou posedlost, protože tím ztracený čas nevyváží přínos. Žádnou komerci tu neprovozuješ, osobně bych spíš implementoval funkcionalitu typu „Používáte nestandardní prohlížeč, stránka nebude zobrazena” a nazdar bazar.

Jinak nic proti XP, to byly poslední dobré Win a mám je na pár počítačích taky.
Žirafka
Publikováno dne: 26.6.2015. 15:40  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Programovací deska pro Presto
Tak to je pro mne docela překvapení, je vidět, že jsem asi sto až sto padesát let za opicema

Tu navrhovanou funkcionalitu implementovat nebudu, připadá mi to poněkud nefér, to je lepší, když se stránka zobrazí špatně, než vůbec.

Při vkládání odkazu jej stačí normálně napsat, XOOPS jej pozná a udělá z textu funkční odkaz. To tlačítko editoru slouží na to, když se chce udělat odkaz trochu jinak než normálně. Předchozí příspěvek jsem si dovolila redakčně upravit tak, aby tam byl fungující odkaz. V tom vloženém byla syntaktická chyba.
host
Publikováno dne: 26.6.2015. 15:48  
 Odp: Programovací deska pro Presto
Já to psal ručně, zvyk z BB fór. Na tlačítko jsem sice kliknul, ale jenom proto abych se dozvěděl, jestli Xoops používá taky hranatý závorky… možná jsem se někde upsal, taky už bez brejlí celkem prd vidím
EKKAR
Publikováno dne: 26.6.2015. 19:00  
Dost toho napovídá
Datum registrace: 07.12.2008
Bydliště: v České Třebové
Počet komentářů: 247
 Odp: Programovací deska pro Presto
Když to přirovnám k realitě světa, chtít mít webík optimalizovanej i pro ten zprasenec jménem MS-IE je podobná situace, jako chtít postavit moderní 6-proudovou dálnici tak, aby se po ní mohly pohybovat taky koňský potahy eventuálně i selský žebřiňáky tažený krávama...
Žirafka
Publikováno dne: 26.6.2015. 21:27  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Programovací deska pro Presto
Tak ona ta syntaxe je podobná, doporučuji si přečíst, byť poněkud fousatý, článek Za tajemstvím XOOPS kódů, kde je vše popsáno.
Žirafka
Publikováno dne: 26.6.2015. 21:28  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Programovací deska pro Presto
Optimalizovat asi netřeba, ale chtěla bych, aby se stránka zobrazila alespoň použitelně. Teďka to moc nejde. To, že MIE používá trochu jiné pozicování mne sice irituje, ale vlastně to ničemu nebrání. Ty veliké obrázky jsou ale docela otrava.
EKKAR
Publikováno dne: 26.6.2015. 22:10  
Dost toho napovídá
Datum registrace: 07.12.2008
Bydliště: v České Třebové
Počet komentářů: 247
 Odp: Programovací deska pro Presto
A včil si, děvucho, POLOŽ OTÁZKU:

ČÍ JE TO VINA, ŽE SE TEN BINÁRNÍ POTRAT ZVANEJ EXPLODÉR CHOVÁ JINAK NEŽ OSTATNÍ PROHLÍŽEČE?

CHCEŠ SNAD ŘÍCT, ŽE TVOJE?
Žirafka
Publikováno dne: 27.6.2015. 10:01  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Programovací deska pro Presto
To tím říci nechci, ale stav je prostě takový jaký je a je potřeba se nějak přizpůsobit. Na silnici v obci také smíš jet jen 50 km/h ačkoli je půlnoc a široko daleko není jediného živáčka, kterého bys mohl ohrozit.

Ano, toto přirovnání kulhá, protože jedno nařizuje zákon a druhé si dělá firma. Ale jde o to, že taková je situace a musíš se s tím nějak poprat.

Dala jsem dotaz i na oficiální stránky Xoopsu a tak uvidím, co mi kdo poradí nebo odpoví. Zatím to vidělo skoro sto lidí, ale nikdo odpověď nezná.

Možná pomůže
host
Publikováno dne: 27.6.2015. 12:28  
 Odp: Programovací deska pro Presto
Není škoda energie se zabývat nějakým IE nebo Mudzylou? natož aby někomu kvůli tomu prasla žilka?
EKKAR
Publikováno dne: 27.6.2015. 19:15  
Dost toho napovídá
Datum registrace: 07.12.2008
Bydliště: v České Třebové
Počet komentářů: 247
 Odp: Programovací deska pro Presto
Jo, to kulhá všema 4ma - aby to bylo takový jako s Explodérem, tak by to bylo tak, jako že by všichni po městě museli podle zákona jezdit 50 ve dne i v noci, ale někdo kdo by měl značku MS-IE by mohl jezdit jak jemu se líbí - a tvrdil by, že TO JEHO CHOVÁNÍ je standart...
Žirafka
Publikováno dne: 9.12.2015. 20:18  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Programovací deska pro Presto
Když jsem dneska počítala, na kolik by vyšla výroba filmů a desky, tak mne nějak přechází chuť na to dělat si svojí vlastní. U Asixů vychází prostě o dost levněji ačkoli si stále myslím, že ta moje je lepší. Chjo.
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny