Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
19 uživatel(ů) je online (6 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 19

více...
Noví uživatelé
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
panezi
panezi
08.09.2022
BigLadin
BigLadin
25.07.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Recenze - Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů

Valleman MK137
Napsal/a Žirafka v 23. 08. 2015 v 13:01 (přečtení 2797×) Další články tohoto autora
Recenze
     Před časem jsem si řekla, že už delší dobu nemám žádný přírůstek do seriálu s recenzemi. Tak jsem objednala další jednoduché blikátko, tentokrát ale i s praktickou funkcí, a tím je stavebnice MK 137 od firmy Valleman. Je to zkoušečka infračervených dálkových ovladačů. Myslela jsem původně, že půjde použít i jako ozdoba, ale to nepůjde. O tom se zmíním na ještě na konec.

Technické údaje:

Napájení: 9V z baterie, spotřeba proudu cca 6 mA v klidu a 8 mA při indikaci
Indikace: optická pomocí 4 svítivých diod
Krytí: IP 00 – bez krytí, otevřená konstrukce

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 1 - obsah stavebnice.


     Zapojení je velmi jednoduché, obsahuje devět rezistorů, pět svítivých diod, čtyři tranzistory, z toho jeden fototranzistor, jeden kondenzátor a jeden vypínač. Součástí stavebnice je pochopitelně ještě deska spojů, držák baterie a návody k sestavení. Jeden je originál psaný francouzsky, holandsky, německy a španělsky, druhý je velmi stručný, leč dostačující, český. Součástí originálního návodu jsou obrázky a český návod se na ně odkazuje.

     Poskládat stavebnici zvládne i začátečník a pokud ne, tak by se nad sebou měl zamyslet a případně se podívat po jiném koníčku. Já jsem si se stavbou hrála a trvalo mi to asi dvacet minut od úplného začátku do sestavení funkčního přístroje.

     Ke stavbě vlastně nemám co dodat, návod je velmi pečlivý a kdo se jej drží, nemůže udělat chybu. Deska plošných spojů má nepájivou masku a velmi dobře se na ní pájí. Pájecí body mají takovou úpravu, aby se na ně dobře pájelo a neodváděly moc tepla z hrotu páječky. Autor prostě věděl, co dělá.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 2 - deska s plošnými spoji.


     Jenom drobná poznámka k napájecí baterii. Přístroj potřebuje nabitou baterii, pokud použijete starou, jako já, tak nefunguje. Je to tím, že indikační LEDky jsou čtyři a jsou zapojené do série. Navíc je v sérii s nimi ještě spínací tranzistor a omezovací odpor následkem čehož je potřeba určité minimální napětí pod kterým to prostě fungovat nebude. Konkrétní napětí je kus od kusu různé, záleží na výrobních tolerancích diod i ostatních součástek.

     Moje konkrétní stavebnice ale asi dostala co proto, protože její transportní krabička byla dosti pomačkaná, vypínač byl dosti nakřivo a navíc držák baterie měl ulomenou packou, která drží baterii na místě. Těžko říci, kde se stala chyba, jestli v továrně, v prodejně nebo u pošťáků. Ale podle toho, jak vypadal balíček bych se klonila spíše k poslední variantě. Nicméně je mi to celé divné, protože na balíčku sice bylo vidět drsné zacházení, ale tak drsné zase ne. Takže, kdo ví. Důležité je, že se mi vypínač podařilo velmi dobře opravit a ta packa snad také bude držet. Ačkoli lepit termoplasty není snadné.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 3 - pochroumaný vypínač před opravou.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 4 - zlomená "packa" na držáku baterie.


     Takže co říci závěrem? Je to jednoduchá zkoušečka, která může dosti pomoci při opravách dálkových ovladačů. Nemá žádnou vlastní inteligenci, takže skutečně reaguje na jakýkoli podnět v rozsahu citlivosti fototranzistoru. Co mne docela překvapilo je malá citlivost. V návodu se píše o vzdálenosti vysílače přibližně pěti centimetrů od snímače a je tomu tak. Při delší vzdálenosti velmi rychle klesá svit indikačních diod a pak již nesvítí vůbec. Můj záměr mít přístroj postavený někde na Hi-Fi sestavě tak, aby blikal při použití ovladače nelze realizovat, protože citlivost přístroje na toto použití nestačí.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 5 - osazená deska.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 6 - hotový a funkční přístroj.


     Pokud potřebujete jednoduchou zkoušečku a chcete si pohrát, je tato stavebnice dobrá příležitost. Stejně dobře poslouží začátečníkům jako cvičná konstrukce. Na rozdíl od různých blikajících ozdob však sestavením vznikne použitelný a užitečný přístroj, který může dlouho a dobře sloužit.


Vlivem různých okolností dorazila stavebnice až pozdě. V době, kdy jsem ji potřebovala mít tu ještě nebyla, takže jsem pro opravu jednoho ovladače „vyvinula“ a postavila zkoušečku jinou. Časem ji chci nějak zkulturnit a také o ni napsat článek. Ve své původní podobě měla jen dvě součástky
Hodnocení: 0,00 (0 hlasů) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
EKKAR
Publikováno dne: 24.8.2015. 19:30  
Dost toho napovídá
Datum registrace: 07.12.2008
Bydliště: v České Třebové
Počet komentářů: 247
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Co se týče přístupu Český pošty k zásilkám, mám jen ty nejhorší zkušenosti - roztřískali mi i ve 3 krabicích s mezivýstelkama zabalenou keramickou pečicí formu na beránka, přestože balík měl nálepku KŘEHKÉ. Co s tím balíkem museli dělat, to nechápu - ty výstelky byly mimo jiný z bublinkový fólie a z několika vrstev 5mm silnýho molitanu... Vůbec bych se nedivil, kdyby se zjistilo, že po zásilkách šlapou nebo s nima házejí jako s cihlama. Tolik k poškození součástek - já bych to neváhal reklamovat u prodejce, protože on má zásilku zabalit tak, aby vydržela bez poškození přepravu. O chování pracovníků ČP se ví, myslím že by reklamace měla slušnou šanci na úspěch.

No a pak nechápu potřebu mít doma zkoušečku na IR ovladače, když na běžný IR záření je citlivá každá digitální kamera/foťák a to i ty minipidi v mobilních telefonech, takže skutečnost jestli DO vyzařuje se dá jednoduše zjistit namířením ovladače na objektiv a pohledem na displej. Taková zkoušečka byla možná potřeba před 5 lety, ale dneska když už i nejlacinější mobil má 2Mpix kameru to shledávám zbytečně vynaloženýma penězma i časem...
host
Publikováno dne: 24.8.2015. 19:43  
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Marně bádám k čemu to může být v praxi dobré.
Ty čtyři LEDky v sérii jsou tam jen pro větší pouťovost, ne? jedna napájená zdrojem proudu by účel splnila taky a napájet by se dalo třeba ze dvou tužkovek.
Stálý odběr 6 mA z destičkovky ti moc na dlouho nezaručí blikání blikátka zapnutého trvale na kredenci.
Ta citlivost je asi pro účely "testování" na opravářově stole, když už si neprověří signál a tvar impulsů na osciloskopu. Spektrální citlivost čidla je správná? jestli tam není IR filtr na denní světlo, tak tam musí být kompromisně malý pracovní odpor fototranzistoru kvůli zábraně saturace a tam se omezí citlivost poprvé. Ty zesilovací stupně s jednomegovým kolektorovým odporem zatěžovaným hned následujícím stupněm v SE poladí citlivost dál.
S jedním operákem se dá udělat ctlivost, že to bude reagovat třeba jen na odraz od stěny
Žirafka
Publikováno dne: 24.8.2015. 20:08  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Těžko můžu dokázat kdo to způsobil. Jak říkám, na balíčku bylo vidět, že s ním někdo praštil, ale ne tak, aby to bylo takto poničené. Krabička stavebnice vypadala, jako kdyby na ní někdo šlápl. Nicméně to šlo opravit, včetně té pecky (Chemoprén na boty umí hodně) a tak to asi nemá cenu řešit.

Jinak tě mohu ubezpečit, že ne všechny telefony mají foťák. Já jej sice také mám, ale také mám v provozu dva přístroje, které jej nemají. No co, jeden je v činné službě od roku 2005 a druhý asi o rok méně Navíc je při bastlení nemám u sebe a nebo nemám telefon ani zapnutý, takže zkoušečku považuji za dobrou věc. Navíc jsem si chtěla pohrát a také mít co sem napsat.
Žirafka
Publikováno dne: 24.8.2015. 20:16  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
V praxi je to dobré na zkoušení ovladačů, na nic jiného to není, ale je pravda, že to zkoušení ovladačů je také inzerovaná funkce, nic jiného.

Ten odběr je daný, hlavně, tou trvale svítící diodou. S těmi čtyřmi diodami pro efekt souhlasím, stačila by určitě jen jedna.

Typ fototranzistoru je L-53P3C nemá před sebou žádný filtr. Na fotkách je to konečně vidět. Je zajímavé, že v katalogovém listu Kingbright je jen poznámka o tom, že spektrální citlivost odpovídá IR diodám, ale přesnější údaj tam není.

O tom, že se dá udělat veliká citlivost vím, ale tady to konstruktér asi neměl zapotřebí. Až budu dělat ozdobu, jako že asi nebudu, tak si to udělám po svém.
host
Publikováno dne: 24.8.2015. 21:33  
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Mám asi 15 dálkáčů z toho asi 4 používám víc než jednou za pět let, neodešel a kontrolovat nebylo potřebné jestli mě skleroza neplete, žádný.
Kdybych chtěl testovat nějaký k opravě, asi by šel stejně na osciloskop.
Jinak bych to asi řešil tak jako původně ty (tester ze dvou součástek) a sice hradlovou fotodiodu 1PP75 a radiová (4k) sluchátka, dálkáčovo ratatatata je slyšet v tichu asi na půl metru, nebo dvakrát 20 cm odrazem od papíru. Obě součástky jsou dneska spíš muzeální, ale funguje to i s peckama 2x16 ohm kdy fotodioda jede dokrátka, asi by to fungovalo i se solárním článkem z čínskýho plašiče krtků nebo s IR fotodiodou. Baterie není potřeba a beztak ji tu nevybitou skoro nikdy nemám!
host
Publikováno dne: 24.8.2015. 23:38  
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Nálepku "křehké" zásadně nelepit, o to víc s tím pak třískají, dělají to naprosto záměrně - taktéž vlastní zkušenost.

Žirafko, shoda přísudku s podmětem - "body pájeli" už je poněkud silný kafe i na mě, v článku tedy (ve fóru nebo v komentářích se to ještě přejít dá, v recenzi ovšem nikoliv).
host
Publikováno dne: 24.8.2015. 23:50  
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Napadlo mě, co takhle poslat párkrát sem tam různě testovací křehký balíček s čidlem zrychlení a nějakým dataloggerem a pak data z něj poslat řediteli ČP.
Z přiřazeného času by se dalo konfrontací s jejich Track and Trace určit, kde s tím kdy házeli a oni si pak můžou najít viníka ve službě.
A pohrozit jim, že redakce spotřebitelských časopisů včetně zahraničních to teď budou dělat pravidelně..
Žirafka
Publikováno dne: 25.8.2015. 5:27  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
To je dobrý nápad, zkusím to a uvidím, nebo spíše uslyším, jak to půjde. Fotonku tu někde mám a 4000Ω sluchátka také

Moje varianta napájení potřebuje, použila jsem piezo a integrovaný přijímač. Funguje to také naprosto dokonale.
Žirafka
Publikováno dne: 25.8.2015. 5:31   Aktualizováno dne:25.8.2015. 5:34
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Tak to já jsem s poštou celkem spokojená, ale je pravda, že občas se tedy vytáhnou. Procento blbů bude ve všech firmách tak nastejno a protože je pošta velká firma, tak tam těch blbů bude dost.

Jinak občas mi přijde balíček i pomocí jiné společnosti a není to veliký rozdíl, spíše bych řekla, že je pošta bezpečnější. Není problém, aby na obálce, či balíku, byla veliká ťápota od boty, nebo byl balík dosti pochroumaný.

Na češtinářská zvěrstva tu byla korektorka, ale ta má poslední dobou jiné starosti a tak se občas stane takováto nepříjemnost. Snad jsem to opravila dobře
Žirafka
Publikováno dne: 25.8.2015. 5:32  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
To mne také napadlo, ale nemám to záznamové zařízení. Data by byla asi opravdu zajímavá. Případně do něj vložit i záznamník zvuku, to bychom se pak asi divili
mano007
Publikováno dne: 7.9.2015. 22:39  
Tichošlápek
Datum registrace: 04.03.2011
Bydliště:
Počet komentářů: 91
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Kontrola IR ovladaca mobilom uz pomaly prestava byt realna lebo vyrobcovia sa snazia vsemozne zlepsit kvalitu fotiek a jedna z moznosti je pustat na snimac iba viditelne spektrum. Kedze fotaky do mobilov vyraba 2.5 vyrobcu ale hlavne Sony tak hity poslednej sezony uz IR ovladace "nevidia".

Kedysi som mal v domacnosti vypinac na svetlo ktory fungoval na akykolvek IR ovladac, bol to vynikajuci tester lebo akekolvek blikanie cervenej alebo IR LED s frekvenciou nad 15Hz vykodnotil ako IR ovladac. Uspesne som vedel ovladat zapinanie svetla aj odrazom IR luca od steny ci ineho povrchu. Ked som vsak potreboval vyuzit nejaku funkciu na IR ovladaci ktora vyzadovala dlhsie stlacenie nejakeho gombika prestal ma moj skvely vypinac az tak fascinovat. Nie je nic prijemne ked sa vam pocas napr.: pretacani pesnicky 4x zapne a vypne svetlo
Žirafka
Publikováno dne: 8.9.2015. 16:42  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
No a tak zase začne éra malých zkoušeček ovladačů
IvanH
Publikováno dne: 2.10.2015. 15:58  
Redaktor
Datum registrace: 04.02.2015
Bydliště:
Počet komentářů: 94
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Odkaz na jednoduchšiu variantu. Sice nebliká ale vrčí.

http://www.belza.cz/measure/dotest.htm
Žirafka
Publikováno dne: 16.10.2015. 16:58  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Moje nová zkoušečka se dostala ze stádia hrubého konceptu do stádia prototypu a funguje báječně:

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.

Proti té od Vallemana má nesrovnatelně větší citlivost, bere i odrazy od stěn, a menší spotřebu, v klidu cca 0,9 mA, navíc i vrčí, stejně, jako ta Belzova

Teďka přemýšlím nad tím, jak ji dostat do krabičky, jestli udělat plošný spoj, nebo použít univerzální, a také nad tím, jak udělat výstup dekódovaného signálu, aby se dal připojit třeba osciloskop nebo nějaké jiné zařízení, to ještě nemám promyšlené. Jak elektricky (přímý výstup/oddělovací tranzistor/oddělovací hradlo/...) tak mechanicky (JACK/CINCH/koax/...).

To já jen aby se neřeklo, že nedělám nic, ačkoli toho moc nedělám, většinu dne prospím, ale to mi dělá moc dobře.
host
Publikováno dne: 16.10.2015. 20:42  
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Když nedělám nic, tak s požitkem nedělám nic a nemaskuju to nějakým "aby se neřeklo" )) a v případě že mi to prospívá v rekonvalescenci tím spíš.
Žirafka
Publikováno dne: 16.10.2015. 20:52  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Tak, nechci vypadat tak moc jako slibotechna Dneska se mi ale chtělo chvilku bádat a tak jsem bádala tímto směrem. Zbytek dne padl na spaní a takové ty přízemní věci, jako třeba umývání nádobí
Žirafka
Publikováno dne: 19.10.2015. 11:20   Aktualizováno dne:19.10.2015. 11:26
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Citát:
Jinak bych to asi řešil tak jako původně ty (tester ze dvou součástek) a sice hradlovou fotodiodu 1PP75 a radiová (4k) sluchátka, dálkáčovo ratatatata je slyšet v tichu asi na půl metru, nebo dvakrát 20 cm odrazem od papíru.


Mohu potvrdit, že to opravdu funguje Dneska jsem vyštrachala 4 kΩ sluchátka a zkusila to. Sice je potřeba dát ovladač téměř těsně k fotonce, ale to je u té stavebnice potřeba také.

Funguje to i s 220Ω sluchátkem z telefonu, a řekla bych, že možní i o trochu lépe. Jestli by to šlo i z 50Ω nevím, to nějak nemohu najít. Jednodušší zkoušečku ale opravdu postavit nelze
host
Publikováno dne: 19.10.2015. 23:25  
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
No,o moc víc to asi zjednodušit nepůjde

s mýma 4k sluchátkama a s fotonkou to tedy fakt je slyšet podstatně dál, když je zcela ticho a soustředím se, tak 150 cm napřímo a určitě 2x50 cm odrazem. Když se fotonka a dálkáč přibližujou, tak to řve asi v 5 cm zcela stejně jako natěsno, asi je už fotonka saturovaná. Zkoušel jsem dva různé ovladače. Tak nevím jestli záleží na sluchátkách, na fotonce nebo na uších? určitě už neslyším jak za mlada. Fotonka hradlová je ta 50 let stará Tesla jaká se dávala na zvuk do projektorů Meopta.
Žirafka
Publikováno dne: 20.10.2015. 8:13  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Tak asi záleží na všech třech věcech a také na tom, že jsem pokus dělala u zapnutého počítače a ten šum to mohl docela dost maskovat. Také sluchátka už léta nikdo neseřizoval a třeba nemají takovou citlivost, jakou by mít mohla. Každopádně to funguje. Je zajímavé, že s těmi 200Ω to funguje možná lépe a se sluchátky na poslech hudby to chodí asi nejlépe, ale ta mají náušníky a vůbec na uších lépe drží.

No a že každé ucho slyší jinak, to tak je. Někdy dokonce i na jednom člověku slyší každé jinak
host
Publikováno dne: 20.10.2015. 8:45  
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Citát:
sluchátka už léta nikdo neseřizoval

to by byla spíš ta lepší možnost
na českých vojenských 4ksluchátkách se nedalo nic seřizovat, naštěstí, odskok membrány od pólů cívej je dán tloušťkou plechových mezikruží a jiný být nemůže. Magnet tam je stabilní Alnico. U všelijakých starých wehrmachtů to může být jinak to je fakt.
Ještě je jedna možnost, výkon ovladače. Jestli máš nějaký hodně úsporný vyzařování. Jo a u jednoho z mých je LEDka hodně směrová, fest záleží na namíření.
Žirafka
Publikováno dne: 20.10.2015. 11:39  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Ta moje jsou asi česká, koupená na Aukru, není na nich žádný nápis krom označení "4000 Ω" a "+" na vlastních sluchátkách. Materiál plech, guma, opředené kabely. Ale fungují dobře.

Ten výkon ovladače bude asi znát, asi to ještě zkusím s jiným ovladačem a uvidím, až se mi podaří přemoci lenost.

Jinak jsem během vývoje "vymyslela" príma obvod na automatické vypínání přístroje bez použití procesoru a jiných složitých součástek. Z jednoduchého přístroje opět vzniká malý CML Zítra snad dorazí balíček z GESu, kde budou nějaké drobnosti a součástky, které nemám v zásobách a které jsem na prototypu nahradila jinými. No a pak už jen přemoci tu lenost a únavu a pustit se do díla.
host
Publikováno dne: 20.10.2015. 19:59  
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Tak vzhledem k tomu, že v načrtnutých tématech jde o... o... nic klíčového, bych asi nijak prudce lenost nepřemáhal. Možná i naopak.
Žirafka
Publikováno dne: 20.10.2015. 20:43  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Tento příspěvek se dá pochopit několika způsoby a napadají mne vlastně jen dvě možnosti. Jedna říká, že je tu obava o mou rekonvalescenci a proto je třeba se šetřit, druhá říká, že vymýšlím ptákoviny o které nikdo nestojí a tak si je mám strčit za klobouk.

Nebo se mýlím a smysl příspěvku je jinde?
host
Publikováno dne: 20.10.2015. 22:02  
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Ani tak ani tak. V rekonvalescenci bych se lenosti nebránil, pokud by mi trochu energie přebývalo tak bych se dejme tomu v polospánku zabýval ptákovinou. Vlastně je fakt, že nějaká zkoušečka dálkáče k Tv fakt nosné geniální téma není. Ber to jako rozcvičku pro období plné síly.
Proč se mi v sudé týdny načítají žirafoviny 2 sec a jindy minutu a půl??
Žirafka
Publikováno dne: 21.10.2015. 8:10  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Tak já neříkám, že to je nějaké nosné geniální téma, ale vyhrála jsem si s tím hezky. A až dorazí věci co nemám doma, tak o tom zase bude článek.

Včera jsem také ubastlila Danykův měnič http://www.danyk.cz/menic230_4.html a přes počáteční nedůvěru a remcání, že to zjednodušil až moc, jsem zjistila, že to chodí úplně super a po prostudování katalogového listu jsem zjistila, že moje nedůvěra nebyla opodstatněná a obvod pracuje jak má a v předepsaných mezích. Zatím jím napájím "dekorační žárovku Osram DCOR FLICKER" o výkonu 3 W, ale ve skutečnosti je to veliká doutnavka
host
Publikováno dne: 11.5.2016. 21:23  
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Labužníci stejně vzpomínají na takový LACHAM a podobné mastrštyky ze stsrých Žirafovin
Žirafka
Publikováno dne: 14.5.2016. 7:58   Aktualizováno dne:14.5.2016. 7:59
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
LACHAMa jsem nedávno rozebrala na součástky, stejně ležel v šuplíku nedokončený, protože se prostě ukázalo, že to byla slepá cestička vývoje.

Ale uznávám, že by to po čase chtělo nějaký článek nebo nějakou novou konstrukci, jenže nějak není inspirace k bastlení. Mám hromadu jiných aktivit.

Ačkoli mám takový pocit, že se opět blíží doba, která bude přát nějakému tomu tvoření. Hlavně tedy z oblasti auto-moto Nicméně kdy tato doba nastane, to je ještě ve hvězdách.
host
Publikováno dne: 14.5.2016. 8:36  
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Citát:
ležel v šuplíku nedokončený, protože se prostě ukázalo,

to je teda hodně laciná výmluva!!!
Žirafka
Publikováno dne: 14.5.2016. 8:57  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Citát:
to je teda hodně laciná výmluva!!!


To není výmluva, ale fakt. Jednou jsem prostě vzala útokem spodní šuplík stolu, kde jsem měla všechny možné prototypy nebo nedodělky a prostě jsem to všechno rozebrala na prvočinitele. No a ze součástek takto získaných vznikne něco nového.
host
Publikováno dne: 14.5.2016. 18:51  
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Fakt je hlavně to, že svět bez LACHAMu nebude už nikdy takový, jaký by byl býval mohl být s LACHAMem!
host
Publikováno dne: 15.5.2016. 20:19  
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Citát:
se opět blíží doba, která bude přát nějakému tomu tvoření. Hlavně tedy z oblasti auto-moto

děláš snad vůdčí list?
Žirafka
Publikováno dne: 15.5.2016. 20:53   Aktualizováno dne:15.5.2016. 20:58
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Už ne Nicméně, tato debata je opět úplně mimo původní článek.
host
Publikováno dne: 24.11.2017. 1:13  
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
s tou nálepkou křehké asi máte pravdu tam nelepit já už jsem objeddnal (i poslal) tolik věcí i skleněné elektronky a nikdy se nic nerozbilo ani nepřišlo poškozené, vlastně jednou jo, na aukru jsem koupil psací stroj za 10Kč tak to jsem schválně nechal poslat ze zvědavosti co přijde tak to přišla koule zmačkaného papundeklu smísená s izolepou tak to sem se zasmál a trčely z toho různé ohnuté železné tyčky ty sem potloukl kladivem a stroj fungoval než teda jsem do něj rýpnul šroubovákem že tam bylo cosi zatuhlé že to jako povolím namažu a ono to nešlo tak sem to tam ulomil a se mi to nějak rosypalo různé táhýlka drátky písmenka a už to asi nikdo nesloží

elektornky AZ11, AF7, AL4 kus za třicet korun a vedle toho bednička už nevím a elektronky nejen že se nerozbili ale i fungují, pak jindy zase krabice elektronek směs 15kg za 200Kč prodejce řekl buď si proto přijedu nebo že zato neručí po zkušenostech sem řekl poslat tak poslal, tam byla jedna rozbitá ale to sem viděl už na fotce že getr je na jedné bílý, pán tomu zřejmě vůbec nerozuměl..
Žirafka
Publikováno dne: 26.11.2017. 9:50  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Zkoušečka infračervených dálkových ovladačů
Tak na Aukru se dají koupit různé poklady. Kupovat od lidí, co tomu nerozumí má svoje výhody i nevýhody. Výhodou je často cena, ale nevýhodou často také, protože jsou schopni prodávat věci za neuvěřitelné ceny. Někdy oběma směry.

Já osobně mám s poštou dobré zkušenosti, ačkoli pár negativních by se také našlo. To se o soukromých společnostech často říci nedá.
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny