Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
13 uživatel(ů) je online (6 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 13

více...
Noví uživatelé
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
panezi
panezi
08.09.2022
BigLadin
BigLadin
25.07.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

K zamyšlení - Zážitky z cest

Napsal/a Žirafka v 5. 04. 2009 v 20:34 (přečtení 3705×) Další články tohoto autora
K zamyšlení
     Není to tak dlouho, co jsem jela vlakem z Moravy zpět domů. Konkrétně to bylo ze Zábřehu na Moravě. Ačkoli město se vlastně jmenuje jen Zábřeh, jenže stanice se jmenuje tak, jak se jmenuje. Podle všeho, někde existuje ještě nějaký jiný Zábřeh. Asi v Čechách

     Jeli jsme tenkrát celkem čtyři: Já, Bety, Katy a Kryštof. A protože jsem asi nejvíce oráchlá, a hlavně rychlá, vletěla jsem do vlaku a hledala volné kupé. Což je v této stanici prakticky neřešitelný problém. Ale ta čtyři místa jsem našla. Tak jsem jukla dovnitř a slušně se zeptala, jestli tu mají volno. Po kladné odpovědi jsem mávla na ostatní a tak také vlezli dovnitř.

     My čtyři jsme si povídali a dokonce si zahráli i nějakou hru, rodinka vedle na nás chvilku koukala, hlavně kluk, ale pak je to přestalo bavit a také si něco říkali (snad, nevnímala jsem je) a pak četli a tak podobně. Cesta do Prahy je dlouhá a tak je potřeba se nějak zabavit. Třebas spaním.

     Zapomněla jsem říci to hlavní, povídali jsme si znakovým jazykem, protože Kryštof je od narození neslyšící. No a protože Bety umí ukazovat, Katy ukazuje přímo ďábelsky a já se také domluvím, tak jiná volba vlastně ani nebyla. Proč také, takhle jsme si všichni rozuměli bez potíží. A navíc jsme nerušili onu rodinu, pokud tedy neberu občas „vyluzování podivných zvuků“ které ukazování doprovázejí

     Cesta dobře ubíhala a bylo to fajn, jenže za Kolínem mi začal zvonit telefon. Ti z nás, kdož jej slyšely se začaly hihňat a já i dost smát, protože mi bylo jasné, co bude následovat. Vzala jsem tedy hovor a domluvila se s tátou, že jsem na cestě a že jedeme na čas.

     Přála bych všem vidět kukuč toho kluka to si nedovede představit jak zíral

     Do Prahy jsme pokračovali s povídáním a hihňáním se.

     Po příjezdu na konečnou rodinka odcházela první, a vlastně ani nepozdravili. Krom oné paní, zbytek nikoli. Jsem na to dost zvyklá, stává se to často, ale i tak mně to celkem zamrzí. Tuhle jsem o tom povídala kamarádovi a on mi říkal, že nerozumí tomu, co mi vadí. A co mi tedy vadí?

     Když někdo přistoupí do kupé tak pozdraví, když odchází tak také. Pokud to tedy není nějaké memblo ale normální, slušný, člověk. Pokud ale jedu s někým, s kým si znakuji, tak to bývá jinak. Po vstupu do kupé pozdraví, a ptá se na volno, ale při odchodu nikdy. A ještě po nás většina lidí kouká dost divně. Na mně je vidět že slyším, protože reaguji na zvuky. Přesto nikdo nepozdraví při odchodu.

     Možná jsem divná, ale cítím to takhle. Nechápu, proč se k nám chovají jinak, než k „normálním“ lidem. Fakt nechápu.

Jsem divná?




Osoby a události v tomto článku jsou skutečné, pokud vám budou někoho, nebo něco, připomínat, tak máte pravdu
Hodnocení: 0,00 (0 hlasů) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
EKKAR
Publikováno dne: 8.4.2009. 21:13  
Dost toho napovídá
Datum registrace: 07.12.2008
Bydliště: v České Třebové
Počet komentářů: 247
 Odp: Zážitky z cest
Ano, Žirafko - jsi divná. Protože se divíš něčemu, čemu se divit už dávno nemáš - lidé totiž pořád nechápou, že NĚKDO kdo nehovoří hlasivkami, ale rukama (nohama, tělem, mimikou atd) JE NAPROSTO NORMÁLNÍ a zaslouží si při odchodu pozdrav - i když ho vlastně (asi) není schopen vnímat...
Neřeš to - až se bude základní rozsah znakového jazyka vyučovat jako součást základního vzdělání (podobně jako se vyučují základy slovenštiny coby jazyka češtině nejbližšího) - tím základem myslím pojmy jako umět vyjádřit pozdrav nebo poděkovat, tak se i v širší společnosti na znakující lidi už nebude koukat jako na dvojhlavé ovce...
bernard
Publikováno dne: 8.4.2009. 23:48  
Redaktor
Datum registrace: 07.02.2009
Bydliště:
Počet komentářů: 92
 Odp: Zážitky z cest
Jestli si, Žirafko, divná? Má odpověď je - nevím. Vím určitě to, že každý z nás je jiný a to je právě normální. Pokud máme nějaké očekávání, že někdo se v nějaké situaci určitým způsobem zachová, obyčejně jsme zklamáni.

Včera jsem seděl asi hodinu v čekárně u doktora a tak jsem využil čas na malý průzkum. Sledoval jsem, kolik lidí při příchodu a odchodu pozdraví. Při příchodu pozdravili skoro všichni, při odchodu necelá polovička. A když jsem odešel já, tak jsem si uvědomil, že ani já jsem nepozdravil! Už jsem myslel na to, zda v lékárně berou Visa karty, nebo mám jít nejdřív k bankomatu. Moje manželka tvrdí, že muži mají v mozku sice dlouhý, ale jen jeden závit, a ten když se nečím zaobírá, muž zkrátka nic dalšího už nezmůže. Nechápu, jak na to mohla přijít!

Sednu si k vám teď do kupé v kůži toho malého kluka. Nejdřív přijde kočka, zeptá se na místa, potom přivede další skupinu. Navzájem si divně gestikulují, ale se i smějí, snad ne i ze mně? Potom zas ta holka normálně telefonuje. Co to jsou za lidi?

Tak jsme v Praze. Paní pozdravila, klukovi to odpustíme, pán, jak už víme, za to nemůže. Tak co se vlastně stalo?

Mám v rodině příbuzného, který koktá, někdy je utrpení ho poslouchat. Ale pro něj ne, jemu je to fuk! Pracuje ve firmě, komunikuje se zákazníky, a ignoruje to, že se k němu někdo chová jinak. To je pro něho normální, a on je taky normální. Pro by se trápil?

Pokud někdo s jakýmkoliv hendikepem vidí sebe jako "nenormáního", jak chce , aby ho viděli druzí? Možná je to taková pokřivená "nenormální" ohleduplnost, že druzí se chovají k hednikepovaným trochu nevšímavě. Možná je chtějí nečeho ušetřit, ale sami nevědí, čeho.

A co Ti tedy vadí? Nechci to ani vědět. Pusť to zkrátka z hlavy. Jestli je někdo grobián, je takový ke všem. Čím míň očekávání, tím víc příjemných překvapení!
Žirafka
Publikováno dne: 9.4.2009. 4:10  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Zážitky z cest
Nemaje žádných hendikepů, krom mentálních , tak sebe beru jako normální. Zbytek skupinky také. A proto si také myslím, že moje očekávání nebylo nesprávné.

Tady nejde jen o tuto rodinku, ale tak všeobecně. Jezdím takto častěji.

Tak to uzavřu s tím, že jsem divná a bude to nejjednodušší.
bernard
Publikováno dne: 9.4.2009. 14:11  
Redaktor
Datum registrace: 07.02.2009
Bydliště:
Počet komentářů: 92
 Odp: Zážitky z cest
Vím, žes to nepsala kvůli sobě. A já taky ne jen pro Tebe. I když jsem "normální".
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny