Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
20 uživatel(ů) je online (6 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 20

více...
Noví uživatelé
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
panezi
panezi
08.09.2022
BigLadin
BigLadin
25.07.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Elektronika - Baterka s kličkou – Varta Dynamo Light LED

Napsal/a Žirafka v 2. 05. 2014 v 21:05 (přečtení 5353×) Další články tohoto autora
Elektronika
     Je tomu již dost let dozadu, kdy jsem poprvé viděla baterku (svítilnu) vybavenu kličkou a akumulátorem. Pak dlouho ne a před nějakou dobou se začaly takové baterky zase ukazovat. Při bližším ohledání se ale ukázalo, že jsou to spíše hračky než pořádné svítilny a navíc se mi nějak nelíbily. Před asi tak rokem a něco (čili v roce 2013) jsem našla v Globusu takovouto svítilnu značky Varta a působila docela bytelným dojmem, měla výměnný akumulátorek a svítila hezky.

     Takže jsem si udělala radost a za tu docela vysokou cenu jsem ji koupila. Nevím přesně, jestli stála čtyři nebo pět stovek, ale to mi bylo v ten okamžik celkem jedno. Prostě jsem ji chtěla a tak jsem ji koupila. Svítila hezky a snadno se ovládala.


     Postupem času jsem ale přišla na to, že akumulátorek nedrží kapacitu. Před každým použitím bylo potřeba točit kličkou a akumulátor nabít, jinak to bylo o ničem. Vrtalo mi to hlavou, ale na nic kloudného jsem nepřišla.

     Měřením po nějaké době jsem došla k závěru, že je akumulátorek zničený a začala shánět nový. Když jsem ale zjistila, kolik stojí a našla k němu katalogový list, dostala jsem podezření, že je něco špatně. Tak jsem změřila nabíjecí proud a začala dosti nadávat na toho, kdo to takto vymyslel. Generátor totiž akumulátorek nabíjel proudem kolem jednoho ampéru a to je asi tak desetkrát tolik, než má být.

     Nedalo mi to a svítilnu jsem rozebrala. Šlo to celkem snadno, ačkoli to tak ne první pohled nevypadalo. Povolením vrutů se totiž baterka nerozpadne a drží docela slušně dál pohromadě. Nikde tam ale nejsou žádné packy jak by se zdálo, všechno drží pohromadě ty gumové bočnice přilepené nějakým velmi houževnatým lepidlem na obě části baterky. Stačí jen trochu, dost, zabrat a spoje povolí.

     Po rozebrání jsem byla zralá na mrtvici, protože jsem uvnitř hledala nějakou sofistikovanou elektroniku, ale našla jsem tam jen malou destičku s třífázovým usměrňovačem a pak zdroj proudu pro LED. Ten zdroj proudu je ve skutečnosti jen odpor. Nabíjecí obvody pro Li-Ion akumulátorek tam prostě nejsou. Je to zapojení plus na plus a mínus na mínus, takže proud z generátoru jde přímo do akumulátoru a tím pádem je jasné, proč tak rychle odešel. Proudové omezení žádné, napěťové omezení žádné…

     Namíchlo mne to a tak jsem začala koumat, jak baterku upravit pro jiný typ akumulátorů. Dalo to trochu bádání ale zvolila jsem nakonec NiMH přestože NiCd jsou pro toto použití vhodnější, ale dneska se prostě nedají koupit tak malé, jak bylo potřeba. NiMH je dobrý kompromis a nakonec se ukázalo, že provozně dobře vyhovují.

     Koupila jsem tedy čtyři akumulátory velikosti AAA, připájela na ně vodiče (ačkoli se to nemá dělat) a zkusila, jak to bude fungovat a jak to půjde sestavit. Šlo to dobře a tak již jen zbývalo všechno dobře dokončit a sestavit. S trochou šikovnosti to jde dobře.

     Pokud budete pájet na kontakty akumulátorů je potřeba dodržet základní pravidla:

- pečlivě očistit pájená místa.
- použít dostatek pájky a kalafuny.
- nepoužívat žádnou drastickou pájecí chemii.
- spoj dobře prohřát, ale jen tak dlouho, jak je nezbytně nutné.
- pokud je potřeba spoj opravit, nechte všechno dobře vychladnou.


     Proč? Akumulátor je plynotěsný a nesmí se moc zahřát, protože přehřátím se může plynotěsnost porušit a akumulátor se pak rychle zničí. Teoreticky může i vybuchnout, ale to je velmi nepravděpodobné, teplota by musela vzrůst příliš a musela by působit dlouhou dobu. Přesto by k výbuchu asi nedošlo, většina moderních akumulátorů má bezpečnostní pojistku. K porušení plynotěsnosti může dojít roztavením plastového víčka okolo kladného pólu. Nicméně není dobré pokoušet osud a poctivost výrobce

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr.1 – spodní část těla baterky, jedná se o tu část, kde je klika. Zde je ještě vidět původní držák akumulátoru, ten je potřeba odstranit a víčko přilepit.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr.2 – na místo po původním držáku akumulátoru se pomocí tavného lepidla z pistole připevní tři akumulátorky.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 3 - Lepidlem není dobré šetřit, je potřeba, aby to všechno dobře drželo.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr.4 – po vystydnutí lepidla je potřeba namontovat převodovku a generátor…


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr.5 – … a gumové bočnice.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 6 – čtvrtý akumulátorek se vejde jen našikmo nad ostatní. Ale pro tento způsob montáže je místa dost. Opět použijeme dostatek tepelného lepidla a počkáme až vychladne.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 7 – po vychladnutí lepidla dáme na své místo desku elektroniky…


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 8 – a můžeme baterku smontovat a dotáhnout všechny vruty.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 9 – Točením klikou pak můžeme nabíjet akumulátory a svítit si.



     Před dokončením montáže je potřeba upravit předřadný odpor pro LED tak, aby tyto nebyly při svícení přetížené. Na kolik je potřeba jej zvětšit je potřeba zkusit. LED jsou zapojení paralelně a je dobré nepřekračovat asi tak 30 mA na každou z nich. Každá série baterek ale může mít, a také bude mít, jiné diody, takže nelze jasně říci, jaký odpor použít. O jeho výkonovou zatížitelnost si ale nemusíme dělat starosti, protože rozdíl mezi napětím svítících LED a nabitých akumulátorů je malý, takže výkon mařený na odporu je také malý.

     Po rekonstrukci je baterka o dost těžší než byla, ale lépe se drží a navíc kapacita vnitřních akumulátorů je taková, že jim nemůžete uškodit. Pokud ji zapomenete vypnout, tak se také nic nestane, jakmile napětí klesne pod prahové napětí LED, tak ty zhasnou a dále již akumulátory nevybíjí. Prahové napětí běžných bílých LED je asi 3,6 V což i dobře vyhovuje použitým akumulátorům.

     Na destičce elektroniky je vidět místo pro montáž konektoru na vyvedení napětí ven. Původně jsem o tom i uvažovala, ale pak jsem to zavrhla s tím, že se tím otevře vnitřek baterky a ta pak není vůbec nijak chráněná proti vlhkosti. Pokud baterku dobře sestavíte, tak trochu chráněná je. Rozhodně není vodotěsná, ale běžný déšť přežije bez úhony.

     Touto úpravou jsem získala dobře fungující a pěkně svítící baterku, která svítí když je třeba a není potřeba do ní shánět baterie zrovna v okamžiku, kdy ji člověk nejvíce potřebuje. Proto jsem ji také kupovala, ale to vnitřní provedení a absence jakékoli nabíjecí elektroniky mne dosti zklamalo. Měla jsem o značce Varta lepší mínění. Vědět, co uvnitř najdu, tak bych za tu baterku dala tak stovku, více ani náhodou. Když o tom tak přemýšlím, tak nové akumulátory stály přibližně polovinu ceny baterky.

     Pokud se někdo rozhodne pro tuto úpravu, nebo spíše rekonstrukci, stejné, nebo podobné, baterky, tak budu ráda, pokud tyto řádky a obrázky pomohu


PS: Článek mi trval dlouho i proto, že jsem někde zašantročila fotky a nemohla je najít. Nakonec jsem našla devět obrázků v odeslané poště, protože jsem se před časem musela pochlubit kamarádovi a tak se alespoň něco zachránilo. Jak říkával již Lenin: zálohovat, zálohovat, zálohovat…
Hodnocení: 9,00 (2 hlasy) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
mano007
Publikováno dne: 13.5.2014. 10:22  
Tichošlápek
Datum registrace: 04.03.2011
Bydliště:
Počet komentářů: 91
 Odp: Baterka s kličkou – Varta Dynamo Light LED
Nuz nic nove pod slnkom. Aj renomovane znacky sa v snahe znizovania nakladov na vytvaranie novych produktov, niekedy (niekedy aj castejsie) uchylia k podobnemu barbarstvu. Vobec by som sa nedivil kebu tu istu baterku vyrabala cinska firma na suveniry ci podobne prezenty a Varta si tam bala iba svoje logo bez toho aby aspon niekto z Varty nazrel dnu a zistil ci si takto nepospinia meno. V poslednej dobe kopa ludi zistila ako sa fusuju "prudove zdroje" pre led ziarovky na 230V.

Tu je kratka ukazka:
http://www.youtube.com/watch?v=n3ci4nlKhEk
http://www.youtube.com/watch?v=keaE7QTKTYE
Žirafka
Publikováno dne: 14.5.2014. 11:04  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Baterka s kličkou – Varta Dynamo Light LED
Jenže to je právě to, co mi vadí. Že si člověk koupí značkovou věc za docela dost peněz a pak se ukáže, že to je hrozný šunt, který se dá někde na tržnici koupit za pár korun a možná tam získá lepší výrobek. Na destičce elektroniky je totiž vidět, že tam patří součástky na skutečný proudový zdroj a také třeba konektor pro externí nabíječku nebo naopak na vyvedení napětí ven, to není zcela jasné. Nic z toho ale není použité.

Na ta videa se časem mrknu, ale teďka se blížím k limitu FUP a nechci to zbytečně přečerpat. Není to můj modem Jinak jsou dost dlouhá, takže to není na pár minutek, ale dohromady skoro půl hoďky.
pocitujlasku
Publikováno dne: 23.5.2014. 18:17  
Nemluva
Datum registrace: 23.05.2014
Bydliště:
Počet komentářů: 2
 Odp: Baterka s kličkou – Varta Dynamo Light LED
ja som kupil LEDkove od cinanov, jednocipova 5W kus za nejakych 6 Eur. vyse 2 rokov funguju bezproblemov v kupelni a wc, kde sa najlepsie testuju ziarovky.
host
Publikováno dne: 13.6.2015. 17:42  
 Odp: Baterka s kličkou – Varta Dynamo Light LED
Dobrá práce. Jinak super by bylo použit 18650 akumulátory, pokud by se vešly.
Žirafka
Publikováno dne: 14.6.2015. 20:20  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Baterka s kličkou – Varta Dynamo Light LED
Tak asi jo, ale jednak se nevlezou a druhak to neřeší problém s absencí nabíjecí elektniky. NiMH akumulátory ji nepotřebují.
vinky
Publikováno dne: 12.1.2019. 14:13  
 Odp: Baterka s kličkou – Varta Dynamo Light LED
Jednou jsem doma předělával baterku s kličkou z Ikea, (Ljusa) byl tam malý superkondenzátor, asi 1 F... Jako náhradu jsem zvolil přebytečný článek 18650 (šel tam hooodně natěsno). Podvybití se nebojím, viz úbytek na LED a nikoho tak aktivního neznám, aby točil kličkou x hodin v kuse =) . Takže předpokládám, že článek dožije svůj život v poklidu, kolem svého jmenovitého napětí.
Žirafka
Publikováno dne: 13.1.2019. 18:06  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Baterka s kličkou – Varta Dynamo Light LED
Dneska bych šla touto cestou asi také. Použila bych kondenzátor na nějaké rozumnější napětí a paralelně s ním zenerovu diodu, stačilo by to a bylo by to asi na věčné časy. Ale je potřeba se podívati, kdy článek vznikl. Tuto přestavbu jsem dělala před pěti roky (čili někdy v zimě 2014) a od té doby se situace okolo super kondenzátorů poněkud změnila
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny