Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
12 uživatel(ů) je online (4 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 12

více...
Noví uživatelé
Mirek
Mirek
14.04.2024
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
panezi
panezi
08.09.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Recenze - Přepínač audiovstupů s izostaty – Tipa PT049

Napsal/a Žirafka v 24. 06. 2014 v 17:54 (přečtení 3765×) Další články tohoto autora
Recenze
     Můj kamarád Petr Kubáč mne na svém blogu před časem pomlouval a prozradil, že pravidelně kupuji blikátka a pak na ně píši recenze. No a tak jsem si řekla, že bych to „pravidelně“ měla přeci jenom trošku dodržet, a protože jsem u firmy Tipa našla zajímavou stavebnici, udělala jsem si radost a objednala si ji.

     Přišla poštou během pár dní společně s ostatními věcmi a udělala mi velikou radost. První květnový víkend jsem ji chtěla sestavit a napsat toto povídání. Bohužel všechno dopadlo úplně jinak, než mělo, a proto musela stavebnice skoro dva měsíce počkat. Nyní je ale již sestavená, vyzkoušená a dobře fungující.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 1 – Zabalená stavebnice čeká na sestavení.


     Po rozbalení přepravní krabičky najdete návod na hezkém papíru a pytlík se součástkami. Těch je jen pár. Tedy vlastně tři páry, součástek je totiž přesně šest. A ani jedna aktivní.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 2 – Vybalená stavebnice s návodem.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr.3 – Součástky společně s deskou plošných spojů.


     Součástky jsou nové, nepájené a není vidět, že by dlouho čekaly na svoje nasazení. I izostaty vypadají dobře. Deska nemá nepájivou masku, ale jinak je cínovaná a má relativně velké pájecí plošky, takže se na ní dobře pájí.

     Návod doporučuje začít sestavou izostatů a jako nejvhodnější řešení uvádí nasazení sestavy na desku a mírný poklep gumovou paličkou. Mně se osvědčil jiný postup, a to nejprve zkontrolovat nožičky izostatů a případně je srovnat do zákrytu. Potom nasadit sestavu šikmo do první řady dírek od kraje desky a postupně je zkoušet zasunout. Na první pokus to určitě nepůjde, bude potřeba občas na nějaký vývod trochu zatlačit. Na to je nejlepší tenký dlouhý šroubovák. Je to jen věc šikovnosti a jde to velmi rychle. Sestavu jsem nasazovala několikrát, hlavně kvůli focení, a tak vím, že to opravdu jde. Tu paličku bych si nechala na něco jiného.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr.4 – Nasazené a připájené izostaty.


     Když jsou izostaty na místě, je potřeba je překontrolovat, jestli dobře přepínají a funguje celá mechanika. Bílá tlačítka mají mezi sebou mechanickou vazbu, černá jsou samostatná. Pokud zkouška dopadne dobře, ještě jednou zkontrolujte, jestli je celá sestava dotlačená na doraz a rovně. Potom již jen stačí zapájet piny. Nutné je zapájet ty použité a doporučuji zapájet i první a poslední řadu i tam, kde použité nejsou. Kvůli mechanickému pnutí a namáhání při přepínaní.

     Pájení izostatů je potřeba věnovat péči a určitý čas. Spoj je potřeba dobře prohřát, má docela veliký průřez, ale je třeba si uvědomit, že ačkoli je tělo přepínače z termosetu, tak vnitřek (nosič pohyblivých kontaktů) je z termoplastu, který se velmi snadno poškodí teplem. Proto je nutné spoj dobře očistit a pájet jen nezbytně dlouhou dobu a spoj zbytečně nepřehřívat. Hodně pomůže kontaktům ulevit tím, že se přepínač přepne. Na to je ale potřeba si uvědomit, jak izostaty přepínají.

     Hezky je to vidět na pravém krajním izostatu. Ten má jen jeden pár přepínacích doteků. Prostřední kontakt je společný a kontakt v předu a vzadu od něj (při pohledu na hliníkovou lištu) se připojují při vymáčknutém, nebo zamáčknutém tlačítku. Ostatní izostaty to mají identicky, jen ve dvou řadách. Společnému vývodu ulevit nelze, ale těm krajním ano.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr.5 – zapájené izostaty ze strany spojů.


     Po zapájení přepínačů se již osadí zbytek součástek. Nejlépe je začít konektorem pro sluchátka a pak teprve konektory pro vstupy a druhý výstup. Doporučuji připájet od každého vždy jen jeden vývod, pak všechno srovnat do roviny a nakonec zapájet zbytek vývodů. U konektorů CINCH je potřeba připájet všechny vývody. U konektoru JACK pro sluchátka je nutné připájet společný vývod a pak oba signálové. Zbylé dva není nutné pájet, ale z mechanického hlediska je to určitě lepší. Jen pamatujte, že konektor je malý a také vyrobený z termoplastu, opět je nutné pájet jen tak dlouho, jak je potřeba, ale ne déle.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr.6 – Pohled na hotovou desku ze strany součástek…


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr.7 – … a ze strany spojů.


     A to je vlastně všechno. Více práce na stavebnici není, jen vyčistit pájená místa od tavidla, kalafuny a je hotovo. Zbývá jen vymyslet, kam stavebnici zabudovat. A to je asi jediná nevýhoda stavebnice, nemá totiž krabičku, a protože hmatníky izostatů jsou obdélníkové, bude zabudování hotového přístroje mechanicky relativně náročné.

     Jestli jsou izostaty nejvhodnější přepínače pro toto použití, je asi věc názoru. Tento typ přepínačů je otevřený a okolní vzduch může ke kontaktům. Ty jsou sice na toto použití stavěné, ale výrobce předepisuje minimální proud přes kontakty na 5 mA, a to v tomto použití určitě není. Minimální proud slouží k samočistící funkci kontaktů. Zkušenost ze starými přístroji ale říká, že to bude fungovat dobře dlouhá léta. Nicméně zkušenost z práce praví, že malý proud přes kontakty způsobuje záhadné poruchy, šelesty, šumění a jinou neplechu. Takže uvidíme jak to bude.

Co tedy říci závěrem?

     Stavebnice je jednoduchá a určitě vhodná pro začátečníky. Deska je udělaná hezky a dobře se na ní pájí. Při troše šikovnosti se dá sestavit za půl hodinky i s přípravou pracoviště a následným čištěním desky od zbytků tavidla. Lepší je používat pájku s hrotem, ale místa je dost i pro trafopájku, a pokud se to s ní umí, tak to půjde také dobře. Největší pozor je pak třeba věnovat pájení konektoru pro sluchátka.

     Většina izostatů má ještě volné kontakty, takže se dají využít i na něco jiného. Napadá mne třeba světelná indikace zvoleného vstupu nebo něco podobného.

     Takže pokud chcete hezkou a jednoduchou stavebnici nebo originální přepínač vstupů, tak je tato stavebnice dobrá volba. Už proto, že koupit izostaty je docela problém, za cenu stavebnice bude problém koupit jen součástky, o desce nemluvě.



PS: Pokud někdo ví, jak vyčistit desku od kalafuny tak, aby to na fotce nevypadalo upatlaně, tak prosím poraďte
Hodnocení: 7,00 (2 hlasy) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
mano007
Publikováno dne: 24.6.2014. 21:04   Aktualizováno dne:25.6.2014. 12:09
Tichošlápek
Datum registrace: 04.03.2011
Bydliště:
Počet komentářů: 91
 Odp: Přepínač audiovstupů s izostaty – Tipa PT049
Tak toto bola naozaj jednoducha stavebnica. V minulosti sa na taketo ci velmi podobne prepinace, tlacitka a tak podobne pouzivali kontakty ktore mali povrch zo striebra. Striebro je sice vinikajuci vodic "ALE" ma par nevyhod:
- pri vyssej cistote materialu velmi rad a rychlo oxiduje pri kontakte so vzduchom, co naozaj vyvolava neprijemne sumy a zvyseny prechodovy odpor
- ako jeden z mala materialov ma tzv. elektromigraciu materialu podobne ako hlinik, pri jednosmernom prude sa jeden koniec vodica stensuje a ten druhy naopak cim dalej viac hrubne

Co sa tyka tej kalafuny tak ja ju neodstranujem lebo to chrani cinovane niesto aj plosku. je tu moznost potriet cely plochy spoj tekutym skupenstom kalafuny ktora sa po domacky robi z tej obycajnej na cinovanie a tusim acetonu ktory ju rozpusti, nuz a to je mozno zaroven aj odpoved ktoru hladas, akurat to chvilku trva.
Žirafička
Publikováno dne: 24.6.2014. 21:48  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: www.monty.cz
Počet komentářů: 20
 Odp: Přepínač audiovstupů s izostaty – Tipa PT049
Já kalafunu čistím lihobenzínem a jde to opravdu dobře. Kalafuna se rozpustí a vytvoří takový ochranný lak, který se dá i samostatně koupit, tady vznikne "jen tak mimochodem" a zadarmo. Jenže na fotce to pak vypadá upatlaně, ačkoli ve skutečnosti je deska opravdu hezky čistá.

Kalafuna se ráda rozpouští i v acetonu, ale aceton zase rád rozpouští kde co jiného. Ten líh je v tomto ohledu bezpečnější, ačkoli zaschnutí takovéhoto laku trvá o dost déle.
geograf
Publikováno dne: 1.2.2015. 21:23  
Tichošlápek
Datum registrace: 01.02.2015
Bydliště: tade na Hané
Počet komentářů: 60
 Odp: Přepínač audiovstupů s izostaty – Tipa PT049
Sice asi pozdě ale snad to někomu příště pomůže: já kalafunu na potírání desky mám rozpuštěnou v nitroředidle. Výhodu to má že to nerozpustí kde co, rychle zasychá a nezůstávají na tom otisky prstů.
Žirafka
Publikováno dne: 1.2.2015. 21:29  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Přepínač audiovstupů s izostaty – Tipa PT049
Nikdy není pozdě Nitroředilo mohu zkusit a uvidím, co to provede.
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny