Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
10 uživatel(ů) je online (4 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 10

více...
Noví uživatelé
Kubrt
Kubrt
16.04.2024
Mirek
Mirek
14.04.2024
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Elektronika - Pozor na pracovní stanice H&P!

Napsal/a EKKAR v 12. 02. 2013 v 16:17 (přečtení 4606×) Další články tohoto autora
Elektronika
     Následující story berte prosím jako varování před "značkovými" PC, u kterých si nikdy nemůžete být jistí "univerzalitou" doslova VŠECH jejich součástí - a to prosím i softwaru.

     Stalo se nestalo, manželka si před 2 lety od zaměstnavatele koupila vyřazenou "workstation" typu H&P Compaq DC7600 Small Form Factor. Kompík to je hezoučkej, škatulka vypadá přítulně, ale uvnitř hotovej děs běs.

     Nechci hovořit jen o tom, že v něm byl disk Western Digital s kapacitou jen 20GByte, protože pro pracovní stanici permanentně připojenou k firemnímu Intranetu to stačí víc než bohatě, dokonce Primary Boot je nastavený na "Ethernet". Bohužel, na disku ale nebylo NAPROSTO nic, protože výše zmíněný zaměstnavatel dbá na udržení firemních dat striktně pod pokličkou, disk byl tedy nikoliv jen zformátovaný, ale DOKONALE VYMAZANÝ nějakou mně neznámou metodou - ten disk ani nevěděl, jak se jmenuje, natož aby měl platnou FAT tabulku. Musel jsem ho naformátovat v jiném kompu a to ještě Low Level formátem, ničím jiným jsem ho nedokázal probudit.

     Další instalaci systému mi zkomplikovala nastavená Boot sekvence v naprosto speciálním BIOSu, kterou bylo nesnadné změnit a hlavně nešlo žádnou změnu uložit - BIOS se tvrdošíjně tvářil, že se změnit nenechá. Úplně v něm chybí jakékoliv nastavení napájecích napětí nebo kmitočtů procesoru, sběrnice a RAM, jakýkoliv pokus o "overclocking" je tím pádem předem odsouzen k nezdaru. Chybí i obvyklé poměrně rozsáhlé možnosti nastavení napájení, portů IDE, SATA a Floppy. Uživatelsky přístupný BIOS je prostě osekaný "až na kost" a jsou v něm ponechané jen naprosto nezbytné základní možnosti nastavení, nic víc. Nakonec pomohlo zvolit "Reset all to fabric settings and Save as Default" - kupodivu potom se "1st BOOT" dal nastavit na "Atapi CD-ROM", "2nd BOOT" na "HDD IDE DRIVE", uložit a po restartu šel spustit instal Win XP z instalačního CD. S takto nainstalovanými Win XP počítač fungoval až do letošního ledna poměrně spolehlivě.

     Další komplikací, na kterou ale jsem přišel až tento víkend, jsou stísněný prostor uvnitř počítače a kontrola základních otáček chladicího větráku na procesoru těchto PC zase tím zpropadeným speciálním BIOSem. Počítač totiž začal kolem Vánoc a Silvestra vykazovat zjevné známky špatné filtrace napájecích napětí, takže jsem byl donucen k drastické léčbě - výměně elektrolytických filtračních kondenzátorů ve zdroji a na základní desce. Mechanické uspořádání zdroje i základní desky je silně ovlivněno nízkou stavbou skříně, všecko je doslova nalisováno na sebe, součástky jsou použity s velice speciálními velikostmi, které nejsou běžně dostupné na trhu - příkladem můžou být kondenzátory 1000uF/10V nebo 1800uF/16V, které mají průměr pouhých 8-9mm, ale jsou téměř 30mm dlouhé. Nahradit je běžně dostupným typem 2200uF na 16V nebo dokonce na 25V znamená poprat se s vecpáním válců o polovičku kratších, ale o tutéž polovičku "tlustších" do původního prostoru.

     Nakonec jsem sehnal správnou velikost a zaplatil 100% ceny kondíků navíc za poštovné, protože v obchodě kam normálně jezdím nakupovat součástky mi odmítli ty úzké typy ve třídě pro teplotu 105°C objednat. Sundal jsem z desky procesor, všecky chladiče, umyl zbytky teplovodivé pasty benzínem, vyloupnul z objímky 3V lithiovou zálohovací baterii (čehož jsem následně měl krutě litovat) a udělal všecka opatření proti statickému náboji, která běžně dělám u takových oprav, přepájel opravdu veeelikou hrst kondenzátorů, přepastoval všecky chladiče a všecko zase mechanicky smontoval dohromady. Babral jsem se s tím celý den. A to to nejhorší mělo teprve přijít.

     Rozhodl jsem se totiž zároveň s výměnou kondíků přeinstalovat i Windows, protože začaly jevit známky "zaneřádění" a občas se "sekly" víc než byla moje trpělivost i trpělivost mé manželky ochotná snášet. Fajn, všecko vypadalo naprosto normálně. Vytáhnul jsem ze šuplíku instalační CD, připravil si lístek s napsaným Product Key, nastavil BIOS na bootování z CD a spustil instalaci. Instal začal kopírovat soubory a najednou BÁC, počítač se zresetoval, kopírování se přerušilo ještě před zahájením instalace formátováním příslušného sektoru disku. A tím to začalo. Počítač tvrdošíjně odmítal začít instalaci, vždycky zahájil nové kopírování souborů - a v půlce se restartoval, načež skočil na černou obrazovku s oznamem, že "...systém Windows byl nekorektně ukončen a proto byl restartován. Zvolte možnost práce v režimu Stav nouze, Stav nouze s připojením k síti .... atd" - a volba jakékoliv možnosti včetně nouzového režimu skončila opět restartem a tou samou černou obrazovkou.

     Myslel jsem, že mne snad odvezou ve svěrací kazajce na kliniku primáře Chocholouška, protože nepomáhalo nic - jiné instalační CD, změny v BOOT sekvenci, jiný disk, jiný zdroj na zkoušku připojený k desce (napájecí konektor je naštěstí stejný 20pinový ATX jako u jiných PC), prostě NIC. Instal se nespustil a na modlení už dávno nevěřím. Napsal jsem i dotaz ohledně možných změn v nastavení BIOSu na fórum Živě.cz, kde mi bylo odpovězeno, že to nebude BIOSem, ale že se pravděpodobně "odkouřil" nějaký obvod, protože "bouchlé elyty to dělají". Žádný elyt přitom nebouchl, jen byly nafouknuté a měly podle následného změření podstatně zvýšený sériový odpor než nové, ale ani tenhle popis nevyvrátil tamním "znalcům" jejich skálopevný názor, že to je hardwarová závada. Já si byl naopak na 100% jistý, že to je v softwaru, protože kompík občas chvíli běžel docela normálně a "na krovky padnul" až po několika minutách celkem korektního chodu, což by hardwarová závada vylučovala a ani před výměnou elytů se nejevil jako poškozený.

     Nakonec jsem zariskoval a položku po položce prošel BIOS - a všecky jsem zkusil změnit "co to udělá". Trvalo to půl dne, ale nakonec jsem mohl zvolat HEURÉKA! Závadu, proč počítač odmítal zahájit instalaci a padal jak listí na podzim, způsobilo ono zdánlivě nevinné vyndání zálohovací baterie z desky. BIOS totiž není na těchto deskách celý v obvyklé EEPROM paměti, ale určitá část jeho nastavení je držená v paměti RAM - a odpojením zálohového článku nejsou některé hodnoty nastaveny na "fabric default", ale doslova na nulu nebo nejnižší možnou hodnotu. Jedná se o část BIOSu starající se nejen o datum a hodiny (RTC), ale i o napájení, kde je poslední položka označená "THERMAL" - její nastavení udržuje otáčky ventilátoru na chladiči procesoru. Má odstupňování po 10% a pokud se resetuje na nejnižší stav, jsou otáčky ventilátoru tak nízké, že procesor se nestačí chladit a shazuje ho jeho vlastní tepelná ochrana integrovaná na čipu... To byla tedy příčina onoho neústupného restartování se počítače během instalace - po pár minutách chodu se procesor přehřál, protože nastavení otáček větráku bylo "vynulováno" odpojením zálohovacího napájení během výměny filtračních kondenzátorů...

     Stačilo nastavit otáčky na druhý stupeň "stupnice" a ejhle, procesoru přestalo být horko a instalace i všecky následně spuštěné programy se chovaly naprosto korektně. Počítač běží jak vítr a manželka si pochvaluje, že už nepadá...

     Strávil jsem tak jeden skoro bezesný víkend mudrováním nad nepochopitelně tvrdohlavým počítačem odmítajícím fungovat, následovaný happyendem v podobě náhlého osvícení a pak jedno únavné odpoledne spočívající ve stahování nejrůznějších ovladačů speciálně pro tyto základní desky z webu HP pomocí druhého PC a v jejich přenášení pomocí flash klíčenky na ten zpropadený Small Form Factor PC a v jejich postupné instalaci, v následném stahování a instalaci všech možných aktualizací Woken a postupném restartování vždy po nainstalování nějaké jejich porce. Celkem jich bylo přes 250 a myslel jsem, že mě z toho šlehne. Finální doplnění uživatelských programů jako je antivir, Opera, Skype atd. už bylo jen bonbónkem nakonec - po předchozích hodinách zoufalství, kdy jsem už už otevíral okno směrem k nejbližší popelnici na elektronický odpad to byla málem zábava...
Hodnocení: 1,00 (1 hlas) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
Host
Publikováno dne: 13.2.2013. 13:33  
 Odp: Pozor na pracovní stanice H&P!
EKKAR právě zřejmě vyhrál soutěž o nejdelší článek Ale četlo se to dobře.

Celkem mazec, taky máme doma jedno SFF PC ještě s P4 Northwood, tak až se pokazí, tak asi půjdu k popelnici rovnou, uštřím čas I když zase, je to NEC a uvnitř je, až na FlexATX formát desky, poměrně normální a celkem kvalitní (kupodivu).

Jinak k té závěrečné instalaci všeho možného až do plné funkčnosti bych dodal jeden tip - asi by se vyplatilo vzít nějaký starší disk, třeba nějaký 10GB apod. co už se jinak nevyužije, a udělat si "snapshot" čerstvého OS s drivery a základními aplikačkami. Osobně to dělávám utilitou XX Clone, která je zdarma, plně funkční, vyzkoušená a naprosto perfektní (zkopíruje volitelně úplně vše vč. boot sectoru, labelů disku, písmenek Win partitions atd). Příští obnova systému se tak smrskne pouze na pár minut kopírování ze záložního disku (či desítek minut, dle rychlostí disků).
Žirafka
Publikováno dne: 13.2.2013. 16:29  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Pozor na pracovní stanice H&P!
Je to sice dlouhý článek, ale nejdelší nebude. Například tento vypadá ještě delší
EKKAR
Publikováno dne: 14.2.2013. 21:38  
Dost toho napovídá
Datum registrace: 07.12.2008
Bydliště: v České Třebové
Počet komentářů: 247
 Odp: Pozor na pracovní stanice H&P!
Hm, tak to bych vzhledem k počtu kompů v naší domácnosti potřeboval takových mirrorů asi 5 nebo 6, protože "správcuju" kompy i bráchovi a rodičům, a ke vší smůle má každý z nás jiný OS - i jiné nároky na softwarové "příslušenství". V rodině jsou minimálně dvoje XP Home, jedny XP Pro, jeden exemplář jehoVisty a nejméně dvoje Win 7 - a náš zuřivej křížovkář dědouš tomu nasadil korunu svou nedávnou výhrou, kdy v jakési křížovce získal "all in one" kombinaci LCD monitoru a PC "lehninoho" (Lenovo) s OEM systémem Win 8...
Host
Publikováno dne: 15.2.2013. 13:14  
 Odp: Pozor na pracovní stanice H&P!
Lenovo... To není výhra, to je pomsta
EKKAR
Publikováno dne: 16.2.2013. 12:42  
Dost toho napovídá
Datum registrace: 07.12.2008
Bydliště: v České Třebové
Počet komentářů: 247
 Odp: Pozor na pracovní stanice H&P!
No a proč si myslíš že tomu asi říkám "lehninoho"...?
Host
Publikováno dne: 16.2.2013. 13:51  
 Odp: Pozor na pracovní stanice H&P!
Ach jo...
Host
Publikováno dne: 30.3.2013. 20:30  
 Odp: Pozor na pracovní stanice H&P!
On EKKAR jako obvykle podlehl pocitu z vlastní dúležitosti. Vzhledem k tomu, že jsou PC od HP určeny převážně do korporátního a government segmentu není ani důvod mít UŽIVATELSKY přístupné nastavení v BIOSu jiné, než nezbytně nutné. EKKAR prostě neví, že existuje způsob jak rozšířené nastavená BIOSu zpřístupnit - proto je část BIOSu naloudována do operační paměti. Další část o přenášení ovladačů pomocí FLASHky nebudu pro jistotu komentovat.
Žirafka
Publikováno dne: 30.3.2013. 20:58  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Pozor na pracovní stanice H&P!
Nevím jestli Ekkar podlehl pocitu vlastní důležitosti, ale myslím si, že i když má výrobce jakoukoli motivaci k uložení nastavení do paměti vyžadující napájení, tak zrovna nastavení ohledně chlazení a jiných "náběhových" věci by se měla při nějakém problému nastavit tak, aby "šla bezpečným směrem" čili pokud je z nějakého důvodu chybně nastavené chlazení, tak se má zapnout na plné otáčky a ne na ty nejnižší.

Toť můj názor, asi deformace z práce
Host
Publikováno dne: 9.4.2013. 14:07  
 Odp: Pozor na pracovní stanice H&P!
Obávám se, že zřejmě dochází k nepochopení celého problému. Ta pracovní stanice je jednoznačně určena do segmentu, (převážně státní úřady a velké firmy s centralizovaným IT) kde majitel stanice není stejný subjekt jako její uživatel. Tomuto způsobu práce s PC je přizpůsobena jak konstrukce HW tak managment BIOSu a ostatních funkcí. Řeknu to zjednodušeně i pro BFU co si nedovedou představit, že PC je nikoliv skládačka z TS Bohemie a nebo ALZY ale pracovní nástroj podléhajícím určitým regulím: Majitel, nebo-li úřad, či firma si NEPŘEJE aby se kdejaký TROTL hrabal ve střevech jejich majetku; a výrobce jim maximálně vyšel vstříc - proč taky ne, že. Přístroj je prostě uzpůsoben určité, řekněme štábní kultuře a v segmentu pro který je určen funguje tak jak si jeho majitel, tzn. jiná osoba než uživatel, přeje. IT oddělení těchto ústavů zcela jistě má nástroje k managementu těmto stanic. Že se čas od času tyhle přístroje dostanou mezi BFU, kteří na to koukají jak zjara je jiná věc.
Host
Publikováno dne: 9.4.2013. 14:23  
 Odp: Pozor na pracovní stanice H&P!
Omlouvám se, že se tak rozkecávám ale ještě maličkost: Ten větrák a obecně to, co tím EKKAR prováděl. Za normální situace k ničemu takovému nedojde, takže není důvod řešit problémy, které EKKAR řešil. Ošetření všech možných krizových stavů, jako například otáčky ventilátoru nebo výpadek napájení RAM apod. by zbytečně zvedalo náklady. Jak už jsem napsal, za normálních okolností má stanice net managing, proto třeba nemá síťový vypínač a RAM je trvale napájena. Životnost takto koncipovaných strojů nikdo neřeší, protože je pevně dána účetním, nikoliv morálními nebo technickými aspekty. Až uběhne onen účetní interval, stanice jsou vyřazeny skoupeny firmami, které je tzv. repasují a nebo rozprodány samotným majitelem. Jestli je tento způsob správný nebo špatný se nepokouším řešit. Prostě to tak je. Podivovat se nad tím mi přijde stejně nepatřičné jako se divit, že hodikgy nejdou opravit bagrem...
Žirafka
Publikováno dne: 9.4.2013. 16:07  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Pozor na pracovní stanice H&P!
Já s Vámi vlastně souhlasím, v tom směru, že je na výrobci co a jak udělá a také v tom, že jsou to stroje určené pro jiný segment. Ale jsem prostě z práce zvyklá na to, že pokud se něco může porouchat, tak se celý systém zachová tak, že "jde bezpečným směrem" takže tady by ten větrák jel na plné pecky.

To, že se to normálně nestane je sice fajn, ale člověk nikdy neví. U našich zařízení se kontroluje třeba i to, co se stane, pokud se nějaká dioda zkratuje, nebo přeruší a oba stavy musejí být ošetřené tak, aby nedošlo k maléru, ale jen k případným nepříjemnostem.

O "účetním cyklu" případně "morální zastaralosti" nemá cenu diskutovat, nechci se zbytečně rozčilovat. Ale naznačím, že to považuji za zvěrstvo a divím se, že to nikdo z "ekologů" ještě nikde neřekl. Hlavně že brání kdejakého brouka...
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny