Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
18 uživatel(ů) je online (4 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 18

více...
Noví uživatelé
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
panezi
panezi
08.09.2022
BigLadin
BigLadin
25.07.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Zápisník drobností - Svícení petrolejkou

Napsal/a Žirafka v 21. 12. 2013 v 8:51 (přečtení 9783×) Další články tohoto autora
Zápisník drobností
     Mám ráda svíčky, olejové, petrolejové a plynové lampy a vůbec jiná obskurní svítidla. Proč, to sama nevím, ale vím, že je mám ráda. Také jich mám pár doma a občas si jim svítím ačkoli elektrický proud do bytu stále proudí a není třeba nouzového osvětlení. Prostě chci

     Další nepopiratelnou výhodou je to, že petrolejová lampa svítí i bez elektřiny, takže je fajn ji mít pro případ výpadku, a proti svíčce je i bezpečnější, protože je přeci jenom stabilnější a plamen je chráněn cylindrem.


     Vždy jsem si myslela, že zapálit lampu není žádná věda a svícení s ní také ne. Prostě se jen zapálí knot, nasadí cylindr a je hotovo. Sice jsem brblala na čadící knot, ale připisovala jsem to malému přísunu vzduchu a také tomu, že lampu vyrobil někdo v daleké Číně a že to asi není nejlepší kvalita.

     Jenže pak jsem si o lampičkách povídala se starším kamarádem, jenž má v této oblasti větší zkušenosti, a ten mi řekl, že dělám jednu zásadní chybu a poradil mi, jak na to lépe a správněji. Nejprve jsem moc nevěřila, ale pak mi to nedalo a zkusila jsem to podle jeho rad. Výsledek předčil má očekávání a já se teďka mohu o svojí radost a nové vědomosti podělit.

     Jak k tomu povídání došlo už vlastně nevím, ale během něj jsem svojí lampu vyfotila a poslala mu obrázek. Teprve na fotce vyniklo, jak je cylindr špinavý od sazí a tak jsem se před pokusy pustila do mytí a čištění lampy. Vyndala jsem cylindr, ačkoli toto označení je v případě mé lampy asi trochu zavádějící, pečlivě jej umyla, opláchla a pak usušila. To stejně jsem udělala se zbytkem lampy včetně mechaniky posunu knotu. Lampa neskutečně prokoukla, vypadala hezky a čistě i před tím, ale po vyčištění to byl neskutečný rozdíl.

     Tak jsem ji zase sestavila, dolila petrolej a pustila se do zapalování podle nového postupu. No a tady tedy je:

1. Nejprve je potřeba zvednout (sundat) cylindr, vysunout knot, ten zapálit a chvilku počkat, až se rozhoří.

2. Potom se stáhne plamínek tak, aby hořel jen maličký plamínek a teprve potom se nasadí cylindr, v mém případě spustí páčkou na místo.

3. Pár minut se počká a teprve potom se knot zvolna vytáhne tak, aby lampa hezky svítila. Ona se během té doby sama více rozhoří, takže často není třeba už nic nastavovat.

     A proč se musí snížit výkon na minimum a teprve potom přidávat? Protože oheň musí nejprve ohřát cylindr, pak v něm vznikne tah, jako v komíně od kamen, a tah začne nasávat více vzduchu a petrolej lépe hoří a více svítí. Pokud se to takto neudělá, tak lampa silně čadí, protože oheň má málo vzduchu, a tím se zanáší cylindr a vše kolem a hlavně nad lampou. Po nějaké době se i tak cylindr ohřeje a získá tah, ale už je ušpiněný a není to fajn. Navíc se při velikém počátečním plameni může stát, že prudký nárůst teploty způsobí prasknutí cylindru. U lamp „povozového“ typu, jako je ta moje, to vlastně téměř nehrozí, ale u lamp se sundavacím cylindrem je pravděpodobnost o dost vyšší, hlavně při nasazování cylindru, protože se většinou nasazuje trochu našikmo.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr.1 – lampička před čištěním.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr.2 – vyčištěná lampička v plné parádě.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr.3 – Malý počáteční plamen, těsně po zapálení knotu.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr.4 – Lampička po několika minutách svícení. S knotem jsem vůbec nehýbala.


     Co říci závěrem? Jak jsem již říkala, mám ráda lampičky a teďka už vím jak s nimi lépe zacházet a více si užívat jejich vlastností. Věřím, že jsem třeba pomohla i někomu dalšímu. Tak ať lampičky a lampy hezky svítí a dělají radost
Hodnocení: 9,00 (4 hlasy) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
EKKAR
Publikováno dne: 24.12.2013. 23:40  
Dost toho napovídá
Datum registrace: 07.12.2008
Bydliště: v České Třebové
Počet komentářů: 247
 Odp: Svícení petrolejkou
Bohužel on dneska není už moc velkej rozdíl mezi lampou olejovou a petrolejovou, protože klasika "smrdutej" petrolej se dneska už skoro koupit nedá, zatímco v kdekterým super-hyper se dá koupit v litrový láhvi "lampový olej", kterej je vhodnej i do petrolejky. Má tu výhodu, že hoří skoro stejně ochotně jako petrolej a přitom nesmrdí a nezamořuje svým smrádkem prostoru, ve který je taková lampa uložená.
Žirafka
Publikováno dne: 25.12.2013. 23:50  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Svícení petrolejkou
No jo, ale lampový olej je hustší a nechce se mu do knotu. Pokud se dobře pamatuji, tak se dříve prodávali knoty pro olejové lampy i pro lampy petrolejové. Jestli se dneska používají nějaké univerzální nevím, ale co vím jistě je to, že petrolejka s olejem uvnitř hoří docela neochotně, alespoň ty maličké, co se občas dávají na hřbitov.

Petrolej zatím není problém koupit, mají je běžně třeba i v tom Globusu. Jen už není v lahvích, ale v takové plechovce, ze které se dosti špatně nalévá.
dextral
Publikováno dne: 29.12.2015. 18:07  
 Odp: Svícení petrolejkou
Píšeš naprosté pitomosti.

Petrolej se dá koupit všude, počínaje obyčejným oddělením v obchodech Tesco, přes pultové soukromé drogerie a konče obchody typu Baumax, OBI, zahrádkářství atd. Všude dostupný moderní petrolej určený na svícení se prodává se v plechovkách a je velmi kvalitní, neboť je velmi čistý a má sníženou čadivost. Sám o sobě je cítit jen slabě a při správném zacházení s petrolejkou nesmrdí při svícení vůbec. Je ovšem třeba umět s petrolejkou zacházet. Během svícení nesmí knot vyčnívat z unašeče více než 1 milimetr.
Žirafka
Publikováno dne: 30.12.2015. 8:28  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Svícení petrolejkou
Tak upřímně doufám, že to byla reakce na Ekkara, protože jinak by se mne to docela dotklo.

Mimochodem, s tím milimetrem je to trochu diskutabilní, záleží na lampě. Pokud je to malá lampička, tak je to možná i moc, pokud je to veliká lampa s knotem jako rukáv od svetru, tak je to asi i málo.
host
Publikováno dne: 25.12.2016. 10:14  
 Odp: Svícení petrolejkou
" Proč, to sama nevím, ale vím, že je mám ráda. "

Protože atavistické modely z předchozích vývojových etap, po jeskynních lidech a tak. Oheň=teplo+potrava+přežití+obrana
Žirafka
Publikováno dne: 28.12.2016. 20:10  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Svícení petrolejkou
Možné to je, nebo jsem jen a prostě divná a v dnešní době zbytečně zpátečnická
host
Publikováno dne: 30.4.2017. 16:17  
 Odp: Svícení petrolejkou
Až se ti zase příště začadí sklo, stačí ho otřít nasucho zmačkanými novinami, žádné mytí není třeba
geograf
Publikováno dne: 9.3.2018. 19:19  
Tichošlápek
Datum registrace: 01.02.2015
Bydliště: tade na Hané
Počet komentářů: 60
 Odp: Svícení petrolejkou
Doma mám 3 petrolejky. Dvě k pověšení na zeď s kulatým zrcátkem a jednu klasickou na pověšení/nošení. Vypadají pěkně zachovale, chtěl bych je zkusit používat ale kde koupit knoty do nich? Z internetu se mě to nechce objednávat, poštovný by bylo dražší než cena knotu. Zkusit drogerie?

Díky za nápady kde to sehnat.
filip
Publikováno dne: 19.5.2019. 0:46  
 Svícení kerosenem.
Kerosenová lampa je zkonstruována na kerosen, pakliže chcete svítit olejem, kupte si lampu na olej; existují různé typy, od anticko - musulmanských, až po lampy na velrybí tuk. Pokud dáte do kerosenové lampy lampový olej, ona svítit bude, bude svítit i na diesel, stolní olej, ovšem v příčině rozdílné viskosity bude svítit špatně, knot bude odhořívat, a hlavně, až vám dojde, že tudy cesta nevede, můžete si zrovna koupit nový hořák, nebo ten použitý vyprat v bensinu. Ten budete potřebovat, bez něj neodstraníte zbytky oleje z basenky. O nutnosti výměny knotu snad mluvit netřeba.

Pokud se týká svícení kerosenem, tak kerosen při svícení páchne, a zda-li jde o pach libý, či nelibý, to nechť si každý posoudí sám. Krom toho, že kerosen při svícení páchne, lampa spotřebovává vzduchu za dva dospělé může, v moderních bytech, s plastikovými okny i stěnami, je nutno notně větrat.

První věc je, že lampa by měla být co možná nejvíce plná. U plechové se to, v příčině rekuperace prováděného vzduchu, až tak nepozná, ale u skleněné velmi; čím větší výšku musí kerosen knotem urazit, tím více vzduchu bude plamen potřebovat, aby byl rozdmýchán, dobře hořel a neupaloval se knot.

Druhá, že knot musí být správně zastřižen, v opačném případě lampa dobře hořet nebude. Zastřihne se rovně a jeho konce se zastřihnou pod úhlem 45°. To je dosti důležité, jinak bude muset být plamen buďto malý, nebo bude čadit po stranách.

Lampu je potřeba udržovat v úzkostlivé čistotě. Zejména basenka musí být uvnitř čistá (vymýt, v případě usazenin u staré lampy vyčistit bensinem), potřebnou péči je místa věnovat rovněž hořáků: zuhelnatělé části knotu upadávají do hořáků a znesnadňují nassávání vzduchu, což snižuje účinnost lampy a zvyšuje spotřebu kerosenu.

Ke svícení v kerosenové lampě je nejvhodnější kerosen ke svícení. Na čištění taky nepoužijete bensin z pumpy do gumokolů, byť je třikrát levnější a moderní gumokol, s padesáti katalysatory a sto padesáti lampda sondami, rovněž nepojede dobře na bensin z lékárny, ten nemá potřebné oktanové a cetenové číslo. Lampa bude svítit i na technický kerosen, ale budete-li s ní svítit jeden večer (4 hodiny), ráno bude cyllindr navrchu černý, těch sází je v něm prostě víc, pročež více čadí. Vada to není, je to vlastnost, původní lampy na takový kerosen sloužily poctivě desítky let, ale krom nutnosti denního čištění cyllindrů, se připravte i na černou stěnu a strop už po pár týdnech svícení.
Žirafka
Publikováno dne: 19.5.2019. 14:40  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Svícení kerosenem.
Děkuji za doplnění informací i rozšíření obzorů. Že se petroleji říká i kerosen jsem až do dneška nevěděla. Člověk se pořád učí.
host
Publikováno dne: 21.11.2019. 3:20  
 Odp: Svícení kerosenem.
Nevím, proč pleteš lidem (ženské ...) hlavu kerosinem. Ten se používá do tryskáčů a raket. Je to ten nejpodřadnější petrolej, smrdí jako bolavá noha a v raketách se spaluje ve směsi s kyselinou dusičnou, co by okysličovadlem, protože raketa letí ve stratosféře, kde jaksi kyslík chybí. Takže na svícení používejte ten nejkvalitnější petrolej - určitě ne kerosín! Možná je to ale strojově přeloženo z američtiny a tam se petroleji možná říká kerosen. Petrolej ale je vždy cítit, hlavně při manipulaci a také bude vždy trochu čadit. Možná je lepší používat ten lampový olej, ale s tím nemám žádnou zkušenost. Jako dítě si pamatuji, že prababička a babička používali petrolejky a vždy to bylo v baráku cítit, i když to nalévali venku. Děda měl takovou zvláštní petrolejku, která byla celá zakrytá a věšel ji pod vůz, když s kravkou musel po tmě na silnici při dovozu stavebního materiálu na barák. Jinak záliba v plamenech se nazývá pyromanie.
EKKAR
Publikováno dne: 18.4.2023. 18:41  
Dost toho napovídá
Datum registrace: 07.12.2008
Bydliště: v České Třebové
Počet komentářů: 247
 Odp: Svícení kerosenem.
Kerosen/kerosin = petrolej jako čistá ropná frakce složená převážně z alkanů C9 - C16 se dneska už prakticky nepoužívá. Do letadel se tankuje jeho technologickej derivát "leteckej petrolej" JP-1 případně JP-A1, někdy JET-A1, do raket RP-1. Liší se teplotou vzplanutí par, letecká varianta je aditivovaná pro vyšší teplotu vzplanutí, aby nebyla tak nebezpečná v případě úniku při havárii. Jako okysličovadlo do raket se k petroleji/"kerosenu" používá buď kapalnej kyslík LOx, nebo kyselina dusičná "dýmavá" = přesycená kysličníkem dusičitým nad bod maximální pohltivosti v roztoku.
Samotnej petrolej v historii používanej ke svícení byl rafinovanej spíš na vyšší obsah C9-C12, takže byl "lehčí frakcí", težší frakce se spíš využívala po další aditivaci a smíchání s cetanem jako "motorová nafta" čili "diesel" - dneska lze koupit jako "čistě minerální motorová nafta pro dlouhodobé uložení", protože €urohujerský nařízení do minerálního základu nařizujou mixovat daleko dražší a ekologicky mnohem víc zatěžující "babišsračky" rostlinnýho původu. Petrolej do lamp sám o sobě jako kapalina je silně smradlavej a má velkou vzlínavost i velice úzkýma mezerama a spárama, proto se od dávný technický historie používal a používá jako penetrační kapalina k uvolnění zarezlejch a zaseknutejch technickejch částí - zároveň to je jeho nevýhoda pro skladování, protože "proleze" přes všecky možný druhy těsnění a nezadrží ho ani zabroušená zátka, jediný co ho udrží v obalu je zatavený sklo nebo zaletovaná plechovka - to se mimochodem stalo osudným několika polárním výpravám, kterým z nedokonale zaletovanejch kanystrů na petrolej vyvzlínalo palivo určený pro svícení i vaření (na tlakovejch samodujnejch vařičích typu "PRIMUS" ). Při spalování petroleje je potřeba jak napsala Žirafka, dobře seřídit hořák a knot, pokud má plamen dostatek vzduchu - ale nenastavuje se paradoxně moc malej, veškerej "odpadní" uhlík se spálí nebo uletí a neusadí se na cylindru - naopak začernění cylindru způsobuje nedostatečná teplota způsobená malým plamenem, kdy se právě na studený sklo nad nízkým plamenem usazujou nespálený saze ... Platí to i pro lampovej olej, kterej je právě namíchaná směs kapalnejch uhlovodíků se složitější molekulou - je tam vyšší % uhlovodíků s cyklickým řetězcem, který za normálních teplot nemají tak vysokej výpar, jako petrolej smíchanej z lineárních alkanovejch molekul, přitom je zachovaná hořlavost a vzlínavost tkaninou knotu. Knot se na lampový oleje musí nastavovat jinak než na minerální petrolej a bohužel, musí se častějc zastřihovat, protože se na něm vytvářejí hlavně při vyšším plameni pevný plátky vysráženýho nespálenýho uhlíku - ty pak po zhasnutí laterně zůstávají žhnout a vypalujou do knotu "zuby" ...
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny