Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
14 uživatel(ů) je online (2 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 14

více...
Noví uživatelé
Kubrt
Kubrt
16.04.2024
Mirek
Mirek
14.04.2024
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Elektrotechnika - Oprava brusky Black&Decker KA280

Napsal/a Žirafka v 6. 04. 2015 v 21:20 (přečtení 4759×) Další články tohoto autora
Elektrotechnika
     Před pár dny se mi dostala do ruky naše rodinná vibrační bruska B&D typu KA 280. Funguje docela dobře, má regulátor rychlosti a tzv. Auto select technology. No a protože začala nějak moc hučet a otáčky také nebyly co bývaly, tak jsem ji dostala na stůl.

     Při práci s ní jsem měla intenzivní pocit, že regulátor otáček není moc sofistikovaný, protože jsem dokázala rozlišit jen dvě rychlosti, ale říkala jsem si, že když má přepínač režimů tolik poloh, tak asi uvnitř něco přidrží, nebo tak podobně. Na brusku se totiž dá nasadit jak žehličkovitá brusná plocha, tak plocha určená pro excentrické rotační broušení.


     Jaké bylo však mé překvapení, když jsem brusku rozebrala! Celá ta jejich Auto select technology totiž spočívá jen v jedné diodě a vypínači, který ji v jedné poloze překlene. Nic více! A ty čtyři polohy na přepínači jsou jen na okrasu, důležité jsou jen dvě prostřední, protože ty způsobí překlopení vypínače a tím změnu otáček. Čekala jsem jednoduché řešení, ale toto mi připadá jako hodně silná káva.

     Nicméně, po vyčištění těch nánosů jemného prachu jsem zjistila, že je v háji ložisko rotoru. Jsou tam dvě, jedno je menší, to je umístěné nahoře, a druhé větší, které je dole a které dostává více zabrat. To menší vypadá ještě použitelně, to spodní bylo vlastně úplně zadřené a bruska fungovala jen proto, že má silný motor a tak se valivé ložisko změnilo v kluzné.

     Ložiska lze snadno sundat, jsou na hřídeli jen nasunutá a zacvaknutá do domečků. Rozebrat to jde velmi snadno a složit pak také. Až mám podezření, že autor konstrukce počítal s tím, aby se celý stroj dal snadno opravit. Došla jsem tedy do obchodu s ložisky, přinesla si stará ložiska v pytlíku, a na radu prodavače koupila jedno ložisko s označením 607-2Z/C3 a jedno 608-2RSH/C3, dohromady za 230 korun. Sice byla možnost koupit je i asi za polovinu ceny, ale dala jsem na radu prodavače a tak dostalo přednost kvalitnější provedení.

     Potom jsem vzala rozebranou brusku a normálně si opláchla vodou. Všechno, včetně statoru s rotorem, skříňku i všechny ostatní součástky. Posléze jsem všechno pořádně osušila a nechala vyschnout. Dílům motoru jsem pomohla horkovzdušnou pistolí, aby se všechno opravdu dobře vysušilo. No a pak již zbývalo stroj sestavit a vyzkoušet. Všechno se dobře povedlo a tak věřím, že nám bude bruska dobře sloužit i dále. A až někdo bude mít opět geniální nápad, že se jí dá dobře brousit tmel na stěně, tak ho poženu

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 1 – Částečně rozebraná bruska ve stavu, jak byla.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 2 – toto je tajemství AST, výkonová dioda a dva vypínače. Jeden slouží k zapnutí stroje, druhý k přepínání rychlostí tím, že diodu buď zkratuje, nebo ne.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 3– Pohled na odrušovací filtr, komutátor a umístění horního ložiska.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 4 – Detail uložení ložiska, uhlíků a původní stav komutátoru.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 5 – Spodní ložisko a plastový pastorek, který izoluje hřídel od vibračních ploch. Bohužel je z plastu, takže pokud se to s prací moc přežene, tak se roztaví a zničí. Koupit nový nelze, když se to minule stalo, byla bruska ještě v záruce a dali nám novou.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 6, 7, 8 – Sestava „přepínače režimů“


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 9 – Detail umístění válečku, který vymezuje chod přepínače a drží jej na zvoleném místě. Je to udělané moc hezky a opravdu to dobře funguje. Bohužel je to jen pro oko.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 10 – Sestavený přepínač před vložením do stroje. Ještě jsou vidět stopy vazelíny


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 11, 12, 13 – Uložení přepínače režimů a jeho zajištění (ta malá „vidlička“ uprostřed). Šedivé tlačítko, sloužící k uvolnění vibrační desky, je potřeba nasazovat současně s pružinou i sestavou přepínače.


     Při skládání stroje je potřeba dbát na to, aby všechno přišlo kam má a také dát všechno až na doraz. To platí hlavně o uložení ložisek do domečků a statoru, jinak bude sestava dřít a nebude dobře fungovat. Rotor se před nasazením uhlíků musí volně točit a po roztočení rukou se musí dotáčet, nesmí se okamžitě zastavit, což by byla známka toho, že někde něco dře. Po nasazení uhlíků se pochopitelně nedotáčí, protože jej docela silně brzdí právě uhlíky jedoucí po komutátoru.

     Komutátor bylo potřeba také vyčistit, varuji ale před použitím smirku nebo jiného drastického prostředku. Komutátor musí být hladký a čistý, dobré je použít papírové ubrousky a líh (nebo líh a benzín). Pokud se podaří udělat na komutátoru nějaké rýhy nebo zoubky, je to špatně, stroj bude jiskřit a nepoběží dobře. V tom případě by stálo za úvahu odnést rotor to navijárny, ať jej odborně opraví, ale je otázkou, jestli by nebylo levnější koupit rotor nový.

     Tak a to je vlastně všechno. Jak jsem již říkala, celá sestava stroje je docela promyšlená a je vidět, že se počítalo s opravou. Rozebrat i složit jde stroj velmi snadno. Z tohoto hlediska jsem velmi spokojená. Stejně tak jsem spokojená s funkčností i výkonem stroje. Co mne ale docela dost zklamalo je ta atrapa voliče režimů, to si mohli odpustit a měli tam dát jen přepínač rychle – pomalu, která tam ve skutečnosti je, jen vypadá, jako že toho dělá více. Kdyby to byla nějaká levná bruska koupená za pár korun někde z hypermarketu, tak by mi to tak nevadilo, ale B&D jsem do dneška měla za celkem seriózní firmu.
Hodnocení: 9,00 (2 hlasy) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
EKKAR
Publikováno dne: 7.4.2015. 2:26   Aktualizováno dne:7.4.2015. 2:27
Dost toho napovídá
Datum registrace: 07.12.2008
Bydliště: v České Třebové
Počet komentářů: 247
 Odp: Oprava brusky Black&Decker KA280
Black Decker už dávno není to co kdysi bejval - dneska je to jen brand = prodaná značka nějakýmu šikmovokýmu oligarchovi, kterej lacino skoupil i starší formy na plastový výlisky "karosérií" - a teď seká tyhle v podstatě o jednu generaci zastaralý výrobky jak Baťa cvičky a prodává je pod původním jménem - a aby mohl nasazovat cenu o 50% nižší než stála ta bruska původně, tak se "něco vypustí" - jako první to odskáčou soft-starty nebo celkově plynulý regulátory otáček. Měl jsem možnost vidět vedle sebe na stole demontovanou příklepovku Black&Decker z roku 1990 a ZVNĚJŠKU naprosto stejně vypadající kus stejný značky, ale s ročníkem výroby 2005. To bylo jak nebe a dudy, škoda že jsem s sebou neměl foťák. Užší ložiska, původní hluboký domečky na ně upravený v lisovací formě viditelně přidanou vložkou, aby v novějším výlisku byly mělčí. Rotor s užším komutátorem, plochou menší uhlíky, absence plynulý regulace otáček - spínač tý novější byl jen CVAK-CVAK jako u starý Narexky Kombi. A to jsem neměl možnost vzít do ruky posuvku a změřit si ozubený kola v reduktoru otáček nebo toleranci pístku v pneumatickým příklepu... Prostě "cost-cutting" alias "katování kostů" = snižování výrobních nákladů za účelem snížení koncový ceny při zachování stejnýho nebo dokonce vyššího zisku... A taky samozřejmě omezení životnosti, protože co by si chudák výrobce počnul, kdyby jeho nářadí vydrželo zákazníkovi donekonečna - ne, to se musí pos.rat nejpozději pár měsíců po záruce, aby už od výrobce neměl na nic nárok, ale protože něčím dělat musí, tak si radši koupí novou A HLAVNĚ LEVNĚJŠÍ vrtačku tý samý značky, protože mu přeci tak dlouho vydržela... Omyl, ta nová už to nevydrží - právě aby výrobce vesele vydělával a zákoš byl nucen si kupovat další a další nářadí bez nároku omlátit takovej zgarb výrobci o kebuli...
Host
Publikováno dne: 7.4.2015. 9:37  
 Odp: Oprava brusky Black&Decker KA280
Odnesení rotoru k převinutí není otázka, to je jasná varianta a proto tě převíječ taky rovnou pošle pryč. Převíjejí se jen k tomu konstruované motory a to tenhle nebývá. Prodávají se náhradní rotory za cenu cca 80-90% celého výrobku. Vinutí s cívkama uloženýma v odstříknutém plastovém loži místo v lepence, vývody zalisované do výstupků v komutátoru, které se při odehnutí ulomí atd. Cena kvalifikované ruční piplačky versus cena na výrobní lince.
Za extrémního úsilí, když si seženeš lakovaný drát, prešpan, silnou lupu... se to převinout dá, za cenu vykalkulovanou z hodnoty práce asi tak za patnáctinásobek ceny nástroje. Prostě nad tím budeš týden vysedávat.
Ložiska by neměla jít úplně lehce z hřídele, mělo by tam být uložení s malým přesahem. Plastová kola bývají i kvůli dvojité izolaci rotoru od nástroje ale je fakt, že někdy stačí jedno.
Jednocestné vynechání půlvlny je divná regulace, setkal jsem se s tím u mixeru a regulovaný stupeň drnčí, jak se sniží frekvence. Kdoví jestli výpočet sycení jádra s tím počítal. Viděl jsem i regulaci nějakým smd mosfetem usměrněného napětí pro komutátorový motorek s permanentním statorem, přepínač přepínal nějaké smd smetí RC do gate mosfetu a fungovalo to.
Žirafka
Publikováno dne: 7.4.2015. 17:35  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Oprava brusky Black&Decker KA280
Já vím, je to piplačka, ale pokud někdo zničí komutátor smirkem, tak těch možností nápravy moc není. A přístup a ochota bude asi navijárna od navijárny jiné. Tady v okolí jsou dvě, jedna je v Povrlech a druhá ve Velkém Březně a na tu slyším jen chválu. V práci jsme u nich nechávali dělat nějaké rotory do motorů a dokonce výpočetní trafo jednoho starého zařízení

Regulace je skutečně udělaná jen tou diodou a asi se s tím počítalo, protože motor běží klidně a pravidelně. Točí se ostatně i tak dost rychle.

Ten plastový pastorek bude zcela určitě myšlený jako přídavná izolace pro třídu ochrany II, ale je z termoplastu a to je to, co je špatně. Když se stroj hodně zahřeje, tak se roztaví a je to v háji. Jinak je sranda, že ten plastový pastorek drží na kovové hřídeli pomocí kovového šroubku, který pastorek přesahuje

Ložiska úplně volně dolů nejdou, sedí na hřídeli dost přesně, ale dají se sundat pohodlně rukou, bez stahováku.
Žirafka
Publikováno dne: 7.4.2015. 17:36  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Oprava brusky Black&Decker KA280
No k tomu vlastně není skoro nic dodat.
Host
Publikováno dne: 7.4.2015. 18:09  
 Odp: Oprava brusky Black&Decker KA280
Regulace diodou je rozdíl asi mezi 70 a 100% a je to určitě jen kosmetická funkce po katování kostů. Otázka k čemu vůbec u vibrační brusky regulace.
Proč by kdo ničil komutátor smirkem nějak nevím. A jestli byl už podrásaný např. jiskřícím krátkým kartáčem, je celkem jedno jestli se srovná postupně smirkem nebo stočením nožem na soustruhu. Vyleštit se pak musí stejně.
Plastový pastorek je i kvůli hluku. Z texgumoidu by byl určitě lepší, ale obrábění je mnohem dražší než vteřinové vylisování.
Nedávno jsem léčil motorek z mixeru (Bosch). Hospodyně narvala plastový nástavec na hřídel, až se jeho čelo potkalo s lopatkama chladicí turbínky (něco jako kouřové plexi cca 1mm). Lopatky se ulámaly a odlomené kousky vířily v prostoru komutátoru. Mixer domixoval. Rozebrání nebylo moc snadné a na krytu je to trochu vidět (zaklapávačka na x výstupků). Lupou jsem našel viditelně odervaný vývod cca 0,2 mm od komutátoru, pracně jsem naletoval k výstupku lamely, motorek sesadil a nic. Po změření na lamelách se zdál rotor skoro všude přerušený. Prozkoumal jsem vinutí silnější lupou a zjistil, že z 24 lamel je vinutí oderváno u 22, většinou oboustranně (vývod i přívod z minulé cívky k následující), akorát téměř nezměnil polohu. Připájení drátků držených pinzetou k lamelám trvalo asi 7 hodin. Pak opatrně vyzkoušení ss zdrojem 50V a motorek se krásně točil. Po sestavení mixeru a znova připojení na zdroj se zastavoval. Opět rozdělání a následovalo zalití obvodu lamel dentakrylem, aby na vývody letmo připájené nepůsobila odstředivá síla. Pak to opět fungovalo, ale po připojení k síti začal motorek jiskřit a smrdět. 230V byl na vinutí moc a prorážela se izolace. než jsem to celé zahodil, zkusil jsem opět na 50V a OK. Malé napětí se neproráželo. tak jsem do adaptérové krabičky vtěsnal triakový regulátor s 436 a nastavil na cca 60-70V ef. Asi by šlo víc, ale nechtěl jsem to už pokoušet. Takže mixer mixuje asi s polovinou původních otáček a regulace 5 stupňová s (asi) mosfetem funguje na všech rozsazích, pouze s podstatně menšíma otáčkama.
Z hlediska funkce poloviční výsledek, z hlediska pracnosti je to ojeb nepopsatelný a nesmyslný. Napřed se mi nechtělo vyhodit tak hezky řemeslně provedený motorek (permanentní magnety, krásně lesklý povrch komutátoru, uhlíky jak nové po 7 letech používání, vnitřek jak nový, tichoučký chod), pak už se mi nechtělo zahodit to po tolika hodinách vynaloženého času. Ale nedoporučuju.
Žirafka
Publikováno dne: 7.4.2015. 19:55  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Oprava brusky Black&Decker KA280
Tak ta regulace se hodí, protože někdy je potřeba ubírat více a někdy méně a také podle toho, jestli je nasazená velká nebo malá plocha.

Jaký je rozdíl nevím, neměřila jsem to. Motor je sériový, komutátorový, tak to třeba někdo bude umět spočítat.

Soustružnický nůž na rozdíl od smirku nepráší a neoddělují se od něj ostré a neviditelné částečky, které se zasekávají do všeho kolem. Nůž komutátor může opravit, smirek ne.

Ta anabáze se pěkně čte, ale chápu, že to asi člověka štve. Nicméně po této anabázi člověk splňuje jednu z "podmínek" toho, jak se pozná skutečný inženýr
Host
Publikováno dne: 8.4.2015. 8:01  
 Odp: Oprava brusky Black&Decker KA280
hele, inženýritida je spíš plácnout na stránku dvacet obrázků 1024x768 a nechat je zobrazit v náhledu 400x300
Žirafka
Publikováno dne: 8.4.2015. 15:56  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Oprava brusky Black&Decker KA280
Je jich jen třináct a tento způsob zobrazení je vlastností redakčního systému. Není to tedy chyba (Mimochodem, většino XOOPSu naprogramovali inženýři z Japonska).

Ta velikost obrázků 1024x768 je takový kompromis mezi velikostí a kvalitou. U nás jde internet rychlostí cca 100 kb/s a obrázky se zobrazují pěkně rychle.
Host
Publikováno dne: 9.4.2015. 15:57  
 Odp: Oprava brusky Black&Decker KA280
U nás někdy i rychlejc a někdy zase jako šnek. A někomu třeba jde jak vítr, ale má limit přenesených dat. Když to leze jak šnek, napřed se načítají plachty přes 3/4 monitoru a až po donačtení zbytku kódu se to naformátuje do malých oken v tabulce, jak bylo zamýšleno.
Japonští inženýři asi neslyšeli v životě o tom, co je to náhledová velikost. Některé sw pro eshopy ji naopak dělají automaticky v 3 velikostech a samy po resamplování doostřujou. A navíc zbytečně změní barevný profil. Takový iniciativní blb
Žirafka
Publikováno dne: 9.4.2015. 17:48  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Oprava brusky Black&Decker KA280
Japonci mají jinou mentalitu, na to je potřeba si zvyknout.

Japonci jinak programují, na to je třeba si zvyknout.

Xoops je Japonsko - Americký systém a má svojí mentalitu a je naprogramovaný poněkud podivně. Na to je potřeba si zvyknout

Prostě to tak je, asi jako když Danyk na své stránce píše, proč nemění její vzhled.

PS: Co zkusit třeba diskusní fórum?
Host
Publikováno dne: 9.4.2015. 17:58  
 Odp: Oprava brusky Black&Decker KA280
Na endlich! pořád jsem to v tomhle japanským redaktionsystemu nemohl najít.
Host
Publikováno dne: 13.4.2015. 7:31  
 Odp: Oprava brusky Black&Decker KA280
Black and dekly jsem opravoval přímo v jejich servise. Dle mého názoru jsou to stroje opravdu jen hobby a na nic jiného se nehodí. Vnitřní konstrukce jsou tomu přizpůsobeny. Tedy pokud někdo po tom chce více práce než hobby (sem tam jednou naměsíc něco zavrtat nebo uříznout) tak se to prostě posere. Nejvíce mě pobavilo to, že jsou vrtačky (je teď například k dostání i v kauflandu) které se ani neopravují a rovnou se likvidujou. Je to nehorázné plýtvání když dojde na reklamaci vrtačka která vypadá jak nová, pouze v ní prasknulo malé nekvalitní udělátko a celá vrtačka se rozebere na plasty, kovy a vyhodí. Zákazník pak automaticky dostane novou. Je to prasárna. A proto bych si radši koupil narex. Ti mají odjakživa nářadí s až doživotní výdrží. Každopádně když bych chtěl kupovat vrtačku narex tak samozřejmě radši koupím nějakou starší z 90tého roku než novou. Tak to je, a tak to bude. Dneska se tyto věci dělají tak aby se jich prodalo co nejvíc a to že nevydrží je jedno. Hlavní je aby to vydrželo záruku.
Host
Publikováno dne: 13.4.2015. 14:33  
 Odp: Oprava brusky Black&Decker KA280
Prosím, berte ohled na nás kolečkově záložkovité a necpěte ty javascripty všude, kdo má furt zavírat ty prázdný záložky

Jinak pěkný článek, a hodně obrázků jinak chválím
Žirafka
Publikováno dne: 13.4.2015. 16:28  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Oprava brusky Black&Decker KA280
Dneska je to bohužel trend, že se dělají věci na jedno použití a pak se všechno má zahodit. Prostě se jede až do poruchy a pak konec. Oprava či údržba je drahá, tak se koupí nové, lepší, krémovější...

A proti tomuhle "ekologové" nic neřeknou, hlavně že otravují s každým pitomým broukem u silnice.
Žirafka
Publikováno dne: 13.4.2015. 16:31  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1252
 Odp: Oprava brusky Black&Decker KA280
Citát:
Prosím, berte ohled na nás kolečkově záložkovité


Pokusím se, ale toto jsem opravdu nepochopila. Ačkoli pak mi došlo, že je to narážka na JS použité u obrázků, ale ty tam cpe XOOPS. Jak je mé oblíbené rčení: Není to chyba, ale vlastnost

Zrovna tady mi JS připadá jako správná volba a dobré řešení, ale nechám se poučit a třeba to půjde udělat jinak. S těmi záložkami jsem to skutečně nepochopila.
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny