Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
17 uživatel(ů) je online (5 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 17

více...
Noví uživatelé
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
panezi
panezi
08.09.2022
BigLadin
BigLadin
25.07.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Redakční zvěsti - Nekonečný příběh aneb aktualizace redakčního systému

Jak to tedy bude dále?
Napsal/a Žirafka v 2. 10. 2016 v 16:46 (přečtení 1549×) Další články tohoto autora
Redakční zvěsti
     Je tomu již dost dlouho, co jsem se pokusila o aktualizaci systému a tenkrát to nedopadlo úplně nejlépe. Či lépe řečeno, skončilo to pěkným fiaskem. Tak jsem všechno nechala tak, jak to leželo a běželo a čas běžel také. Přešlo léto a je tu podzim a já jsem si začala říkat, že třeba se to tentokrát povede Takže jsem to zkusila znovu a opět se to nepovedlo. Ta aktualizace je asi zakletá.

     Nicméně jsem přišla na pár drobností, které docela zatěžovaly server a dělali neplechu. A také se mi povedlo přimět Protectora k pořádné činnosti. Takže by mělo všechno fungovat tak, jak má. A protože jsem dostala „geniální“ nápad, tak jsem si na Montym zprovoznila druhou kopii Žirafovin a pokusy dělám na ní. Ono to tak bude lepší. Přeci jenom je reálný server poněkud jiný než ten můj pokusný, co mám doma, a občas se ne všechno povedlo tak, jak jsem si to představovala.



     Zásadní otázka tedy zní: Aktualizovat systém nebo jej nechat tak, jak běží?

     Přiznám se, že nevím. Některé moduly by rády systém novější. Třebas diskusní fórum. To co tu je není ideální a všechna novější fóra chtějí nejnovější redakční systém. A co se týče bezpečnosti, tak autoři Xoopsu pořád remcají, že staré systémy nejsou tak bezpečné jako ty novější. Já si zase říkám, že v těch nových sice opraví nějaké chyby, ale nadělají nové a je to prašť jako uhoď

     Co je skutečný problém je to, že nefunguje „imagemanager“ neboli systém na vkládání obrázků. Není mi jasné proč a také nevím, kdy přesně přestal fungovat. Musím na to přijít. Proti nové verzi Xoopsu hovoří i to, že nová verze Protectoru se pere s nastavením serveru a to tak, že hlásí „fatal error" a dál se odmítá bavit. To by ale mohlo být řešitelné. Ty obrázky považuji za důležitější. Zatím.

     Pro aktualizaci hovoří i množství práce, které mi dal nový překlad a to, že nechci, aby tato práce přišla vniveč.

     Jaký je tedy plán? Až se mi podaří udělat aktualizaci na kopii Žirafovin, tak si dodám odvahy a pustím se i do těch ostrých. Věřím, že se některé drobné chybky, jako je třeba ne vždy korektně se zobrazující „přesměrovávací stránka“, opraví. Také by snad mohl být nějakou dobu klid od robotů a jiné havěti. Ovšem, kdy bude ten správný okamžik, to zatím nikdo neví. Věřím, že do vánoc by se to mohlo podařit Teďka ale budu přemýšlet nad těmi obrázky, protože mi to nedává smysl. Server vrací stavový kód 500, ale do logu nenapíše proč jej dává, jako kdyby tam nebyla chyba. Záhada hlavolamu hadr
Hodnocení: 10,00 (1 hlas) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
host
Publikováno dne: 2.10.2016. 17:03  
 Odp: Nekonečný příběh aneb aktualizace redakčního s...
Tohle je přesně důvod proč jsem nakonec zatím nepřešel na žádný CMS a zůstal radši u statických stránek - tahle často samoúčelná mánie po nejnovějších verzích s nejnovějšími chybami. Když něco funguje tak se to má nechat fungovat a problémy se mají řešit až když nějaké nastanou. Vytvářet si je "jen tak ze sportu" aktualizačním šílenstvím je zbytečné (týká se bohužel i různých OS včetně mobilních). Pokud to nechce chápat webhoster tak buď změnit hosting, a nebo si zaplatit vlastní VPS.
Žirafka
Publikováno dne: 5.10.2016. 21:43  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Nekonečný příběh aneb aktualizace redakčního s...
Nechci to zakřiknout, ale vypadá to, že zatím dala databáze pokoj a funguje tak, jak se po ní chce Nicméně uvidíme, jak to půjde dále. S administrátorem jsem mluvila a hosting zatím měnit nechci. Přeci jenom jsem tu už hodně dlouho a s několika weby. Stěhování bych brala jako úplně poslední možnost.

Redakční systém je fajn věc, ale má i své stinné stránky. Jako ostatně všechno na tomto světě. Statické stránky jsou zase složitější na spravování, nicméně ale záleží na tom, co je jejich náplní a jak často se mění. Tady není článků zase tak moc, ale dělat je všechny ručně? To už by se mi moc nechtělo, přeci jenom výhody systému převažují nad nevýhodami.

Nicméně uznávám tu zásadu "co funguje, to neopravuj". Snažím se jí řídit, ale nejde to do nekonečna. Už proto, že se opravdu občas najde bezpečnostní díra jako vrata a nebo proto, že něco funguje sice správně, ale ne tak, jak bych si přála. Pak třeba autoři vyslyší volání lidu, změní to a může být klid. Jenže se třeba rozhodnou i pro další funkce a ty už chtějí novější verzi PHP... to je zase nevýhoda systému, které tvoří tolik lidí z tolika různých států a kultur.
host
Publikováno dne: 8.10.2016. 21:45  
 Odp: Nekonečný příběh aneb aktualizace redakčního s...
Citát:
Nicméně uznávám tu zásadu "co funguje, to neopravuj"


to je velice moudrá zásada, škoda že to nikomu nevydrží
host
Publikováno dne: 9.10.2016. 13:24  
 Odp: Nekonečný příběh aneb aktualizace redakčního s...
Tak ono lejno padá zeshora, když jí bude hosting furt měnit "pod zadkem" verzi PHP, tak prostě smůla. To samý v případě nadnárodního multikulturního CMS, co je platný že to funguje, když to funguje jen chvíli, protože na každej modul někdo použije odlišnou verzi - takže je otázka, jestli to není spíš na škodu. HTML a CSS kompatibilitu zachovávají a s novou verzí se nestane, že by stará nešla. U PHP běžně, co se tak dívám, tak direktivy PHP se taky pořád mění jak ponožky www.php.net/manual/en/ini.core.php#ini.default-charset

Apache může mít místo mod_php ještě mod_python a nebo mod_lua (a možná nějaké další). Python je takovej paskvil mezi Basicem, Pascalem a C, navíc s těma verzema je na tom podobně jako PHP, jen se nemění tak často, o Lua vím jenom to, že je v něm napsanej Minecraft i jeho klony (Luacraft, Minetest).
host
Publikováno dne: 17.10.2016. 21:07  
 uvozovky
"nekopej do plíny, o jejímž obsahu nic nevíš"
Žirafka
Publikováno dne: 17.10.2016. 21:10  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: uvozovky
Koukám, dívám se a vidím, že jsem si přehrála soubory s českými texty tlačítek, musím je tedy znovu najít a nahrát. Také vidím, že zadávací políčko je poněkud veliké, skoro bych řekla, že hodně veliké, na šířku stránky. Jenže kde se to nastavuje? A také asi zmizela ta přednastavená emailová adresa u anonymních komentářů. Kdybych si tak vzpomněla, kde se to nastavuje...
Host
Publikováno dne: 18.10.2016. 14:21   Aktualizováno dne:18.10.2016. 16:41
 editor
„Na Žirafovinách běží úplně nový a čerstvý XOOPS 2.5.8.
Všechno by mělo fungovat, dokonce i vkládání obrázků do komentářů, ale kdyby náhodou něco nefungovalo, tak mi to, prosím, dejte nějak vědět a já se s tím pokusím něco udělat.”


1. V editoru chybí tlačítka pro editaci (např. kurzíva, odkaz atd)
2. Chybí tlačítko náhledu, je tam jen "Odeslat komentář"
3. Editor si ověřuje existenci zadaného mailboxu - WTF?? To jako vážně??
Host
Publikováno dne: 18.10.2016. 14:23   Aktualizováno dne:18.10.2016. 16:42
 editor
Aha takže mailbox neověřuje, ale neakceptuje v něm některé znaky.Jako bonus jsem právě zjistil, že nerespektuje odsazení do dalšího odstavce (nový řádek Enterem), co to udělalo vidíš sama.
Žirafka
Publikováno dne: 18.10.2016. 16:32  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: editor
1. já tam vidím tlačítka všechna a jsou dokonce i funkční.

Včetně těch na zarovnávání textu.


2. tlačítko "Náhled" vidím také, dokonce obě dvě. Jedno je hnedka pod editorem druhé vedle tlačítka "Odeslat komentář".

3. editor neověřuje existenci mailboxu, proto je možné nechat výchozí "nechci@rici.cz" Ale podle všeho nebere všechny znaky, na to se musím podívat. Ono něco podobného je i při registraci, také se mu nelíbí všechno. Díky za upozornění.

4. další odstavec pomocí stisknutí Enteru mi funguje úplně normálně, zadávací pole editoru je klasický HTML prvek vytvářený prohlížečem, nevím o žádném, kdy by to dělalo neplechu.
Žirafka
Publikováno dne: 18.10.2016. 16:33  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: editor
Je to nějaké divné. Nový řádek mi funguje, ale teďka jsem dostala nápad a zkusím se na to mrknout. Nejprve se ale musím odhlásit.
host
Publikováno dne: 18.10.2016. 16:35  
 Odp: editor
První řádek zarovnaný doleva


Druhý řádek zarovnaný na střed.


Třetí řádek zarovnaný doprava.


A v editoru vidím všechna tlačítka. A všechna jsou funkční. I v anonymním režimu.
host
Publikováno dne: 18.10.2016. 16:38  
 Nový komentář
A ještě nový komentář a ne jako odpověď... Aha, já už asi chápu kde je problém. A totiž v tom, že teďka není potřeba klikat na tlačítko "Odpovědět" ale dole pod komentáři je rovnou velmi jednoduchý editor na vkládání "rychlých komentářů". Ten nemá žádná tlačítka na editaci. Je otázkou, jestli jej tu nechat nebo opět skrýt.
Žirafka
Publikováno dne: 18.10.2016. 16:41  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Nový komentář
Tak to mám ověřené, to co popisuješ je vlastnost toho nově zobrazeného jednoduchého editoru.

Pokud chceš zobrazit plnohodnotný editor, je potřeba kliknout na "Nový komentář" nebo "Odpovědět". Prostě tak, jak se to dělalo do teďka.
host
Publikováno dne: 18.10.2016. 17:01  
 Odp: Nový komentář
Nahoře pod textem článku je tlačítko "Odeslat komentář", které tě přepne do editoru. Dole pod u "rychlého editoru" je tlačítko "Odeslat komentář", které tě přepne do editoru - ale jen když je formulář prázdný, a to u toho ještě vyhodí nad editorem chybovou hlášku - pokud to jen přelétneš očima, všimneš si hlavně té chyby, editoru už ne. Je to velmi matoucí, dvě tlačítka se stejným popisem, ale různým chováním. Ten příspěvek co jsem poslal vypadal úplně jinak než vypadá teď, je zeditovaný. Nenapadlo mě, že když v dobré víře hlásím chyby, že budu potřebovat screenshot a obhajovat se:-/

Pak ještě poznámečky:

1.Pokud chceš aby ti někdo reportoval chyby, tak z něj nesmíš hned u prvního reportu dělat kreténa - obzvlášť ne u systému, který se chová jinak než bylo zvykem a sama nevíš jak.

2. Přesně tohle (změny jen pro změny, neustálé aktualizace zbytečností, neustálé zlepšování až ke zhoršení, měnění chování a zažitých zvyklostí) jsou věci, které uživatelé nemají rádi - Microsoft s tímto má teď také velmi bohaté zkušenosti, stálo ho to celou mobilní divizi a pošramocenou důvěru.

3. Nějaký jiný host tu psal ještě předtím jako reakci "
to je velice moudrá zásada, škoda že to nikomu nevydrží". Teď už víš proč, evidentně měl také podobné zkušenosti.

4. Otázky na názor tě do jisté míry zavazují. Jestiže se lidí ptáš na změny, oni nejsou pro a ty je stejně uděláš, nemůžeš čekat, že budou kdovájak rádi.
Žirafka
Publikováno dne: 18.10.2016. 17:10   Aktualizováno dne:18.10.2016. 17:11
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Nový komentář
1. já přeci z nikoho nedělám kreténa. Nebo ano? Jen jsem psala, že to vidím jinak, ale pak jsem přišla na to, jak jsi to myslel a také jsem napsala, že to je vlastnost toho nového editoru a že je otázkou, jestli jej tu nechat, nebo jej znovu skrýt, tak, jak tomu bylo do teďka.

Screenshot po tobě nikdo nechce, sama vím, co vidíš, protože jsem na to také přišla. A dva tlačítka se stejným popisem jsou matoucí, to je pravda. A také je pravda, že jsem tvůj příspěvek chtěla editovat, ale nebylo to potřeba, v systému byl uložený s formátováním, stačilo to formátování jen povolit a zbytek se zobrazuje tak, jak jsi to napsal.

2. tak jako MS snad ještě nejsem a snažím se moc věcí neměnit. Nicméně došlo k relativně veliké změně redakčního systému bude chvilku trvat, než všechna nastavení vrátím tak, jak to bylo původně. Ne všechno se totiž dělá přes administraci, něco je v konfiguračních souborech a ty se občas přepíší. Ne všechno totiž autoři dali do konfiguračních souborů, něco je přímo v souborech výkonných.

3. jo to vím, ale stará verze přestávala být funkční

4. Já jsem za zpětnou reakci ráda, alespoň je vidět, že to tu nečtou jen roboti.

------------------------------------------------
Zatím jsem přišla na to, jak změnit chování toho jednoduchého editoru, teďka už má povolné zpracování formátování pomocí XOOPS kódů, zalamování řádek a zpracování obrázkových emotikonů.
Žirafka
Publikováno dne: 18.10.2016. 17:17  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Nový komentář
Citát:
Nahoře pod textem článku je tlačítko "Odeslat komentář", které tě přepne do editoru. Dole pod u "rychlého editoru" je tlačítko "Odeslat komentář", které tě přepne do editoru - ale jen když je formulář prázdný, a to u toho ještě vyhodí nad editorem chybovou hlášku - pokud to jen přelétneš očima, všimneš si hlavně té chyby, editoru už ne. Je to velmi matoucí, dvě tlačítka se stejným popisem, ale různým chováním.


Obě tlačítka se v originále jmenují "Publish Comment" a to, že jsou stejná je dané systémem. Určitě to půjde změnit, jen mne nenapadá, jakým způsobem je popsat...

Něco zkusím.
host
Publikováno dne: 18.10.2016. 19:08  
 Odp: Nový komentář
No záměrně asi ne, ale to že nejdřív píšeš a až pak zkoušíš asi ten dojem může způsobit. Nevykládám si to špatně a házím to za hlavu, už to tu chvíli čtu tak zhruba vím co můžu čekat, ale úplně příjemnej pocit to nebyl. Nicméně neber to jako nějaké velké výtky, k textu na webu nemůžem přidat tóny a podtóny nebo se podívat jak se protistrana zrovna tváří, a někdy člověku proste nepřichází "pod prsty" ta správná slova, aby vyjádřil úplně všechno jak chce - takže poučení pro oba a sejdem se na půl cesty, abychom si mohli podat ruku

Ale obdivuju tvoji trpělivost, já bych ji na to neměl furt něco kódit, nastavovat, ladit, procházet, testovat, upravovat, znova testovat, a za půl roku s další aktualizací zas další kolečko znova... Radši si pohraju např. s jednočipem a VQC10 (aktuálně) a pak u tom nenapíšu na web, právě proto že mě to psaní atd. moc nebaví a moje webovky tak už tři roky hnijou jak jsou
host
Publikováno dne: 18.10.2016. 19:13  
 Odp: Nový komentář
Popravdě, nikdy jsem ty formuláře na "rychlé odpovědi" nechápal, k čemu je to dobré? To je takové zdržení jednou kliknout a psát hned plnohodnotně?

Na Mcontrollers to je taky, nikdy jsem to nepoužil... stejně to není rychlé, když to člověku na závěr "vynadá" např. že nevyplnil nick apod, ale je to "bordel" a kód navíc", o který je tak nutné se zbytečně navíc starat a přínos přitom nula. Asi bych to zrušil / skryl
Žirafka
Publikováno dne: 18.10.2016. 20:17  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Nový komentář
No a protože se můj názor plně ztotožňuje s tvým, a protože se nikdo další neozval, vložila jsem do výkonného souboru znaky /* a */ a rázem je po problému
Žirafka
Publikováno dne: 18.10.2016. 20:24  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Nový komentář
Já jsem to psala tak, jak jsem postupně procházela komentář a viděla jsem, jak se systém chová mne a udivovalo mne, že se jinde chová jinak. Popravdě jsem si myslela, že za to může nějaká vyrovnávací paměť a že bude potřeba ji vymazat. Ať již na serveru, nebo na straně prohlížeče. A pak jsem zjistila, že chyba není chyba, ale vlastnost.

Ty VQC10 vypadají opravdu dobře

Když ono mne baví i to hrabání se v systému a to je pak těžké odolat Navíc byl starý systém opravdu v poněkud neuspokojivém stavu, sice to nebylo na první pohled vidět, ale zevnitř to byla dost hrůza. Jenže celý XOOPS je jedna veliká složenina a tak se občas, no více občas, stávají různé věci. A pak se třeba odvážně pustím do nějakého pokusu a ono to čas od času nedopadne úplně ideálně...

Citát:
takže poučení pro oba a sejdem se na půl cesty, abychom si mohli podat ruku




PS: Koukám, že bude potřeba vložit i kódy pro další smajlíky, protože se mi líbí jak ty nové, tak ty staré. Furt je co objevovat a zkoušet...
host
Publikováno dne: 22.10.2016. 16:09  
 Odp: Nový komentář
Super
Žirafka
Publikováno dne: 22.10.2016. 22:11  
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1251
 Odp: Nový komentář
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny