Obrázek   
Přihlášení
Uživatelské jméno:

Heslo:

Pamatovat si mne



Zapomenuté heslo

Nová registrace
Kam dále?
Hledání
Vzhled

(3 vzhledů)
Kdo je Online
14 uživatel(ů) je online (3 uživatel(ů) si prohlíží Články a povídání)

Uživatelé: 0
Hosté: 14

více...
Noví uživatelé
Kubrt
Kubrt
16.04.2024
Mirek
Mirek
14.04.2024
POKEC
POKEC
21.03.2024
Luigi
Luigi
14.03.2024
zirafak
zirafak
26.02.2024
rorejs
rorejs
27.12.2023
maroš
maroš
07.11.2023
vlada
vlada
17.09.2023
VIKIRYCH
VIKIRYCH
28.12.2022
jiang
jiang
13.12.2022
Kdo za co může
Administrátorka
Žirafka
Žirafka
Žirafička
Žirafička
Redaktoři
bernard
bernard
IvanH
IvanH
 
Emeritní
KatyH
KatyH

Recenze - Plošné spoje u firmy www.plosnaky.cz

Zkušenosti s výrobou desek u firmy.
Napsal/a Žirafka v 1. 09. 2018 v 7:21 (přečtení 2610×) Další články tohoto autora
Recenze
     Dnešní článek bude vypadat jako placená reklama, ale chci vás všechny ujistit, že tomu tak není. Jedná se skutečně o nezávislou zkušenost s výrobou desek u jedné české firmy.

     Jednoduché plošné spoje si umím vyrobit sama doma. Ať již fotocestou, se kterou sice občas bojuji, ale jde to, nebo pomocí klasického postupu s lihovou fixou, či pomocí tepelného přenosu toneru z papíru na desku. Vyrobit plošný spoj oboustranný je o dost náročnější a tak jsem se do toho raději nepouštěla. Případně jsem takové desky nechávala dělat u některého českého renovovaného výrobce. Takové desky mají sice super kvalitu, ale je to docela drahý špás, protože továrna musí udělat všechny podklady a tak se deska dosti prodraží. Další možnost je nechat vyrobit oboustrannou desku v továrně v Číně, ale do toho se mi moc nechce, protože raději podpořím firmy tuzemské, navíc se mi zdá, že Čínské továrny podporujeme více, než je nutné a žádoucí již takto.

     No a pak jsou tu různé „garážové“ firmy, které sice nevyrábějí desky prokovené, ale oboustranné ano a to docela levně a velmi rychle. Jednou z nich jsou www.plosnaky.cz a dneska si povíme o tom, jaké desky mi poslali.

     Stránka je jednoduchá, funkční, bez zbytečných okras a jiných „modeních“ vymožeností. Přesto moderní webové technologie používá, ale s citem a rozvahou, takže je to pro dobro věci a ne jen pro efekt, jak tomu nezřídka bývá. Takže tady jsem spokojená. Zadání dat pro desku a jejích parametrů je jednoduché a přehledné, nemám co bych vytknula. Po nahrání dat člověk hnedka vidí, jak bude deska vypadat a kolik bude stát. Pak se dají parametry i trochu upravit a opět je vidět, co se děje. Jednoznačně spokojenost. Platba se dá udělat hotově, dobírkou, převodem, kartou nebo PayPalem, který já osobně mám pro platby přes internet nejraději.

     Po zadání dat a zaplacení se rozeběhne výroba a pak doprava desky. Moje zkušenost praví, že všechno opravdu funguje tak, jak má. Poslední desku jsem zadávala do výroby, a zaplatila, pátého srpna kolem poledního. Šestého srpna v půl třetí přišel email, že deska je hotová a dávají ji na poštu. Další den obálka s deskou skutečně přišla, takže z tohoto pohledu maximální spokojenost.

     Když už tak pořád chválím, tak se ještě podíváme na obrázky toho, co z firmy přijde. Hnedka na začátek je třeba říci, že desky vypadají docela dobře a proti mým pokusům o domácí výrobu je to někde jinde. Nicméně úplně dokonalé desky nejsou, ale pro běžné použití jsou úplně v pohodě. Více na obrázcích.

Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr.1 – detail textů. Je vidět, že tenké linky nejsou pro výrobnu problém. Texty jsou krásně čitelné a nejsou podleptané či jinak poškozené.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 2 – kombinace různých spojů.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr.3 – zatímco spoje hodnotím fakt dobře, tak vrtání zase úplně stoprocentní není. Je otázkou, jestli za to může vlastní vrtačka, nebo nesoulad vrchní a spodní strany desky. Případně kombinace obou faktorů.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 4 – u integrovaného obvodu bych ovšem „rozházené“ díry pro vývody nečekala. Takže problém bude spíše s vrtačkou než s deskou. Nicméně nutno říci, že integrovaný obvod jde do těchto děr zasunout úplně volně a bez ohýbání nožiček. Čili tolerance vrtačky je v mezích tolerancí integrovaného obvodu.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 5 – Druhá zakázka, druhá varianta desky. Je vidět, že se něco zlepšilo. Jestli vrtačka nebo její obsluha, těžko říci, ale díky jsou většinou tam, kde být mají a všechny součástky šly zasunout na svá místa bez potíží. Když to takto půjde dál, budu jen spokojená.


Kliknutím na obrázek otevřete nové okno s obrázkem v původní velikosti.
Obr. 6 – ještě pohled na spojovou stranu desky. Je vidět, že vrtání opět není úplně dokonalé, ale lepší, než při pokusu prvním.


     Co říci závěrem? Že jsem ráda za nalezení této firmy. Jednoduché a malé spoje si budu dělat doma i nadále, ale ty složitější nebo oboustranné je lepší nechat udělat tam, kde to umí. Co mi maximálně vyhovuje je to, že není potřeba posílat podklady někam emailem a pak se dohadovat jak jsou myšlené. Automat na stránkách je udělaný dobře a člověk hnedka vidí, jak desku pochopil a jestli ji pochopil dobře.

     Je trochu škoda, že nelze vyrobit spoj cínovaný nebo prokovený, ale je mi jasné, že takové spoje vyžadují jiné pracovní technologie a stroje, takže by z „garážové“ firmy byla regulérní továrna a všechno by bylo složitější a dražší. Také jsem nezjistila, jak by se dala zadat případná opakovaná výroba bez nové výroby podkladů, což by mohlo desku ještě dále zlevnit. U velkých firem lze nechat filmy v jejich archivu a při opakované výrobě je již není potřeba znovu vyrábět. Nicméně chápu, že u této firmy se nebudou vyrábět nějaká velká množství desek a ještě k tomu opakovaně, takže to není až tak nutné.

     Potěšitelná je také relativně nízká cena desky, například deska z obrázků, o rozměru 100 x 80 mm, vyšla i s poštovným na 265,- korun. Což sice není zanedbatelná částka, ale na druhou stranu je to částka velmi přijatelná vzhledem k tomu, že člověk pošle data a dostane hotovou desku, do které se již jen osadí součástky. Co více si přát?
Hodnocení: 10,00 (5 hlasů) - Ohodnotit -
Formátovat pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a Vlákno
Obrázek Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Redakční systém XOOPS 2.5.10
Obsah © 2008-2020 Žirafoviny